Windows

Windows 10 - općenito

ihush sri 20.1.2021 10:58
user2206 kaže...

Trebam instalirati Windowse na neki laptop jako slabih specki, Celeron s 2 jezgre i 2GB RAMa, vlasniku ću savjetovati da nabavi još RAMa ali nisam siguran da će me poslušati. Koju verziju Windowsa mi preporučate?

 -ne postoje 'dva windowsa'.. dok je aktualna verzija win10-2020-h2.

-nema razlike u npr home/pro/ent/edu/s itd jer to je osti os, razlika je samo u appsima-dodatcima i licenci-uvjetu-aktivaciji-dostupnosti (s se može prebaciti na 'normalnu' i tad povratak na s više nije moguć, licenca, home možeš nadograditi na pro zapravo promjene nema samo licenca + tad se pojave appsi-apleti kao mreža-domena-user koje home nema, pro ima.. itd..).

-svi osevi u posljednje desetljeće imaju iste-jednake requirementse, problem nije os, nije ni cilj os nego app koju koristiš, npr browser a današnji browser ima min-req. 2gb + vga-gpu.. itd. jednako kao što svaka igra ili apps ima svoj requirements i ako želiš da to radi moraš zadovoljiti potrebno.

-za slučaj kad nemaš dovoljno resursa, postoji alternativa, neka lihgt linux distra, no i linux je samo jedan, dok je distra tako posložena da troši-traži manje resursa, ali browser će i dajle tražiti-bahato što traži tj radit će os win-lin ali problem nije os nego ono što korisnik-koristi tj appsi i to je problem-sporo-nedovoljno jer treba više rama (danas je 2gb minimum, ne za os, nego browser, os može s 500-1gb realno za os je 2gb ok ali poželjno je više dok sva nova računala u posljednjih 5god imaju barem 4gb i na to svi računaju).

-laptop koji nema dovoljno rama, slab cpu, slab gpu ne može ništa, ne može što može mobač-tablet tj 'samo surfanje' jer surfanje je =multimedija jednako kao gaming tj traži se npr hevc-265 za video itd.

-ram nije stvar izbora nego uvjet, tj ako nije dovoljno tad nije dovoljno.. snaga cpu-gpu je manji problem tj samo brže-sporije kao fps u gamingu ali ram je uvjet koji mora biti zadovoljen. Kad imaš samo 2gb i kad to traži sam browser tad ništa ne preostaje za ostatak tj dovoljno je otvoriti par tabova i sve je sporo ili se ruši.

 

-light distre kao xubuntu rade ok ali korisnik mora biti realan u očekivanju jer os nije taj koji može zamijeniti nrp ram-cpu-gpu... on je samo posrednik do appsa.

-stariji win kao xp je mrtav-beskoristan i nije izbor.. tj da imaš potrebne drivere i da ga instaliraš radio bi super, ali sve novo-online zaboravi tj radi samo ono što je za xp i što nema veze s internetom, dok win7 je jednako mrtav-na umoru tj samo pitanje koji dan nešto neće.. i zapravo win7 nije fix jer traži jednake resurse tj baš nikakvog razloga za win7 nema u odnosu na novije (još manje za win8-8.1 jer su u osnovi isti w10).

 

-po najavi ovo je posljednja winver s 32bitniom verzijom, nadalje će biti isključivo x64, većina linux distri je već bez 32bit.. tj samo u tome rasipanju resursa kad ih nema dovoljno postoji smisao x32bita koji ipak traži manje nego identična app u 64bita (a radi istu stvar). Do sad su samo uređaji klase tablet i sl bili na x32.. imaš i win-pos-ready verziju, embeded itd. no to nije dostupno za juzere, tj to je verzija koju možeš koristiti za takve uređaje koja može raditi s manje resursa, no opet, nije problem win, nego appsi i takva verzija ti zapravo onemogućava instaliranje appsa koji traži više kao npr na mobitelu (imaš ili nemaš neku app, ne možeš 'birati'..).

-takve verzije-licence su isključivo za proizvođaće, zaključano, jednako kao što intel na cpu zaključa-otključa neku funkciju, npr atom-koji podržava x64 ili onemogućeno pa ne može x64bit os na njega mada je cpu zapravo isti-može-zaključano... i idu direktno proizvođaču npr tableta, ne na tržište-retali.. dok ms za win licnence njima naplaćuje po npr veličini ekrana+refound pa je cijena npr 1$-9$ ili 15$.. ovisno o refoundu-inčima ekrana.

