Windows

Kupovina Windowsa za obrt

ihush sub 30.6.2018 15:07

-osim pitanja zašto platiti 14€ kad može 5$.. jer razlike neke nema.

-paušalac, nevažno za trošak (predporez).

-problem je kako kad-ako dođe inspektor objasniti. Ako kupiš online, imaš račun, plaćaš karticom. Slobodno tržište, možeš kupiti bilo gdje, bilo što. u ovom slučaju key online.. i nema ni jedne zakonske osnove da ti ili inpektor sumnjate u legalnost tog keya tj aktivira se na MS serveru i jedini je MS kao vlasnik taj koji odlučuje jel nešto valjano-važeće ili lažno. Pošto se isit prodaje npr na ebayu za 5$ i pošto MS zna za ebay, da je nelegalno već bi bila tužba (i naplata). Inspektor s tim nema baš ništa ali je 99% šansa da bi tumačio taj key-račun kao nevažeći (objašnjenje bi trebao dati inspektor, ličko rukovanje i sinapsa.. pa je sve moguće). Ako pitaš MS, uputit će te na lokalne distributere-trgovine, neće potvrditi valjanost keya (ali ga ne osporavaju, tj MS server prihvaća neovisno što operater kaže).

zakon? zakon ne određuje cijenu, trgovinu itd. pa se inspektor, bsa ili ms ne mogu na to pozivati, odnosno, tad je MSu obveza kao vlansiku, takve siteove pirjaviti (vlasnik mora štititi svoj interes), dok tog nema, smatra se legitimno, dok korisnik-kupac nema baš ni jedan mehanizam provjere (nema ni hr-kao država..).

 

a sad, rizik? tisuću kuna i moguća kazna, jer inspektor ne mora biti u pravu, tumačiti zakon.. no prijavu može zapisati a tad je pitanje koliko ima smisla poslovati s mogućim kaznama od 50.000kn (prebačeno na carinu, jedna nula više nego prije..). Lako je meni palamudiiti, a ti se ne možeš pozvati na ovu temu kao neki dokaz da je to OK, jer to sa zakonom i inpektorom nema veze. Nadležna tijela (država) donosi i tumači zakone, ostali ih samo provodimo. Divlji zapad.. ili kako se snađeš.

 

a btw, win licenca.. sumnjam da ćeš koristiti samo win, trebaš i ostatak računala, trebaš i neki software.. to sve ima cijenu višu od same licence, dok recimo ms-office košta kao pc+win. Ako ćeš na računali imati bilo što bez valjane licence, kazna ti je ista (ili umnožak  za svaki soft pojedinačno) npr nero za cd, antivirus, .. bilo što. Ne može neka freeware ili home verzija jer si komercijala (može win home, to piše u licenci, ostali soft ne..) i za sve, pa i freesoft moraš imati licencu. Licenca nije račun niti je neki dokaz kupnje, nego kao vozačka, dozvola. Može se koristiti u skaldu s uvjetima ili izgubiti itd. Licencu moraš imati (ima je svaki soft, kao i help i sl.). Za firme, komercijalu, nema trial-demo, nema freewarea, isključivo platiš.. ili je free soft stvarno besplatan pod nekom od npr gpl licenci kao većina pod linuxom.. :) .. a možeš i o tome razmisliti, npr umjesto MSO, može libre, umjesto win može lin. itd.. osim ako ti soft koji ćeš koristiti radi na isključivo win platformi (ali odavno ima i na andoridu/linuxu, npr tablet fiskal1.. kad je počela fiskalizacija, dok je cijena kao sama winlicenca u našim trgovinama.. + printer i sl.)

 

win? najmanje važan u priči, sve ostalo je soft, kazna je jednaka.. i zato, ako želiš biti čist, ne daj to nekom klincu za install jer će ti instalirati svašta.. isključivo ono za što imaš važeću licencu, račun, dok to za kupnju s nekog ovakvog sitea čak nije dovoljno da bi bili sigurni kad inspektor navrati.. dok popis softa možeš vidjeti po zastupljenosti u BSA, autodesk, adobe, msicrosoft, .. sve što imaš i štiti bsa očekuj kaznu ako nemaš papire. Pri tome će biti nevažno jesi li platio win 14 ili 1000kn.. ili ovaj post :)

 

edit:

-ili ovako, već je nekoliko puta raspravljano po temema.. upravo to, treba postaviti pitanje nadležnima, možda kroz mingo (kao potrošač-kupac, kao frima-obrt će ponavljati stara pravila da moraš kupiti i imati r1.. r1 ne postoji u svijetu, nevažan, svaki račun je valjan ili je lažni, plaćaš karticom tako da je sama transakcija provjerljiva itd. dok zakon ne može odrediti trgovinu gdje ćeš kupiti i po kojoj cijeni, jedini je MS kao vlasnik koji može nešto reći, ali šuti..). .. to je sve 'problem' razvoja, digitalije, kao za tv-internet, film-glazba, tako i ua sam online način shopingiranja koji nije postojao prije 10-50-100 godina.. pa nije ni zakonom precizno objašnjeno. Tu je HR u 'prednsoti' zbog ulaska u EU, pa su zakoni već inplementirani, ali provođenje, tumačenje.. tek kad to napravi EU tad nešto napravimo i mi, kao za roaming ili zaštitu podataka..

-treba bug kao časopis to postaviti nadležnima, kupac prema mingo-u itd. jer jedino su nadležne službe one koje su relevantne za tumačenje a time i provođenje zakona, ne inspektor ili ovakve forumske grupe.. zar ne? :)

 

edit-2: kao btw,

trebaš i porezni broj, tj nema poreza/carine na soft, nema za robu/soft iz EUa/EMEA.. pa tako kad se kupuje npr win sjedište ireland, banka dojč, .. pdv=0 i to je sve navedeno na računu, jer se dok nismo bili eu, na znanje (soft je znanje, ne obična roba) ne naplaćuje carina, isključivo ako je roba npr fizički medij. U ovom slučaju nije ni to nego samo key, dok sam install iso skineš s MSovog sitea (za razliku da kupiš u trgovioni s police, s kutijom.. u kutiji može biti medij, tad je skuplje 100kn, bez medija dobiješ samo key..).

 

edit-3: :))

-kad navedeš, 'za obrt', globalno nema razlike korporacija od milijun ili firma s jednim zaposlenim.. biz ili kućni juzer, tako to vidi i MS i sve licence. Razlika je što frima ima knjigovodstvo a time i klnjiženje ovakvkih stvari, amortizacija itd.. ali za licencu je to nevažno. Treći oblik je edu-gov.. ili partner ili vlk-oem itd.. uvjeti, licence i cijene tako razlikuju, formiraju pa je npr MS-office za kinu, student licenca bila 3$.. kod nas home&stud 400kn.. za firme biz od 1.600-3800.. itd. i naravno, ako je to navedeno u samoj licenci, npr za kinu ili za studenta, tad ne vrijedi za tebe jer nisi naveden kao kinez ili student mada možeš otići i kupiti 'original' i imati račun. Ako kupiš npr MSO home i koristiš ga za biz, platit ćeš kaznu tj nemaš valjanu licencu, jednako kao da voziš kamion-avion bez odgovarajuće vozačke kategorije ili s tuđom vozačkom. Opet, trgovina ili cijena nisu nikakvo zakonsko mjerilo, kupio ga ti u domaćoj trgovini za soma ili online za šaku kuna.. zakon to ne može odrediti inače nije slobodno tržište.. :) pa sad ti budi pametan.. :))

ihush ned 1.7.2018 12:00
Gravityri kaže...
Meni majka trebala kupiti retail da bi bila legalna, to pricam unazad 6 godina

 -retail ne znači baš ništa.. to je stvar malo-vele prodaje (kad se govori o svim robama) vs oem koji distribuira proizvođač računala (ne direktno MS)..

