Do kraja godine 80.000 kućanstava će imati HT-ov o
Vezano uz: Do kraja godine 80.000 kućanstava će imati HT-ov o

Jesu možda rekli da njihovi zaposlenici zovu pretplatnike od konkurencije u nadi da ih im ukradu

Sto bi u Kini reklo, jedna ulica sa 6 zgrada dobila optiku.
Ja se s tim brojkama nebi hvalio, bas suprotno, 80.000 u 2020., poklopit se usima i probat
gradit sto se vise moze, pa do kraja 2020. da bar milja ljudi (25% stanovnistva) ima mogucnosti
prikljuciti se na optiku.
Recimo da se 70% stanovnistva nalazi u kucanstvu sa bar dvoje ljudi, po tome se moze uzeti nekakav
prosjek, i reci da je 80.000 kucanstava izmedju 2 i 5% stanovnistva. Tuga.

Ja se s tim brojkama nebi hvalio, bas suprotno, 80.000 u 2020., poklopit se usima i probat
gradit sto se vise moze, pa do kraja 2020. da bar milja ljudi (25% stanovnistva) ima mogucnosti
Recimo da se 70% stanovnistva nalazi u kucanstvu sa bar dvoje ljudi, po tome se moze uzeti nekakav
Internet u DE je sranje,bolje je u Hrvatskoj stanje odnosno u Zagrebu a svi znamo da je Zagreb Hrvatska.

Ne znam za DE, meni je u AT cisto solidnih 100/50 mbit optika u "povoljnom" paketu od 19€.
Najbrzi paket sto mogu dobiti je 200/200, al ne vrijedi tih 100€ mjesecno.
Jedino kad negdje pukne optika, zna cijeli kvart pasti na 5/1 mbit, unatrag zadnjih 6 godina sto
sam na optici, desilo se dvaput, i jednom je stvarno trajalo 9 dana dok se nije rijesilo,
al sta je tu je, bar je islo "nekako" (bolje nego nikako).

Jučer sam gledao kartu pokrivenosti Zagreba optikom i to je jednostavno pretužno.

Internet u DE je sranje,bolje je u Hrvatskoj stanje odnosno u Zagrebu a svi znamo da je Zagreb Hrvatska.
Daj bože da ti se javi netko iz npr. Vinkovaca, pa da ti jednostavno da primjer kako je Zagreb Hrvatska što se tiče optike.

A što se uopće javljaju, mi i danas pričamo o brzinama 5 do 10 Mbita. Uostalom da sam ja HT ne bi dao ni to. Ovce su da se šišaju.

Još se hvale ovim brojkama i planovima, grozno.
Ja u VŽ imam 200/100 optiku za 135kn (Magić telekom), baš me zanima koliko bi to koštalo u t- comu.

Da imaš takvih zgrada ovdje i one bi već odavno imale optiku.
Jučer sam gledao kartu pokrivenosti Zagreba optikom i to je jednostavno pretužno.
Tu su telekomi najmanji problem...

U međuvremenu svicarci se pate sa brzinama 10Gbit/s
https://fiber.salt.ch/en/fiber/internet
Hvala telekomu na svemu sto rade za nas, i jos vise onima koji su im prodali monopolisticki polozaj

Odavno sam na A1 optici 150/15 + prošireni TV paket i telefon za 200kn/mj.
Nedavno je i HT provukao, ali traže 310kn za brzinu do 100mbps za najobičniji trio paket

Zaboravljaš da je Zagreb u očerupanoj Hrvatskoj, uostalom Optika nije široko dostupna i u znatno razvijenijim državama.
Eto fine usporedbe, Američka država Indiana stanovništvom oko 6.7 milja ljudova.Na karti klikni na Fiber Coverage, ili kako se navodi prosječna download brzina interneta u Indiani je 5.5mbps.
Indianapolis glavni grad Indiane, broj stanovništa oko 870 000 dakle malo veči od Zagreba.Opet klik na Fiber Coverage.Prosječna download brzina interneta u tom gradu je 6.4mbps, pa eto uživaj ili ak ti ne paše seli se na Klingon.
https://geoisp.com/us/IN/indianapolis/
Eto ja u Zagrebu imam 25mbps download(VDSL), ali to je daleko od prosjeka za Zagreb ali i Hrvašku opčenito.Puno kučanstava ne može potegnut niti 10mbps download.Eto sused kuča do mene, on ima 8mbps/VDSL download.Više ne ide da se ubije+optiku če dobit(to vrjedi i za mene) uskoro ili preciznije kad Dinamo uzme Ligu prvaka.
Na kraju onak okvirno, Zagreb i Indiana/Indianopolis vjerojatno imaju tu negdje istu prosječnu download brzinu interneta.

Ispada da smo jako dobri što se toga tiče. Ja npr imam 70/10 ili nešto slično, a znam veliku većinu koji to nikad ne bi iskoristili. Velikoj većini su i osnovne brzine dovoljne, sve je to igra uloženo/vraćeno pa se onda i mogu "hvaliti" koliko su "puno" pokrili.

A o vektoringu se više niti ne priča.
Izgleda da nemaju para da ulože u dslamove i rutere.

