Ajar ned 8.3.2020 10:02
telefon 2 kaže...

Odličan članak, samo ima jedan tipfeler baš u naslovu (kemčar umjesto kemičar)

 

 nije t to tifeler, jorgovane. to namjerno. 

 

profesore, a kak je sa špricerom u odnosu na gembać (2 u 8)? 

fer-de-lance ned 8.3.2020 10:49
Ajar kaže...

profesore, a kak je sa špricerom u odnosu na gembać (2 u 8)? 

Kaj se još uvijek špricer negdje pije, ja to nisam vidio nikada, pričao mi deda pokojni?

Ja sam više za škropec - prst vodoravno, prst horizontalno (nije neka nauka) 

(premda često zaboravim ovaj horizontalni prst )

 

Uglavnom, ispada da ja instinktivno pazim na svoje zdravlje -pivu na sobnoj temperaturi pijem proziv kamenaca, a gemišt za cjelokupno zdravlje organizma, rakiju protiv bakterija i virusa.

Nije ni čudno da nikad u životu nisam bio kod doktora (osim na obaveznim pregledima, i vodene kozice).

A za svaki slučaj ću pojačat doze ovih dana, ipak je korona u zraku...

Živjeli !!! 

 

Doc Berecki ned 8.3.2020 11:02

Ne mogu a da ne dopunim ovaj divni i edukativni tekst informacijama koje vuku korijene iz mojeg djelomično mađarskog porijekla.

 

U mađarskih poštovatelja špricera postoji enormno bogata tradicija i vrlo maštovita nomenklatura tog omiljenog osvježavajućeg napitka.
Pa tako u boljim birtijama Baranje (one mađarske, nama Hrvatima prekogranične), možete naručiti i dobiti:


• nagyfröccs (veliki špricer): 2 dl vina + 1 dl sode
• hosszú lépés (dugački korak): 1 dl vina + 2 dl sode
• kisfröccs (kratki korak): 1 dl vina + 1 dl sode
• házmester (vratar): 3 dl vina + 2 dl sode
• viceházmester (zamjenik vratara): 2 dl vina + 3 dl sode
• lakófröccs (kućepazitelj): 1 dl vina + 4 dl sode
• polgármester (gradonačelnik): 6 dl vina + 4 dl sode
• maflás (cigla) 5 dl vina + 5dl sode
• Krúdy-fröccs (Krudy-špricer): 1 dl vina + 9 dl sode
• forditott hosszúlépés (obrnuti dugi korak): 2 dl sode + 1 dl vina
• fordítottja a vicehazmester (obrnuti zamjenik vratara): 2 dl vina + 3 dl sode
• haziur/bivalycsok (gazda/bivolji poljubac): 4 dl vina + 1 dl sode
• csatos (stisnuti špricer): 1 litra vina + 1/2 litre sode
• lampas (fenjer): 1 1/2 litre vina + 1/2 litre sode

pr0n_addict ned 8.3.2020 11:04

Koja je onda poanta bevande? Porijeklom sam iz Dalmacije, ali ne mogu smisliti to "piće" i uvijek se čudim ljudima koji to piju.

Svetogrđe mi je razvodnjavati fino crno vino, a ako mi ne valja radije ga neću ni piti (u kakvoj god kombinaciji).

Graševina je u principu gotovo uvijek vino za gembač (bogami i većina chardonnay-a koje sam probao) iako ima iznimaka poput Krauthakera ili Adžića, ali im je zato i cijena takva kakva je.

BarbaVeli ned 8.3.2020 11:25

Hvala na izvrsnom članku iako se uvijek pogubim pored svih tih kiselina.

Naučio sam lekciju: ne pijem vino, a neću ga piti ni ubuduće.

 

S ovakvim kvalitetnim prilozima BOL je najbliže onome što je u svijetu New Scientist i The Conversation. Uredništvu predlažem da razmisle da se umjesto benchmarka i čistog IT-a koncentriraju na popularizaciju znanosti, te da omoguće objavljivanje i na engleskome. Ovakvi tekstovi, napišu li se na engleskome, imali bi važan međunarodni odjek.

