danen ned 2.2.2020 07:54

Tražiti što je to u sojinom ulju što izaziva navedene pojave je kao tražiti iglu u plastu sijena. Moža ima nečega u koncentraciji nekoliko miligrama ili mikrograma po litri - pa da bude opasno po ljudsko zdravlje. Na svu sreću u nas se troški malo sojinog ulja, koje se opet reklamira kao vrlo bogato vitaminom E.

Ajar ned 2.2.2020 09:21

eo da i jedan bez štitnjače (leptir - štanga; apcigalo; ostao mi smiješak ispod lica, od uha do uha) potvrdi: bjež'te od soje (u bilo kojem obliku) k'o vrag od tamjana, jer zmrda hormone. a poslije kajanja više nema j... 

NeroX ned 2.2.2020 09:32
Ajar kaže...

eo da i jedan bez štitnjače (leptir - štanga; apcigalo; ostao mi smiješak ispod lica, od uha do uha) potvrdi: bjež'te od soje (u bilo kojem obliku) k'o vrag od tamjana, jer zmrda hormone. a poslije kajanja više nema j... 

 Kao što bi trebalo bježati od cigara, alkohola, šećera, prerađenog mesa, glutena.. Trebam li nastaviti? Bježanje od soje neće pomoći ako pušiš dvije kutije, tri piva popiješ i kilu bombona pojedeš dnevno. A da nepričamo prerađenom mesu koje je World Health Organization klasificirao u Grupu 1 po IARC-ovoj listi. U grupi 1 su stvari kao plutonij, benzen(cigare), azbestos, radijum, xray i ostala zracenja, teški metali, razni virusi kao hepatitis B, C itd.

Soja naspram ostalih stvari nije ništa i radije ću si promjenit koji gen nego riskirati rak prostate ili debelog crijeva, među ostalim stvarima.

Ali svakako jedenje zdravo je najsporiji način za umrijeti, tako da koga briga.

danen ned 2.2.2020 13:28

Nađe se i kod nas sojino ulje - ali rijetko. Ono je dobro za prženje jer dobro podnosi temperaturu. Pa sad, ako pržiš na repičinom ili suncokretovom ulju, ono će se - zbog termičke nestabilnosti - pretvoriti u policikličke ugljikovodike i slične kancerogene. Sa sojinim uljem se to neće dogoditi. I što sad? Koje je ulje zdravije?

Ajar ned 2.2.2020 13:39
danen kaže...
Nađe se i kod nas sojino ulje - ali rijetko. Ono je dobro za prženje jer dobro podnosi temperaturu. Pa sad, ako pržiš na repičinom ili suncokretovom ulju, ono će se - zbog termičke nestabilnosti - pretvoriti u policikličke ugljikovodike i slične kancerogene. Sa sojinim uljem se to neće dogoditi. I što sad? Koje je ulje zdravije?

 pajcekovo. sve pržim na svinjskoj masti i preporodih se. prvo je nestala žgaravica. 

Keso ned 2.2.2020 13:45

To bi moglo objasniti pojavu hiper-debelih amera i širenje guz*ca zbog kojeg su svojedobno morali proširivati i stolice na stadionima.

Kod nas nema toliko sojinog ulja (iako su Ameri svojedobno lobirali da EU MORA uvoziti njihovu GMO soju i EU je popustila i uvozimo i stavljamo svuda naizgled bez razloga pa i u kruh, ali o tom drugom prilikom).

Kod nas IMA nečeg drugog, što izaziva eksploziju obolijevanja od raka: glifosati. To se masovno koristi u skoro svemu u poljoprivredi i označeno je kao "vjerojatno kancirogeno".

Pametne zemlje poput Švicarske su zabranile Glifosat, ali Hrvatska još tovi svoje građane tim kancerogenim smećem i puni bolnice oboljelima od raka. Nema obitelji koja ne zna nekog bliskog oboljelog od raka.

Usput, HDZSDP je odbio prijedlog da se zabrani glifosat s objašnjenjem da bi to smanjilo zaradu nekima. Toliko da znate čije interese predstavljaju, malih građana sigurno ne. DA se bar toga sjetite na izborima.

