Windows

Sve manje prostora na disku

JayCutler pon 27.9.2021 19:50

Disk je SSD 250 GB, slobodno trenutno 182 GB.

 

Imam problem zadnjih 4-5 dana. Svaki puta kada provjerim koliko još imam slobodnog prostora na disku, svaki puta mi fali 2 do 3 GB. Ništa u tom periodu nije instalirano. Prebacio sam sve što mi se skida sa Neta, ili sejvanje dokumentata, da mi sačuva na drugom dodatnom disku. Nije mi uključena sigurnosna kopija podataka, OneDrive sam isključio, svaki drugi dan radim Disk Cleanup, i opet ista stvar.

 

Jučer pogledam, 184 GB. Danas pogledam, 181 GB.

 

Jel tko zna di bi bio problem?

ihush uto 28.9.2021 13:44
JayCutler kaže...

..

 

Jel tko zna di bi bio problem?

 -problem? nema ga.. to je 'normalno' tj tempovi-smeće, svaka app nešto radi + os-update.

-zato imaš znanje+alate.. tj znanje-razumijevanje što je što, zašto, gdje, kako.. bez tog korištenje alata nije preporučljivo, možeš pokvariti nešto dobro-normalno.

-imaš diskcleanup, pogodi čemu služi? Ali, taj alat-os-win, može čistiti (brisati) samo ono što zna da neće napraviti problem.. ne čisti sve smeće koje neka app može stvarati izvan kontrole osa, izvan nekog foldera kao temp itd..

-zato se svaka app može podesiti, npr autoupdate, brisanje keširanja browsera i sl. i teoretski bi svaka app trebala biti savršena+pristojna pa sve smeće za sobom počistiti.. no nisu takve.

-auotmatika, sam win10 kao preduvijet traži internet-liniju + madnatorni update u ciklusima koji možeš odgađati ali moraš u kranjem roku obaviti (samo je pitanje prvi dani, sredina kroz koji mjesec ili pred kraj roka do 6mj.. sredina je najsigurnija..). Stalno nešto downloada, stvara se smeće.. dok ima dovoljno mjesta nije problem + backup kao i rec.bin (kanta za smeće) koja čuva smeće dok je ne isprazniš ili kad ponestane mjesta, kao i backup-kopija od 20-30gb win kod nadogradnje koja će ostati do mjesec dana na disku ako prije ne počistiš..

 

-to spada u održavanje računala, dobar dio radi sam os-automatika tj opisano stanje je ok, normalno, ne moraš ništa dirati još duže vrijeme tj pošto ti je free+100gb to je ok .. win-sys-sve može 'disati' + trajnost ssd-čelija (što je manje mjesta slobodno to se brže troši, trim.. poželjno što veći ssd sa što više slobodnog mjesta tad može trajati daleko duže čisto trošenje zapisa ćelija koje je recimo deklarirano na recimo 10.000 ciklusa.. a kad ima više mjesta tad ih rasprši po slobodnom kapacitetu, kao pogađanje loto brojeva s više brojeva.. teže tj trajnije tj manje će se habati jedna ćelija i time će trajati duže isiti disk.

 

-slobodno mjesto.. win zauzme +30gb, + još toliko je minimum da sam os može distai, nadogradnje (backup..) tj relano je to minimum disk od 60gb.. + sad je već i 120gb ssd jeftin-raširen dok je 250-veći normalan i to je ok kao u tvom primjeru.. ali, ako instaliraš neku noviju-veću igru, ona sama može potrošiti 100-200gb... zato to provjeriš u requiremensima igre, dok online servisi kao steam-ostalo.. jednako nešto rade, updateaju, svi imaju defalutno automatiku uključenu.. od paljenja s win do updatea.

+ driveri, svaka app.. sam win updatea recimo video-audio-ostale drivere.. ali to često radi i sama vga-driver.. tj rade dupli-isti posao.. besmisleno, no svaki proizvođač se tu gura a korisnik treba koristiti što mu odgovara, podesiti-isljučiti ono što ne treba.. tad je manje problema ili manje smeća, manje dvostrukog-besmislenog posla pa i smeća..

