Windows

Windows 10 - općenito

kizo2703 čet 2.10.2014 21:46

Ajmo mi startat s poštenom {#} temom o novim Windowsima.

 

Zasad, mislim da bi bilo najbolje da sve skupa imamo na jednom mjestu.

  Dakle, izbacite svoje dojmove, probleme, desktope. {#}

 

I nabijem ja više ovaj Silverlight!! {#}{#}{#}

 

Tko to više koristi u svemiru?!

kizo2703 čet 2.10.2014 22:03
Valentin17 kaže...

LOL, sad imamo tri teme već. {#} Tko to sve bude pratio. {#}

Sve što je potrebno je da moderator prebaci orginalnu temu u pravi podforum,

onda budemo imali sve "na jednom mjestu".

Problem je u tome kaj osim XXX-a faktički nemamo aktivnih moderatora u zadnje vrijeme.

Imaš tri ili četiri teme u komentarima i jednu U Windows podforumu gdje se također samo komentira i pljucka.

 

Inače, koliko primjećujem tipke Win i Print Screen sada automatski spremaju screeshotove u file u C:\Users\<User>\Pictures\Screenshots.

Bez pitanja.

ihush čet 2.10.2014 22:06
kizo2703 kaže...
..

Inače, koliko primjećujem tipke Win i Print Screen sada automatski spremaju screeshotove u file u C:\Users\<User>\Pictures\Screenshots.

Bez pitanja.

-sam PrnScr radi uobičajeno, +  Win je autosave.

kizo2703 čet 2.10.2014 22:20
ihush kaže...

-sam PrnScr radi uobičajeno, +  Win je autosave.

Iskreno, deset godina koristim Gadwin PrintScreen na svim Windowsima, ali, koliko se sjećam na Osmici kad sam ju instaliral, tražila me je gdje će spremit ss.

Dobro, možda se varam.

 

Koliko vidim, još uvijek nisu maknuli System Image Backup,   a nadam se i da će ga unaprijedit, iako je to malo vjerojatno, uz yebeni File History. {#}

 

@galinjo24: pokreni dxdiag.  Na ovoj verziji je još uvijek DX11. Nije mi jasno kaj hoćeš instalirati.

 

Sum_of_all_fears čet 2.10.2014 22:45

Oh, još jedan topic Smijeh
  Da tu nalijepim ona dva hinta, ako netko bude tražio.

 

1. Automatic updates opcija, kako ju ugasiti?

 

gpedit.msc -> Computer Configuration -> Administrative Templates -> Windows Components -> Windows Update -> Configure Automatic Updates -> Allow local admin to choose settings

 

2. Kako vratiti compatibility tab?

 

gpedit.msc -> Computer Configuration -> Administrative Templates -> Windows Components -> Application Compatibility -> Remove Program Compatibility Property Page -> Disable

 

[edit] - ako nekog zanima, onaj Windows USB download tool (za kreiranje bootabilnog USBa) uredno kreira bootabilni USB sa ovim neimenovanim, 6.4 windowsima...

midzan21 čet 2.10.2014 22:53

Nije loše za ranu development veriju ;)

 

Camtasia studio radi bez problema (trial), Sony Vegas i ostale malo naprednije video editing alate nisam probao ali budem kad prosirim tu particiju sa mizernih 45GB na minimum 90GB. Jedino me živcira VIA Audio driver jer još uvijek ga WU nije povukao sam (a i neće - nikad više MBO sa VIA audiom), dok je nVidia driver povukao WU sam.

 

Poslano sa Tech Previewa iz Chromea.

Envy čet 2.10.2014 23:01

Prije svega odlična ideja, Windows 10 u posebnu temu, sa velikom molbom da obrati pažnju na pingvine i jabučare čisto da ne trolaju temu.

Što se tiče Bug Foruma i sam Drago je tamo priznao da je editor katastrofalan.. ja ako išta copy paste drugačije kaže mi da je "pronađen nedozvoljeni html kod a kucam već pola sata", dođe mi da se ubijem.

