Windows

Win7 na postojećem laptopu sa Win10

freerock0 uto 22.2.2022 10:23

Pozdrav !

Kako sam laik na ovom području,zanima me može li se na laptopu koji već ima i koristi se win10 instalirati i Win7 a da se "ne izgube podaci"?

Čitao sam malo po netu i našao da se može ali nisam našao info koji je postupak ako je već win10 gore.

Win7 mi treba zbog programa koji rade samo na 7ci.

Svaki savijet dobrodošao...

ihush uto 22.2.2022 10:35

-win7 je mrtav.

-može se skoro sve (ako se baš mora, ako imaš resurse koji uključuju i znanje .. i sreću).

-problem, u kojem modu je bios, disk.. + ostalo povezano s recimo novim requiremetsima win11 (računala od 2018+).. npr ako je uključen tpm, sec.boot itd. tad ne dozvoljava pristup, sam win7 može na gpt-uefi ali problem je tad zaštita-sec.boot.. tj disk je nedostupan jednako kao da nemaš driver.

.. a to je idući problem, nešto novo ne mora imati drivere za stariji-mrtav os..

.. mala šansa da nešto što radi pod w7 ne može raditi pod w10-11.. tj takav problem su stari dos-programi koji su se šlepali od xp do w7 a s w10 je ms to počeo ubijati.. ali to nisu win7 appsi (nego starije-dos..), ostale apps isključivo ako su direktno povezane s uređajem kao npr driver ili recimo poneka igra, 99% appsa radi, samo taj 1% koji ima nešto direktno + ako nema uprate-patcha itd.. dok većina appsa ako nema update-patcheve recimo svake godine izbace novu (istu) verz. po godini.. i tad koristiš isto-novije, biz... da moraš ponovo kupiti, no to je biz-smisao interes druge strane koji je naravno suprotan korisniku neovisno o reklami i sl. .. a app koja je iz vremena w10 je danas stara-starija od cca 10 god pa je recimo zastarjela i ako je postojao update više ne postoji tj nema zakonske obeze supporta (5-6-7 god..).

-win7 je mrtav, ne zato jer mi-korisnici to želimo + soft je nepoderiv-vječan, .. to je biz, to je tako.

 

-može li se? vjerojatno može no to može onaj tko zna dovoljno + za konkretan soft, iskustvo, problemi.. to što recimo može raditi 99% drugog softa tebi ne znači ništa nego baš taj jedan a on možda ovisi o driveru, o winver, o server-aktivatoru koji možda danas ne postoji, o svačemu.. i najgore druga strana to može znati ali ti neće reći, tj na stranici proizvođača nećeš naći upute kako to napraviti kad se to može jer im je suprotno interesu.. pa to moraš otkriti sam ili tražiti po forumima unutar konkretne grupe juzera neke app-softa.. (ne navodiš koji soft-app).. npr acad, mso, adobe, corel, video-audio.. igre.. za svaku konkretnu app sigurno možeš naći grupu-forum kako se nešto može.. ako se može.

 

edit: npr VMovi, virtalna mašina, tome služi.. današnja računala relativno lako to mogu, naravno ako ne ovisi o nekoj 'sitnici'..  npr ima li laptop ili računalo-desktop u biosu neku opciju ili nema.. npr VT-x i time moguć izbor itd.

-drugi način, umjesto istog diska, drugi-odvojeni-fizički disk.. može biti hdd-ssd-m2.. tj pitanje što može u laptopu tj ima li mjesta fizički za ugradnju dok takav problem deskop nema čak da je sve ostalo isto.. itd.

