Windows

Windows 8 i 8.1 - općenito

ihush sub 11.4.2020 15:40

-savjet? izbjegavati pirat teme-pitanja..

-key? online+google i nađeš za 2-3-5$/€ a možeš i u klasičnoj trgovini za 400-500-1000kn ili više kad ti treba R1..

-win 8-8.1 trebaš nadograditi na w10.. jer se gasi, jer nije stvar izbora tj možeš ovisno o licenci odgađati još koju godinu, xp je mrtav, 7 je mrtav, 8 je mrtav.. 8.1 na umoru.

-ako ti radi bilo koji w7-8-10 tad će raditi i novi w10 jer su isti requirementsi već desetljeće za sve oseve pa i linux-mac.

-win10 može nadograditi w7-8-81 i aktivirati postojeći key, ali ne pirat-crack-loader i sl..

-zgodno je što si zadovoljan i ništa ne bi mijenjao, podešavao-instalirao appse.. no to je tako, ne pita se tebe nego recimo moraš ako koristiš bilo što online, poslovno pa i gaming i sl.. i da je 'normalna' aktivacija-key tad bi mogao normalan upgrade, ovako je ipak pametnije iči na clean a to znači sve backupirati, instalirati, mučiti se.. + problem što možda nećeš imati sve appse ili drivere ako je ugašen supprot

+ što duže odgađaš samo povećavaš problem-gap .. jer ms svakih pola godine izbaci novi build (i zapravo već imamo desetak novijih w10 samo ih ne nazivamo win11-12..) u kojima postupno gasi kompatibilnost unazad pa ne rade neke stare app, dos i sl.. a proizvođači HWa ne izbace driver za w10 i tad imaš još veći problem. Možeš u ''etapama'' pribaviš stari win, npr 1511-1607.. do tad su kao i w8 imali sve drivere-support tj nudili-gurali krosnike na novi w10.. tj tako je veća šansa da će ti sve raditi ali nakon tog moraš upgrade na noviji build tj možeš odgađati do pola godine (koji su prošli odavno..) i automatika te natjera dalje.

-možeš primijetiti da je tema w8 zapravo mrtva, jer je to samo etapa u w10 (pa čak i w7sp1 kao duži supprt-gašenje nego npr w8(prvi), dok je 8.1 do 22-23će ali sve se gasi od 18te postupno tj ovisi o licenci koju imaš (tj nemaš.. key) :)

bozoou sub 11.4.2020 19:51

Da, našao sam na ebayu za 5$, dobio instant key i radi. To je rješeno. A što se tiče ostalih upozorenja, razumijem da. Nego, koliko još imam vremena otprilik ena win 8.1?  XP se dosta dugo gasio ...i stvarno se nisam micao sa njega dok nisu počela stizati kritična upozorenja. :) Ovdje mi je sada od tebe prvi glas da se gasi... pa jel se spominje neki rok? Ili to po osjećaju kažeš? ( Po osjećaju i ja znam da će se sve jednog dana ugasiti, hehe) 

 

Je on možda već zastario...ali na poslovnom laptopu mi je bio (licencirani) win10 i trpio sam hrpu više gluposti nego na ovom (crackanom) 8.1. Znači, taj win10 me ubi sa svako malo updejtovima.

 

Svakako bi rado ostao još na 8.1 koliko ide. 

 

bozoou ned 12.4.2020 12:02

Ako ima XP-jaša, možda ima i onih sa 98-icom još, haha. 

 

... a nije mi palo na pamet da još netko možda koristi XP, ali da...zanimljivo. 

A tak si i mislim, dok ide ide ...a onda baktanje sa reinstalacijom i setupiranjem novog radnog okruženja. U međuvremenu mi pada na pamet eventualno poigrati se sa LINUX-om, nešto ga prečesto hvale da nebi zavirio u taj svijet.

Valentin17 ned 12.4.2020 14:38
bozoou kaže...

Ako ima XP-jaša, možda ima i onih sa 98-icom još, haha. 

Pa ako već ideš na eksperiment, probaj Win 10 ako ništa preko neke virtualke, a usput možeš probati i Linux.

ps. bankomati i dalje koriste XP koliko mi je poznato.

Keano16 sri 15.7.2020 15:00

Pozdrav ljudi,

da li se itko u zadnje vrijeme upustao to da na nove strojeve stavi Windows 8.1 Pro x64... ako da, kako se ponasa, nadje li drivere? Znam da ovisi o puno toga, ali zanimaju me generalna iskustva.

Hvala

3 d corner fan sri 15.7.2020 22:52

Pozdrav ! 

 Baš jučer sam napravio reinstall 8.1. sa novog Asus laptopa,i stavio linux mint . strašno me izluđivao ovaj Asus jer ima bios napravljen samo za w 10 i bio je nakon nekog vremena užasno spor . Svašta sam isprobavao - w 10 pro, home, enterprise ltsb, 8.1, linux ubuntu, zorin, mint itd. itd....i ništa nije valjalo pa sam od većeg zla stavio manje zlo - mint. Što se tiče 8.1 ni on nevalja  1. neradi touchpad, ma što napravio i kakve drivere instalirao,  2.neradi driver i kontroler za sd karticu, 3. nerade poneki driver iako sam skinuo sa službenog sajta - jednostavno neće.... 8.1 nažalost nije baš idealno rješenje. w7 je idealno rješenje za malo slabije pc, a w10 je dobar samo ako imaš dobar cpu i puno rama  ( minimum 16 gb- onda leti ko lud i nepravi nikakve probleme.)

PS : 8.1 ima podršku od MS još par godina.  

LP

ihush sri 15.7.2020 23:00

-u čemu je problem navesti problem? .. neki soft-kompatibilnost-driver? to je korisno znati.

-na svako računalo koje je x86 kompatibilno, odgovarajućih resursa i postavki biosa možeš instalirati kompatibilan os kao win-lin-mac ili verzije od dosa nadalje.. a kad dođeš do drivera tad počnu problemi, internet, support.. OS nije problem, ali ne služi os sam sebi. Služi za appse tj ono što korisnik koristi. Može to biti igra, office, surfanje, neki specifični program-task.. i o tome ovisi izbor (kojeg ponekad nema).

-stari ms-osevi su 'mrtvi' jer tako želi ms-vlasnik, jer se ubija support dok je soft nepoderiv i može jednako raditi milijardu godina, no ms ih uspješno ubija (ne dozvoljava ponavljanje priče s XPom).

-npr, za novi hw ugl imaš isključivo driver za w10-x64bitni (nema npr za 32, nema za starije + česot je driver za konkretnu verziju-build, npr 1803-1909..) tad nije problem os nego neposotjeći driver, odnosno, možeš instalirati svaki os za koji imaš (sve) potrebno odnosno računalo je hrpa-nakupina dijelova-komponenti, chipset-mreža-vga-audio.. i svaki dio traži odgovarajući driver da bi radio. Nema drivera i jednako kao da nema komponente a kad je toga više kao da nema računala i tad os nema na čemu raditi odnosno appsi koje koristiš jednako imaju zahtijve npr igra za dx12 ili nešto treće..

 

može li raditi w81 na novijem računalu? -može, ako imaš drivere, ako je ispravno, kompatibilno, podešeno.. tj tad može svaki odgovarajući os.