Preminuo je testni pilot Chuck Yeager, prvi koji j
Vezano uz: Preminuo je testni pilot Chuck Yeager, prvi koji j

Tko nije neka si pogleda The Right Stuff (1983)

Jedan od onih koji je oborio pet ili više njemačkih zrakoplova u danu! Vječna mu slava!

Tko nije neka si pogleda The Right Stuff (1983)
Pogledao sam ga barem pet-šest puta kada sam bio mlađi; ako niste znali, Chuck Yeager ima cameo ulogu u njemu:
https://www.youtube.com/watch?v=sgYH64y8DgU
I još jedna stvar - s Twittera:

Jedan od onih koji je oborio pet ili više njemačkih zrakoplova u danu! Vječna mu slava!
Malo je pilota koji su oborili i jedan avion, a oni koji su u cijelom životu oborili pet smatraju se asovima. Pet u jednoj misiji je stvarno postignuće, ako ništa drugo zbog ograničene municije.

Čače Jegeru, svaka ti ćas... i svaka 3. ti dala...
a propos aseva i "aseva":
Navodno je jedan Pakistanac oborio 4 u minuti (i peti) u istom letu...
ali...
osobito kod Švaba, bilo je maltene dosta da veli: ja sam oborio 5-cu danas i da mu netko potvrdi: je i eto... 5 zračnih pobjeda...

Malo je pilota koji su oborili i jedan avion, a oni koji su u cijelom životu oborili pet smatraju se asovima. Pet u jednoj misiji je stvarno postignuće, ako ništa drugo zbog ograničene municije.
Po samom Yeageru, od tih pet dva su nastradala u sudaru dok se jedan od njih pokušavao skloniti dok ga je Yeager nišanio. I inače mora da je bio veliki postotak nesreća i kolateralnih žrtava u tim zračnim borbama, pogotovo u onom kaosu odbijanja napada na bombarderske formacije kad su svi grčevito manevrirali i rešetali na sve strane. Ali naravno da vojska nikome kući nije slala osmrtnicu kako je netko poginuo od prijateljske paljbe (sve i ako bi dobila takav izvještaj).
Nisam ni znao da je toliko poživio. Buran život je imao. Lako mu nebo.
The Right Stuff, divan film.
Ako ništa, bar je kobasica nazvana po njemu.