 

edit2.. ovisnost o biosu tj opcijama koje bios nudi, uefi-legacy, od boota do postavki svih bitnih stvari.. ako nešto nemaš u biosu kao opciju ne možeš to izabrati (čak i kad samo računalo podržava.. jednostavno nema izbora-opcije)... a to ms-wintel rade uz pomoć oem proizvođača tj zajedno, time eliminiraju takvu mogućnost a da pri tome nije ms taj koji ti nešto nije omogućio dok oem ni nema takvu obvezu itd. .. a ponekad se pojavi novi bios koji upravo to omogući, no to je bilo u vrijeme kad su spačke radili protiv linuxa i dobijali kazne.. sad kazni nema jer nema ni tužbi tj nema druge oštećene strane jer je ms vlasnik win7.. ili kraće da ms to želi radilo bi jednostavno, pošto ms kaže da je win7 mrtav tad je to teško-komplicirano .. ali vjerojatno se može jer je ograničenje-razlika umjetna-izmišljena tj to radi sam ms kao s uvjetima za win11 koje se može zaobići i normalno korisiti bez tih fičera jer je ista-kompatibilna platforma x86 a tad to znači da sve što radi na x86 mora moći raditi na takvom računalu, pa i dos-xp-mac-linuc.. bilo koji kompatibilan os, no otežali su ti izbor tj nema ga u opciji i tad moraš kemijati, jer oni to ne žele.

BebacMan uto 22.2.2022 11:40
freerock0 kaže...

Hvala na odgovoru !

Konkretno, treba mi za auto-dijagnostiku koja radi samo na win7 ili xp..

Nema "lakog" načina da se ovo što ja trebam odradi ?

 

 Možda bi najčišće bilo probati run-at "portable" Wins7 sa USB sticka

ihush uto 22.2.2022 23:13
freerock0 kaže...

Hvala na odgovoru !

Konkretno, treba mi za auto-dijagnostiku koja radi samo na win7 ili xp..

Nema "lakog" načina da se ovo što ja trebam odradi ?

 -99% može ali ekipa koja se time bavi to drži za sebe.. u pravilu trebaš uključiti kompatibilnost (propterties shotrcuta..) + imati instalirano runtimove iz tog vremena, sve što taj soft traži.. (svaki nešto drugo, svaki brand-auto..) kao vc-2010-2015 (za igre directx, za appse .net 2.0-3.5 .. dodati pravila za firewall i sl.) .. to nije soft koji koristi više ljudi, promil.. lako je za win-acad-igre.. jer koristi više ljudi i lakše se nađe, ovako mora netko biti za računalom i vidjeti što sve treba, dodaju se stvari i proradi.. a problem može biti i aktivacija.

 

-staro računalo na kojem radi šlepaš dok ide.. novo ako može mora srediti netko tko to zna + misliti na budućnost i ostalo što se radi na računalu, npr eporezna itd.. i najgore je kad moraš istovremeno imati novo i staro, ali vjerojatno može..

freerock0 sri 23.2.2022 10:16
AF139 kaže...

Jesi li probao iz Win10 sa "compatibility" na Win7 ili WinXP ?

 Može info gdje se ta funkcija aktivira ?

 Što je sa programima koji rade na 10-ki , normalno rade nakon "compatibility" sa 7-icom ?

ihush sri 23.2.2022 11:04
freerock0 kaže...
AF139 kaže...

Jesi li probao iz Win10 sa "compatibility" na Win7 ili WinXP ?

 Može info gdje se ta funkcija aktivira ?

 Što je sa programima koji rade na 10-ki , normalno rade nakon "compatibility" sa 7-icom ?

 -gle, ako si takav početnik da to ne znaš, tad nisi osoba koja može bilo što na računalu dobro napraviti osim klik-next (a čak i to možda radi, tj kako znaš da neka app ne radi na nekom osu ili winver? jesi li potražio uvjete-requirementse te apps?).

-vidiš shortcut-prečicu neke app, desni klik, svojstva-properties.. traži po tablici-opcijama i naći ćeš, dovoljno jednostavno za početnika.

-kako netko zna da neka app neradi pod recimo win10? prvo moraš probati, .. tek tad vidiš što može biti problem ili možda kako riješiti, npr stare app iz tog doba su 99% 32bitne, a to je važno za sys-soft kao driver tj ono što direktno radi s nekim uređajem je tad često ovisno o winver dok app tipa tetris i word nisu na taj način ovisni pa rade na svim winver. .. obrnuto da bi bilo jasnije, da je to 64bitna app tad bi morao imati 64bitni os da bi uopće mogao instalirati tu app.. a razlika što na 64bitnom osu može raditi i 32bitna app kroz WoW tj kao i CMD-dosovske app.. dok ih ms nije pogasio.. tj ukinuo kompatibilnost unazad.