A sada moja iskustva koja ću kroz one tri teme samo kopirati:

 

1. dojam:

Dakle ni nakon 15-tak minuta nije bilo dvojbe, OS kao jedini i nativni ostaje do isteka tj. do 15 aprila sledeće godine. Nema tu nekih dodataka koje smo gledali na onom videu (primjerice kad odvučem na desnu stranu neki prozor ostali se smanje na lijevoj i lijepo poredaju, ili je do ove verzije ili do manje rezolucije monitora (1280x1024). Isravka: Evo upravo sam probao, sklonio Chrome na desnu stranu i na lijevoj mi fino poredao umanjene verzije. Ispravlajm se, sve ima kao na onom videu prilikom prestavljanja. Odličan feature, biće još bolji kada kupim qhd monitor.

Windows 10 uredno mi je po prvi puta prepoznao LCD monitor, u device nemageru fino piše NEC MultiSync LCD1770NX (analog) tačno onako kako piše na samom monitoru.

Grafička iako nema CCC sada propšta zvuk kroz HDMI na LCD televizor.... awesome.

 

Ali imam jednu manu, koristim 5.1 zvučni sistem, ali mi ne da izlaze na stražnja 2 satelita. Driveri su doslovce od neki dan (12. 09. 2014) pa predpostavljam da će to da riješe jako brzo. To je jedina pogreška koju sam našao. Čak uredno imam instalira i Drivere za Realtekovu WLAN karticu. (ne kao u 8.x kroz Update)

 

2. dojam:

ihush po meni je ovo gotov proizvod. Instalacija protekla bez trunke muke, sve radi identično kao i Windows 8.1 samo bojim se da malo više troši memorije i CPU-a, ali treba to netko stručniji sa više vremena da provodii to potvrdi (uređivano: kasnije će se ispostaviti da je kud i kamo manje zahtjevna nego što sam mislio)

 

Šugavi google mi je opet instalirao 32 bitnu verziju Chromea (a kažu da je 64 bitna izašla iz bete) i još gore iz Clouda pokupio opet Xclaim Malware koji podvlači riječi u portalima (ako pređem mišem preko rieči iskoči mi video reklama) pa ću da to progooglam da vidim šta ga zeza te skinuti ovu verziju chromea i staviti 64-bitnu.

 

 

Updateova nema osim klasičnog 100 MB za Windows Defender za sve ostalo radi k'o doksa. Mislim da je velika patka i laž da je ovo poluzavršen proizvod, to su priče za malu djecu, ovo je završen proizvod, sa tim da vjerojatno sam MS želi da dobije što više feedbackova kako bi mogli udvoljiti korisnicima kako oni hoće. Na mom računaru ide dok se ne ugasi.

 

Charmi su tu samo treba stisnuti Win+C, uostalom dojam je da se 10-tka može bez problema naštimati da to izgleda identično kao i 8-ca (uključivanje full Modern UI-a). Office radi kao podmazano čak i hardverska akceleracija. Sada je već kasno sutra ide gro ostalih programa. Adobe, Autodesk, Matworks, Wolfram, K-Lite, Winamo, GOM, WinRAR, te dvije igre... i to je to nakon toga idu ponovo neka moja iskustva... sada ću ga ostaviti cijelu noć da radi kako bi mi sa OneDrive mogao sinhronizirati 10 GB podataka. To su iskusstv asinoć u 2 am.

 

3. dojam:

Potrošnja memorije, slika će vam reći tisuću riječi

 

  

Dakle, da mi je netko pričao da ću sa 18 otvornih tabova u Chormu mati svega 26% zauzeća memorije (4GB DDR2 na 667 MHz) rekao bi mu da je lud. Prilikom pravljenja print screena sve tabove sam nanovo otovrio, FB vukao dokle sam mogao i prosto ne mogu da vjerujem. 26% Memorije i 2% CPU-a. E svaka im čast. Prije mi je ovoliko otovrenih tabova u Serveru 2012 R2 vuklo 97% memorije.

