Windows

Klonirani Win10 pro neće da boota sa SSD-a

Adoon sub 27.3.2021 19:20

Mislim da se procedura koju ću napisati može koristiti u dosta situacija kada su problemi sa bootanjem Windowsa, posebno nakon što je odrađeno kloniranje diska, a OS se ne želi podići. Znam da sam stotinu puta reinstalirao Windows jer se nije htio podići i jer mi se nije dalo petljati sa cmd-om. Ali u situacijama kada je na računalu gomila programa i kada netko na njemu radi duže vremena i podesio je sve ''po svom guštu'', isplati se pokušati na ovaj način. 

Dolje je procedura za Legacy BIOS+MBR instalaciju na disku, UEFI BIOS+GPT ima malo drugačiju proceduru, mogu i nju napisati ako kome treba. Sve dolje navedeno ima smisla ukoliko nije oštećen sam OS i to do te mjere da ga nema smisla popravljati.

 

Ono što prvo treba napraviti je pripremiti bootabilni USB sa Windowsima 10 i pokrenuti boot sa tog sticka. Kada se pokrene instalacijska procedura, pritisnuti Shift+F10 da bi se pokrenuo naredbeni redak (Cmd)

Upisivati redom naredbe i stisnuti Enter nakon svake:

diskpart

list disk

select disk 0 (odabirete disk na kojem je problematična instalacija. Moja preporuka je privremeno isključiti sve druge diskove i optički pogon dok traje popravak, lakše ćete se snaći)

list partition(izbacit će vam popis svih particija na odabranom disku. Ukoliko je sve u redu trebale bi biti minimalno 2 particije:

MBR particija od cca 550 MB, type= System

Windows particija, type=Primary

Dakle, situacija može biti ili da je MBR particija oštećena, ili je uopće nema (kao u mom slučaju)

Iako se MBR particija može pokušati popraviti, moj savjet je da je jednostavno obrišete i nanovo kreirate. Brisanje se vrši ovako:

select partition 1 (odabirete onu koja je System i cca 550 MB veličine)

delete partition

Nakon toga kreiramo novu MBR particiju od 550 MB slijedećim naredbama:

create partition primary size=550

format fs=ntfs quick

assign letter=d: (ukoliko vam izbaci da je slovo zauzeto, odaberite neko drugo koje nije, samo zapamtite na kojem slovu vam je nova MBR particija a na kojemu je Windows instalacija. Kod mene je MBR na D:, a Windowsi su na C:)

active

select partition 2 (ona na kojem su vam Windowsi)

assign letter=c:  (odabirete slovo za Windows particiju, ista stvar kao i sa MBR particijom, ako je slovo zauzeto izaberite neko drugo i zapamtite da vam je na njemu Windows particija.)

exit

Sada imamo kreiranu novu MBR particiju (D:) veličine 550 MB i znamo da je Windows na C: particiji. Sljedeći korak je kopirati potrebne boot fileove sa C: particije na D: particiju. To radimo slijedećim naredbama:

bootsect /nt60 all /force

c: (ovdje ide slovo particije na kojoj je Windows)

bcdboot c:\Windows /s D: /f ALL           (dakle c: je moja Windows particija, d: je nova MBR particija, ako su kod vas druga slova ovdje ih upisujete)

bootrec /scanos  (ovdje će vam izlistati postojeće Windows instalacije na disku, u mom slučaju pokazuje da pronašao 1 valjanu windows instalaciju, onu na C: particiji)

bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot

bootrec /rebuildbcd

exit

 

Ako ste sve upisali kako treba, isključite računalo, uklonite Windows 10 USB stick i upalite računalo koje bi se sada trebalo normalno bootati sa SSD-a. Napominjem da je prilikom kloniranja moj Dynamic HDD disk prešao u BASIC SSD disk, što je neophodno da bi disk bio bootabilan. Kao što je već spomenuto, ovo nije univerzalno rješenje, stotinu stvari može poći po zlu prilikom kloniranja i bootanja Windowsa. Ja sam probao desetke različitih procedura i ova mi se pokazala uspješnom. 

ihush sub 27.3.2021 20:25

-procedura je ista/slična za sve kombinacije, .. nepotreban dio za kreiranje particije (jer klonirano već postoji..) itd. tj to je dio koji ms ne želi olakšati juzerima (klik-next) + zaštita i samo zvuči 'teško', .. 