Louis Pluto ned 2.2.2020 15:13
danen kaže...
Nađe se i kod nas sojino ulje - ali rijetko. Ono je dobro za prženje jer dobro podnosi temperaturu. Pa sad, ako pržiš na repičinom ili suncokretovom ulju, ono će se - zbog termičke nestabilnosti - pretvoriti u policikličke ugljikovodike i slične kancerogene. Sa sojinim uljem se to neće dogoditi. I što sad? Koje je ulje zdravije?

  na kolikim temperaturama tih ulja se dešavaju kemijske promjene koje spominjete? na višim ili nižim temperaturama od one u točki dimljenja?

mislim, može se pržiti na raznim temperaturama

Mad-Max-X ned 2.2.2020 16:05
danen kaže...
Nađe se i kod nas sojino ulje - ali rijetko. Ono je dobro za prženje jer dobro podnosi temperaturu. Pa sad, ako pržiš na repičinom ili suncokretovom ulju, ono će se - zbog termičke nestabilnosti - pretvoriti u policikličke ugljikovodike i slične kancerogene. Sa sojinim uljem se to neće dogoditi. I što sad? Koje je ulje zdravije?

 Da napomenem dodatno pitanje: koji način pripreme jela je bolji? Čak i ako će neko pržiti, može to raditi na nižim temperaturama. Može započeti sa kuhanjem u malo vode, zatim kad to ispari doda maslac itd. Pod utjecajem visoke temperature i sama hrana postaje kancerogena, a ne samo ulje. Dakle, sojino ulje otpada u svakom slučaju, a ostala ulja da se koriste razumno i oprezno. Sojino ulje će biti traženo kod restorana brze hrane i slično, da za što kraće vremena proizvedu što više hrane, ali mislim da je raširena spoznaja da ako želiš zdravo, moraš spremiti sam sebi.

Mad-Max-X ned 2.2.2020 16:13

Vidio sam da sojino ulje koriste uglavnom u ribljim konzervama, pa obratite pažnju na to. I ako vidite da piše da je biljno ulje unutra, to uglavnom znači da je sojino, a izbjegavaju da to kažu jer je otprije na zlu glasu zbog raširenog genetskog modificiranja, a kasnije i zbog utjecaja na hormone. Ja sam u prošlosti pojeo nekoliko takvih konzervi i primijetio sam da mi smeta, da mi pecka grlo od toga, pa više ne koristim, a i počeo sam da izbjegavam konzerve općenito, kada sam se istrenirao u kuhinji.

MrBlc ned 2.2.2020 19:34
NeroX kaže...
Ajar kaže...

eo da i jedan bez štitnjače

 Kao što bi trebalo bježati od cigara, alkohola, šećera, prerađenog mesa, glutena.. Trebam li nastaviti?

Soja je na "crnoj listi" za osobe bez štitnjače zbog utjecaja na hormone. To je kao da dijabetičaru kažeš da šećer nije ništa gori od cigara... Možda općenito spadaju u štetne ili potencijalno štetne namirnice, ali za ljude s pojedinim zdravstvenim problemima neke namirnice su zabranjene, među njima su čak i neke koje su inače zdrave i preporuča se njihova konzumacija.

 

 

 

 

Autori studije ističu da su ovi učinci opaženi samo u slučaju prehrane sojinim uljem, no ne i ostalim sojinim proizvodima ili drugim biljnim uljima. "Bilo bi pogrešno zbog ovog istraživanja odbaciti tofu, sojino mlijeko ili sojin umak", kaže Frances Sladek, toksikologinja i profesorica stanične biologije na UCR-u. "Većina proizvoda od soje sadrži tek minimalni postotak ulja, a velike količine zdravih spojeva poput esencijalnih masnih kiselina i proteina."

 

Ovi učinci nisu opaženi zato što ne postoje ili zašto što takvo istraživanje nije ni provedeno, a preporuka se temelji na logici da ti proizvodi sadrže tek minimalni postotak ulja? Naime, ako nisu identificirali spoj koji uzrokuje promjene, kako znaju da ga ima samo u ulju ako je istraživanje bilo fokusirano samo na ulje?