-tako je možda jedan od odgovora 32bitni win10.. (ali i on se gasi, već ove godine po najavi neće biti za obične juzere dostupan, samo 64bitni..). To je u pravilu za app koje su slične ili ovisne o driveru a ne postoji novija verzija..

-drugi korak je dodatci, dll-runtimeovi, jer noviji os ima novjie sys-fileove-verziije, npr .net i win10 već dolazi s .net.4.5 verzijom, dok starija app recimo traži 2-3 veerziju.. i to se u programima može dodati (kvačica..) kao i skinuti s ms stranica sve što treba neka strara app, npr rađena u VBu-6 i sl. pa tako i instalirati potrebne kontrole (buttoni-forma-objekti od kojih se kao lego kocke slaže os i app) npr možda neka gauge-kontrola (brojač-sat) koju je u novim verzijama zamijenila nova i novi os zato nema staro .. jer os je samo nakupina sys-softa, dll-ovi i ostalo što appsi koriste za rad, tj os je onaj koji im to servira-daje ali ne može dati nešto što više ne postoji i tad je možda dovoljno to instalirati, dok su strariji osevi dolazili s tim sys-dijelovima jer su tad bili novi-aktualni.

-za takve probleme trebaš nekgo 'kompjuteraša', vjerojatno se može ali što sve treba ili koji način je moguć ili bolji .. to jednostavno kao početnik ne možeš sve znati pa ni napisati-opisati kao problem u temi i tako dobiti odgovor 'klikni to i to ili instaliraj nešto..'. Previše takvih opcija, nagađanja..

 

-za svaki soft vjerojatno možeš naći stranicu proizvođača, osnovne info, preduvjete što app traži, npr radi samo na win, možda ima linux-macos? .. radi samo na xp-7? možda radi na 8 .. možda (često) proizvođač jednostavno nije dalje to testirao, jer mu nije u interesu, ne želi i ne mora, tj u pravilu ima noviju verziju koju gura tj jedino da je neki altruistično-pošten pa da to iz čista mira navede, npr da app radi na w10 + što je sve potrebno podesiti, no takvih u biznisu nema baš.

 

-ako neće tako, tad je jedno od boljih (kad god se može) riješenja virtualizacija, eliminiraš ovisnost o računalu-hardwareu dok je soft vječan.. ali soft-app koje su ovisne o hw-driveru mogu biti problem za VM, nešto možeš, nešto ne.. možda se baš ta app ne može koristiti u VMu, npr trebaš li LPT port, com port, nešto što VM ne emulira, možda tad radi u vboxu, možda u vmwareu.. a da bi to znao moraš biti 'kompjuteraš' tj oni koji to dilaju znaju što njihov soft traži, mada ih je u toj branši većina tuduma koji su samo naučili jednu špranjcu..

-na kraju kad središ da app može raditi, to nije kopija starog računala, to je nova instalacija, .. licenca-aktivacija, ovisi kako je napravljena moguće da danas više ne možeš aktivirati npr nema online servera proizvođača. Tad takav soft radi na računalima gdje je aktiviran ali ne možeš instalirati novo.. tj možeš ali nema aktivaciju. .. tad se to riješava nekim 'alternativnim' kao crack i sl.. no ovo nije soft kao igre i popularni paketi adobe-corel-acad pa da postoji velika baza..

 

-nema preskakanja, kako znaš da ta app ne radi na novom, win10 (ili 11) i to na 64bit.. netko je to rekao? tko? .. netko tko nije probao-riješio, većina korisnika to ne zna jer jednostavno kao i ti nisu kompjuteraši a ekipa koja to drži jednako nisu kompjuteraši nego više mehaničari i znaju samo ono što im je davno netko pokazao-napravio, ne mogu se snaći.. nisu kompjuteraši.

