Ajar ned 7.6.2020 12:05

i električni nisu dovoljno ekološki, pretpostavljam. mislim, kakvim se idiotarijama besposleni bave ... 

 

ured: a tek ovo ... u hitnom slučaju: 2-4 cigle/kamen-studenca, rešetka iz starog špareta, fajrcajg i opleti, miško 

Miro ned 7.6.2020 12:55

Očito se ne bavite roštiljanjem ili ga ne doživljavate "ozbiljno". 

Meni je svaka inovacija na tom polju zanimljiva baš zato jer se radi o naoko trivijalnom, praiskonskom načinu pripreme hrane.

 

Ovaj koncept rješava probleme koji doista muče amatere, osobito kada se upuste u pripremu nekih zahtjevnijih komada mesa, djeluje praktično što je sve mobilno. Mogle bi se nizati primjedbe (vrlo mala površina za pečenje, neuvjerljiva izvedba rešetke, vjerojatno problematično održavanje nakon upotrebe), ali mene bi baš zanimalo iskušati ovaj koncept s posebno pripremljenim peletima i 'istražiti' kakve to okuse daje...

 

Pohvalno je što su uspjeli sve skupa ponuditi za doista mali iznos.

Dann3R ned 7.6.2020 15:08

Točno to.rade znanstvenu fantastiku od tog roštiljanja.To svaka budale može ispeć,prvi put će zaebat ali drugi put i svaki sljedeći će se usavršit.A kotlovina to je već drugi par cipela.

tnakir pon 8.6.2020 12:02

Malo sam offtopic, ali ima li tko iskustva sa Weberovom Q serijom (plinski i električni).


Razmišljam o roštilju za na balkon, ali mi treba nekakav roštilj koji može pošteno ispeć stejk debel 3-4cm, ali ne da ga kuha, nego da može postić maillardovu reakciju...

 

Svi električni roštilji koje sam do sada vidio su jednostavno preslabi za išta... Ovaj weber bi trebao biti nešto jači, ali ne vjerujem reklamama

wyks pon 8.6.2020 12:33
tnakir kaže...

Malo sam offtopic, ali ima li tko iskustva sa Weberovom Q serijom (plinski i električni).
Razmišljam o roštilju za na balkon, ali mi treba nekakav roštilj koji može pošteno ispeć stejk debel 3-4cm, ali ne da ga kuha, nego da može postić maillardovu reakciju...

Svi električni roštilji koje sam do sada vidio su jednostavno preslabi za išta... Ovaj weber bi trebao biti nešto jači, ali ne vjerujem reklamama

 Problem sa elektricnim jest da se konstantno dogrijava, tj. pokusava odrzavati temperaturu, a nema snage da ju zadrzi kad stavis hladnu hranu (isti efekt kad natrpas tavu pa se hrana pirja i kuha umjesto da se przi.)

 

https://www.bauhaus.hr/gorenc-plinski-rostilj-gurman-80-x-40-cm-3-plamenika.html

 

Ovo je slicno cijeni Weberu Q1200, ali je povrsina veca i kako ima 3 plamenika mozes napraviti dvozonosko kuhanje, da lijevi dio ugrijes na visu temperaturu - za boju i tu reakciju, a desni dio ostavis na nizoj temperaturi jer se deblji steak inace stavi kratko u pecnicu da se dobije odgovarajuca temperatura sredine.

 

Postoje i oni sa resetkama, ali ti su dobri samo za dobivanje linija od grilanja, a kako je kod vecine resetka presiroka tesko je na njima ispeci kompliciraniju hranu od steaka i sl.

https://www.bauhaus.hr/grillstar-plinski-rostilj-atlanta-450-2.html

 

Moze se uzeti i ovako nesto pa vecina ovakvih grilova ima dodatne ploce, resetke i sl. pa si iskonfiguriras sto ti pase.

https://www.bauhaus.hr/grillstar-velika-gusana-ploca-za-plinske-rostilje-atlanta.html

 

Onaj Gorenc ima i u varijantama sa dodatnim plamenikom ako kuhas neki umak ili premaz za meso, samo sto su onda povrsine za pecenje manje, ne znam sto ti odgovara, peces li samo za familiju ili za neka okupljanja.

https://www.bauhaus.hr/plinski-rostilj-gorenc-tradicija-65k-s-kuhalom.html

 

Imao sam ovaj razgovor sa kolegom sa posla, on je na kraju uzeo ovaj Gorenc sa kuhalom i kaze da je jako zadovoljan, njemu je kuhalo odlicno, jer kaze da moze skuhati grah i izgrilati kobasice ili carsko meso pa ubaciti u grah :D.

 

Kako je ipak plinski, mislim da je generalno bolja ideja ici na zatvorenije ploce, lakse su za ciscenje i odrzavanje.

Od otvorene resetke postoji prednost izgleda i vatrom isprzenijih dijela mesa, ali za to je bolje upaliti obican gril na drva.