Windows

Particioniranje diska

Mandak ned 8.5.2022 16:46

Windows 11 x64 Pro Beta Build 22616.1.

Nedodijeljena particija nalazi se ispred particije sustava. Pokušavao sam zamijeniti im mjesta ili proširiti particiju sustava, ali ne mogu. Probao sam s AOMEI Partition Assistant, Mini Tool Partition i DiskGenius.


Radi se o SSD koji je na GPT.

ihush pon 9.5.2022 10:24
Mandak kaže...
Problem riješio s GParted.

 -problem se ne riješava nekim alatom kao gparted, jer svi rade isto, mogu isto.. nego se ne radi 'na živo' iz osa dok je upaljen-aktivan, tj radi se s boot medija .. može install (ako juzer zna tipkati diskpartom i sl.) obično se koriste mediji kao hirens-ubcd-strelec.. tad nema takvog problema, tj 'locka' particije.

-gparted je riješio čisto zato jer je bootao svoj os-medij, može svaka linux distra, može svaki live-boot-medij a naravno lakše je ako na tom mediju imamo juzerske alate koji to olakšavaju klikom miša vs tipkanjem i sl.

 

ponovo, svaki disk-part manager radi isto, isti medij, isti standard, isti rezultat.. jedino ne moraju svi alati nuditi jednostavan meni-sličice, kao što neki mogu biti specijalizirani za recimo backup-migraciju ili generčki..

-druga stvar je staro-novo, mbr-uefi-gpt.. + sigurnost (enkripcija), stari alati, bootmediji ne znaju za uefi-gpt, tad to možemo samo s novim alatima koji to podržavaju (od 2018 nadalje, prije problemi, prijelazno razdoblje ..)

-drugi problem koji nema veze s particijama-altima, sigurnost, sec.boot i zaštite, specijalne particije-oem i sl. koje postoje upravo zato da to onemoguće-otežaju.

-treći problem, ako imamo disk u mbr-gpt modu, boot medij jednako može biti u mbr ili gpt modu, dok bios nudi jedan ili oba ovisno o opcijama-postavkama i starosti, starije od 10g samo mbr, prijelazno oboje, noviji pogotovo laptopi samo gpt.. tad imamo problem što sve troje mora biti bootano u istom modu tj ovisi o biosu i bootmediju i treba koristiti -ftipke za bootmeni jer automatika može bootati 'pogrešan' (drugi) mod. (obično f12-f11-f8..)

 

-drugačiji način, umjesto na samom računalu može se na drugom računalu, no tad vadimo disk i spajamo ga u to drugo.. neovisno sata-usb-nvme.. tad je lakše klikati i nema 'lockanja' no to je 'fizički' posao. Praktičnije je to odraditi bootanjem odgovarajućeg medija i uštedjeti vrijeme 'šarafljanja' pa i izazivanje fizičkih oštećenja.

 

-neovisno o tome na kojem računalu, osu ili kojim soft-appsom smo to napravili, neki odrade 'sve' tj dodatne sitnice, kao poravnavanje blokova hdd-ssd, izmjenu id-diska, chkdsk-provjeru itd.. a poneki to ne naprave i tad mada je zapravo ispravno nema boota, .. neće win, recimo zbog licence.. obično je dovoljno fixati boot, chkdsk-om provjeriti fileove (ne zbog grešaka nego tad ms promjeni hash-potpis-sigurnost).. a soft kao limesoft nudi to pod onekick-fix u par sekundi, pa kad to napravite nekim alatom i pokušate bootati .. ako neće, ponovo boot u hirens i sl. i popravak za nekoliko sekundi ili ručno tipkati u cmd-u.. jer, svi osevi rade isto, svaki install medij osa može napraviti svoje particije i filesys jedino ne mora podržavati druge-tuđe filesysove dok svi podržavaju kao zajednički-free msov fat32 koji se zato koristi za uefi-sec-gpt boot dok je nativna particija stvar osa win-lin-mac.

-svi alati rade isto, isti rezultat, samo su neki zgodniji-lakši za prosječnog korisnika + ms i apple se ne trude to olakšati, dok treća strana to nudi kao easeus, paragon, acronis.. ili gpart(ed).

-sve to su disk-part manageri i podržavaju iste stvari, dok je ms-ov najslabiji opcijama tj ms uopće to ne želi olakšati ili napraviti gui za klikanje (diskmanager je frontend dio diskparta koji sve to radi ispod haube).