 

-usporedi neki tablet od prije recimo 5god, s 2gb rama i sličnim cpu (današnji celeron je tadašnji atom, n-serija itd..).. što takav tablet danas može? Ako vrti yt video ok, ako ne tad je za smeće.. gdje po isteku jamstva obično završi kod prvog kvara.

 

-istina, može i 'bolje'.. tj može server verzija, .. (neobično?) -traži manje resursa, tj manje 'troši', npr isključen desktop-expiriance/aero, isključen audio, isključen wlan itd.. jer server nije client os, ne služi efektima-ikonama nego mreža-file-share.. pa često nema monitor, miša-tipkovnicu itd.. i ne služi za surfanje ili gejmanje nego serverskim taskovima, tj opet jednako neupotrebljivo za korisnika koji bi surfao jer tad app-browser traži svoje resurse i zapravo browsera ne zanima os jer postoje verzije za sve popularne oseve kao win-lin npr chrome (ili ms-edge-chrome.. + ms prebacuje na lin). Možeš tako probati npr linux-ubuntu.. i radit će jednako ili lošije od win10, jer je to stvar supporta, proizvođač-driver i zastupljenosti na tržištu-interesi proizvođača.

 

-win10.. možeš za sad birati 32-ili-64bit.. (ispod 4gb x64 nema potrebe-smisla), važnije, možeš odbiti-isključiti sve nepotrebne dodatke koje ms ugura, npr cortana, a sve to traži-troši resurse + traži i snagu cpu+gpu koju taj laptop nema, tj da ima možeš jednako instalirati npr kubuntu ili win10 .. i radit će jednako. Razlika je samo u raspoloživim resursima koje današnje računalo ima ili ovo nema .. tad nije problem os, nego resursi i tad nije rješenje os nego pametno korištenje resursa-optimalno-minimalno.. no tad većinu ne možeš jer browser traži svoje kao i svaka app/igra.

-za svaki soft imaš navedene potrebne min-optimalno requirementse na stranici prozivođača.. ono što se želi koristiti, pročita se i tad se zna što se može (ili ne može)... i tad vlasnik računala ima izbor, pojačati, baciti ili koristiti u skladu s mogućnostima. Ne koji os, nego što se može.. OS je samo os, kao što je driver samo driver, nije čudotvorac itd.

 

 

djigibao sri 20.1.2021 17:45
user2206 kaže...

Trebam instalirati Windowse na neki laptop jako slabih specki, Celeron s 2 jezgre i 2GB RAMa, vlasniku ću savjetovati da nabavi još RAMa ali nisam siguran da će me poslušati. Koju verziju Windowsa mi preporučate?

 Win 7 x32...ili bolje neki Linux

zelenapaprika pet 22.1.2021 15:52
mp3david kaže...
Jel normalno da mi se cijeli laptop uspori i zablokira dok mi instalirava azuriranja.Majke ti mile vec sat vremena mi instalirava ovomjesecno azuriranje za popizdit.

Uspio sam djelomicno zaustavit azuiranja postavljanjem wifija kao mreze sa ogranicenim prometom ali opet mi se krenilo azurirat.
Kasnije cu opet probat sa nekom metodom unosenja nekim podataka kroz naredbeni redak jer mi je vec stvarno pun k windows azuriranja!

Da ih nemos zaustavit nikako pa ovo vec nisu istine!

 Da ako imaš HDD. Imam jedan službeni laptop kojeg updejtam preko noći, jer mi se ne da čekati da to završi. Ako mi kupe SSD, preporodit ću se.

GSP sub 23.1.2021 16:43

otkad sam instalirao najbolji windows ikad 2017.godine nepratim situaciju a sad sam uzeo novi PC i kreirao medij pa me zanima gdje je najbolje kupiti original key.....prije sam uzeo na ebayu za par dolara al tog vise nema.ako ima tko kaki link, zahvlan

andi.cro sub 23.1.2021 19:24
GSP kaže...

otkad sam instalirao najbolji windows ikad 2017.godine nepratim situaciju a sad sam uzeo novi PC i kreirao medij pa me zanima gdje je najbolje kupiti original key.....prije sam uzeo na ebayu za par dolara al tog vise nema.ako ima tko kaki link, zahvlan

 EVO TI

 

Jedino moraš paziti da ključ kojeg kupiš odgovara verziji windowsa koju si instalirao!

Valentin17 ned 24.1.2021 19:55
Gale92 kaže...

