nixass pet 12.2.2021 13:11
ludizao kaže...

Jako se veselim mogućnostima povremenih potpunih prekida veze za only $99 per month. It's a feature.

ovo uopce nije namijenjeno urbanim sredinama, mada nije nemoguce da ce i one profitirat.

citam da pojedini dijelovi mid-west u US (bome i kanada) imaju internet na razini ranih ADSL brzina u hrvatskoj, neadekvatno za ista u danasnje vrijeme, a kad pogledas cijene ostalih operatera u USA ovo je sasvim ok opcija.

a i ni u hrvatskoj (a ni ostatku ne-urbane europe) ne cveta cvece u preduzece.

https://arstechnica.com/information-technology/2021/02/spacex-starlink-now-taking-pre-orders-for-service-in-mid-to-late-2021/

ima par zanimljivih use-case u komentarima

T700 pet 12.2.2021 13:42
ukay1000 kaže...
Da imam 99 dolara za ovo, sigurno ne bi zivio u zabacenom dijelu gdje 2g signal ima 2 crtice.

svejedno, mozda vikendice ili odmaralište  na planinama gdje je teško dobiti signal. Gdje se struja dobiva jedino iz generatora ili solarnih panela. 

slitinabakra pet 12.2.2021 13:51

Kao prvo cilj nisu gradovi itd mada se moze i tu koristit. 

Problem kod njih je sto izmedu 2 sela ima kilometara koliko od Rijeke do Zagreba a da pritom nema apsolutno nicega. Takvi ljudi tamo placaju 70USD za 2mbit internetske veze (ima masu youtube videa di bas takvi ljudi pricaju svoju pricu).

Pristup boljem nemaju nit ce bit u skorije vrijeme tako da je ovo itekako dobra investicija.

Naravno meni il neko ko ima optiku 500/250 za puno manje para nije bas neka sreca. 

Al opet nekom u gorskom kotaru mjesto "Kuti" probajte to naci na karti, nema skoro pa nista signala (Niti 2g) a kamo li nesto vise a cesto mobitel zavrsi u roamingu. Tamo bi se takva usluga itekako koristila i dobro dosla 

MimiXXX pet 12.2.2021 14:58

U zabačenim djelovima Hrvatske u kojima je teško ili nemoguće dovesti brzi internet putem optičkog kabla država bi trebala subvencionirati opremu i pretplatu na Starlinkov internet. U najmanju ruku da plaćaju jednako kao ljudi u gradovima, iako je tu netko dobro rekao da bi vjerovatno i ovi živjeli u gradovima da imaju 100$ mjesećno za platiti internet. Hrvatska bi kao i Finska trebala u Ustav staviti da svaki građanin na svakom pedlju Hrvatske ima pravo na povoljan pristup brzom internetu....

DexCro pet 12.2.2021 15:21

O kakvim zabitima vi pričate? Živim u Zagrebu, a u mojoj ulici nema ni kanalizacije. Za donekle normalni internet plaćam HT-u 240kn mjesečno i to mi je jedina mogućnost za upload veći od 2Mb. Novac nije problem, pogotovo kad se radi o poslu. Svaki novi provider je dobro došao, pogotovo ako nudi nešto više i bolje od postojećih. Ako vam je skupo, skinite se s foruma i počnite raditi :-)

stiffler13 pet 12.2.2021 15:22

Pratim starlink dok je još bio u teoriji, prije nego što je poletio prvi satelit... Mislio sam se napokon riješiti T Coma ali 125 dolara za net nemam i nedam. Sad mi je flat 25 dolara, na bakru (50/10). Mislim da bi dao negdje do 350 kuna, sve ostalo mi je previše

texas.bug pet 12.2.2021 15:30
MimiXXX kaže...

U zabačenim djelovima Hrvatske u kojima je teško ili nemoguće dovesti brzi internet putem optičkog kabla država bi trebala subvencionirati opremu i pretplatu na Starlinkov internet. U najmanju ruku da plaćaju jednako kao ljudi u gradovima, iako je tu netko dobro rekao da bi vjerovatno i ovi živjeli u gradovima da imaju 100$ mjesećno za platiti internet. Hrvatska bi kao i Finska trebala u Ustav staviti da svaki građanin na svakom pedlju Hrvatske ima pravo na povoljan pristup brzom internetu....

Ne bi li bilo jeftinije, ako govorimo o hrvatskim zabitima, subvencionirati 4G odasiljac za pojedina sela? Ne znam kako se krecu cijene pa pitam

MimiXXX pet 12.2.2021 16:11

Ma pričaš gluposti. Ako nemaš optike uzmi pokućni internet. Svudje gje se dobar signal za mobitel dovoljno dobar je i za internet. Ja pričam o 10% Hrvatske gdje ljudi nemaju signala za mobitele već se moraju penjati po brdima kako bi telefonirali. Oni nemaju nikakvog, a kamoli brzog interneta. Često se tu radi i o siromašnim krajevima, a davati golem novac za operemu i onda još svaki mjesec 100$ za internet, to je previše i za imućnije ljude, a kamoli za one sam malim plaćama, mirovinama i onima bez posla. Nezaposlenost je veliki problem u Hrvatskoj, a država priča gluposti navodeći kako ima posla, pri tome misleći na deficitarne struke(IT,medicina i sl) koji bježe van i kojih nikada dosta. Država bi morala svakom građaninu po sličnim uvjetima omogućiti pristup brzom internetu....