 

-zato je znanje uvjek osnovni resurs, tj moraš nešto znati o osu, win, o appsima koje koristiš, da bi znao što je normalno, što je dobro-loše, tek tad možeš nešto dobro napraviti, nešto korisno, bez tog je veća šansa da ćeš nešto pokvariti-zbrljaviti.. tj ono što radi dobro-normalno ne možeš 'popraviti' tj popravlja se isključivo ono što je neispravno, dok ispravno možeš tad samo pokvariti .. a ovo je normalno-ispravno, očekivano .. + jedino što dok ne provjeriš ne znaš tko stvara to smeće, win ili neka treća app, možda malware, ..

+ kad razmisliš, bilo bi neobično-čudno (kao znak kvara) da je naslov teme suprotan, da si napisao da je prostora više.. da raste.. tj pošto diskovi ne rastu (kapacitet) to bi značilo da nešto gubiš, kao da voda curi iz rezervoara.. tj da imaš neku rupu-problem.. no s diskovima nije kao s vodom, suprotno.. i zato je ovakav naslov jedino moguće očekivati, kao i odgovor.. prvo ne diraj ono što nisi siguran, računalo radi, to je ok..

 

-alati.. alati nisu znanje-majstor-razumijevanje.. kao skalpel u rukama osobe-djeteta ili kirurga, jasna razlika? .. imaš primjer alata kojim vidiš što-gdje zauzima, no ako ne razumiješ što vidiš tad možeš samo pokvariti, manja je šansa nego dobiti na lotu da ćeš bez znanja obrisati smeće, ne nešto potrebno-korisno... tj već osnovno znanje bi ti reklo da imaš win-os, da on ima potrebne alate za održavanje kao diskcleanup.. i osnovno razumiijevanje bi ti reklo čemu taj alat-soft služi.. (ili treba prijevod naziva čistać diska?). Svaka treća app (ne nešto od win, ne sam os, nego dodatci, ono što si instalirao, igra, office, browseri..) ima svoje zahtjeve, neke stvaraju smeće, neke su pristojne.. podesiš + biraš, ne koristiš ono što je loše jer za sve posotji širok izbor-ponuda-alternativa, kao browseri ..

 

-i izbjegavati 'smeće' kojim ćeš čistiti smeće.. kao CC .. tj to je alat koji inače služi čišćenju.. ali i širenju malwarea, nepotreban tj ako ms zna napraviti os-win zna i diskcleanup, radi.

-imaš tri foldera u kojima je 99% smeća-tempa.. userski %temp% (na user-pathu), win-sys temp (u win folderu) i soft.download, ne mydoc-down nego update, u win folderu.. tamo su svi updateovi dok ih ne počistiš.. sadržaj tih triju foldera možeš pobrisati (ne folder, nego sadržaj foldera..) ubrzaš-olakšaš posao diskcleanupu.. ili prepustiš sve njemu, pokreneš, poklikaš što želiš čistiti i vidiš koliko će se osloboditi smeća..

+ imaš u button sys.. ima svrhu, nije nacrtan samo tako.. kad ga klikneš diskclenup se restarta i u tad učitava i sys-skrivene stvri (jednako smeće).. kao backup-upgrade osa.. i sl. i tad možeš počistiti i to tj više gb koje stoji kao neka rezerva.. ne treba čuvati ako je update-upgrade prošao bez problema.. tj možeš brisati iste sekunde kad se obavi update-restart i vidiš da računalo radi. tj backup služi tome da se u slučaju nekog problema možeš vratiti na korak nazad. Ako problema nema tad je to smeće za brisanje, ako problem postoji tad je to spas.. i tad nije smeće.. dok će automatika to obrisati za 30 dana ili ranije ako ponestane mjesta na disku.. 

 

-tvoja situacija sa 180gb .. možeš ostaviti bez čišćenja, jer mjesta imaš dovoljno, samo ako iznenada padne na recimo 100 i manje tad moraš.. do tad možda i godinu ne moraš ni pokrenuti diskcleanup.. a možeš ako želiš svaki dan, tvoje računalo, tvoja odluka.