-to su stvari koje se ne rade čitajući manual, kao što se ne popravljaju zubi ili auto googlanjem nego odeš majstoru-zubaru i on to zna, ima alat. Isto je.. tj ono što radiš na autu ili ono što kompjuteraš radi na softu, samo drugo znanje-struka. Pravila su ista, možeš ako znaš i imaš sve potrebne resurse. + kao što majstor pročita u teh.spec vozila koliko ide ulja u getribu i koji tip, tako pročitaš requirementse appsa koji želiš koristiti i ako računalo zadovoljava traženo, tad mora raditi. Pa potraži requirementse, tad možda nešto dalje..

freerock0 sri 23.2.2022 11:35

Kolega ihush ,  , vidi se da si znalac ali jednostavno u blizini nemam koga pitati da mi to odradi pa se snalazim sam kako znam i umijem uz pomoć kolega forumaša..

 

Možeš li mi odgovoriti na ova pitanja ?

 

Može info gdje se ta funkcija aktivira ?

Što je sa programima koji rade na 10-ki , normalno rade nakon "compatibility" sa 7-icom ?

zeryx sri 23.2.2022 11:44

desni klik na ikonu programa koji zelis pokrenuti, pa klikni na skroz zadnje "properties" 
onda ti se otvori mali prozor. nadi gore gdje pise "compatibility" 

 

onda imas prvu stavku gdje stavis kvacicu i odaberes koji windows zelis i nakon toga samo potvrdis. i to je to.

 

ovo govorim na pamet iz glave. mozda je nesto slicno tome. 

freerock0 sri 23.2.2022 12:23
zeryx kaže...

desni klik na ikonu programa koji zelis pokrenuti, pa klikni na skroz zadnje "properties" 
onda ti se otvori mali prozor. nadi gore gdje pise "compatibility" 

 

onda imas prvu stavku gdje stavis kvacicu i odaberes koji windows zelis i nakon toga samo potvrdis. i to je to.

 

ovo govorim na pamet iz glave. mozda je nesto slicno tome. 

 Hvala na pomoći !

 Pronašao i uradio ali nažalost ne radi...

 Morat ću probati nešti drugo iskemijati ...

freerock0 sri 23.2.2022 20:31
BebacMan kaže...

Ima hrpa tutoriala na web-u (osobno nisam niti jedan probao)....

 

Npr....

 

https://www.easyuefi.com/wintousb/resource/create-windows-7-to-go.html

 Izgleda da ću morati probati ovo..

Vidim da ih ima hrpa pa ne znam koji odabrati (Windows PE Bootable USB Creator ,Windows Installation USB Creator ...) pa bi zamolio ako bi mi netko mogao dati link a koji bi ,za mene laika ,bilo najlakše pratiti ako bi bile potrebne još neke dodatne radnje(postavke u BIOS , izrada particija ...)

Samo da napomenem ako je bitno , unutra je ssd sa 1 particijom i win10 se automatski diže te nekoliko dijagnostika koje rade... win10 sam uspio sam instalirati uz pomoć youtube i rufusa na sticku..

Zamolio bih pomoć ako netko ima vremena i volje ...

 

Alkaline čet 24.2.2022 10:41

ihusheve stvari ne čitam i jedan je od rijetkih mi je koji je sakriven jer mi fizički pozli čim vidim njegov post.

 

Ako nije rekao instaliraj VirtualBox sa Win 7 i samo proslijedi USB odnosno kabel koji si zaštekao i bok. Jer ako je došao sa Win 10 nema tog boga da ćeš nači drivere. Kakve portable gluposti, bože...

maks-rs čet 24.2.2022 10:44

Meni je nekad prije par puta pomoglo da stari OS instaliram kao virtuelnu mašinu na novi OS . U ovom slučaju bi trebalo win 7 instalirati kao virtulenu mašinu u osnovni os win10 te joj dati pristup mreži i usb portovima a u win 7 instalirati ovaj softver za dijagnostiku.

Nisam ovo odavno radio ali mi se čini da je VirtualBox ponajbolji i uz to besplatan.

zeryx čet 24.2.2022 11:58

malo sad glasno razmisljam. ali sta se nije moglo nekad instalirati 2 win na isti hard?

 

i kad palis pc on te pita koji zelis pokrenuti?