Miro ned 8.3.2020 11:32
BarbaVeli kaže...

Uredništvu predlažem da razmisle da se umjesto benchmarka i čistog IT-a koncentriraju na popularizaciju znanosti, te da omoguće objavljivanje i na engleskome. Ovakvi tekstovi, napišu li se na engleskome, imali bi važan međunarodni odjek.

 Možda bi bilo bolja za početak prevoditi na mađarski? 

Visak ned 8.3.2020 11:47

Zanimljiv članak, ali nisam shvatio poantu. Da li gazirana voda na kraju utječe na kiselost vina ili ne? I zašto ljudi kupuju loša vina koja onda treba neutralizirati sodom bikarbonom?

fer-de-lance ned 8.3.2020 11:56
Visak kaže...

Zanimljiv članak, ali nisam shvatio poantu. Da li gazirana voda na kraju utječe na kiselost vina ili ne? I zašto ljudi kupuju loša vina koja onda treba neutralizirati sodom bikarbonom?

 Za to ti ne treba kemičar, natoči si i probaj 

I to si uzmi malo jače noje, graševine i silvanca - graševinu kad razrijediš mineralcem pitka ko sokić, nema kiselosti, silvanac ostane blago kisel, a prije noje si popi svete vodice da te spasi 

 

Zezam se, svi znaju da gembač mora biti kisel, samo sumpora izbjegavaj 

 

MrBlc ned 8.3.2020 11:59
pr0n_addict kaže...

Koja je onda poanta bevande? 

Vino se pije za gušt nakon ručka, a bevanda je za gašenje žeđi bez opijanja. Iz današnje perspektive možda nema smisla, ali iz perspektive seljaka koji je radio na polju, gdje nerijetko voda nije bila ugodnog okusa, puno se znojio i uzimao puno tekućine, te je trebao nadoknaditi elektrolite, slava bevanda je itekako imala smisla.

Friday ned 8.3.2020 12:22
MrBlc kaže...
pr0n_addict kaže...

Koja je onda poanta bevande? 

Vino se pije za gušt nakon ručka, a bevanda je za gašenje žeđi bez opijanja. Iz današnje perspektive možda nema smisla, ali iz perspektive seljaka koji je radio na polju, gdje nerijetko voda nije bila ugodnog okusa, puno se znojio i uzimao puno tekućine, te je trebao nadoknaditi elektrolite, slava bevanda je itekako imala smisla.

 

Ne pijem alkohol uopce vec godinama ali znam da kad sam pio - znojio sam se za poluditi od alkohola.

danen ned 8.3.2020 13:05

Vidim da se postavilo dosta pitanja i problema, pa ću na njih nastojati odgovoriti:

1.) Gemišt nije špricer. Špricer je smjesa vina i soda vode (gazirane vode, CO2 + H2O = H2CO3). Soda voda zakiseljava, ali ne puferira. 

2.) Bez pufera u organizmu ne bismo mogli prežijveti jer bi nas sve što kiselo pojedemo odvelo u acidozu. Pa i sama želučana kiselina (HCl) bi nas ubila.

3.) Bevanda je poznata još od vremena starih Grka; spomen na nju nalazimo u Platona. Tada je naime bio običaj da se vino miješa s vodom u svim omjerima,

   već prema raspoloženju gostiju. To je činio domaćin koji je naređivao robu u kojem omjeru da miješa vino. A one koji loše misle o bevandi, upitao bih je li 

   ugodnije piti kišnicu (bljutava okusa) iz čatrnje ili od nje napravljenu bevandu? 

Zechina ned 8.3.2020 13:37
MrBlc kaže...
pr0n_addict kaže...

Koja je onda poanta bevande? 