 

.. i jedan btw.. recimo browser-keš (keširanje web stranice, sadržaja).. to je u pravilu smeće + stranice se mijenjaju dinamički. Današnje brzine intereneta vs nekad i nije problem učitati neku sliku, dok se prije koristio keš tj da se ne mora ista slika učitati više puta kroz sporu liniju-internet nego s lokalnod diska.. i zato sve web app stvaraju smeće-keš. Keš je teoretski smeće-višak, tj samo nepromjenjen sadržaj ima smisla a danas se strance mijenjaju svakih par sekundi-dinamički.. što dobiješ brisanjem keša? .. par mb do par gb mjesta na disku ali možda usporiš internet tj tad mora učitati sadržaj i tad ovisiš o brzini tj na sporoj liniji to traje duže pa će učitavanje kod prvog pristupa recimo bugforumu biti sporije nego kad ugasiš i ponovo upališ.. 'trenutno' tj iz keša koji je recimo brži jer je na disku ili u ramu..

pošto breowsanje stalno stvara smeće, pošto svaka app treba o tome brinuti i brisati.. to možeš i ne moraš, npr imaš opcje što da se briše od takvih tempova-keša pri izlasku iz browsera (chrome-edge-isto..) npr sve, pass, history.. ili ništa.. ovisi kako podesiš tad ako briše sve, teoretski nemaš što brisati ručno ili drugim alatima.. tad je recimo cc ili diskcleanup nepotreban, no realno nije tako i uvjek ostane nešto smeća..

-kraće, čišćenje browsera je beskonačan posao, treba ga podesiti i koristiti, ne samo gledati disk.. a ako je baš loš tad koristiš drugi browser ili podesiš.

 

-suprotan primjer, sve ikone-shortcutove koje vidiš npr na desktopu.. win kešira, drži u memoriji i time osjetno ubrza otvaranje menija, prikaz ekrana, browsanje foldera.. to je keš koji ubrza rad i kešira se svašta, od ikona, fonta, otvorenog dokumenta (npr otvori neki word-doc.. zatvori, otvori ponovo i vidjet ćeš da je osjetno brže drugo paljenje jer je keširano u ramu..) kao i svaki put kad stisneš copy-paste ostaje u memoriji copyran saržaj.. i možeš ga pasteati beskonačno skoro trenutno tj nema učitavanja s diska nego samo zapisivanje ti brzina zapisivanja je ogračničenje, barem dvostuko brže od čitanja pa tek tad pisanja..

 

.. ali, ako to čistiš, tad zapravo usporavaš računalo-os-sve.. tj ako očistiš icon cache.. tad u idućem paljenju win mora rebuildati sve ikone-keš.. tj usporio si win jer tad mora obaviti taj posao. Ako to čistiš svaki put kao što se može kod gašenja browsera, tad ćeš svaki put kod paljenja win gubiti nekoliko sekundi na kreiranje ikona i ostalog.. beskorisno + usporavanje, suprotno smislu postojanja keša.

.. tj keš nije smeće-višak, nego pametno korištenje raspoložvih resursa (viška) rako višak rama, za ubrzavanje rada osa, appsa.. ram treba 'trošiti' tj koristiti, prazan je beskoristan-višak. Ram nije disk, druga pravila..

.. a sve na kraju završi zapisano na trajni medij (disk) u kod idućeg paljenja s mora učitati u ram.. da bi radilo, tj podatci konstantno putuju iz rama u disk i obrnuto, pa kao prometnica-cesta.. treba biti protočno, ne višak-nepotrebno kao gužva ali ne treba ni pretjerivati, kao s previše semafora koji tad uspore promet.. nešto između, optimum-korisno-logično.. nešto što nije dovoljno upaliti neku app-alat i klikati next jer svi 'optimizatori'-ubrzivači-čistaći obečavaju svašta, no većinom je to fejk-navlakuša tj žele nešto treće i zato se uguravaju, dok se korisne app ne moraju gurati korisniku da bi ih koristio, kao diskcleanup + nešto znanja za bilo što pa i korištenje ili održavanje računala.

 

-možda još jedno pravilo, treba znati kad stati, kad ne čačkati, ne popravljati ako ne znamo dovoljno ili posljedice.. tj prije nego se klikne neki button, jer poslje može biti kasno. To nam omogućava neko znanje+iskustvo ...  a većina se mora sama opeći da bi to primjenili pa ćeš možda tako i ti.. prvo napraviti neku grešku da bi naučio zašto se ne dira baš sve ili čemu služi, što je optimizacija a što su reklame-navlakuše .. i što je smeće ili 'smeće'. Kao sa svime ostalim, kao sa sladoledom, da bi znao moraš probati.. tako se uči, ili se ne dira a netko drugi to obavi. :)

 

edit: .. i pozitivan-pohvalan dio, tj upravo sad kad je računalo novo-čisto, kad sve radi ok, tad se treba naučiti osnove, ne kad se desi problem.. tad je kasno.