 

jednom mi se dogodilo da sam imao 2 hdda. 

na broju 1 je bio win ali sam ja naknadno ugradio ssd. i na njega stavio novi win. nisam htio hdd formatirati jer sam imao dosta podataka. pa sam samo rucno obrisao instalaciju win i sve ostale nepotrebne stvari.

 

ali u pocetku mi je prepoznavao oba win i mogao sam birati koji cu.

ihush čet 24.2.2022 13:11
zeryx kaže...

malo sad glasno razmisljam. ali sta se nije moglo nekad instalirati 2 win na isti hard?

 

..

- moglo se.. a sad ovisi o kompatibilnosti tj uefi i fičeri koje donosi, kao važna razlika mod rada diska, stari mbr ili novi gpt, to je ili-ili (kao dizel-super goriva).

- novo računalo (laptop) dolazi već s instaliranim osom, s novim fičerima uključenim, kao gpt, sec.boot.. ili tpm2.0, dok stari osevi to ne podražavaju kao dos-xp.. tek w7+sp1-x64 je minimum nadalje za gpt boot .. ali ako je uključen sec.boot tad nema pristup tom disku, zaključano.. + desetak godina kao prijelazno razdoblje računala su u biosu nudila oba moda-izbor tj kompatibilnost.. a to sad pogotovo u laptopu nemaš, nema izbora za legacy mod.. time eliminira mogućnost uopće bootanja install medija ili install osa (mada se sve može.. kemijati).

- kad se može, kad je računalo kompatibino tj bios podržava-nudi, tad se mogu instalirati svi kompatibilni osevi i u pravilu se ide od starijeg prema novijem (koji zna kako radi stariji-boot i doda svoj upis u meni, dok stariji ne zna za noviji i ne može to napraviti tj u ovoj situaciji bi stariji boot meni jednostavno pregazio postojeći win10 meni-izbor, istina može se poslje dodati-poraviti..).

-kad se s tim planom radi, tim redosljedom, tad je prvi kriterij postavke biosa upravo ta kompatibilnost tj minimalni zajednički uvjeti koje podžava svaki željeni os.. alternativa je za boot drugog osa svaki put ući u bios i izmijeniti sve povezane postavke npr kad bi se koristio mbr za staro i gpt za novo s dva fizička diska.. i tad boot jednog osa koji nije klasičan multiboot-meni (jer nije isto mbr ili gpt, disk može biti samo jednom modu, ili-ili a o tome ovisi boot-sektor-standard..).

 

-virtualizacija je vjerojatnije riješenje, bolje.. ali može biti problem pojedini dio-hw-... pristup-emulacija.

freerock0 čet 24.2.2022 13:58

Hvala svima na pomoći  !

Prema vašm savjetima , probati ću sa "VirtualBox" pa imam još nekoliko pitanja..

Kako imam samo 1 particiju , zanima me da li je potrebno izraditi još jednu ili može ostati samo ova 1 ?

Na OVOM LINKU  ima opcija "Upgrade PC"  i "Create instalation media" pa me zanima koje bi preporučili ?

Ako imate neki bolji video od navedenog , molim vas link.

 

BlueMax čet 24.2.2022 14:38
Alkaline kaže...

ihusheve stvari ne čitam i jedan je od rijetkih mi je koji je sakriven jer mi fizički pozli čim vidim njegov post.

 

Ako nije rekao instaliraj VirtualBox sa Win 7 i samo proslijedi USB odnosno kabel koji si zaštekao i bok. Jer ako je došao sa Win 10 nema tog boga da ćeš nači drivere. Kakve portable gluposti, bože...

 Ovo provjereno nije točno. Prijateljev otac je kupio laptop s njemačkim win 10 i pitao me mogu li mu instalirati hrvatski win 7 na koji je navikao. Rekao sam mu da mogu pokušati a ako ne uspije da ću mu staviti hrvatski win 10.

Uspjelo bez ikakvih problema. Sve drivere win 7 povukao sam. To je bilo tek u počecima win 10 i ne znam je li kasnije na neki način onemogućena instalacija starijeg OS-a. Logika mi govori da nije jer zašto bi neki proizvođač laptopa sebi suzio bazu potencijalnih kupaca.

ihush čet 24.2.2022 15:29
BlueMax kaže...
Alkaline kaže...

ihusheve stvari ne čitam i jedan je od rijetkih mi je koji je sakriven jer mi fizički pozli čim vidim njegov post.