Bez torrent-a ja bih mogao zaboraviti kako izgleda 4K...15mbps je vrh i to zadnjih 14 godina... dalmatinski gradovi su PAIN in ASS za bilo kakvu infrastrukturu

Što je problem?

Već odavno ne uspoređujem Hrvatsku s Amerikom. Zadnji put sam to napravio pred kraj upotrebe običnih modema na telefonskoj liniji.
A1 ih ne natjerao? Daj bože da ih A1 natjera i u mom kvartu.

A o vektoringu se više niti ne priča.
Izgleda da nemaju para da ulože u dslamove i rutere.
Uložili u mobilne mreže.

Što je problem?
Od stanja DTK, prava pristupa, prava prolaza, potrebe za dodatnom infrastrukturom, zabrana HAKOM-a (Fiberland), neisplativost na mnogim lokacijama (pricijenjeni ROI od 20+ godina), još niz drugih stvari.

Zaboravljaš da je Zagreb u očerupanoj Hrvatskoj, uostalom Optika nije široko dostupna i u znatno razvijenijim državama.
Eto fine usporedbe, Američka država Indiana stanovništvom oko 6.7 milja ljudova.Na karti klikni na Fiber Coverage, ili kako se navodi prosječna download brzina interneta u Indiani je 5.5mbps.
Indianapolis glavni grad Indiane, broj stanovništa oko 870 000 dakle malo veči od Zagreba.Opet klik na Fiber Coverage.Prosječna download brzina interneta u tom gradu je 6.4mbps, pa eto uživaj ili ak ti ne paše seli se na Klingon.
https://geoisp.com/us/IN/indianapolis/
Eto ja u Zagrebu imam 25mbps download(VDSL), ali to je daleko od prosjeka za Zagreb ali i Hrvašku opčenito.Puno kučanstava ne može potegnut niti 10mbps download.Eto sused kuča do mene, on ima 8mbps/VDSL download.Više ne ide da se ubije+optiku če dobit(to vrjedi i za mene) uskoro ili preciznije kad Dinamo uzme Ligu prvaka.
Na kraju onak okvirno, Zagreb i Indiana/Indianopolis vjerojatno imaju tu negdje istu prosječnu download brzinu interneta.
Prosjek ne govori nista. Ako je suditi po grafu kojeg si dao, pise da 99.55% korisnika u Indianapolisu ima pristup 50-mbit downloadu, 61% fiberu, samo sto placaju manji paket...

Kad dodem doma na litovanje i sitim se da mi je brzina 10/1 muka me odman uvati. Zato barem ovdi u Svedskoj iman optiku 500/500 :)

Na Rab,na Rab
traba apsolutno donijet optiku.
Tamo je psihijatrijski sanatorij,
tako da bolesnicima ne bi slučajno
"zatrzao" stream i da nastane
pobuna i počnu bižat po otoku.

Baš čudno za ovoliko povećanje kućanstava s optikom. Kao da smo zaboravili da dio toga financira i sama Europska unija, a samo dio HT. Lako provjerljivo i na google tražilici brzo dostupno...

Kad dodem doma na litovanje i sitim se da mi je brzina 10/1 muka me odman uvati. Zato barem ovdi u Svedskoj iman optiku 500/500 :)
Ti možda imaš, ali večina Šveđana nema jer Optika čak i njima nije dostupna iz razno raznih razloga.
Eto jednog primjera to je kabelski Internet, izmjereno u Švedskom gradu Helsingborg.To je manji grad uz morsku obalu, okvirno oko 115 000 tisuča stanovnika.

Realno gledajući 32mbps/16mbps je dovoljno za 90% korisnika,uključujući i mene...upalim laptop...24h puta 30 dana s brzinom od 15mbps to mi je 4TB:)...tako da mi je u biti i dosta 15mbps...međutim ipak za direktno gledanje 4K hdr stream-a triba tih dovoljnih 30mbps

Ti možda imaš, ali večina Šveđana nema jer Optika čak i njima nije dostupna iz razno raznih razloga.
Eto jednog primjera to je kabelski Internet, izmjereno u Švedskom gradu Helsingborg.To je manji grad uz morsku obalu, okvirno oko 115 000 tisuča stanovnika.
Bio u Helsinborgu. Ovisi u kojem dijelu grada zivis. Meni je poznanica tamo imala u stanu kabelsku bez problema 100/100 . A vecina gradova, ima odlicnu infrastrukturu.

A1 optika - 500/350mbps...Zagreb - Dubrava. Cijena 189kn.
Najbolji način postavljanja optike po stupovima Hep-a tj najbrži.

Do kraja godine stize optika u SB.

Smeće od telekoma...15 godina pretplatnik u Zagrebu a usluga je bila sve gora.Na optiku sam prešao prije par godina kad sam im otkazao ugovor jer su oni radili na "proširenju infrastrukture" na podsljemensku zonu--čitaj nema zgrada-- da uvale odmah 100 korisnika po kanalu ili stupu...valjda sam trebao cijeli kvart nagovoriti na optiku u kućama da bi njihova infrastruktura bila isplativa.Sad i da mi ju badava nude
"Agresivnom kampanjom uvođenja optike A1 nas je prisilio da i mi počnemo pružati taj inovativni način pristupa internetu."
Said no one.