+ sve se mijenja, uvjeti licenciranja, način prodaje.. pa i to da je MS otvorio dlownload za sve, ne samo partnere.. neke stvari prije 6 godina nisu postojele, dok je u doba XPa dokaz bila naljepnica i origanal medij (zaštičen hologramom..).

-danas, račun je ono što traži inspektor, firma mora imati račun (papire) za sve što se nalazi u prostorijama firme i račune mora čuvati određeni broj godina dok običan kupac (kućni) račun može baciti izlaskom iz trgovine i ne mora nikad nikome dokazivati kupnju.

retal-oem, jedina razlika je u vezanosti IDa za HW i reaktivaciji na drugom računalu.. za državu to nema baš nikakve veze. To je stvar MSa i jedino MS kao vlasnik može odlučivati jel licenca valjana ili ne.

 

edit:

ili ''priča o OEMu'' .. :))

-OEM se nikad nije smio prodavati u trgovini-maloprodaji.. jer je to takva 'veleprodajna' roba, ali se prodavalo. Ako je netko nešto kriv, tad su to trgovci jednako kao da u maloprodaji prodaju veleprodajnu robu (ambalaža, deklaracije itd.). Ni jedan trgovac nikad nije kažnjen niti je MS pokrenuo neku tužbu.

-za licencu, sporove, je privatna tužba vlasnika, MSa. Nema ni jedan slučaj u svijetu.. nikad.

-sve kazne su isključivo za ''pirateriju'' pod koju se ubaci izvor (torrent=disitribucija), crack.. i tad je to kršenje kaznenog zakona i kažnjava država (ne MS po provatnoj tužbi, koji ne dobije ništa ovako..). Sve to kontrolira i BSA (ili sam vlasnik).

licenca može biti valjana-važeća ili ne, može se izgubiti ako se ne koristi u skladu s licencom, npr home office licenca ne dozvoljava komercijalno korištenje ali to nije piraterija ili KZ. Za KZ je potrebno djelo koje je u KZu, kao 'piraterija' npr. dok je ovo privatni odnos dvaju ugovornih strana, privatna tužba vlasnika ako misli da je oštećen. Nema ni jedan slučaj... i svi trgovci-online i sl. to javno prikazuju (nije nešto skrivenog pa da se ne zna). Tad Zakone s tim nema nikave veze, jer vlasnik mora zaštititi svoja prava tj tužiti ako misli da je oštećen.

-oem se nije ni smio pordavati.. ali korisnik s tim nema veze, nego trgovac, država i ms kojem je to odgovaralo dok kao btw, mada u licenci piše da ne supporta oem (jer je to obveza proizvođača računala koji je prepoordao licencu) no uredno je supprtao na 0800300300 npr reaktivacija keya..

 

Dodatni problem kojeg je napravio sam MS.. freeoffer nadogradnja staro-novo, s win7-8 na win10. To je pravo vlasnika, on može i besplatno ako želi, država/zakon s tim nema baš ništa. No time je nestala obaveza 'paprira' kao dokaza kupnje licence.. + zastara za stari račun npr win7 jer je prošlo +10godina i nema više obveze čuvanja računa (koji je za firme obavezan). Ako niste primijetili, već par godina nema inspekcija (kao nekad).. nemaju više što kažnavati, osim što obilaze npr grafičke-video i sl. i kažnjavaju npr za photoshop-acad bez licence, za win je to skoro nemoguće + svi su fiskalizacijom morali nekako riješiti win licencu i 99% su legalni-pokriveni. 6 godina je 'vječnost' tj ne računa se... jer su promjene takve.

dastefan ned 1.7.2018 12:23
ihush kaže...
-danas, račun je ono što traži inspektor...

 Potvrđujem iz iskustva. Naše inspektore zanima samo račun, nikakva naljepnica ga ne dira ni 5%, niti potvrda sa nekakvog e-baya itd... Za obrt firmu da bi ti priznao moraš imat R1 račun na firmu da bi ti priznao.

Ajar ned 1.7.2018 12:32
Grisha kaže...
Uskoro otvaram paušalni obrt i naravno za računalo mi trebaju Windowsi.

E sad, u HR trgovinama Pro verzija je cca 1000 kuna, a vidim da vani ima za kupiti za puno manje i to reklamiraju poznati igrači kao potpuno legalno iako mi je jasno da bi to trebali biti već korišteni keyevi.

Konkretno, ovo reklamira TechSource na svom YouTubeu
https://www.scdkey.com/microsoft-windows-10-pro-oem-cd-key-global_1227-20.html

Ima li smisla to uzimati?

 jeftinije ti je inspektora odvest na ćevape i pivo. 

ihush ned 1.7.2018 12:44
dastefan kaže...
ihush kaže...
-danas, račun je ono što traži inspektor...

 Potvrđujem iz iskustva. Naše inspektore zanima samo račun, nikakva naljepnica ga ne dira ni 5%, niti potvrda sa nekakvog e-baya itd... Za obrt firmu da bi ti priznao moraš imat R1 račun na firmu da bi ti priznao.

-R1 ne postoji u svijetu.. tj svaki račun je račun. To su 'naše' fore.. a zakon ne može zabraniti kupnju bilo gdje npr online.

-obrt nije firma, u osnivanju se može do 30% donirati itd.. druga pravila.

-račun za npr win7 može biti stariji od 10 godina i tad prestaje obveza čuvanja računa kao dokaza, + račun izblijedi itd. btw, ne čuva se papir-račun nego je u poslovnim knjigama.. ali obrt ne plaća preko npr žiro računa dok ni banke nakn 10 godina ne izlistavaju promet osim po sudskom nalogu..

-firme moraju sve plaćati preko žiroračuna. (izuzetak ovisno o tadašnjim zakonima npr do 5000kn gotovinom..).

-obrt nema knjigovodstvo, paušal..

 

sad (kao rupa) svatko može instalirati win10 i reći da je to nadogradnja s win7.. to je stvar MSa i ako nije torrent+crack tad nema kršenja KZa dok poslovi-knjigovodstveni prijestup nije jer je prošlo 10 godina.. i tad više nema r1 kao dokaza (mada je naravno/logično) bolje sačuvati račun ako ga netko ima... kao dokaz.

 

baš ni jedan zakon ne ograničava npr kupnju licence s npr ebaya, niti može propisati kako će biti formiran račun trgovca nad kojim nemaju jurisdikciju. Ako je transakcija kroz banku, sve što je potrebno je porezni broj tj izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, povrat predporeza.. (firme, ne obrt), pa tako roba koja je iz eu nema poreza-carine, izvan se to plati i tu je priči kraj. Državu samo zanima jel porez uredno plaćen, za naš slučaj trenutno 25%.. a sama forma je nevažna može biti i škarnicl s rukom pisanim iznosom. Ako se otkrije lažni račun, tad ide kazna. Ako je transakcija kroz banku, tad je sve recimo čisto ili lako dokazivo.