 

Feudalac ned 2.2.2020 20:15
danen kaže...
Tražiti što je to u sojinom ulju što izaziva navedene pojave je kao tražiti iglu u plastu sijena. Moža ima nečega u koncentraciji nekoliko miligrama ili mikrograma po litri - pa da bude opasno po ljudsko zdravlje. Na svu sreću u nas se troški malo sojinog ulja, koje se opet reklamira kao vrlo bogato vitaminom E.

 Za sve one koji kažu da GMO po defaultu ne treba propitivati, ovo može biti otrežnjenje. Naime, 90% soje u upotrebi je - GMO.

crozoki ned 2.2.2020 22:48
Ajar kaže...
danen kaže...
Nađe se i kod nas sojino ulje - ali rijetko. Ono je dobro za prženje jer dobro podnosi temperaturu. Pa sad, ako pržiš na repičinom ili suncokretovom ulju, ono će se - zbog termičke nestabilnosti - pretvoriti u policikličke ugljikovodike i slične kancerogene. Sa sojinim uljem se to neće dogoditi. I što sad? Koje je ulje zdravije?

 pajcekovo. sve pržim na svinjskoj masti i preporodih se. prvo je nestala žgaravica. 

 i kod mene samo "slavonska nutella" dolazi u obzir.

NeroX pon 3.2.2020 00:43
danen kaže...
...ako pržiš na suncokretovom ulju, ono će se - zbog termičke nestabilnosti - pretvoriti u policikličke ugljikovodike i slične kancerogene..

 Zamjenio si suncokretovo s maslinovim. Maslinovo je opasno za prženje, a ne suncokretovo. Ta informacija dolazi od mojih vrlo bliskih prijatelja, kemijski i prehrambeni inženjeri.

NeroX pon 3.2.2020 00:57
MrBlc kaže...
NeroX kaže...

 Kao što bi trebalo bježati od cigara, alkohola, šećera, prerađenog mesa, glutena.. Trebam li nastaviti?

Soja je na "crnoj listi" za osobe bez štitnjače zbog utjecaja na hormone. To je kao da dijabetičaru kažeš da šećer nije ništa gori od cigara... Možda općenito spadaju u štetne ili potencijalno štetne namirnice, ali za ljude s pojedinim zdravstvenim problemima neke namirnice su zabranjene, među njima su čak i neke koje su inače zdrave i preporuča se njihova konzumacija.

 Shvačaš li moju poantu? Ljudi se boje hormona iz soje i sojinog mlijeka, a nesmeta im životinjski hormoni iz kravljeg mlijeka? Jedu masno, duvaju, piju, a soja im je jedini vrag kojeg iovako nekonzumiraju? 

A naravno da netko nesmije nešto konzumirati, alergije i zdrastveni problemi ali 99% komentara ovdje nemaju te probleme. Čemu onda hate prema soji 

 

I ps. kako je uopče provedena studija? Inače u takvim studijama kako bi ubrzali proces daju miševima samo tu namirnicu i ništa drugo i gledaju rezultat. Hajde da nekog vidim kakve bi posljedice imao na dijeti od samo svinjske masti mjesec dana.

NeroX pon 3.2.2020 01:12

 Za sve one koji kažu da GMO po defaultu ne treba propitivati, ovo može biti otrežnjenje. Naime, 90% soje u upotrebi je - GMO.

 Mlijeko koje piješ je produkt krave s djetom GMO hrane, silaže, šrota, nusprodukata prerade šećerne repe i izrade šećera ( crna ljepljiva tvar nalik na med ), jako puno antibiotika jer žive u đubretu s posjekotinama i čirevima i nezaboravimo dodavanje hormona za bolju proizvodnju mlijeka. Naravno da postoje industrijski standardi koji reguliraju čistoću mlijeka ali ako uspiješ to sve izvadit van iz mlijeka šta je sve to mlijeko moralo proći? To se više nemože zvati mlijeko. Ali znate, standardi se nekad i krše kao što i PIK prije inspekcije zazidava svoje meso.

 

Truje te meso i mlijeko koje piješ i jedeš, a ne GMO soja koju nikad nisi ni okusio.

