hrx uto 8.12.2020 22:55
forumaš kaže...

Tko nije neka si pogleda The Right Stuff (1983)

Pogledao sam ga barem pet-šest puta kada sam bio mlađi; ako niste znali, Chuck Yeager ima cameo ulogu u njemu:

https://www.youtube.com/watch?v=sgYH64y8DgU

I još jedna stvar - s Twittera:

@JHayes531 (JC Hayes):
@GenChuckYeager on the day of reckoning, what do you want written on your epitaph?

@GenChuckYeager (Chuck Yeager):
Who cares? I'll be dead anyway so won't know anything about it.
Visak sri 9.12.2020 00:39
McS kaže...

Jedan od onih koji je oborio pet ili više njemačkih zrakoplova u danu! Vječna mu slava!

Malo je pilota koji su oborili i jedan avion, a oni koji su u cijelom životu oborili pet smatraju se asovima. Pet u jednoj misiji je stvarno postignuće, ako ništa drugo zbog ograničene municije.

Stric_Jura sri 9.12.2020 16:25

Čače Jegeru, svaka ti ćas... i svaka 3. ti dala... 

a propos aseva i "aseva":

Navodno je jedan Pakistanac oborio 4 u minuti (i peti) u istom letu...

ali...

osobito kod Švaba, bilo je maltene dosta  da veli: ja sam oborio 5-cu danas i da mu netko potvrdi: je i eto... 5 zračnih pobjeda...

Al Crane sri 16.12.2020 21:20
Visak kaže...
McS kaže...

Jedan od onih koji je oborio pet ili više njemačkih zrakoplova u danu! Vječna mu slava!

Malo je pilota koji su oborili i jedan avion, a oni koji su u cijelom životu oborili pet smatraju se asovima. Pet u jednoj misiji je stvarno postignuće, ako ništa drugo zbog ograničene municije.

Po samom Yeageru, od tih pet dva su nastradala u sudaru dok se jedan od njih pokušavao skloniti dok ga je Yeager nišanio. I inače mora da je bio veliki postotak nesreća i kolateralnih žrtava u tim zračnim borbama, pogotovo u onom kaosu odbijanja napada na bombarderske formacije kad su svi grčevito manevrirali i rešetali na sve strane. Ali naravno da vojska nikome kući nije slala osmrtnicu kako je netko poginuo od prijateljske paljbe (sve i ako bi dobila takav izvještaj).

Nisam ni znao da je toliko poživio. Buran život je imao. Lako mu nebo.
The Right Stuff, divan film.