Tako da pravno nema nikakog problema kupiti win lic za 5$ s ebaya.. ''ali'' natezanje s carinom nije poželjno, jer su kazne 50.000... pa dok ti objasniš-dokažeš.. jednostavno je za posao pametnije platiti i tih 1000knuna 'poreza'. Tko će prvi? .. zato i cimam bugovce da malo postave pitanja, ali neće :))

 

pa nagradno pitanje, po čemu je kupnja bilo čega s ebaya ''ilegalna'' (riječ koja se ugl netočno-pogrešno koristi u takvim BSAovskim pamfletima..). R1 ne može biti razlog ako se plaća karticom-bankom.. dok slobodno tržište, npr postoji li zakon da firma-obrt mora kupiti tu robu-soft-os kod domaćeg trgovca? (ne).

a u cijeni tog trgovca je njegova marža, marža distributera, 25%pdv, .. MS do 1000 dobije 200kn. Realno kad se usporede oem i sl licence MS ih prodaje po 9-15-20$.. dok su ove po 5$ ''prejeftine'' ali to nije stvar kupca nego države-država, jurisdikcije itd.. i vlasnika, koji ako zna da ebay nešto nezakonitog radi, MORA PRIJAVITI-tužiti.. do tad je ebay legalna trgovina i ne može zbog kupnje kupac biti kažnjen, pri tome je sporedno koja roba, win, miš, žvake... ili hoće li račun biti isprintan serifom i sl..

dastefan ned 1.7.2018 14:52

Znam da R1 ne postoji u svijetu, čak niti kod nas više, ali kod nas je ostala ta izreka kad se hoće reći da treba glasiti na firmu/obrt tj mora biti naveden OIB firme/obrta. Može on kupiti i vani negdje (i ja sam kupovao za firmu) ali mora biti uvijek OIB firme/obrta na računu svega što se kupuje za obrt, pa tako i softvera koji je nematerijalna imovina.

Da, ovo sa računom starijim od 10 godina prolazi, i to znam iz iskustva, ali naravno radi ako je softver stariji od 10 godina i naravno ako je firma ili obrt stariji od 10 godina jer ne možeš imat račun stariji od 10 godina na firmu ili obrt stare godinu dana, jelte ;)

Nije kupovina sa ebaya ilegalna sama po sebi, pitanje je samo trgovca od kojeg je kupio prek ebaya, može li on izdati legalan račun na obrt. Može on kupiti i za $5 licencu ak hoće i ak može dobiti legalan račun na obrt. Samo kažem da naši inspektori uvažavaju samo račun koji povezuje licencu sa obrtom.

 

spiderhr ned 1.7.2018 15:03

Prvo pitanje i najvažnije:

Za što ti treba PRO verzija Windowsa? Uredno možeš kupiti Home verziju koja je jeftinija. To što piše Home ne znači da se ne smije koristiti u firmi/obrtu/...

 

Zašto bi morao koristiti MS Office? Uredno može koristiti LibreOffice koji je besplatan.

Mladen ned 1.7.2018 18:15

Također, postoje i rabljeni ("refurbished") Windowsi i Office paketi koji se mogu kupiti kod nas ( na R-1).

Npr. Win 10 Pro + Office 2013 Home&Bussiness za 1.799 (1.439,20 neto) mi se čini ok deal. Na koncu, i novi Win 10 Pro su u veleprodaji nešto ispod 500 Kn +PDV (digitalna licenca).

Dapače, dovoljan bi bio i takav Office 2010 H&B za 899 Kn, nije baš da svi trebaju imati najnoviju verziju.

 

Grisha pon 2.7.2018 18:22
ihush kaže...
-danas, račun je ono što traži inspektor, firma mora imati račun (papire) za sve što se nalazi u prostorijama firme i račune mora čuvati određeni broj godina

 Da, ali danas imaš sve više ljudi koji otvaraju obrt ili jdoo za programiranje, dizajn i općenito neke djelatnosti koje su do sada bile sinonim za freelancig, tj. rad preko ugovora o djelu. A takve stvari, bez obzira na obrt, rade iz svoje sobe. Ne vjerujem da u tom slučaju za sve što ti se nalazi u sobi moraš imati papire. To bi mi bilo glupo.

 

dastefan kaže...
ihush kaže...
-danas, račun je ono što traži inspektor...

 Potvrđujem iz iskustva. Naše inspektore zanima samo račun, nikakva naljepnica ga ne dira ni 5%, niti potvrda sa nekakvog e-baya itd... Za obrt firmu da bi ti priznao moraš imat R1 račun na firmu da bi ti priznao.

 Što bi značilo da ja mogu kupiti key s bilo koje web trgovine gdje se imam mogućnost registrirati kao poslovni subjekt i gdje bi na računu bilo vidljivo ime moga obrta i OIB? Ili je OIB dovoljan? Govorim to zbog toga što u paušalnom obrtu (vjerojatno je isto i za običan obrt, to nisam proučavao) OIB obrta je isti kao i OIB vlasnika obrta.

ihush pon 2.7.2018 20:01

-ovisi, ako registriraš kuću-sobu, tad je to poslovni prostor (nema nepovredivosti doma, odgovaraš imovinom itd..). Recimo da si 'miran' ako to nije prostroja firme, no negdje moraš poslovati..

-za inozemni račun trebaš porezni broj (wat i sl), ako toga nema plaćaš pdv lokalno-trgovine, ovako ugl nula ako je iz eu. Pitanje je sad samo kako se klasificira key, na soft nema npr carine, ali ovo nije ni soft, ni roba-materijalna .. key je samo key-licenca a neki porez negdje mora biti plaćen i to treba bit ina računu navedeno jer tako plaćaš pdv.

 

npr da odeš u 'kinu' osobno i kupiš nešto, platio bi porez, na granici bi potvrdio izvoz i dobio povrat (kao mewerštojer nekad..) dok bi ovdje platio carinu-porez.. a pošto je sad sve online i plaćaš karticom, nema ni šveracnja preko granice. Ako će cijena biti npr 5$ našima ćeš platiti pdv 1,25$ .. (nemam pojma koji formular, to znaju knjigovođe..).

dastefan pon 2.7.2018 20:15
Grisha kaže...

 Ne vjerujem da u tom slučaju za sve što ti se nalazi u sobi moraš imati papire. To bi mi bilo glupo.

 Kolega je ovo "u prostorijama firme" rekao figurativno. Misli se na sve što je kupljeno na ime firme ili obrta

 

Što bi značilo da ja mogu kupiti key s bilo koje web trgovine gdje se imam mogućnost registrirati kao poslovni subjekt i gdje bi na računu bilo vidljivo ime moga obrta i OIB? Ili je OIB dovoljan? Govorim to zbog toga što u paušalnom obrtu (vjerojatno je isto i za običan obrt, to nisam proučavao) OIB obrta je isti kao i OIB vlasnika obrta.

Da, poreznoj je bitan OIB jer na osnovu OIB-a identificiraju poreznog obveznika. Mora biti ime, adresa poreznog obveznika i njegov OIB. U slučaju paušalnog obrta ti i tvoj paušalni obrt ste isto ako je isti OIB (porezni obveznik je jedan). Bitno je da imaš legalan, ispravan račun sa OIB-om, sa plaćenim PDV-om (ako je onaj tko ti je prodao u sustavu PDV-a, ako nije to mora biti navedeno na računu) i ne bi trebalo biti nikakvog problema.