Životinje na farmama dobivaju najjeftiniju hranu moguće kako bi naš siromašan narod mogao kupovat, a gazde ubirat što više novaca. Ljudska biljna hrana je za 100 puta bolja, zdravija i bolje regulirana da je uopče smiješno pomisliti na GMO sojino mlijeko dok piješ kravlje. Nezaboravimo također svinjske gripe, kravlja ludila, superbakterije i na sve oboljele koji su konzumirali to meso i mlijeko. 

Ako imaš domaće super ali šta će ovi jadni u gradovima? Vegan? Nedaj bože zdravo živjet.

 

Insider informacije i imam slike tko je zainteresiran za osvještenje

Feudalac pon 3.2.2020 01:48
NeroX kaže...

 Za sve one koji kažu da GMO po defaultu ne treba propitivati, ovo može biti otrežnjenje. Naime, 90% soje u upotrebi je - GMO.

 Mlijeko koje piješ je produkt krave s djetom GMO hrane, silaže, šrota, nusprodukata prerade šećerne repe i izrade šećera ( crna ljepljiva tvar nalik na med ), jako puno antibiotika jer žive u đubretu s posjekotinama i čirevima i nezaboravimo dodavanje hormona za bolju proizvodnju mlijeka. Naravno da postoje industrijski standardi koji reguliraju čistoću mlijeka ali ako uspiješ to sve izvadit van iz mlijeka šta je sve to mlijeko moralo proći? To se više nemože zvati mlijeko. Ali znate, standardi se nekad i krše kao što i PIK prije inspekcije zazidava svoje meso.

 

Truje te meso i mlijeko koje piješ i jedeš, a ne GMO soja koju nikad nisi ni okusio.

Životinje na farmama dobivaju najjeftiniju hranu moguće kako bi naš siromašan narod mogao kupovat, a gazde ubirat što više novaca. Ljudska biljna hrana je za 100 puta bolja, zdravija i bolje regulirana da je uopče smiješno pomisliti na GMO sojino mlijeko dok piješ kravlje. Nezaboravimo također svinjske gripe, kravlja ludila, superbakterije i na sve oboljele koji su konzumirali to meso i mlijeko. 

Ako imaš domaće super ali šta će ovi jadni u gradovima? Vegan? Nedaj bože zdravo živjet.

 

Insider informacije i imam slike tko je zainteresiran za osvještenje

 Bratko, al ga prećera...

Ges pon 3.2.2020 08:59
Ajar kaže...
danen kaže...
Nađe se i kod nas sojino ulje - ali rijetko. Ono je dobro za prženje jer dobro podnosi temperaturu. Pa sad, ako pržiš na repičinom ili suncokretovom ulju, ono će se - zbog termičke nestabilnosti - pretvoriti u policikličke ugljikovodike i slične kancerogene. Sa sojinim uljem se to neće dogoditi. I što sad? Koje je ulje zdravije?

 pajcekovo. sve pržim na svinjskoj masti i preporodih se. prvo je nestala žgaravica. 

Isto :)

Ne jedem prženo ulje nikad, jedino sirovo maslinovo i kokosovo. Sve ostalo pržim na svinjskoj masti (preporuka za lidlovu "Okus zavičaja", za kupovnu mast je solidna četvorka). I unatoč svinjskoj masti bogatoj prehrani mučim se s nabijanjem kila (iako uz normalni doručak i ručak jedem svaki dan i pol kile svježeg sira i za večer bar 3 jaja s prilogom). Izbacivanje šećera i svega s glutenom čini čuda organizmu

tjodalv pon 3.2.2020 10:50

Koliko sam ja upoznat za prženje je najbolje kokosovo i palmino ulje (s time da kokosovo ulje da i lijepu aromu) jer su to kvalitetna i stabilna ulja. Kokosovo ulje ima 90 posto zasićenih masti i dokazano je da ostaje nepromijenjene kvalitete tijekom prženja. Što se tiče suncokretovog ulja možeš pržiti i u njemu, ali samo jednom (nemoj ga više puta koristiti nikako!). Svinjska mast i maslac su također pogodni za prženje, a i zdravi su kao što su ostali već rekli ...