-sad vidiš koliko je zauzeto-slobodno i ako primjetiš veću razliku recimo sutra (bilo kad) tad znaš da je nešto izvan 'normalnog' zauzelo veći dio, recimo za mjesec upgrade win na h2-verziju što će zauzeti recimo 20-30gb.. i primjetiš bez posebnog praćenja (veća razlika) dok kao korsnik znaš jesi li nešto instalirao ili kopirao.. tj upravo ti si kao korisnik onaj tko to vidi kao moguću promjenu i tad se trebaš sjediti ovog dana-trenutka tj normalnog stanja računala kao +180gb free.. i tad znaš da je nešto zauzelo.. ako nije update, tad možda neki malware ili smeće.. i tad tražiš što je to, recimo diskcleanupom (+ sys button) ćeš vidjeti win-baclup te veličine.. nakon čišćenja će teoretski opet biti +180gb (ne mora jer je tad novi os, nešto dodano-izmjenjeno, npr dodan novi font i tad mora biti barem byte manje mjesta.. a može biti i više, ako se nešto ukloni npr stari internet explorer kao mrtav kod koji se ne koristi, to ovisi o izmjenama u winver kao novi fičeri itd.. tad to novo stanje opet zapamtiš kao 'normalno'.. tj ne ovo današnje jer se sve mijenja.

-druga usporedba, sad kad je računalo normalno-ispravno, radi kao sva ostala-slična (slične klase-snage-performansi).. vidiš brzinu paljenja, pokretanja neke app i ako primjetiš promjenu recimo usporavanje tad možeš posumnjati na neki problem, npr kvar ili malware.. ako je sve jedako, ako nema te promjene tad ne tražiš kvar ili malware mada možeš svaki dan provjeravati kao što možeš svaki dan ići doktoru ili serviseru za auto... u pravilu ideš kad je potrebno, kad postoji razlog, pa tako i za čišćenje, može rutinski, svaki dan-tjedan-mjesec.. kako ti odgovara .. no računalo treba koristiti, ne stalno 'popravljati' tj ako se ne koristi za nešto tad ga recimo isključiš.. :)

Posmatrač uto 28.9.2021 14:03
fromcelltohell kaže...

Evo jedan jednostavan i dobar program za provjeriti sve podatke koji su na particiji.

Doslovno preskenira kompletan disk i onda izbaci rezultate koji su razvrstani po podkategorijama.

Ja ga koristim i dosta puta mi je pomogao uočiti gdje "magično" nestaje slobodan prostor na diskovima.

 

https://sourceforge.net/projects/windirstat/

 

Evo kako to izgleda kad program preskenira sadržaj diska:

 

 

 Vrlo pregledno ;)

https://www.jam-software.com/treesize_free

 

Ovaj mi je bolji....

fromcelltohell uto 28.9.2021 16:06
Posmatrač kaže...
fromcelltohell kaže...

Evo jedan jednostavan i dobar program za provjeriti sve podatke koji su na particiji.

Doslovno preskenira kompletan disk i onda izbaci rezultate koji su razvrstani po podkategorijama.

Ja ga koristim i dosta puta mi je pomogao uočiti gdje "magično" nestaje slobodan prostor na diskovima.

 

https://sourceforge.net/projects/windirstat/

 

Evo kako to izgleda kad program preskenira sadržaj diska:

 

 

 Vrlo pregledno ;)

https://www.jam-software.com/treesize_free

 

Ovaj mi je bolji....

 Ja ne znam šta je tu nepregledno?

Klikneš na svaku podkategoriju pa ti onda pokaže dalje fajlove koji su pod tom kategorijom

i koliko mjesta na disku zauzimaju. Imaš i putanju do fajla koji onda vrlo jednostavno možeš kloniti.

No, dobro...sto ljudi sto ćudi, 100 žena 200 dudi ;)

JayCutler uto 28.9.2021 19:42

ihush, hvala ti lijepa na iscrpnom odgovoru koji kao odgovor daje potpuno pojašnjenje.  Ostavit ću jedno mjesec dana da vidim kako disk funkcionira, pa pogledati jel se događaju ista sranja bez nekih nepotrebniih instaliranja aplikacija, jer, u biti imam sve instalirano što mi treba.