 

Ako nije rekao instaliraj VirtualBox sa Win 7 i samo proslijedi USB odnosno kabel koji si zaštekao i bok. Jer ako je došao sa Win 10 nema tog boga da ćeš nači drivere. Kakve portable gluposti, bože...

 Ovo provjereno nije točno. Prijateljev otac je kupio laptop s njemačkim win 10 i pitao me mogu li mu instalirati hrvatski win 7 na koji je navikao. Rekao sam mu da mogu pokušati a ako ne uspije da ću mu staviti hrvatski win 10.

Uspjelo bez ikakvih problema. Sve drivere win 7 povukao sam. To je bilo tek u počecima win 10 i ne znam je li kasnije na neki način onemogućena instalacija starijeg OS-a. Logika mi govori da nije jer zašto bi neki proizvođač laptopa sebi suzio bazu potencijalnih kupaca.

 -misliš da nema razlike nekad-danas? nekad dok je w7 bio aktualan os + driveri-support i danas kad je mrtav? + uefi fičeri od 2018+ nadalje, možeš probati i vidjeti rezultat...

.. pa čak, može se (skoro) sve ovisi o recimo biosu opcijama koje imaš ili nemaš, na jednom računalu recimo možeš, na drugom ne mada su računala 'ista' tj dovoljno da nemaš opciju u biosu i ne možeš.. + a na to problem drivera itd.

-tvrditi nešto iz prve ruke što se odnosi na više od 5 god je besmisleno ako nisi to pokušao na novom-danas.. jednako si nekad mogao instalirati xp, danas više ne. (ali w7 još može ako zadovoljiš preduvijete, bios-opcije i driveri..).

BlueMax čet 24.2.2022 15:52
ihush kaže...
BlueMax kaže...
Alkaline kaže...

ihusheve stvari ne čitam i jedan je od rijetkih mi je koji je sakriven jer mi fizički pozli čim vidim njegov post.

 

Ako nije rekao instaliraj VirtualBox sa Win 7 i samo proslijedi USB odnosno kabel koji si zaštekao i bok. Jer ako je došao sa Win 10 nema tog boga da ćeš nači drivere. Kakve portable gluposti, bože...

 Ovo provjereno nije točno. Prijateljev otac je kupio laptop s njemačkim win 10 i pitao me mogu li mu instalirati hrvatski win 7 na koji je navikao. Rekao sam mu da mogu pokušati a ako ne uspije da ću mu staviti hrvatski win 10.

Uspjelo bez ikakvih problema. Sve drivere win 7 povukao sam. To je bilo tek u počecima win 10 i ne znam je li kasnije na neki način onemogućena instalacija starijeg OS-a. Logika mi govori da nije jer zašto bi neki proizvođač laptopa sebi suzio bazu potencijalnih kupaca.

 -misliš da nema razlike nekad-danas? nekad dok je w7 bio aktualan os + driveri-support i danas kad je mrtav? + uefi fičeri od 2018+ nadalje, možeš probati i vidjeti rezultat...

.. pa čak, može se (skoro) sve ovisi o recimo biosu opcijama koje imaš ili nemaš, na jednom računalu recimo možeš, na drugom ne mada su računala 'ista' tj dovoljno da nemaš opciju u biosu i ne možeš.. + a na to problem drivera itd.

-tvrditi nešto iz prve ruke što se odnosi na više od 5 god je besmisleno ako nisi to pokušao na novom-danas.. jednako si nekad mogao instalirati xp, danas više ne. (ali w7 još može ako zadovoljiš preduvijete, bios-opcije i driveri..).

 Ništa ne mislim. Samo osporavam ono što sam boldao. Tvrdnja je bla "ako je došao sa Win 10 nema toga boga da ćeš naći drivere". Da je tvrdio "na nekim starijim laptopima se moglo, ne nekim novijima ne" onda ne bi ni pisao post.