Dali je nekima od vas sa zadnjim ažuriranjima, došla i ovaj natpis /crveni/

Ja taj natpis imam cijelo vrijeme jer nadogradnje instaliram ručno.

U tražilicu upiši sljedeće: gpedit.msc

Pogledaj na slici kako imaš podešeno ovo što je zaokruženo.

 

ihush ned 24.1.2021 20:40
Gale92 kaže...

Dali je nekima od vas sa zadnjim ažuriranjima, došla i ovaj natpis /crveni/

 -opcija za vrijeme installa win10.. tj izbor (bezvezan, ne navode što-zašto.. ili posljedice i sl.) je za kućnog ili poslovno (institucije-firme koje imaju admina, wsus itd.) tj razlika što tad ako to admin tako podesi može biti ovisno o domeni, updateima, ograničenju korisnika ili škole-karnet i sl. pravila-ograničenja.

 

-naravno, logično, ako je računalo firme-institucije, da će tad o tome brinuti ta firna-admin tj tad juzer može biti ograničen što (ne)smije, kao gpo.. a to je stvar firme dok običan juzer nikad ne bi trebao vidjeti tu poruku (no ti nisi običan juzuer.. kao ni andy itd..) tj to ovisi o onom tko je instalirao-aktivirao win, o licenci-keyu, izvoru tj za pretpostaviti da oni kojima se ta poruka pojavi imaju takvo računalo (os-win) od firme-institucije ili da je onaj tko je instalirao win promašio u izboru tj 'refleks' nasljeđa jer se slična poruka pojavljivala za win7-mrežu, tj work-home mreža a time i defaultni share (npr dokumenti-print ili multimedija-video..) kao defaultna razlika inače iste winver istog installera pa i to koje ikone će se pojaviti kao instalirano npr candy na home ili na ent netspeedtest..

-problem može biti kod oema kupljeno iz biz klase koju bi recimo tržišno kupovale firme, ne mali-kućni juzer, no tamo to ne bi trebalo uopće biti tj predinstaliran os (jer firme-kompanije ili institucije imaju svoje licence, admine itd.. tj to se odnosi na recimo naše-male firme koje ms ne doživljava kao 'prave' tj trgovci prodaju svašta po svim kanalima kao oem-retali i sl. mada bi u klasičnoj maloprodaji isključivo roba (ambalaža) morala biti za retail seriju, ne oem i sl... 

-problema zapravo nema, tj ako nisi s admin pravima tad pitaš admina, ako jesi tad je poruka samo glupo-pogrešna (besmislena) .. i nikom ništa :)

Matozan ned 31.1.2021 13:56
MEDO11 kaže...

il za duplo manje na bilo kojoj od ovih stranica.,..osobno uzeo sa gamer outleta, zasad radi ok.

 

 

mzopg kaže...

Ima i na Aliexpressu za šaku dolara. 

 

MEDO11 kaže...

da isto ko šta je na ebay, nema smisla davat 8-10€ kad ima i za 2-3-4,a sve je to isto, još mi nijedan u ove 3 godine koliko ih ljudima aktiviran nije krepao.

Ne trebam se zamarati oko toga je li ključ OEM ili Retail CD key?

Postoji li neka razlika za kućni/privatni PC/laptop?

Cobra33 ned 31.1.2021 17:29

Znam da je update za Win10 (20H2) izašao prije 2 mjeseca, ali mene je to nekako malo frka instalirat. Imam novi komp, sa Win10 verzijom 2004. Ako se ne varam to je 20H1. Da li je netko ima kakvih problema kod tog ažuriranja. Što se sa time gubi, a što dobiva. Da li će mi se kod toga izgubit favoriti kod Edge preglednika?

Marko :D ned 31.1.2021 17:34

Napravi backup i instaliraj. Kod mene je instalacija prošla bez ikakvih problema, čak i relativno brzo. Ionako ćeš kad tad morat ažurirat Windowse, pa je možda najbolje da to napraviš sada kad imaš vremena.

ihush ned 31.1.2021 19:58
Marko :D kaže...

Napravi backup i instaliraj. Kod mene je instalacija prošla bez ikakvih problema, čak i relativno brzo. Ionako ćeš kad tad morat ažurirat Windowse, pa je možda najbolje da to napraviš sada kad imaš vremena.

 -upgrade automatika radi backup, sve se može rollbackati ako je potrebno, tj nepotrebno. :)

-install-upgrade u 99,9% prolazi bez problema..