 

 

 

 

Grisha pon 2.7.2018 21:12
dastefan kaže...
Grisha kaže...

 Ne vjerujem da u tom slučaju za sve što ti se nalazi u sobi moraš imati papire. To bi mi bilo glupo.

 Kolega je ovo "u prostorijama firme" rekao figurativno. Misli se na sve što je kupljeno na ime firme ili obrta

 

E vidiš, tu sada dolazimo do onoga što mene najviše muči u vazi ovoga.

U paušalnom obrtu ne postoje rashodi, jednostavno ih nema. Nakon što poplaćaš davanja državi (mirovinsko, zdravstveno, članarina u obrtničkoj komori, kiki-riki porez na kraju godine ovisno o rangu u koji upadaš) svi ostali novci pripdaju vlasniku i trošenje tih para se nigdje ne mora pravdati. Možeš doslovno otići u Konzum, kupiti kondome i platiti karticom od tog bankovnog računa od obrta. Državu ni najmanje ne zanima što radiš s tim novcima.

 

I sada preostaje pitanje. Treba li na računu uopće biti OIB? Treba li uopće račun? Jer ja mogu novce dignuti na bankomatu i kešovinom platiti što god hoću (tu ne govorim samo za software).

Pripada li taj key (u ovom konkretnom slučaju) obrtu ili meni? Jer ja sam ga kupio novcima s kojima mogu raditi što god poželim, s novcima koji pripadaju meni. Što inspekcija može po tom pitanju?

Mladen pon 2.7.2018 21:47

Nebitno ako ti ne treba za pravdanje izdataka (rashoda) i evetualno prebijanje PDV-a, ali i dalje moraš (trebao bi :)) imati legalan softver kad se već baviš nekakvom djelatnošću (druga stvar je što u praksi takve male obrte obično ne maltretiraju). Meni se čini bolje uzeti na račun sa OIB-om pa u slučaju nekakvih provjera lako možeš dokazati da je tvoje ili ako u nekom trenutku odlučiš prijeći na normalni obrt ili d.o.o.

 

Slično kao i za auto, bio tvoj ili od firme, mora biti registriran a ti moraš imati vozačku da smiješ sudjelovati u prometu.

 

dastefan pon 2.7.2018 23:04
Grisha kaže...
I sada preostaje pitanje. Treba li na računu uopće biti OIB? Treba li uopće račun? Jer ja mogu novce dignuti na bankomatu i kešovinom platiti što god hoću (tu ne govorim samo za software).

Pripada li taj key (u ovom konkretnom slučaju) obrtu ili meni? Jer ja sam ga kupio novcima s kojima mogu raditi što god poželim, s novcima koji pripadaju meni. Što inspekcija može po tom pitanju?

Kao što sam rekao, naši ispektori kad provjeravaju licence, traže račun. Znači račun trebaš, bez obzira platio ti kešom ili karticom, a OIB na računu povezuje kao što sam rekao licencu sa tobom/tvojim obrtom.

U tvom slučaju ti i obrt ste jedno te isto u očima porezne uprave, zato i možeš trošiti novce obrta za privatne svrhe, što u slučaju d.o.o. ne bi mogao. Znači sasvim je svejedno da li key pripada tebi ili obrtu, pripada i tebi i obrtu jer je isti OIB. Bitno je da imaš dokaz kupnje da pripada tebi ili tvom obrtu.

Ja ti samo govorim ono za što sam 100% siguran da nećeš imati problema ako te ikad ikakva inspekcija pita. Ti možeš ako si toliko zagrizao za ovo jeftino bez računa kupiti, pa vidi i raspravljaj se ako ikad itko išta pita. Al po meni to ti je jednako kao da imaš piratske windowse a ipak si dao neku lovu. Po meni bacio i bolje ti je za te novce popit pivu, dvije, tri pet... :)

ihush pon 2.7.2018 23:17
dastefan kaže...
.. Al po meni to ti je jednako kao da imaš piratske windowse a ipak si dao neku lovu. Po meni bacio i bolje ti je za te novce popit pivu, dvije, tri pet... :)

 -ne može biti jednako.. ''po meni/tebi'' :) pita se zakon..

-ako kupi, ima račun, kakav-takav. Zakon nema baš ništa s iznosom ili trgovinom u kojoj će se licenca kupiti. Dok je trgovina legalna-legitimna, do tad je i licenca u njoj kupljena jednako važeća kao bilo gdje drugdje, odnosno, to se pita MSa koji ne tuži nego prihvaća taj key. Ako inspektor ne prihvati taj račun, licencu, morao bi to obrazložiti, no čak ni on nije tumač nego samo provoditelj zakona i to mi morala neka državna agencija/ministarstvo jasno reči, dati tumačenje-obrazloženje. Postoji češki shop koji prodaje s R1 za 450kn.. zašto je to legalnije od ebaya ili neke domaće trgovine koja prodaje za 800-900-1000kn mada je isti proizvod koad svakog (razlika cijene robe je normalna stvar, za sve robe pa i soft.. mada može biti kao s npr cigaretama određena cijena proizvođača.. pošto to zakon ne definira, ne može ni odrediti cijenu.. kao što više država ne regulira ni cijenu benzina..).

 

piratski win nikako nisu ista stvar, jer nema nikakvog računa + kršenje kaznenog zakona zbog torrenta-distribucije + crack, dok je licenca samo stvar odnosa dvaju strana i potrebna je privatna tužba vlasnika-MSa protiv tužene strane (nije stvar države-zakona).. a inspektorat provjerava samo poslovne knjige, uredno poslovanje, računi, porezi.. ne koliko je plaćena licenca. Bez kršenja KZa inspektor nije nadležan za software, tj može samo prijaviti nadležnima zatečeno stanje, npr vlasnik ili BSA koji tad pokreće tužbu. Ako je KZ tad je kazna automatizmom a s time MS nema nikakve veze. Pirat=KZ. Ne mješati, mada BSA pamfleti to 'slučajno' poistovjećuju..

korištenje s ili bez valjane licence, nije piraterija, nego upravo to.. jednako ako što se ne miješaju vozačka dozvola i gaženje pješaka, crvenp svjeto, pljačka banke automobilom.. ili parking.

dastefan pon 2.7.2018 23:39
ihush kaže...

 -ne može biti jednako.. ''po meni/tebi'' :) pita se zakon..

-ako kupi, ima račun, kakav-takav..

E sad me već vučeš za jezik :) Al kad si krenuo mogu i ja tebe. Kao što sam rekao, iz prakse, gledaju račun. I račun ne može biti kakav-takav, postoji točno u zakonu što račun mora imati da bi bio ispravan, i isto tako ne može bilo tko izdati račun.

A ako se kupuje od privatne osobe onda mora postojati kupoprodajni ugovor da bi bilo po zakonu.

ihush uto 3.7.2018 00:06

-račun koji izda npr ebay je najnormalniji račun, plaćen bankom-karticom.. u čemu je problem? Što 'nije legalno'? Iznos? LOL.

-R1 je naša stvar, pošto firme moraju sve plaćati-poslovati kroz žiro, za firme to nije problem, nema prikrivanja poreza i sl.. a to je jedino što zakon-državu zanima.

-zakon ne regulira cijenu.

-zakon ne određuje kod kojeg trgovca ćeš nešto kupiti.