Mladen čet 24.2.2022 16:09

Kod laptopa se ne treba ograničavati samo na drivere proizvođača laptopta nego tražiti i po proizvođaču komponente, u Device Manageru se pogleda Hardware ID i dalje traži po njemu, nije baš da svaki lap ima unikatne dijelove. Često su Wi-Fi moduli, touchpadovi, čitači za smart-card ili otisak prsta od istog proizvođača (npr. Atheros, Intel, Realtek mrežne itd.).

 

 

freerock0 čet 24.2.2022 18:34
freerock0 kaže...

Hvala svima na pomoći  !

Prema vašm savjetima , probati ću sa "VirtualBox" pa imam još nekoliko pitanja..

Kako imam samo 1 particiju , zanima me da li je potrebno izraditi još jednu ili može ostati samo ova 1 ?

Na OVOM LINKU  ima opcija "Upgrade PC"  i "Create instalation media" pa me zanima koje bi preporučili ?

Ako imate neki bolji video od navedenog , molim vas link.

 

 Zna li netko ?

Mladen čet 24.2.2022 19:26
freerock0 kaže...
freerock0 kaže...

Hvala svima na pomoći  !

Prema vašm savjetima , probati ću sa "VirtualBox" pa imam još nekoliko pitanja..

Kako imam samo 1 particiju , zanima me da li je potrebno izraditi još jednu ili može ostati samo ova 1 ?

Na OVOM LINKU  ima opcija "Upgrade PC"  i "Create instalation media" pa me zanima koje bi preporučili ?

Ako imate neki bolji video od navedenog , molim vas link.

 

 Zna li netko ?

Ne stignem pogledati video, koji te dio muči ? vjerojatno je malo teže prihvatiti ako nisi prije koristio, da li ti je jasan koncept virtualnih diskova ?

Iako "virtualka" može koristiti i pravu particiju, za učenje i eksperimentiranje je bolje kreirati i virtualni disk a onda na njemu jednu ili više particija koji će se na tvom fizičkom disku (particiji) kreirati kao jedan veliki file.

Dalje sa tim radiš sve kao što bi radio i sa pravim diskom i particijom(a) ... instaliraš OS sa .iso imagea kojega ćeš prijaviti kao virtualni DVD. Dovoljan ti je jedan virtualni disk sa jednom particijom.

 

Ako sam krivo skužio problem, da ne spamam dalje :)

 

 

 

Mladen čet 24.2.2022 22:00
freerock0 kaže...

Zanima me treba li izraditi 2 particije ili može ostati ova 1 ?

Ne treba, isto kao ni kod "prave" instalacije, kreiraj jedan disk, pokreni instalaciju i Win će sami napraviti particiju na njemu u cijeloj veličini diska (za C:\) i eventualno onu malu particiju (par 100MB na početku diska). Ne sjećam se više točno, ali ako za Win 7 unaprijed pripremiš particiju onda ni ne pokušava napraviti tu malu.

 

 

Nuclear_Phoenix pet 25.2.2022 12:06

Da još zakompliciram stvar ;)

 

Ne treba virtualbox (vrlo, vrlo vjerojatno da takav sw kao auto dijagnostika gleda da li je u VMu i ne da se pokrenuti radi zaštite od kopiranja i reverse engineeringa) nego je dovoljno upaliti hyperv, dignuti virtualku sa Win7 (ima milijarda tutoriala na netu kako), NE instalirati taj sw na nju nego dodati VHDX u boot meni (isto ima tutoriala na netu), bootati VHDX i tek onda na tim Win7 instalirati sw. Nema prosljeđivanja portova, zezanja sa anti tamper zaštitom...

ihush pet 25.2.2022 13:45
Nuclear_Phoenix kaže...

Da još zakompliciram stvar ;)

 

Ne treba virtualbox (vrlo, vrlo vjerojatno da takav sw kao auto dijagnostika gleda da li je u VMu i ne da se pokrenuti radi zaštite od kopiranja i reverse engineeringa) nego je dovoljno upaliti hyperv, dignuti virtualku sa Win7 (ima milijarda tutoriala na netu kako), NE instalirati taj sw na nju nego dodati VHDX u boot meni (isto ima tutoriala na netu), bootati VHDX i tek onda na tim Win7 instalirati sw. Nema prosljeđivanja portova, zezanja sa anti tamper zaštitom...