 

Ali i jedno negativno iskustvo:

Instalirao Winamp ubacio 10k pjesama i krenuo redom da slušam Ray Charlsa kada odjednom prestade da radi i prednji desni zvučnik. Dakle sada radi Prednji Lijevi, Centralni i Subwoofer, dok prednji zadnji desni ne rade (zadnji lijevi nije ni spojen jer nema dovoljno kabla, predpostavljam da ne radi) Budući da su driveri neke doslovce od juče generacije, probat ću tu nekako pričekati. Za sada imam 2 GB Updatea za Office 2013. (Uređivano: Update regularno obavljen, veći u životu nisam vidio, Office aplikacije se otvaraju instantno)

 

4. dojam:

Evo još nekih iskustava:

Prije 20 minuta me OS upozorava da će se restartovati za 15 minuta i da spremim dokumente, ja ignorirao, kada je bilo 5 minuta isto me upozorio ja samo na cancel odnosno ignorirao.. kada odjedjom (pišem post ovdje na BUG Online) restarta... šok i nevjerica.. ajde pustim ga da odradi svoje i onda totalno oduševljenje.. nakon restarta, upisujem lozinku i SVE ali doslovce SVE mi se vraća onako kako je bilo prije restarta, Otvoren PS, otvoren Chrome sa svim tabovima čak i ovaj editor za pisanje ovih postova pa čak i DreamSpark neki Secure Download Manager.. ugodno iznenađen.

 

Još neka iskustva

Nego evo još nekih (ima i negativnih) iskustava:

Skinuo najnoviju verziju K-Lite Mega Codec Packa dobijem sledeću poruku: "The file C:\Windows\SysWOW64\regsvr32.exe has an incorrect version (6.4.9841.0). Please replace the file with a genuine copy. Setup will now abort." WHAT ?!?!

Iz Microsofta odmah odgovoraju ovim riječima: "You have to wait until K-Lite gets an update to support newer windows builds than 9600". Postavljam sebi pitanje, koliko će mi još programa tražiti tu verziju tog exečića i iz tog razloga neće htjeti raditi? Hm.. idem dalje da tražim odgovor na moj problem.

 

Googlaju oko toga mi Grafička preocesuira video umjesto CPU (DXVA tačnije) naletim da samo par programa to podržavaju. I skinem za čudo NPC-HC x64 (dakle ni manje ni više naletim nedavno izdana 64-bitna verzija) i onda pustim prvi 1080p video. Vidim ide k'o po loju, spustim CPU na Power Saver tj da ne ide preko 1 GHZ i uključim Task Manager i onda kada nisam pao na guzicu od iznenađenja: Opterećonst CPU-a nije prelazila 1-7%. (Na Serveru 2012 R2 kao i na Windows 8.1 zbog nedostataka CCC budalaštine za ATI HD4670 em sam morao dignui CPU na High Performance (konstantno opterećen na maximalnoj frekfenciji tj. 2,6 GHz) te on radi na visokih 90%.

 

Dakle za sada:

+

Podrška za drivere (većinu)

Brzina, stabilnost i potrošnja resursa

Najbolje iz oba svijeta (7 i 8.1) Mada ne znam šta je to dobro iz 7-ce tko je navikao na 8.

Još bolje "out of the box iskustva"

 

-

Imam problema sa driverima od inegrisane zvučne kartice. Uređivano: Nemam problema, izvukao mi se jedan od 3.5mm kablova.

Još uvijek nema podršku za .rar i 7z i sl. formate.

 

Pitanje

Je li mogu da pronađem neke starije drivere za zvučnu (ako je ona u pitanju) i ta ju kako zamjenim (tamo u opcijama u Device Manageru sve je kao i u predhodnim verzijama vezano za drivere)

 

 

kizo2703 čet 2.10.2014 23:02

Tu su i nove opcije u Command promptu:  Napokon imamo Ctrl+C i Ctrl+V! {#}Uz još neke stvarčice, kao što je podešavanje prozirnosti.

Envy kaže...

 

Šugavi google mi je opet instalirao 32 bitnu verziju Chromea (a kažu da je 64 bitna izašla iz bete) i još gore iz Clouda pokupio opet Xclaim Malware koji podvlači riječi u portalima (ako pređem mišem preko rieči iskoči mi video reklama) pa ću da to progooglam da vidim šta ga zeza te skinuti ovu verziju chromea i staviti 64-bitnu.