 

 

Posmatrač uto 28.9.2021 20:31
fromcelltohell kaže...
Posmatrač kaže...
fromcelltohell kaže...

Evo jedan jednostavan i dobar program za provjeriti sve podatke koji su na particiji.

Doslovno preskenira kompletan disk i onda izbaci rezultate koji su razvrstani po podkategorijama.

Ja ga koristim i dosta puta mi je pomogao uočiti gdje "magično" nestaje slobodan prostor na diskovima.

 

https://sourceforge.net/projects/windirstat/

 

Evo kako to izgleda kad program preskenira sadržaj diska:

 

 

 Vrlo pregledno ;)

https://www.jam-software.com/treesize_free

 

Ovaj mi je bolji....

 Ja ne znam šta je tu nepregledno?

Klikneš na svaku podkategoriju pa ti onda pokaže dalje fajlove koji su pod tom kategorijom

i koliko mjesta na disku zauzimaju. Imaš i putanju do fajla koji onda vrlo jednostavno možeš kloniti.

No, dobro...sto ljudi sto ćudi, 100 žena 200 dudi ;)

 sve moze i ovaj "moj". Plus brzi, modernije izgleda i bez ovog dolje haosa u boji koji je potpuno beskoristan.... 

fromcelltohell uto 28.9.2021 20:49
Posmatrač kaže...
fromcelltohell kaže...
Posmatrač kaže...
fromcelltohell kaže...

Evo jedan jednostavan i dobar program za provjeriti sve podatke koji su na particiji.

Doslovno preskenira kompletan disk i onda izbaci rezultate koji su razvrstani po podkategorijama.

Ja ga koristim i dosta puta mi je pomogao uočiti gdje "magično" nestaje slobodan prostor na diskovima.

 

https://sourceforge.net/projects/windirstat/

 

Evo kako to izgleda kad program preskenira sadržaj diska:

 

 

 Vrlo pregledno ;)

https://www.jam-software.com/treesize_free

 

Ovaj mi je bolji....

 Ja ne znam šta je tu nepregledno?

Klikneš na svaku podkategoriju pa ti onda pokaže dalje fajlove koji su pod tom kategorijom

i koliko mjesta na disku zauzimaju. Imaš i putanju do fajla koji onda vrlo jednostavno možeš kloniti.

No, dobro...sto ljudi sto ćudi, 100 žena 200 dudi ;)

 sve moze i ovaj "moj". Plus brzi, modernije izgleda i bez ovog dolje haosa u boji koji je potpuno beskoristan.... 

 Sad si se ti zakačio na taj dole "haos u boji". Čuo nekad za Options u programima?

ihush sri 29.9.2021 12:12
JayCutler kaže...

..Ostavit ću jedno mjesec dana da vidim kako disk funkcionira, pa pogledati jel se događaju ista sranja bez nekih nepotrebniih instaliranja aplikacija, jer, u biti imam sve instalirano što mi treba.

 

 

 -appsi ili utilsi za pregled diska-zauzimanje.. već su predloženi.. moj prijedlog spacesniffer, free-čist, imaš portable i pokreneš po potrebi, ne mora uopće biti na računalu, može npr na stikiću-installu kao dio zgodnih dodataka. Ostalo već imaš u osu, dok razumijevanje što-gdje-kako stekneš iskustvom-korištenjem, malo osnove+logike.

Stric_Jura sri 29.9.2021 13:22

evo da vam pokažem prikaz prostora na jednom dedupliciranom disku (slika 1), WindirStat lijevo, lijevo dolje je Explorer (E: disk, veličine 1,2 TB, 851 GB zauzeto), desno je TreeSize (free)...

 

dakle i sami Windowsi (Explorer) vide pravu veličinu, ali...

 

otvorite disk, označite sve - desni klik i Properties ... (slika 2) - zauzeto 1.3 TB (a disk je 1.2 !!) a veličina na disku 11.1 GB !!!

 

Tajna je u TreeSize prikazu - deduplicirani komadi su pod skrivenim "System Volume Information" direktorijem...

 

ako to oduzmete od cjelokupnog zauzeća, ostaje ovih 11.1 GB podataka na disku koje i Explorer vidi - ali to su samo podaci koji su jedinstveni, tj. nema višestrukih kopija istih datoteka....