-da.. bolje kad korisnik želi, nego kad mora (ako tad nešto želi raditi..), tj korisnik koji održava računalo upravo tako treba raditi.. ili pustiti automatiku (no tad nije za ovu temu).

mzopg ned 31.1.2021 20:39
ihush kaže...
Marko :D kaže...

Napravi backup i instaliraj. Kod mene je instalacija prošla bez ikakvih problema, čak i relativno brzo. Ionako ćeš kad tad morat ažurirat Windowse, pa je možda najbolje da to napraviš sada kad imaš vremena.

 -upgrade automatika radi backup, sve se može rollbackati ako je potrebno, tj nepotrebno. :)

-install-upgrade u 99,9% prolazi bez problema..

-da.. bolje kad korisnik želi, nego kad mora (ako tad nešto želi raditi..), tj korisnik koji održava računalo upravo tako treba raditi.. ili pustiti automatiku (no tad nije za ovu temu).

 Meni na jednom kompu nikako ne prolazi, digne dowload, krene reboot računala, dosta dugo ga instalira i onda u jednom trenu krene uklanjanje instaliranog i vraćanje na prethodnu verziju. Sva druga računala bez problema nadograđena na 20H2, ali ovo nikako. Probao već tri puta, svaki put to traje dosta dugo i ništa. Retardirano je da svaki put nanovo downloada, pa priprema, pa instalira i onda tek na kraju skuži da mu nešto ne odgovara i vrati na prethodnu verziju što opet traje... Da nije moguće odmah u startu provjeriti je li sve kompatibilno i spremno za nadogradnju.  Da ne govorim da je već tri puta nepotrebno downloadao istu nadogradnju, debilana.

mzopg ned 31.1.2021 21:14
djigibao kaže...
...sta ne skines .iso koji samo mountas, pokrenes Setup i ides na upgrade?

 Neda mi se za sada riskirati sa radnim računalom, a i s vremenom sam na knap pa mi je lakše kliknuti update i install now, onako ako se totalno s*ebu windowsi izgubiti ću pola dana dok sve sredim, ponovno podesim i instaliram sve što treba. To mi je nekako zadnja opcija, u biti zadnja opcija je format i sve nanovo. 

mzopg pon 1.2.2021 02:11
BlackMoon kaže...

Imaš problem s nekim komadom hardvera, tj s njihovim driverima. Počupaj sve, ostavi miša i tipkovnicu i kako kolega kaže skini .iso i pokušaj instalaciju!

 nemam što počupati, Dell XPS AiO. 

BlackMoon pon 1.2.2021 04:47
mzopg kaže...
BlackMoon kaže...

Imaš problem s nekim komadom hardvera, tj s njihovim driverima. Počupaj sve, ostavi miša i tipkovnicu i kako kolega kaže skini .iso i pokušaj instalaciju!

 nemam što počupati, Dell XPS AiO. 

 Dakle, laptop je u pitanju. Onda vrlo jednostavno, format C i čista instalacija.

nicky.sl pon 1.2.2021 06:45
mzopg kaže...
BlackMoon kaže...

Imaš problem s nekim komadom hardvera, tj s njihovim driverima. Počupaj sve, ostavi miša i tipkovnicu i kako kolega kaže skini .iso i pokušaj instalaciju!

 nemam što počupati, Dell XPS AiO. 

 Mom starom XPS-u je trebalo samo bios nadogradit i onda je dobro prošla nadogradnja

mzopg pon 1.2.2021 10:59
BlackMoon kaže...

 Dakle, laptop je u pitanju. Onda vrlo jednostavno, format C i čista instalacija.

 Nije laptop, ovo čudo je u pitanju:

https://www.pcmag.com/reviews/dell-xps-27-7760

 

Bojim se i ja da će format c, ali trenutno to nije opcija, čeka se godišnji. 

 

nicky.sl kaže...

 Mom starom XPS-u je trebalo samo bios nadogradit i onda je dobro prošla nadogradnja

 Dobra ideja, nisam to još provjerio, mada mi obično javi kad ima nekakav bios update, ali provjerim ručno. 

Gale92 uto 9.2.2021 11:42
Valentin17 kaže...

Ja taj natpis imam cijelo vrijeme jer nadogradnje instaliram ručno.

U tražilicu upiši sljedeće: gpedit.msc

Pogledaj na slici kako imaš podešeno ovo što je zaokruženo.

 

 bilo je na "not configure", sad sam stavio kao i na tvojoj slici.....