- dio za kreiranje boot diska je ekšli univerzalan-isti kad želimo napraviti bilo koji boot medij, npr stikić (osim ograničenja da removable u starom standardu ne dozvoljava particije, od 1803.. može). 99% identično kao u temi 'nešto kao boot' tj to govori kako je to ista stvar, jer radi isto, isti rezultat itd.

+ fali ti chkdsk .. tj ovisno o kloniranju, promjena SIDa, tek nakon tog ide scanos-rebuild itd..

- ovisno o tome kakav boot želimo, može all, može mbr-uefi-gpt.. tj switchevi za diskpart, bootrec, dism itd. ovise o tome što želimo ili imamo, tj primjenimo ono što nam odgovara ili ovisno o mogućnosit biosa ili želji.

- kod gpt-a disk ima guid, koji komplicira ako se mora utipkavati, no zaobilazno (red iznad) obavi istu stvar, tj nema smisla ručno kreirati npr boot-meni zapis kad to može scanos itd itd.

 

particije i slova.. to zbuni većinu-početnike, prvo prvi-primarni pa usb, pa ovisno o extended ostale .. tj ovisi koliko diskova ima juzer, odnosno barem 2, disk na koji se instalira-os-boot, i boot medij-stikić dok u kloniranju podrazumijevmo +1 više .. a svaki može imati više particija i mbr ili gpt shemu. Umjesto bezbrojnih kombinacija ili nagađanja, provjeri se dispartom list disk pa select i detail ako je potrebno.. dok je c: win particija pod win, u bootu s medija (nazovimo to u dosu..) je to prva primarna-boot particija na prvom vidljivom disku/dirveu, tj nije ona c iz win jer barem jedna skrivena boot particija postoji prije nje od win vista-seven cca 100-500mb + oemovske za install-repair i specijalne koje ne rade ništa pametno osim što ometaju kemijanje tj ms-interesi (zaštia, enkripcija, licence itd..).

-linux live stikići su beskorisni, jer nemaju win alate + drugačiji path-mount pa ako se već nešto korisit treba 'msovsko' ili dosovsko, kao hirens-minipe i sl. .. tj u ovome se ne govori o npr spašavanju-kopiranju podataka nego krpanje osa, boota .. nema veze s drugim osevima

+ noviji win može sve, stariji samo ono što je do tad postojalo-podržano, pa tako s novim win10-buildom možemo sve tipove boota kreirati-popraviti.. nešto se može s bilo koje verzije, npr w7 ali ne sve (jer nije postojalo, dodano-switch itd.). Zato se preporuča imati posljednji win10-install (svakoj osobi koja nešto radi s računalom.. ne običan juzer, kreiranje stikića je vremenski jednako upgradeu, slično .. pa kao više mogućnosti kad zatreba poželjno ali uključuje znanje kako se korsiti cmd, npr spomenuto shift+f10.. itd. Šteta što ms to ne olakšava kao i to da dok fixamo boot nismo u win pa ne mogu klasične win-app kao easybcd.. a ako ih koristimo s npr minipe tad opet nema smisla jer dok se boota i napravi već može isto iz cmda ako se zna što natipkati + mogući problemi kako će koji medij-boot vidjeti disk-particije i npr zaštia-enkripcija i sl. tj tad stalno ovisimo o nekom hirens-mnipe kompatiblnom boot mediju a lakše je to s ms-installom tj s njega sigurno radi samo nema tih appsa tj klik-nexta nego tipkanje..