.. kako onda misliš da je nešto s tim računom 'loše'.. pogotovo ako key MS prihvati i aktivira OS..? U čemu je problem?

 

vidi što za ciene kaže nabava.. od 700-nadalje.. sumnjivo ako je npr 100 kuna jeftinije?

ili za 599kn? izdaju i R1.. problem? Ako su na crno, to treba obaviti država-policija.. ali već godinu dana se reklamiraju, rade, dakle vjerojatno su legitimni.

 

ako se ima valjani key, račun, tad nema govora o pirateriji i KZu.

hoće li ili ne netko prihvatiti takav račun..? e to bi trebalo biti regulirano zakonom, konkretno-jasno.. i više puta cimam bugovce da pokrenu kao pitanje.. ali ništa. Zaključujem, ako ebay posluje, prodaje za 5$.. nema tužbi, kazni.. tad je to legalna-legitimna stranica-shop i ne može biti razlog kažnjavanja .. ili bi osnova morala biti maštovito obrazložena u rangu ličkog rukovanja.. :))

 

AntGadget sub 27.8.2022 19:50
ihush kaže...
dastefan kaže...
ihush kaže...
-danas, račun je ono što traži inspektor...

 Potvrđujem iz iskustva. Naše inspektore zanima samo račun, nikakva naljepnica ga ne dira ni 5%, niti potvrda sa nekakvog e-baya itd... Za obrt firmu da bi ti priznao moraš imat R1 račun na firmu da bi ti priznao.

-R1 ne postoji u svijetu.. tj svaki račun je račun. To su 'naše' fore.. a zakon ne može zabraniti kupnju bilo gdje npr online.

-obrt nije firma, u osnivanju se može do 30% donirati itd.. druga pravila.

-račun za npr win7 može biti stariji od 10 godina i tad prestaje obveza čuvanja računa kao dokaza, + račun izblijedi itd. btw, ne čuva se papir-račun nego je u poslovnim knjigama.. ali obrt ne plaća preko npr žiro računa dok ni banke nakn 10 godina ne izlistavaju promet osim po sudskom nalogu..

-firme moraju sve plaćati preko žiroračuna. (izuzetak ovisno o tadašnjim zakonima npr do 5000kn gotovinom..).

-obrt nema knjigovodstvo, paušal..

 

sad (kao rupa) svatko može instalirati win10 i reći da je to nadogradnja s win7.. to je stvar MSa i ako nije torrent+crack tad nema kršenja KZa dok poslovi-knjigovodstveni prijestup nije jer je prošlo 10 godina.. i tad više nema r1 kao dokaza (mada je naravno/logično) bolje sačuvati račun ako ga netko ima... kao dokaz.

 

baš ni jedan zakon ne ograničava npr kupnju licence s npr ebaya, niti može propisati kako će biti formiran račun trgovca nad kojim nemaju jurisdikciju. Ako je transakcija kroz banku, sve što je potrebno je porezni broj tj izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, povrat predporeza.. (firme, ne obrt), pa tako roba koja je iz eu nema poreza-carine, izvan se to plati i tu je priči kraj. Državu samo zanima jel porez uredno plaćen, za naš slučaj trenutno 25%.. a sama forma je nevažna može biti i škarnicl s rukom pisanim iznosom. Ako se otkrije lažni račun, tad ide kazna. Ako je transakcija kroz banku, tad je sve recimo čisto ili lako dokazivo.

Tako da pravno nema nikakog problema kupiti win lic za 5$ s ebaya.. ''ali'' natezanje s carinom nije poželjno, jer su kazne 50.000... pa dok ti objasniš-dokažeš.. jednostavno je za posao pametnije platiti i tih 1000knuna 'poreza'. Tko će prvi? .. zato i cimam bugovce da malo postave pitanja, ali neće :))

 

pa nagradno pitanje, po čemu je kupnja bilo čega s ebaya ''ilegalna'' (riječ koja se ugl netočno-pogrešno koristi u takvim BSAovskim pamfletima..). R1 ne može biti razlog ako se plaća karticom-bankom.. dok slobodno tržište, npr postoji li zakon da firma-obrt mora kupiti tu robu-soft-os kod domaćeg trgovca? (ne).

a u cijeni tog trgovca je njegova marža, marža distributera, 25%pdv, .. MS do 1000 dobije 200kn. Realno kad se usporede oem i sl licence MS ih prodaje po 9-15-20$.. dok su ove po 5$ ''prejeftine'' ali to nije stvar kupca nego države-država, jurisdikcije itd.. i vlasnika, koji ako zna da ebay nešto nezakonitog radi, MORA PRIJAVITI-tužiti.. do tad je ebay legalna trgovina i ne može zbog kupnje kupac biti kažnjen, pri tome je sporedno koja roba, win, miš, žvake... ili hoće li račun biti isprintan serifom i sl..

 Izdaje li eBay valjane račune za firme/obrte? Kupio bih monitor s ebay.de, a treba mi račun na obrt s OIB-om radi pravdanja poticaja.

mzopg sub 27.8.2022 20:08
AntGadget kaže...
ihush kaže...
dastefan kaže...
ihush kaže...
-danas, račun je ono što traži inspektor...

 Potvrđujem iz iskustva. Naše inspektore zanima samo račun, nikakva naljepnica ga ne dira ni 5%, niti potvrda sa nekakvog e-baya itd... Za obrt firmu da bi ti priznao moraš imat R1 račun na firmu da bi ti priznao.

-R1 ne postoji u svijetu.. tj svaki račun je račun. To su 'naše' fore.. a zakon ne može zabraniti kupnju bilo gdje npr online.

-obrt nije firma, u osnivanju se može do 30% donirati itd.. druga pravila.

-račun za npr win7 može biti stariji od 10 godina i tad prestaje obveza čuvanja računa kao dokaza, + račun izblijedi itd. btw, ne čuva se papir-račun nego je u poslovnim knjigama.. ali obrt ne plaća preko npr žiro računa dok ni banke nakn 10 godina ne izlistavaju promet osim po sudskom nalogu..

-firme moraju sve plaćati preko žiroračuna. (izuzetak ovisno o tadašnjim zakonima npr do 5000kn gotovinom..).

-obrt nema knjigovodstvo, paušal..

 

sad (kao rupa) svatko može instalirati win10 i reći da je to nadogradnja s win7.. to je stvar MSa i ako nije torrent+crack tad nema kršenja KZa dok poslovi-knjigovodstveni prijestup nije jer je prošlo 10 godina.. i tad više nema r1 kao dokaza (mada je naravno/logično) bolje sačuvati račun ako ga netko ima... kao dokaz.

 

baš ni jedan zakon ne ograničava npr kupnju licence s npr ebaya, niti može propisati kako će biti formiran račun trgovca nad kojim nemaju jurisdikciju. Ako je transakcija kroz banku, sve što je potrebno je porezni broj tj izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, povrat predporeza.. (firme, ne obrt), pa tako roba koja je iz eu nema poreza-carine, izvan se to plati i tu je priči kraj. Državu samo zanima jel porez uredno plaćen, za naš slučaj trenutno 25%.. a sama forma je nevažna može biti i škarnicl s rukom pisanim iznosom. Ako se otkrije lažni račun, tad ide kazna. Ako je transakcija kroz banku, tad je sve recimo čisto ili lako dokazivo.