MimiXXX pet 12.2.2021 16:13

U potpunosti si u pravu. Ja plaćam trio paket 239kuna i mislim kako je to i blizu maksimuma koji bi platio za takvu uslugu. Da živim u nekom izoliranom mjestu gdje nema ni normalnog a pogotovo brzog interneta očekivao bih od vlade da plati tu razliku. U Finskoj je taj pristup brzom internetu garantiran UStavom, a priznajmo kako u Finskoj ima mnogo zabačenijih krajeva nego u Hrvatskoj.

MimiXXX pet 12.2.2021 16:19

Jako teško. Teoretski bi bilo moguće, ali bi odašiljač morao biti na svakom drugom brdu. U brdovitim krajevima se mobilni signal gubi u udolinama gdje su kuće. Ljudi se penju na brda i uzvisine kako bi telefonirali, često ne mogu pratiti ni TV program preko zemaljske antene već moraju uzimati satelitski Total TV, B-Net i sl. Takvim ljudima je jedini spas ka brzom internetu satelitski prijem signala, a država je ta koja ima mora to omogućiti ako već ne želi stavljati odašiljače za zemaljski prijem po slabo naseljenim i raštrkanim mjestima i selima. Sam sam bio svjedok patnji koje pojedinci imaju i sa mobilnim i sa TV signalom, a nikakvog interneta nemaju. 21. je stoljeće. Ovaj Muskov projekt je odličan ali je preskupo za običnog čovjeka. Čuo sam da je i europska komisija pokrenula sličan projekt, ali pitanje kad će on biti zgotovljen.

MimiXXX pet 12.2.2021 16:34

Mene to podsjeća na 80te godine, 20 godina prije pojave širokodostunih mobitela. Stranci i Hercegovci su imali one skupe cigle od mobitela, teške po pola kile, a neki su imali i one telefone u automobilima spojene na antenu od radija. Musk je rekao kako želi svima na planeti povoljno osigurati pristup brzom internetu. Blizu je ostvarenja tog cilja, jedino što nije povoljno. 100$ nije povnoljno ni nama na Balkanu, a kamoli nekom afričkom plemenu ili starici iz Nepala i Tibeta. Nadam se kako će brzi mobilni internet biti brzo povoljan i dostupan svima. Da je Tesla poživio imali bi i struju i internet besplatno!!! Očito se amerikancima nije svidio takav princip da se nešto ne prodaje već da se dijeli potrebitima... A što reći, dovoljno je pogledati njihovo zdravstvo, da ti istisnu čir iz guzice naplate 1000$. Kad bi se pobunio, rekli bi, nabavi novac ili sjedi na drugom guzu dok ne prođe....

Sasoon pet 12.2.2021 16:57
texas.bug kaže...

Imas pravo, na pocetku je i GSM kostao, a danas je rasireno.

Ali nije sve tako sjajno sa muskovim projektom 

https://www.bug.hr/dogadjaji/spacex-lansirao-jos-60-satelita-starlink-pokrenuta-peticija-saveourstars-14307

Odnosno previse je "sjajno" 

Nije to toliko veliki problem kojim se predstavlja. Sateliti su dosta nisko iznad površine zemlje, pa će biti vidljivi samo u sumrak i zoru, i to sa strane neba gdje je Sunce zašlo/izlazi (a to je ovo što pokušavaju riješiti da imaju manji odbljesak).

A obično se to u medijima predstavlja kao da će na cijelom noćnom nebu u bilo kojem trenutku biti vidljivo 5,000 satelita kako idu na sve strane.

mGT pet 12.2.2021 17:20
MimiXXX kaže...

Ma pričaš gluposti. Ako nemaš optike uzmi pokućni internet. Svudje gje se dobar signal za mobitel dovoljno dobar je i za internet. Ja pričam o 10% Hrvatske gdje ljudi nemaju signala za mobitele već se moraju penjati po brdima kako bi telefonirali. Oni nemaju nikakvog, a kamoli brzog interneta. Često se tu radi i o siromašnim krajevima, a davati golem novac za operemu i onda još svaki mjesec 100$ za internet, to je previše i za imućnije ljude, a kamoli za one sam malim plaćama, mirovinama i onima bez posla. Nezaposlenost je veliki problem u Hrvatskoj, a država priča gluposti navodeći kako ima posla, pri tome misleći na deficitarne struke(IT,medicina i sl) koji bježe van i kojih nikada dosta. Država bi morala svakom građaninu po sličnim uvjetima omogućiti pristup brzom internetu....

Ne priča gluposti,Trešnjevka,kuća, mobilni signal često pada na 3G,bakar max 20mbit,optike nema nitko u blizini,Zgreb je postao prčija.

Q-Tip pet 12.2.2021 17:43

Čekajte, vi hoćete reći da će SpaceX u svemir lansirati sedamstodvadesetpetiljada satelita o svom trošku i da će onda bit' toliko drzak da će to naplaćivati Hrvatima?

I još neće bit ping manji od 20 da se može Warzone igrat' kako treba?

Haha, kakva glupost! Jebeš to

tenac pet 12.2.2021 17:58
DexCro kaže...

O kakvim zabitima vi pričate? Živim u Zagrebu, a u mojoj ulici nema ni kanalizacije. Za donekle normalni internet plaćam HT-u 240kn mjesečno i to mi je jedina mogućnost za upload veći od 2Mb. Novac nije problem, pogotovo kad se radi o poslu. Svaki novi provider je dobro došao, pogotovo ako nudi nešto više i bolje od postojećih. Ako vam je skupo, skinite se s foruma i počnite raditi :-)

zašto ne probaš gigabox ili nešto slično?