Vino se pije za gušt nakon ručka, a bevanda je za gašenje žeđi bez opijanja. Iz današnje perspektive možda nema smisla, ali iz perspektive seljaka koji je radio na polju, gdje nerijetko voda nije bila ugodnog okusa, puno se znojio i uzimao puno tekućine, te je trebao nadoknaditi elektrolite, slava bevanda je itekako imala smisla.

danen kaže...

3.) Bevanda je poznata još od vremena starih Grka; spomen na nju nalazimo u Platona. Tada je naime bio običaj da se vino miješa s vodom u svim omjerima,

   već prema raspoloženju gostiju. To je činio domaćin koji je naređivao robu u kojem omjeru da miješa vino. A one koji loše misle o bevandi, upitao bih je li 

   ugodnije piti kišnicu (bljutava okusa) iz čatrnje ili od nje napravljenu bevandu? 

 

Je, potpisujem oboje.
Blaga bevanda nam je bila standardna okrijepa nakon podvodnog ribolova (nisam siguran za nadvodni), a dugo smo jedinu vodu imali iz gustijerne.
Fetivi su mahom bili ribari/težaci i bevanda je išla pod opremu za rad.

DarthMarkus ned 8.3.2020 13:40
Miro kaže...
BarbaVeli kaže...

Uredništvu predlažem da razmisle da se umjesto benchmarka i čistog IT-a koncentriraju na popularizaciju znanosti, te da omoguće objavljivanje i na engleskome. Ovakvi tekstovi, napišu li se na engleskome, imali bi važan međunarodni odjek.

 Možda bi bilo bolja za početak prevoditi na mađarski? 

 Mislim da bi trebali kreniti od ovog. Međunardoni odjek bi bio nemjerljiv.

 

Iza  termina „kisela voda“ krije se pak naša mineralna voda, kiselica. A što se tiče pijenja NaHCOs vinom to se činilo ovako (kako mi je ispričala neka od mene mnogo starija kolegica): njezin bi otac progutao žlicu sode bikarbone, a onda  isprao grlo čašom vina – uživajući kako mu mjehurići ugljikova dioksida miluju jednjak i čine klo, klo, klo. Svatko ima svoje veselje. No vratimo se na gemišt.

 

Eld ned 8.3.2020 15:13
danen kaže...
3.) Bevanda je poznata još od vremena starih Grka; spomen na nju nalazimo u Platona. Tada je naime bio običaj da se vino miješa s vodom u svim omjerima,

   već prema raspoloženju gostiju. To je činio domaćin koji je naređivao robu u kojem omjeru da miješa vino. A one koji loše misle o bevandi, upitao bih je li 

   ugodnije piti kišnicu (bljutava okusa) iz čatrnje ili od nje napravljenu bevandu? 

 Stari grci su pili vino vecinom u omjeru 3 voda 1 vino, rijetko 3 voda 2 vino a vrlo rijetko skoro nikako 1 voda 1 vino. A buduci da se vino konzumiralo svakodnevno da bi bas utazili zed vojnici su mijesali vino i sa octom a za glad umijesali bi u vino med. A cisto vino su pili samo barbari!

syncmaster245b ned 8.3.2020 15:29
Eld kaže...
danen kaže...
3.) Bevanda je poznata još od vremena starih Grka; spomen na nju nalazimo u Platona. Tada je naime bio običaj da se vino miješa s vodom u svim omjerima,

   već prema raspoloženju gostiju. To je činio domaćin koji je naređivao robu u kojem omjeru da miješa vino. A one koji loše misle o bevandi, upitao bih je li 

   ugodnije piti kišnicu (bljutava okusa) iz čatrnje ili od nje napravljenu bevandu? 

 Stari grci su pili vino vecinom u omjeru 3 voda 1 vino, rijetko 3 voda 2 vino a vrlo rijetko skoro nikako 1 voda 1 vino. A buduci da se vino konzumiralo svakodnevno da bi bas utazili zed vojnici su mijesali vino i sa octom a za glad umijesali bi u vino med. A cisto vino su pili samo barbari!