Tako da pravno nema nikakog problema kupiti win lic za 5$ s ebaya.. ''ali'' natezanje s carinom nije poželjno, jer su kazne 50.000... pa dok ti objasniš-dokažeš.. jednostavno je za posao pametnije platiti i tih 1000knuna 'poreza'. Tko će prvi? .. zato i cimam bugovce da malo postave pitanja, ali neće :))

 

pa nagradno pitanje, po čemu je kupnja bilo čega s ebaya ''ilegalna'' (riječ koja se ugl netočno-pogrešno koristi u takvim BSAovskim pamfletima..). R1 ne može biti razlog ako se plaća karticom-bankom.. dok slobodno tržište, npr postoji li zakon da firma-obrt mora kupiti tu robu-soft-os kod domaćeg trgovca? (ne).

a u cijeni tog trgovca je njegova marža, marža distributera, 25%pdv, .. MS do 1000 dobije 200kn. Realno kad se usporede oem i sl licence MS ih prodaje po 9-15-20$.. dok su ove po 5$ ''prejeftine'' ali to nije stvar kupca nego države-država, jurisdikcije itd.. i vlasnika, koji ako zna da ebay nešto nezakonitog radi, MORA PRIJAVITI-tužiti.. do tad je ebay legalna trgovina i ne može zbog kupnje kupac biti kažnjen, pri tome je sporedno koja roba, win, miš, žvake... ili hoće li račun biti isprintan serifom i sl..

 Izdaje li eBay valjane račune za firme/obrte? Kupio bih monitor s ebay.de, a treba mi račun na obrt s OIB-om radi pravdanja poticaja.

eBay ti ne izdaje ništa, ali izdaje trgovac kod kojeg si kupio ukoliko je u pitanju firma. Ja sam takve situacije riješavao tako da bi kontaktirao trgovca direktno i dogovorio sve detalje ili bi izguglao njegov web i naručio preko weba... eBay je tu bio kompliciran radi poreza (PDVa).

 

Isto tako moraš paziti ukoliko trgovac šalje preko GSPa (Global Shipping Programa) onda prema njihovim uvjetima proizvod smije kupiti samo fizička osoba za osobnu upotrebu, a ne za daljnju prodaju ili za firmu. Kod takve kupovine sve troškove plaćaš odmah (pdv, carina...) i ebay ih plaća umjesto tebe i nije moguće dobiti nekakav račun za pravdanje troškova na ime firme.

 

https://pages.ebay.com/shipping/globalshipping/buyer-tnc.html

6. c.

  1. Non-Commercial Use. Any GSP Item that you purchase must be for the personal use or consumption of the designated recipient and not for commercial resale purposes. In addition, if you reside in a member state of the European Union (other than the United Kingdom) and are importing the GSP Item from the United States, your purchase of the GSP Item must be for non-business purposes. In the European Union, import VAT incurred on the purchase of goods for non-business purposes cannot be reclaimed or recovered by the Buyer.

 

Ukoliko ipak kupuješ preko ebaya onda prvo kontaktiraj trgovca, javi mu da bi uzeo na firmu i da ćeš mu dostaviti svoj VAT ID, teoretski bi ti on onda trebao poslati link za kupovinu proizvoda bez PDVa.

ihush sub 27.8.2022 21:46

-online shop ti izdaje običan račun.. ne traži te podatke kao oib i nije naš r1..

-firma mora kupovati kroz žiro (keš je izuzetak, ograničeno..)... itd

-zaboravi ako kupuješ kao firma, tj kupiš u trgovini i knjižiš predporez-trošak.. ostalo kemijanje nema smisla, nije isto mali-kranji kupac 'potrošač' .. pravila.

-obrnuto, kao firma možeš naručiti direktno od proizvođača, sasvim druge cijene jedino uvoznu papirologiju trebaš srediti...

 

- kraće, firme ne kupuju na ebayu i sl. nema smisla + naša pravila R1.. pogotovo kad želiš knjižiti kao trošak-porez i tad moraš imati čiste papire.

 

edit.. sad vidim 'za poticaje'.. ne kemijaj, kupiš u lokalnoj trgovini i tad si miran, sve ostalo je problem tj nije za firmu koja ima odgovarajuće iskustvo za uvoz-knjigovodstvo itd.. ali u tvom slučaju vjerojatno to ne možeš sam odraditi dok s ebayom nikako nećeš imati 'čist račun' ...

AntGadget sub 27.8.2022 23:07

Trgovac prodaje robu samo preko eBaya. Vidjet ću može li mi zasebno izdati račun na obrt.

 

Zaboravio sam napomenuti da imam obrt s paušalnim oporezivanjem te nisam u sustavu PDV-a, niti imam VAT-ID jer sam zasad ispod praga stjecanja. 

Do praga stjecanja od 77.000 kn, PDV na robu iz EU se može platiti u državi članici, trgovac mi eventualno umjesto PDV-a svoje države može zaračunati hrvatskih 25%.

 

Poticajima se sasvim legitimno kupuje roba iz inozemstva, bitno je da je nova i od registriranog poslovnog subjekta.

Nemam nikakav uvoz niti knjiženje iz EU, plaćam karticom s žiro računa obrta i jedino što trebam za pravdanje su podaci obrta s OIB-om na valjanom računu.

Štoviše, paušalni obrti s poticajima plaćaju i PDV robe.

 

Rado bih kupio lokalno i pojednostavnio stvari da razlike u cijenama nisu od 20-30%.

ihush ned 28.8.2022 15:16

-točno, možeš kupiti od bilo kojeg trgovca-proizvođača... slobodno tržište, ali i problem.. mora biti 'kompatibilan' s našim propisima kao R1, tj da naručuješ od vleleprodaje (ne maloprodaja, kranji kupac-potrošač) klasična ponuda-narudžba tad bi ti podatci firme biti na takvom računu tj R1.. bez tog nema rubrike, nema ispisanog oiba-mb-vat-id.. nema i nemaš kog tražiti jer to nije trgovina gdje uđeš i pitaš, tj možeš s nekim webshopom ali ne ebay-amazon i sl.. jer naprosto tamo nemaš direktan konakt i to je isključivo maloprodaja.

-ne miješaj to s tim da možeš nešto kupiti od bilo kog.. jer stvar je u papirologiji, računu koji ti trgovac izda i potrebnim podatcima za koje u maloprodaji webshopa nema ni upisa dok npr imaš mjesto dostave ili način isporuke ili valutu plaćanja itd.

-druga stvar je kad imaš svoje računovodstvo koje zna kako se što knjiži, no obrt to nema čak vjerojatno ni vanjski servis.. državu ne zanima jesi li platio porez recimo u austriji nego jesi li u hr i tvoji podatci kao oib bez tog račun nije za knjiženje. Da radiš klasičan uvoz tad bi sve potrebno obavilo tvoje računovodstvo, obračunalo porez i uplatilo ga.. to bi tad bilo normalan uvoz + kao što u svakoj domaćoj trgovini dobiješ normalan r1 račun i priložiš ga u trošak.