Postavi ovaj filter u AddBlock: hr-engine.xclaimwords.net

sirka666 čet 2.10.2014 23:17

Ako još netko ne zna, ovako se vraćaju libraries. - Jednako kao i u Windows 8.1.

 

1. Open File Explorer. You can do this in Desktop mode by clicking the File Explorer icon in the taskbar, or in the Start Screen by typing file and then clicking File Explorer.

2. Click the View tab.

3. Click the Navigation pane button (left side of the toolbar), and then click Show libraries.

kizo2703 čet 2.10.2014 23:18
crozoki kaže...

Kakva je instalacija?

Odnosno jel ima i kod Osmice tona podešavanja, odabiranja, opcija i sličnih gluposti kod instalacije?

Instalacija je skoro ista, bez upisivanja ključa.

 

Ako imaš Osmicu (8.0/8.1), U PC Settingsima, pod OneDrive podesi si što hoćeš da ti se sinhronizira, i kad te pri kraju instalacije pita hoćeš li ta podešavanj ili nova, izaberi ta.

Sve će ti biti kao i na Osmici.

Envy čet 2.10.2014 23:21
kizo2703 kaže...

* * *

Envy kaže...

 

Šugavi google mi je opet instalirao 32 bitnu verziju Chromea (a kažu da je 64 bitna izašla iz bete) i još gore iz Clouda pokupio opet Xclaim Malware koji podvlači riječi u portalima (ako pređem mišem preko rieči iskoči mi video reklama) pa ću da to progooglam da vidim šta ga zeza te skinuti ovu verziju chromea i staviti 64-bitnu.

Postavi ovaj filter u AddBlock: hr-engine.xclaimwords.net

Carko mili, kako sam uopšte pokupio ovaj Xclaim, i gdje se tačno nalazi. Nije valjda da ga addblock finansira?! Gdje tačno i kako da postavim taj filter? 

 

crozoki kaže...

Kakva je instalacija?

Odnosno jel ima i kod Osmice tona podešavanja, odabiranja, opcija i sličnih gluposti kod instalacije?

Ista kao i kod Windowsa 8 i 8.1, sa tim ako imaš Windows Live ID account onda nemaš brige.. ukucaj samo jezih hrvatski i to je to.

 

Kakva kompiciranost od ovoga ne znam moćže li jednostanvije.  Možda malo buni kada se formatiraju diskovi, dali treba i onu malu 100 ili 350 MB particiu formatirati (ja jesam ali nije prazna, što je dobro) ali sve u svemu dobro je.

 

Uređivano: Vidim brzi su, strašno brzi na pitanje crozokia ali eto nisam ja vidio da i ostali pišu ;)

Sum_of_all_fears čet 2.10.2014 23:26
Envy kaže...
Carko mili, kako sam uopšte pokupio ovaj Xclaim, i gdje se tačno nalazi. Nije valjda da ga addblock finansira?! Gdje tačno i kako da postavim taj filter? 

Nije malware, to neki genijalni webmasteri misle da su te reklame fora i da ih netko actually gleda.

 

Instaliraj AdBlock dodatak za svoj browser (FFox/Chrome) i dodaj taj url u filtere. No more xclaim...

Envy pet 3.10.2014 00:20
Sum_of_all_fears kaže...
* * * 

Nije malware, to neki genijalni webmasteri misle da su te reklame fora i da ih netko actually gleda.

 

Instaliraj AdBlock dodatak za svoj browser (FFox/Chrome) i dodaj taj url u filtere. No more xclaim...

Dakle to domaći webmasteri (primjerice netko u Bug Onlineu) postavi da zarađuje nešto na tim reklama, ako sam dobro skontao??? Jer evo pojavljuje mi se i na IE 11, mada i on srećom ima AddBlock.

 

kizo2703 kaže...

Inače, sve teme i patchevi sa Osmice rade i ovdje. Za one koji vole W2K izgled: Hi Contrast classic.  Ili, malo vjernija classic tema sa patchem. (treba vam 7-zip za otpakiravanje)

O ovome smo Kizo davno pričali, sve je ovo da liči na Windows 2000, a još ako je to sa patchem neka trećerazredna aplikacija stvarno ne bih ništa dalje petljao sa tim temama.. ali u svakom slučaju zahvaljujem :D

kizo2703 pet 3.10.2014 00:35
Envy kaže...

