Zakonom o radu regulirat će se rad na digitalnim p
Vezano uz: Zakonom o radu regulirat će se rad na digitalnim p

Zadnje što sam čuo je najava da će Hrvatski zakon biti donesen 2013. Znači taman kad prođe ova pandemija, a prije slijedeće.
A onda slijedi usuglašavanje s ovim Evropskim, znači sve ispočetka.
Trenutno je bed upravo to da formalno moraš prijaviti adresu rada i onda ne smiješ raditi s nijedne druge lokacije, a firma mora svake dvije godine skupo plaćati procjenu sigurnosti (koja traje 15 minuta na terenu i još toliko u uredu da se ispiše certifikat) radnog mjesta. Znači ništa kod ljubavnice (vidite koliki su joj problemi kada se ozlijediš/umreš kod nje), ništa vikendica.
A treba riješiti i pitanje naknade za prostor i režije. Firme bi ukinule plaćanje prijevoza, ali ne bi sudjelovale u režijskim troškovima.
Misliš 2023?
Procjena sigurnosti, koji birokratski idiotizam, znači tamo gdje spavaš, živiš, gledaš tv, gejmaš i djeca ti žive može biti nesigurno za posao, ako pričamo o radu za računalom. Neće valjda još zapošljavati inspektore koji će nadzirati radiš li s prijavljenog radnog mjesta ili si u viksi ili kod plavuše zbog koje će ti zatajiti srce. Plaćanje prijevoza neka slobodno ukinu, i režije mi ne trebaju, ionako majnam kripto u firmi preko RDP-a.

Misliš 2023?
Upravo si mi razjasnio zašto mi se neki schedulirani jobovi nisu izvrtili.
Procjena sigurnosti, koji birokratski idiotizam, znači tamo gdje spavaš, živiš, gledaš tv, gejmaš i djeca ti žive može biti nesigurno za posao, ako pričamo o radu za računalom.
Ima to nekog smisla, jer firma je odgovorna za tebe, no može se izvesti da ti dođu jednom u procjenu, a dalje je na tebi odgovornost. Ima ljudi koji će možda staviti stol u garaži pored otvorenog ljepila i s bocama kiseline iznad radnog stola.
Ne znam kako je vani to riješeno.
Plaćanje prijevoza neka slobodno ukinu, i režije mi ne trebaju, ionako majnam kripto u firmi preko RDP-a.
Ne vidim zašto ne bi platili. Struja i grijanje nisu besplatni, a ni stambeni kvadrati. Firmu jako skupo dođe tvoje radno mjesto ako je u njihovoj zgradi.

Ima to nekog smisla, jer firma je odgovorna za tebe, no može se izvesti da ti dođu jednom u procjenu, a dalje je na tebi odgovornost. Ima ljudi koji će možda staviti stol u garaži pored otvorenog ljepila i s bocama kiseline iznad radnog stola.
Ne znam kako je vani to riješeno.
Rješenje bi bilo da potpišeš neki papir da u slučaju pada na glavu firma nema s time ništa ako već pristaješ na rad od kuće, izlazak nekoga na teren mi nema smisla.
Ne vidim zašto ne bi platili. Struja i grijanje nisu besplatni, a ni stambeni kvadrati. Firmu jako skupo dođe tvoje radno mjesto ako je u njihovoj zgradi.
Moguće, ovo sam gledao uskogrudno iz svog stajališta.

Okaz, da postoji nešto na papiru. Al' praksa i običaji gazdi je neka druga priča. Jedno je država na papiru, drugo je u stvarnosti.
Prije je bilo bolje.

Skužili političari da ima ljudi kojima ne uzimaju dovoljno od plaće pa idu to ispraviti.

Molim lijepo, nemojte nam "pomagati".
Hvala!

Ovo za zaštitu na radu je žešći debilizam. Tu je svatko odgovoran za sebe jer su sam osigurava radne uvjete i okruženje. Jedino što se može tražiti je posebna prostorija odvojena od ostalih (dnevni boravak, kuhinja itd.) Ionako radnik nije osiguran u slučaju ozlijede doma, niti dok ne stupi izvan zgrade u kojoj živi kada ide na posao. Rođakinji se dogodilo prije mjesec dana da je pala i slomila obje noge dok je išla prema poslu na stubištu zgrade i zakon to tumači kao da nema nikakve veze sa poslom.
Što se tiče režija, u DE je to malo bolje rješeno tako da se može dobiti djelomični odbitak od poreza za internet i radnu prostoriju (gleda se udio površine u ukupnom iznosu najma stana), ali može i trebalo bi biti bolje.
Zadnje što sam čuo je najava da će Hrvatski zakon biti donesen 2013. Znači taman kad prođe ova pandemija, a prije slijedeće.
A onda slijedi usuglašavanje s ovim Evropskim, znači sve ispočetka.
Trenutno je bed upravo to da formalno moraš prijaviti adresu rada i onda ne smiješ raditi s nijedne druge lokacije, a firma mora svake dvije godine skupo plaćati procjenu sigurnosti (koja traje 15 minuta na terenu i još toliko u uredu da se ispiše certifikat) radnog mjesta. Znači ništa kod ljubavnice (vidite koliki su joj problemi kada se ozlijediš/umreš kod nje), ništa vikendica.
A treba riješiti i pitanje naknade za prostor i režije. Firme bi ukinule plaćanje prijevoza, ali ne bi sudjelovale u režijskim troškovima.