-odnosno, u svakom (većem) mjestu imaš neki obrtnički inkubator, pomoć-savijet.. pa pitaj da ti konkretno kažu, objasne ako se može, kako... što moraš napraviti ili što ne vrijedi. Ako samo pitaš možeš li nešto kupiti izvan hr odgovor će biti 'da' ali to je pogrešno pitanje jer račun nije uvjek r1.. a to mora biti dok ti trgovina izvan hr uopće ne mora znati što je r1 tj to je 'naša izmišljotina' i vrijeid unutar hr kad ti kao hr firma kupuješ od hr trgovine jer tad postoji oib, fiskalizacija, dvojno knjigovodstvo i mogućnost da porezna provjeri izdani račun, ne samo ono što ti priložiš (jer možeš to isprintati ''iz worda''..) nego oni taj račun provjere po računu trgovine i mora biti identičan, tj porezi se tad automatikom obračunaju i na kraju godine nema razlike 'alarma' .. recimo naš oib francuskoj trgovini ne znači ništa kao što ni nama ništa ne znači njihov oib ili registracija auta, jer nemamo spojene baze podataka za provjeru, mada smo zajedničko eu tržište.. nismo jedna država s jednim-spojenim sustavom svih ostalih potrebnih podataka za takvu provjeru odnosno da bi takav račun bio porezno priznat kod nas.. obrnuto da hr s nekom državom ili čitava eu spoji sve firme-podatke u jednu poreznu bazu kao i automobile-registracije ili osobne iskaznice, tad bi to bilo moguće, tj policija ima neku međunarodnu suradnju, imaju nešto od levela pristupa no i svaki osobni podatak je pod GDPRom i nitko bez dozvole-levela ne može čitati tu bazu + većina nije spojena jer nismo jedna država nego samo zajedničko tržište, unija..

 

-zamisli, da sad potreban račun isprintaš iz worda, možeš napisati bilo što, sve potrebne stavke koje su čak točne, nisu prevara.. + tvoj oib i ostalo, to bi prošlo, ali to nije 'original' račun nego falsifikat i tad bi bio kažnjen po toj osnovi + carinski prekršaj koji se u iznosu uveća za koju nulu u odnosu na obične kazne i sl...

-ušteda? što misliš koliko se može uštedjeti? 10-20-30%? .. nek bude 20%, za monitor cijene 1000kn je to 200kn.. za 200kn nema smisla kemijati. Ako želiš skuplji monitor ne vidim razlog za cendranje oko cijene-uštede kao kupnja ferrarija i cmizdriti koliko troši goriva.. ili-ili. tj poticaj služi tome da ti taj trošak država pomogne-kompenzira, ne tražiti kruha preko pogače.. jer tad se opečeš, ne islpati se za 200kn i čiste račune..

-nešto sasvim drugo bi bilo da naručuješ 100 komada + ostalo, ne samo jedan monitor.. tj isplativost-ušreda ima smisla kad je to 'ozbiljan' iznos, ne kad je nešto šaka kuna dok postotak zavara + jamstvo i ostalo što je tad problem.

-trgovac mora nešto zaraditi prodajom, maržu.. normalno da će iz druge-treće ruke biti skuplje nego iz prve ili kod velikog trgovca .. naravno da se isplati, naravno da svi kupujemo online upravo zato.. ali to je kupnja za osobne potrebe kao potrošač, ne kao firma i ne s poticajima, tad se ne isplati tj isplati se tek kad si 'velik' ne s malim računom + problemi koje možeš imati jer to nije R1. .. s druge strane, ovisiš o osobi koja provjerava papire, ako ona prihvati, ako prođe.. to je to.. možeš i na komadu papira rukom ispisati račun, dok o toj osobi ovisi hoće li ili neće prihvatiti, recimo u usa prihvate svašta ali ako te uhvate u poreznom prekršaju tad te oderu do jaja i zato ništa ne kemijaš ako baš nema jaki razlog.

-monitor? npr ako je na domaćem tržištu (po opisu je tj zato i kažeš da je skuplje..) možeš na npr nabavi priovjeriti i pronaći bolju cijenu.. kad je neka akcija i sl. tad ti možda 20% s ebaya više nije ušteda bez ostalih problema itd itd.

mzopg ned 28.8.2022 15:50
ihush kaže...

-online shop ti izdaje običan račun.. ne traži te podatke kao oib i nije naš r1..

-firma mora kupovati kroz žiro (keš je izuzetak, ograničeno..)... itd

-zaboravi ako kupuješ kao firma, tj kupiš u trgovini i knjižiš predporez-trošak.. ostalo kemijanje nema smisla, nije isto mali-kranji kupac 'potrošač' .. pravila.

-obrnuto, kao firma možeš naručiti direktno od proizvođača, sasvim druge cijene jedino uvoznu papirologiju trebaš srediti...

 

- kraće, firme ne kupuju na ebayu i sl. nema smisla + naša pravila R1.. pogotovo kad želiš knjižiti kao trošak-porez i tad moraš imati čiste papire.

 

edit.. sad vidim 'za poticaje'.. ne kemijaj, kupiš u lokalnoj trgovini i tad si miran, sve ostalo je problem tj nije za firmu koja ima odgovarajuće iskustvo za uvoz-knjigovodstvo itd.. ali u tvom slučaju vjerojatno to ne možeš sam odraditi dok s ebayom nikako nećeš imati 'čist račun' ...

 Nije tako jednostavno. 

 

1. kod kupovine na firmu jako je bitno odakle se kupuje i je li kupac i online shop (prodavač) u sustavu PDVa, ukoliko je onda je kupac dužan dostaviti svoj VAT ID trgovcu kako bi ovaj pravilno obračunao PDV, ukoliko je online shop registriran na tvrtku unutar EU onda je kupac oslobođen PDVa (ukoliko je u sustavu PDVa) i online shop će izdati račun bez obračunatog PDVa (VAT) i pozvati se na "reverse charge". Puno je mogućih kombinacija pa bi trebalo znati sve podatke za pravilan savjet.

 

2. ne mora, tu opet ovisi je li u pitanju firma, obrt, obveznik fiskalizacije itd. generalno limit na gotovinsko plaćanje ili primanje je 75.000kn, ali izuzetak su obveznici fiskalizacije i obrtnici kojima je limit 5.000kn kad primaju uplate.

 

3. sasvim normalno se može kupovati od bilo koje firme iz EU država ili trećih država, nije to nikakvo kemijanje ili muljanje.

 

4. uvoznu papirologiju (špediciju) ti obično obavi firma koja odrađuje dostavu (DHL, DPD, Fedex...), tu samo treba paziti je li uređaj ima sve potrebne certifikate za EU tržište

 

5. kupio sam hrpu opreme na ebayu za tvrtku, ebay je samo posrednik i teoretski je isto kao kad kupuješ preko nečijeg webshopa. sve se najnormalnije knjiži, trgovac ti izdaje račun na firmu, uplatu obaviš preko računa firme (karticom) i knjigovođa uredno knjiži podatke. sve čisto i prema propisima.

 

6. prijavljivali smo takvu opremu na poticaje i sve je prolazilo bez ikakvih problema, isto tako se prijavljivala i roba kupljena direktno iz Kine i nikakvih problema. Bitno je imati račun i izvadak iz banke gdje se vidi transakcija.

 

Kolega, ovo je možda bilo komplicirano prije 10-15 godina, ali danas je ovakav način trgovanja najnormalnija stvar.

 

 

AntGadget kaže...

Trgovac prodaje robu samo preko eBaya. Vidjet ću može li mi zasebno izdati račun na obrt.

 

Zaboravio sam napomenuti da imam obrt s paušalnim oporezivanjem te nisam u sustavu PDV-a, niti imam VAT-ID jer sam zasad ispod praga stjecanja. 