O ovome smo Kizo davno pričali, sve je ovo da liči na Windows 2000, a još ako je to sa patchem neka trećerazredna aplikacija stvarno ne bih ništa dalje petljao sa tim temama.. ali u svakom slučaju zahvaljujem :D

Program je UxStsyle, dobro napravljen i radi. Bez bojazni da je ''nešto'' iza, u njemu.

 

Inače, u isto vrijeme je izdan i Server Technical Preview, pa tko hoće može i njega probati.

Malo opširnije o njemu: What's New in the Windows Server Technical Preview.

Envy pet 3.10.2014 10:02
xcat kaže...

 

regresivni napredak: windows 8 ver 6.4 {#}

Šta si uradio, Clone Stamp Toolom u PS-u prekopirao djelove slike, ili trollaš. ili nešto treće.. Sorry, ali nije mi jasno, a niti smiješno, a fino smo se u startu dogovorili da će tema biti oko Windowsa 10.

xcat pet 3.10.2014 11:00
Envy kaže...

Šta si uradio, Clone Stamp Toolom u PS-u prekopirao djelove slike, ili trollaš. ili nešto treće.. Sorry, ali nije mi jasno, a niti smiješno, a fino smo se u startu dogovorili da će tema biti oko Windowsa 10.

 

Očistio jednu Barracudu, napravio instalacijski DVD. Sve je prošlo glatko. Instalirao sam samo najnoviji nvidiin driver.

Imam triple boot: Windows 7, Windows 8.1 i Windows Teh. Preview.

 

Nakon toga sam u Windows Teh. P. dodao onaj aktivacijski kod za Windows Media Center kojeg su svojedobno poklanjali korisnicima win8 - i rezultat je na slikama. Umjesto novog naziva pojavilo se Windows 8.1 Pro with Media Center.

Moglo bi se reći da su se razotkrili {#}. Šteta što ne piše 8.2 - to bi bilo najtočnije.

 

Inače prvi noćni dojmovi su ok. Tako su trebali izgledati win8 na izlasku.

 

Deep pet 3.10.2014 11:37
xcat kaže...
Envy kaže...

Šta si uradio, Clone Stamp Toolom u PS-u prekopirao djelove slike, ili trollaš. ili nešto treće.. Sorry, ali nije mi jasno, a niti smiješno, a fino smo se u startu dogovorili da će tema biti oko Windowsa 10.

 

Očistio jednu Barracudu, napravio instalacijski DVD. Sve je prošlo glatko. Instalirao sam samo najnoviji nvidiin driver.

Imam triple boot: Windows 7, Windows 8.1 i Windows Teh. Preview.

 

Nakon toga sam u Windows Teh. P. dodao onaj aktivacijski kod za Windows Media Center kojeg su svojedobno poklanjali korisnicima win8 - i rezultat je na slikama. Umjesto novog naziva pojavilo se Windows 8.1 Pro with Media Center.

Moglo bi se reći da su se razotkrili {#}. Šteta što ne piše 8.2 - to bi bilo najtočnije.

 

Inače prvi noćni dojmovi su ok. Tako su trebali izgledati win8 na izlasku.

 

De ti meni kaži kako spasiti multi-boot , ja ne mogu sad ni u jedan drugi os osim ovog

skoosha pet 3.10.2014 11:54

Zahvaljujući kizi, upogonio Win 10, no zapeo na networkingu, tj. pristupu ostalim računalima u mreži.

 

Ako se koristi Windows Live ID za login, onda traži user credentials za pristup računalima s instaliranim Win 8.1. Jedino rješenje koje sam pronašao je

http://winsupersite.com/article/windows8/windows-8-tip-seamless-home-network-access-142716

a računalu i NAS-u ne mogu pristupiti putem hostname-a nego samo preko IP adrese.