 -hyperv je vm.

-dodati kakav vhdx? bootanje u vm je i dalje vm + za to treba server kao i ostalo znanje.. tj može se na milijardu načina, kao što putovi vode do rima, no radi li jedan ili drugi u njegovom slučaju ovisi o konkretnom softu-driveru-zaštiti itd.. i svako generalziranje je samo možda, tj ne vrijedi to što radi 99% ostalog, njemu treba onaj 1% + najgori dio priče nije što se može nego što ms ili oem nije onemogućio-zaštitio-otežao, namjerno, jer je sve na kraju komercijala pa tad i ono što bi moglo raditi neće npr hyperv odavno ne podržava strarije oseve npr dos, mada nema ni jednog razloga, tj radio je dok ms nije onemogućio-izbacio, namjerno. To ide dalje s winver (pogotovo server) pa tako jednostavno više nema supporta-kompatibilnosti (što je tek nonsens kad govorimo o vm-u..) s recimo starijim od win-s-2012 itd. (recimo vista-seven, kako idu godine, svake 3-5 može se računati kako starija neće više biti 'kompatibilna' s hyperom jer tako želi ms.

 

-inače-teoretski svaki os (bilo koji soft, sve je soft) može se 'kopirati', npr napraviti image, bootati itd.. nema posebnog razloga da se ne može, osim recimo zaštite druge strane koja to iz nekog razloga ne želi, oteža-onemogući. Tako izrada imagea za vm iz postojećeg osa (win7) nije nešto jednostavno, tj win7 ne dozvoljava promjenu hw-a (realno drugo računalo) kao što recimo dozvoljava w10, čisto zaštita-aktivacija-ms ne da os ne može, neće, killswitch. Jednako tako sama app o kojoj ne znamo ništa.. npr certifikati ili koji oblik zaštite ima.. prednost, što je soft stariji zaštite su jednostavnije do samog upisa keya-broja.. dok novi recimo traže online a kako je neki nepoznati soft zaštićen je obično nagađanje.. možda dummyfile kojeg jednostavno iskopiramo u recimo win-folder pri čemu je jedini problem što ne znamo koji je to file.. kao da na cesti nađemo ključ ne znamo što otvara i tad je beskoristan.

 

-svakako je najkvalitetnije riješenje ako se može (prbati, razni načini-trikovi..) instalirati na normalan-aktualan os kao w10.. to što 'majstori' kažu da ne može je često posljedica što nisu pravi majstori nego priučeni ..

.. kad bi to radilo, dalje je lako, tj tad i plan za budućnost kao izrada nekog vma nije problem, ovako je sve što pokuša bez dovoljno znanja-iskustva (googlanjem i gledanjem yt klipića) veća šansa da nešto zbrljavi pa da na kraju ne radi ništa, ni postojeći w10.. tj upravo to će mu se desiti nakon što instalira w7 ako uspije npr bootati. Jednostavno to ne radi juzer, čim postoji veći problem postoji i requiremenst koji uključuje znanje-iskustvo, ne klik-next jer tad bilo koji posao ne treba učiti godinama nego je dovoljno priručnik i biti npr krirurg, zubar, uzgajivač mahunarki itd., jamačno se može pronaći manual kako se recimo skida getriba s auta.. lako je to, ključ u ruke.. :)

-kako bi juzer klik-next klase kreirao vhd, boot (meni) itd.. gledanjem klipića? tad može biti i 'raket-sajens'.. no nije baš tako.

 

-meni je to 'lako'.. tj upravo zbog iskustva mada je većina slučajeva 'laka' postoje oni koji nisu, gdje nešto 'lupa u zid'.. kad treba kemijanje, to nije za juzera, odnosno faktor sreće veći od eurojakcpota je potreban da pogodi slučajno dobru kombinaciju, daleko veća za lošu ili veći problem kojeg za sad nema ali će ga stvoriti (da mu računalo ne radi ni s jednim osom npr).