 

-boot se može fixati za par minuta, copy je copy, kloniranje itd.. sve je to isto, kao i zaštia tj nije neki problem da win ne može, nego češće ne želi (promjena i killswitch..). da je ms win free kao linux tad tog problema ne bi ni bilo.

-image.. tj netko ima ideju backupirati boot particiju (kao bunker..) :) .. no to je besmisleno, jer se po potrebi fixa a image ima smisla samo ako nema promjene što je tad besmisleno-nepotrebno tj kloniranje na drugi disk je već promjena i image boota ne pomaže tj imamo istu situaciju jer restoramo isto stanje-kopiju koju možemo i klonirati-kopirati.. tj može ako se vraćamo nazad na staro.. no i tad je boot medij jednako fix i ne trebamo image-backup-kopiju, tj backupiramo ono bitno, podatke.. ne boot (osim kad postoji specifičan razlog).

 

itd. .. sretno.

bunker ned 28.3.2021 15:58


Ihush , imaš kakvi dokaz, link, snimku ekrana ili bilo kaj o tome gdje ja navodim backup samo root particije ?

Ja sam uvjek govorio o backupu cijelog operativnog sistema zajedno sa svim instaliranim aplikacijama i podešenjima tako da nikada nisam izdvajao samo root particiju za backup. Ako za backup sistema koristiš ugrađeni Windows alat, on će napraviti image koji uključuje c disk i one dvije skrivene sistemske particije, i to nije nešto kaj možeš promijeniti, ide sve ili ništa. Znači, uvjek sam govorio o backupu cjelokupnog sistema a ne samo root particije, a kada ti to prepričavaš onda daš svemu potpuno drugi smisao.

Ima li smisla ili ne backupirati cjelokupni sistem je opet od slučaja do slučaja. Izrada imagea sistema na prosječnom hardveru traje 10 do 15 min, povrat isto toliko. Znači uvrh glave na izradu i povrat sistema ćemo izgubiti 30-tak minuta. Instalacija sistema, podešavanje sistema, micanje nepotrebnih apk iz trgovine, instalacija potrebnih apk iz trgovine, izrada i podešavanje mreže, sigurnosti, download, instalacija ulogiravanje i podešavanje officea i još niza gomile drugih aplikacija ( browseri, security, alati za web dizajn, crtanje, obradu videa i slika, pdf editor, alati za manipulaciju android devicesima, specifični softver koji treba pojedinom korisniku, npr neki knjigovodstveni, ili specijalizirani za prevođenje filmova jer korisnik ima ugovor sa netflixom...) ...to sve traje daleko više od onih navedenih pola sata koliko treba za izradu i povrat imagea sistema.

Kome onda to ima smisla ? Pa nekome tko voli isprobavati nove apk, pa mu nova bagirana apk uništi sistem, ili pak nekome kome neki upgrade osa ili neke apk naruši sistem, ili mu se naseli neki malware kojeg se neda lako očistiti.

Nadogradnje osa i instaliranih aplikacija je nešto što nemožemo izbjeći bez obzira instalirali nanovo sistem ili ga recoverali iz backupa, no to je nešto što se odvija u pozadini a pritom se računalo normalno može koristiti, pa vrijeme potrebno za update neću uračunavati u radnje koje opisujem. Kroz dan ili dva nakon clean instala ili recoverya će se u pozadini preuzeti postojeće nadogradnje a skočni popup iz centra za obavijesti će nam javiti da je potreban restart. Taj restart se naravno nemora odmah kliknuti, nego kad dođe vrijeme za kraj današnjeg korištenja računala, umjesto gašenja ćemo kliknuti restart i stoički odtrpiti desetak minuta dok windowsi pri restartu odrade potrebna ažuriranja.

Znači, poanta je da sam ja uvjek govorio o backupu cjelokupnog podešenog sistema i apk a ne samo root particije kako si ti to okljaštreno spomenuo i tako dao posve novi smisao izrečenome.

