zv'jer2 sri 3.3.2021 20:56
HCMAA kaže...

mogao bi bug.hr napisati jedan osvrt u svezi glede budućnosti PC igranja ako se nastavi ovo kripto ludilo

Nije samo ni do kripta, desio se "perfect storm" kripto booma, dugogodišnji manjak konkurencije od strane AMD-a, problemi s ekonomijom radi korone, puno veća potražnja za čipovima jer ljudi rade od doma, launch nove generacije konzola itd.

AMD i Nvidia glume da im je stalo a zapravo kupe vrhnje i trljaju ruke dok god ide.

Denis sri 3.3.2021 21:48
zv'jer2 kaže...
HCMAA kaže...

mogao bi bug.hr napisati jedan osvrt u svezi glede budućnosti PC igranja ako se nastavi ovo kripto ludilo

Nije samo ni do kripta, desio se "perfect storm" kripto booma, dugogodišnji manjak konkurencije od strane AMD-a, problemi s ekonomijom radi korone, puno veća potražnja za čipovima jer ljudi rade od doma, launch nove generacije konzola itd.

AMD i Nvidia glume da im je stalo a zapravo kupe vrhnje i trljaju ruke dok god ide.

Ne vidim zašto bi trljali ruke. I da nema ovakve bolesne potražnje, zbog skoka u performansama koje nude nove grafičke kartice bi ih ljudi masovno kupovali. Samo ne bi bilo ovakvog brutalnog animoziteta prema proizvođačima i trgovcima zbog brutalno visokih cijena i nedostupnosti. 

Već sam napisao u jednom drugom threadu, ali očito treba ponavljati kao papiga - cijene po kojima AMD i Nvidija kupuju čipove iz tvornica davno su dogovorene. Ista je stvar s cijenama prema partnerima koji proizvode kartice (tipa Asus, MSI i bratija). Dakle ekstra profit se dešava na relaciji partneri -> distributeri -> maloprodaja -> "scalperi" (ako ih ima) -> kupci

HCMAA sri 3.3.2021 23:17

dok traje kripto ludilo...cijene će biti visoke..."srića" je što je pandemija odgodila dolazak novih igara... međutim do kraja godine virusu je kraj... međutim ako cijene u 2022 budu i dalje visoke od grafičkih kartica...postoji velika mogućnost da konzole povećaj svoj dio kolača na štetu PC gaming

SamoPitam3 sri 3.3.2021 23:46

Meni je ovo zapravo užasno komično, mada je nekima tragično. Sva sreća pa sam se skinuo sa igara. Odnosno, igram starije igre gdje imam guild, alliance.., odnosno ljude sa kojima se zezam i pričam. Nije da ne mogu pokrenuti nove, ali nema tu ništa što me privlači. Da mi i opandrči (nedaj Bože) grafa kupim neku jeftinu na njuškalu i nastavim dalje.

R4zOR229 sri 3.3.2021 23:47
HCMAA kaže...
dok traje kripto ludilo...cijene će biti visoke..."srića" je što je pandemija odgodila dolazak novih igara... međutim do kraja godine virusu je kraj... međutim ako cijene u 2022 budu i dalje visoke od grafičkih kartica...postoji velika mogućnost da konzole povećaj svoj dio kolača na štetu PC gaming

Neka, pa nek fino svetom petru onda prodaju kartice po suludim cijenama.

Mandor čet 4.3.2021 09:49
SamoPitam3 kaže...

Meni je ovo zapravo užasno komično, mada je nekima tragično. Sva sreća pa sam se skinuo sa igara. Odnosno, igram starije igre gdje imam guild, alliance.., odnosno ljude sa kojima se zezam i pričam. Nije da ne mogu pokrenuti nove, ali nema tu ništa što me privlači. Da mi i opandrči (nedaj Bože) grafa kupim neku jeftinu na njuškalu i nastavim dalje.

Srećom, nikad nisam igrao puno niti nešto kompetitivno. Bit će mi dobre moje RX 480 još ove godine izgleda :-D

zv'jer2 čet 4.3.2021 10:58
Denis kaže...
zv'jer2 kaže...
HCMAA kaže...

...

Već sam napisao u jednom drugom threadu, ali očito treba ponavljati kao papiga - cijene po kojima AMD i Nvidija kupuju čipove iz tvornica davno su dogovorene. Ista je stvar s cijenama prema partnerima koji proizvode kartice (tipa Asus, MSI i bratija). Dakle ekstra profit se dešava na relaciji partneri -> distributeri -> maloprodaja -> "scalperi" (ako ih ima) -> kupci

Slažem se s ovim, ali ne vjerujem baš da je tako crno bijelo i da u ovakvom stanju koje traje dosta dugo AMD i Nvidia sjede prekriženih ruku, a doslovno kontroliraju izvor svega. Vjerojatno su sposobni u ime dobrih odnosa, suradnje i drugih "biznis" poluga koje imaju ipak utjecat na svoje ugovore i marže jer se tržište brzo mijenja.
Osim toga imaju i referentne modele i možda to je objavljuju toliko ponosno, ali bili bi idioti (a kolaju i glasine da to već rade) kad ne bi dogovarali s velikim minerima direktne isporuke koje nikad ni ne vide maloprodaju, a time direktno utječu na dostupnost GEJmerima.

D3lBoy čet 4.3.2021 12:06

Jako peče Nvidiju i AMD kome idu kartice... Jedva su dočekali novi val, a ovo što su "zakljucali" mineanje na gaming karticama nije da se SPASE GAMERI vec da mogu prodati dodatne kartice za mining uz gamere, a to ce jos vise povecati cijenu kartica zbog nedostatka "silikona" na trzistu vec neko vrijeme.

boxer čet 4.3.2021 12:32

Pa dobro ljudi, zar nije prije par godina kada je završilo prvo miner ludilo rečeno kako su ASIC mineri superiorniji naspram GPU, i šta je sada odjednom, šta se promijenilo da su opet GPU toliko traženi za rudarenje. 

D3lBoy čet 4.3.2021 12:53
boxer kaže...

Pa dobro ljudi, zar nije prije par godina kada je završilo prvo miner ludilo rečeno kako su ASIC mineri superiorniji naspram GPU, i šta je sada odjednom, šta se promijenilo da su opet GPU toliko traženi za rudarenje. 

To se govorilo i 2014. pa eto, ne moze si vecina priustit ASIC a grafe da

R4zOR229 čet 4.3.2021 13:00
boxer kaže...
R4zOR229 kaže...

Jesu, ali odredeni algoritmi su namjerno napravljeni da budu ASIC resistant

Zašto?

Zato sto neke kriptovalute zele vece razinu decenztralizacije, to je i poanta kripta. Ako ti da postanes cvor u mrezi treba ASIC koji kosta barem 5k eura i nemoza ga se tako lagano nabavit to u neku ruku ubija poantu di svatko moze postati cvor u toj mrezi.