Do praga stjecanja od 77.000 kn, PDV na robu iz EU se može platiti u državi članici, trgovac mi eventualno umjesto PDV-a svoje države može zaračunati hrvatskih 25%.

 

Poticajima se sasvim legitimno kupuje roba iz inozemstva, bitno je da je nova i od registriranog poslovnog subjekta.

Nemam nikakav uvoz niti knjiženje iz EU, plaćam karticom s žiro računa obrta i jedino što trebam za pravdanje su podaci obrta s OIB-om na valjanom računu.

Štoviše, paušalni obrti s poticajima plaćaju i PDV robe.

 

Rado bih kupio lokalno i pojednostavnio stvari da razlike u cijenama nisu od 20-30%.

Račun ti mora izdati, a ti ćeš mu ili dostaviti svoje podatke ili u samom ebayu dodati naziv firme.

 

Slažem se, uz napomenu da ne treba biti nova, mi smo kupovali i raznu refurbished opremu, sve što je bitno je da imaš račun na ime obrta i izvadak koji potvrđuje transakciju. Naravno nisu svi poticaji isti i svaki od njih ima nekakve svoje uvjete, tako da je moguće da negdje bude definirano isključivo nova oprema, ali često to nije definirano i onda prolazi sve.

 

PDV ćeš nažalost platiti i od njega nemaš koristi, ali tako je to kad nisi u sustavu PDVa.

 

Mi smo na ovaj način kupili na stotine računala, uz to što ih je kod nas u to vrijeme bilo gotovo nemoguće nabaviti i razlika u cijeni je bila i do 100%. Kad bi platili sve troškove opet bi razlika u cijeni bila ogromna.

AntGadget ned 28.8.2022 16:32
mzopg kaže...
ihush kaže...

-online shop ti izdaje običan račun.. ne traži te podatke kao oib i nije naš r1..

-firma mora kupovati kroz žiro (keš je izuzetak, ograničeno..)... itd

-zaboravi ako kupuješ kao firma, tj kupiš u trgovini i knjižiš predporez-trošak.. ostalo kemijanje nema smisla, nije isto mali-kranji kupac 'potrošač' .. pravila.

-obrnuto, kao firma možeš naručiti direktno od proizvođača, sasvim druge cijene jedino uvoznu papirologiju trebaš srediti...

 

- kraće, firme ne kupuju na ebayu i sl. nema smisla + naša pravila R1.. pogotovo kad želiš knjižiti kao trošak-porez i tad moraš imati čiste papire.

 

edit.. sad vidim 'za poticaje'.. ne kemijaj, kupiš u lokalnoj trgovini i tad si miran, sve ostalo je problem tj nije za firmu koja ima odgovarajuće iskustvo za uvoz-knjigovodstvo itd.. ali u tvom slučaju vjerojatno to ne možeš sam odraditi dok s ebayom nikako nećeš imati 'čist račun' ...

 Nije tako jednostavno. 

 

1. kod kupovine na firmu jako je bitno odakle se kupuje i je li kupac i online shop (prodavač) u sustavu PDVa, ukoliko je onda je kupac dužan dostaviti svoj VAT ID trgovcu kako bi ovaj pravilno obračunao PDV, ukoliko je online shop registriran na tvrtku unutar EU onda je kupac oslobođen PDVa (ukoliko je u sustavu PDVa) i online shop će izdati račun bez obračunatog PDVa (VAT) i pozvati se na "reverse charge". Puno je mogućih kombinacija pa bi trebalo znati sve podatke za pravilan savjet.

 

2. ne mora, tu opet ovisi je li u pitanju firma, obrt, obveznik fiskalizacije itd. generalno limit na gotovinsko plaćanje ili primanje je 75.000kn, ali izuzetak su obveznici fiskalizacije i obrtnici kojima je limit 5.000kn kad primaju uplate.

 

3. sasvim normalno se može kupovati od bilo koje firme iz EU država ili trećih država, nije to nikakvo kemijanje ili muljanje.

 

4. uvoznu papirologiju (špediciju) ti obično obavi firma koja odrađuje dostavu (DHL, DPD, Fedex...), tu samo treba paziti je li uređaj ima sve potrebne certifikate za EU tržište

 

5. kupio sam hrpu opreme na ebayu za tvrtku, ebay je samo posrednik i teoretski je isto kao kad kupuješ preko nečijeg webshopa. sve se najnormalnije knjiži, trgovac ti izdaje račun na firmu, uplatu obaviš preko računa firme (karticom) i knjigovođa uredno knjiži podatke. sve čisto i prema propisima.

 

6. prijavljivali smo takvu opremu na poticaje i sve je prolazilo bez ikakvih problema, isto tako se prijavljivala i roba kupljena direktno iz Kine i nikakvih problema. Bitno je imati račun i izvadak iz banke gdje se vidi transakcija.

 

Kolega, ovo je možda bilo komplicirano prije 10-15 godina, ali danas je ovakav način trgovanja najnormalnija stvar.

 

 

AntGadget kaže...

Trgovac prodaje robu samo preko eBaya. Vidjet ću može li mi zasebno izdati račun na obrt.

 

Zaboravio sam napomenuti da imam obrt s paušalnim oporezivanjem te nisam u sustavu PDV-a, niti imam VAT-ID jer sam zasad ispod praga stjecanja. 

Do praga stjecanja od 77.000 kn, PDV na robu iz EU se može platiti u državi članici, trgovac mi eventualno umjesto PDV-a svoje države može zaračunati hrvatskih 25%.

 

Poticajima se sasvim legitimno kupuje roba iz inozemstva, bitno je da je nova i od registriranog poslovnog subjekta.

Nemam nikakav uvoz niti knjiženje iz EU, plaćam karticom s žiro računa obrta i jedino što trebam za pravdanje su podaci obrta s OIB-om na valjanom računu.

Štoviše, paušalni obrti s poticajima plaćaju i PDV robe.

 

Rado bih kupio lokalno i pojednostavnio stvari da razlike u cijenama nisu od 20-30%.

Račun ti mora izdati, a ti ćeš mu ili dostaviti svoje podatke ili u samom ebayu dodati naziv firme.

 

Slažem se, uz napomenu da ne treba biti nova, mi smo kupovali i raznu refurbished opremu, sve što je bitno je da imaš račun na ime obrta i izvadak koji potvrđuje transakciju. Naravno nisu svi poticaji isti i svaki od njih ima nekakve svoje uvjete, tako da je moguće da negdje bude definirano isključivo nova oprema, ali često to nije definirano i onda prolazi sve.

 

PDV ćeš nažalost platiti i od njega nemaš koristi, ali tako je to kad nisi u sustavu PDVa.

 

Mi smo na ovaj način kupili na stotine računala, uz to što ih je kod nas u to vrijeme bilo gotovo nemoguće nabaviti i razlika u cijeni je bila i do 100%. Kad bi platili sve troškove opet bi razlika u cijeni bila ogromna.

 

Tako je, točno si objasnio.

 

Kada se radi o potpori za samozapošljavanje oprema mora biti nova, tako piše u ugovoru i tako nam je rečeno na radionicama.

 

Što se tiče cijena, razlika u cijeni Gigabyte M32U monitora (HR vs DE) je oko 1500kn.

Cijena sve informatičke opreme iz troškovnika u Hrvatskoj bi koštala oko 65 000 kn, a ista oprema u trgovinama diljem EU košta oko 51 000 kn.

Jamstva jednako vrijede na području EU.