 

Ukoliko se logiram kao local user, pristup računalima na 8.1 više ne traži user credentials, već uredno prikaže foldere koji su na shareu. Pristup računalu sa XP-om

i NASu preko hostname-a je i dalje onemogućen, samo putem IP adrese. Bitno mi je da ga mogu pronaći putem hostname-a jer knjigovodstveni program radi na tom principu.

 

Network discovery i file sharing su uključeni, a password protected sharing isključen.

 

Mreža inače savršeno funkcionira sa sljedećim računalima:

2 x Win 8.1

1 x Win 7

3 x Win XP

NAS - Zyxel NSA 325v2

kizo2703 pet 3.10.2014 12:24
Deep kaže...

De mi pošalji link wallpapera živ bio :D

Koji? Ovaj u prvom postu? Evo ti cijeli paket ''šumskih'' wallpapera! {#}

skoosha kaže...

Zahvaljujući kizi, upogonio Win 10, no zapeo na networkingu, tj. pristupu ostalim računalima u mreži.

 

Ako se koristi Windows Live ID za login, onda traži user credentials za pristup računalima s instaliranim Win 8.1. Jedino rješenje koje sam pronašao je

http://winsupersite.com/article/windows8/windows-8-tip-seamless-home-network-access-142716

a računalu i NAS-u ne mogu pristupiti putem hostname-a nego samo preko IP adrese.

Ne znam, ja nisam imal problema, a u mreži imam Sedmice, Osmicu, Desetku i Maca. Svi Windows PC-iji su u istoj Homegroup-i, Mac je u istoj radnoj grupi s njima.

I svagdje se mogu logirati, samo kad me prvi put tražio user credentials, ukucao sam aktivnog usera na svakom PC-u.

 

I dalje sve normalno radi.

xcat pet 3.10.2014 12:33
Deep kaže...

De ti meni kaži kako spasiti multi-boot , ja ne mogu sad ni u jedan drugi os osim ovog

 

Čudno, kod mene se uredno dodao na vrh iznad 8.1...

Instalacijski DVD od OS-a do kojeg trenutno nemožeš? Pa pomoću opcija koje se tamo nude... to mi je prva pomisao

Envy pet 3.10.2014 13:03
xcat kaže...
* * *

Moglo bi se reći da su se razotkrili {#}. Šteta što ne piše 8.2 - to bi bilo najtočnije.

 

Inače prvi noćni dojmovi su ok. Tako su trebali izgledati win8 na izlasku.

 

Ne znam da li su se razotkrili, rekao sam da od Viste (verzija 6.0) do tkzv. 10-tke (verzija 6.4) i dalje su to Windowsi verzije 6.x, dakle niti treba ičekivati neke drastične promjene niti za sada ima i potrebe za njima. Moje iskustvo da su Windowsi sve ozbiljniji user frendovski i out of the boxovski, da se tako izrazim, da ne kažem ispoliraniji koliko to može biti. Toliko o razotkrivanju.

I moji prvi dojmovi su ok, ima ih još pa ću gore svoj prvi post nadopunjavati. A sada jesu li trebali tako izgledati 8 na izlasku, bi bilo isto kao da kažeš za 7-cu da bi tako trebala izgelda Vista na izlasku. Svi OS-ovi su takvi, niti jedan nema drastičan korak naprijed. (Kao ja kada sam prešao sa Golafa II na BMW 320d, to je bilo baš 'čekić u mozak' iskustvo, pozitivno naravno)

 

Deep kaže...
* * *

 

De ti meni kaži kako spasiti multi-boot , ja ne mogu sad ni u jedan drugi os osim ovog

Ja nisam za multiboot, ali ti mogu dati jedan savjet, ne diraj ništa drugo i moći ćeš spasiti sve.. ali ako počneš da petljaš hm.. vjerujem da će ti netko dalje stručniji odgovoriti. Googlaj, sa ključnim riječima, multi boot, multi loader šta ja znam. :/

skoosha pet 3.10.2014 13:21

Malo vijesti i za poslovnjake:

 

Hypo, PBZ i ePorezna rade, s tim da je Internet Explorer kod Hypo i ePorezne prvo zaštucao i rušio se, sve dok nisam pokrenuo i logirao se preko Chrome-a, nakon toga je i IE proradio.