Windows

Prodaja laptopa s Windowsima (i Officeom 2019)

Tvkreten pon 9.5.2022 15:26

Pozdrav, kupio sam CD key online preko allkeyshopa. Bio sam im na stranici i ne znam jel retail, OEM ili standard - nemaju history purchasea. Instalirao sam i Windows 10 i Microsoft Office 2019 na laptop. Isti želim prodati s licencama. Postoji li opcija da srušim Windowse i onda ih instaliram nazad i Microsoft Office - bez svog Microsoft log ina? Znači želim sve podatke izbrisati i ostaviti Windowse i Microsoft office na laptopu, ne mogu pronaći nigdje te kupljene CD keyeve. Hvala na svim savjetima i odgovorima 

Nuclear_Phoenix pon 9.5.2022 15:41

Licencu za Windowse možeš preseliti tj. "sačuvati" sa gatherosstate.exe (googlaj kako - nalazi se na sticku sa kojeg si instalirao windowse, ništa ne skidaš sa neta!) a za Office nisam siguran da ima neki način. Možda ProduKey može izvući taj ključ ali ne bi rekao, mislim da sam to probao jednom ali nije prošlo, prikazani key nije mogao reaktivirati Office.

 

BTW, key koji izvučeš sa ProduKey od samih Windowsa nekad nije pravi (ovisi o OEM, Retail...) tako da ti je gatherosstate najsigurniji - sa njim mi baš nikad nije zakazalo to tramakanje sa licencama a radio sam svašta, reinstalacije, recovery, selio sa jednog PC na drugi...

ihush pon 9.5.2022 21:21

-pravno, za nas, emea3, sve države osim dojč-austrija, ne možeš prenositi oem licencu s kupljenim računalom.. ni jednu licencu, jednako kao što ne možeš nekome prodati svoju vozačku dozvolu s autom. Izuzetak od tog pravila su spomenuta njemačko-austrija kojima oem licenca to dozvoljava (jer je država tako ugovorila uvjete s microsoftom)..

-prodaju licenci ima isključivo ms+distributer, nitko drugi-treći tj = pirat. .. (ali naravno radit će svaki važeći key koji aktivira win-mso.. ovo je pravno).

-idući pravno pravilo, nisi kupio s oem win-officeom, ne možeš ni prodavati, tj možeš prodati računalo, ne soft, brišeš...

-tvoji keyevi su samo to, tvoje pravo legitimne aktivacije, korištenje u skladu s licencom i ako kršiš neki uvjet tad gubiš licencu (mada realno ne gubiš, radi, ovo je samo pravni dio..) :)

 

-gdje ti je key? nitko to osim tebe ne može znati, npr u mailu kojim si kupio-dobio key..

-čitanje keyeva.. može se, ali ovisi o algoritmu kojeg ms mijenja (pogotovo štiti mso) i tad tako pročitan key ne mora biti 'dobar' (točan) tj ovisi o seedu-šifrantu koji se koristi i tek kad ga želiš ponovo aktivirati vidiš da (ne)radi..

-- postoji bolji-brži-konkretniji način provjere, kad pročitaš key takvim alatom (soft) .. odeš na ms stranicu i pokušaš download, .. postoji i verifikacija keya, ako prihvati to je to .. no to je radilo s recimo win7-8.. za win10 ms ne traži verifikaciju keya i tad ne možeš tako provjeriti.. ms dozvoljava download po novom.. šteta, jer u ovom slučaju bi ta validacija dala odgovor dali je key točno pročitan i hoće li reaktivacija proći..

-da bi reaktivacija prošla, moraš deinstalirati postojeću aktiviranu verziju, odjaviti je istim postupkom kao kad aktiviraš i tad ms aktivacijski server to zna, tad za retail key odobri novu aktivaciju. .. ako se u kratkom roku pojavi više računala s istim keyom tad automatika blacklista key.. tad zoveš ms-hr 0800300300 i nakon uvjeravanja dobiješ novi key :) .. poželjno je imati račun, no i ova priča može proći, .. blagi su u tom kriteriju.

Tvkreten uto 10.5.2022 00:50

Znam da se ne isplati zezati s tim, ali kad prodajem laptop za 3000-4000 kn postoji mogućnost da će ga kupiti netko tko se ne razumije baš i možda želi sve spremno imati. Ne glumim sad tu dobričinu, već širim na veće tržište time