 Da ali isto tako, prema nekom dokumentarcu o vinima , anticka vina su bila i znatno jaca i sladja, te su se gotovo morali piti ko Lero sok za razredjivanje da bi uopce postala pitka.

bArut pLahor ned 8.3.2020 18:40

ako mogu postaviti jedno pitanje

 

Je li zdravo / preporučljivo svakodnevno piti gaziranu mineralnu vodu? (Umjesto obične)

 

Imao sam povišene jetrene probe i doktorica me pitala pijem li puno gazirana pića... pijem jedino gaziranu vodu.

amd freak pon 9.3.2020 00:15
bArut pLahor kaže...

ako mogu postaviti jedno pitanje

 

Je li zdravo / preporučljivo svakodnevno piti gaziranu mineralnu vodu? (Umjesto obične)

 

Imao sam povišene jetrene probe i doktorica me pitala pijem li puno gazirana pića... pijem jedino gaziranu vodu.

 Nadam se da se šališ. Svakodnevno pijenje gazirane umjesto obične vode zbilja? Tebi je to normalno i zdravo? Gazirana voda i zdravo?? 

bArut pLahor pon 9.3.2020 09:21
amd freak kaže...
bArut pLahor kaže...

ako mogu postaviti jedno pitanje

 

Je li zdravo / preporučljivo svakodnevno piti gaziranu mineralnu vodu? (Umjesto obične)

 

Imao sam povišene jetrene probe i doktorica me pitala pijem li puno gazirana pića... pijem jedino gaziranu vodu.

 Nadam se da se šališ. Svakodnevno pijenje gazirane umjesto obične vode zbilja? Tebi je to normalno i zdravo? Gazirana voda i zdravo?? 

ne šalim se, ne tvrdim niti da je to ispravno ili da nije, zato sam i postavio pitanje da mi odgovori netko tko zna bolje, a ti osim zgražanja nisi ponudio nikakvo objašnjenje

 

https://www.jamnica.hr/hr/blagodati-vode/mjehurici-u-jamnici-doznajte-zasto-gazirano-nije-nezdravo/

 

amd freak pon 9.3.2020 11:54
bArut pLahor kaže...
amd freak kaže...
bArut pLahor kaže...

ako mogu postaviti jedno pitanje

 

Je li zdravo / preporučljivo svakodnevno piti gaziranu mineralnu vodu? (Umjesto obične)

 

Imao sam povišene jetrene probe i doktorica me pitala pijem li puno gazirana pića... pijem jedino gaziranu vodu.

 Nadam se da se šališ. Svakodnevno pijenje gazirane umjesto obične vode zbilja? Tebi je to normalno i zdravo? Gazirana voda i zdravo?? 

ne šalim se, ne tvrdim niti da je to ispravno ili da nije, zato sam i postavio pitanje da mi odgovori netko tko zna bolje, a ti osim zgražanja nisi ponudio nikakvo objašnjenje

 

https://www.jamnica.hr/hr/blagodati-vode/mjehurici-u-jamnici-doznajte-zasto-gazirano-nije-nezdravo/

 

 Naravno da nije zdravo to pit svaki dan. Zbog sastava sama po sebi mineralna djeluje negativno na zube i kosti, također povecava razinu kiseline želuca što s vremenom dovodi do gastritisa i sličnih bolesti želuca. Za jutru da ne pišem. 

 

A to što jamnica i ostali koji ih proizvode navode da je zdravo ti je isto kao što ni koka kola nikad nije izjavila da je njihovo pice zdravo a reklamira se da je pice za sve uzraste. Dakle piju je sve da li to znaci da je zdravo?

 

Životni recept je da sve u čemu pretjeruješ može postati nezdravo, treba bit umjeren u svemu. 

picajzla0707 pon 9.3.2020 12:24
Ajar kaže...

kaj nema stručnih radova izvjesnog badelova manekena emmeritusa - m. grdovića? 

dogovarao se zajednički rad s drugim badelovim manekenom, izvjesnim d. dretarom, no rasprava kisela vs obična je završila ispod stola