😉

ihush ned 28.3.2021 17:01

-da.. osim što je tad podrasprava išla za ostale oseve, kao lin + grub i sl. tak da ti argument win-backupa koji uključuje i boot ne drži vodu, odnosno ovisi o alatu koji se koristi.

- i dalje vrijedi da se boot ne isplati backupirati-imiđirati, jer se svaki boot može kreirirati-popraviti alatom osa (bez čega os ne bi bio os..) za par minuta. + u ovakvom primjeru kontraproduktivno jer te vraća na prethodno stanje (promjena u računalu, hw, osim u ovom primjeru disk, može i ostatak kao mbo.. pa i sve).

 

-copy je copy, može se sve (ako se zna).

-podatci se backupiraju, os-sys se fixa.

-izuzetak, npr firma koja može imati x-komada identičnih računala pa je to recimo brže-umanažanje po potrebi, no oni to već znaju, nisu dio teme klasičnih kućnih juzera, npr oem-predinstall os se ne instalira na pojedino računalo nego se jedan pripremljen image umnaža na disk. To je tad za taj konkretan pc-hw-konfig, ne za ostale, ne generički itd. tj stvar količine-smisla, dok pojedini korisnik obrnuto, nema smisla potrošiti više vremena za pripremu nego za npr clean install od nule itd itd.

 

-da.. imaš pravo, sve pet, .. sretan? .. ili činjenice? :))

Adoon pon 29.3.2021 11:46

ihush,

 

neosporno je da imaš puno znanja o ovoj temi ali moram ti reći da mi je malo teško pratiti tvoje postove i tvoj tijek misli. Tek sada sam vidio tu tvoju temu koju si linkao i teško da bih išta napravio slijedeći tvoje upute, a i sam naslov je malo zbunjujuć. Svaki korak koji sam napisao bi se mogao rašlaniti i obraditi u širinu i dubinu ali mislim da za 99% korisnika nema potrebe ulaziti previše u detalje osim ako nešto ne zapne ili izleti poruka o kakvoj grešci. Mislim da je većini ljudi dovoljno ući u problematiku materije do one razine koja će im rješiti problem, barem je kod mene tako, nije ovo nešto što radim svaki dan. Oni koji znaju malo više o ovoj temi ionako će se snaći.

ihush pon 29.3.2021 17:14
Adoon kaže...

ihush,

 

neosporno je da imaš puno znanja o ovoj temi ali moram ti reći da mi je malo teško pratiti tvoje postove i tvoj tijek misli. Tek sada sam vidio tu tvoju temu koju si linkao i teško da bih išta napravio slijedeći tvoje upute, a i sam naslov je malo zbunjujuć. Svaki korak koji sam napisao bi se mogao rašlaniti i obraditi u širinu i dubinu ali mislim da za 99% korisnika nema potrebe ulaziti previše u detalje osim ako nešto ne zapne ili izleti poruka o kakvoj grešci. Mislim da je većini ljudi dovoljno ući u problematiku materije do one razine koja će im rješiti problem, barem je kod mene tako, nije ovo nešto što radim svaki dan. Oni koji znaju malo više o ovoj temi ionako će se snaći.

 -problem, svaki slučaj je za sebe, tj kao što vidiš kod kliniranja .. razlike između računala, postavki, win-licenci itd.. tako da nema jednog-univerzalnog odgovora ili vidi idući..

Valentin17 kaže...

Po meni ovdje je samo trebalo odraditi boot sa USBa i opciju STARTUP REPAIR.

 

https://www.windowscentral.com/how-use-startup-repair-fix-boot-problems-windows-10

 -da, prva stvar je pustiti automatiku, većinu problema će riješiti tj ovisi o uzroku...

-uzroci, kvar npr diska.. automatika ne može popraviti kvar, tj može fixati greške kao chkdsk i rebuildati ali kvar je i dalje tu.. može raditi, može se pogoršati ovisi o kvaru.

-migracija, zamena komponente, hdd-ssd i sl. .. tad ovisi o 'previše' sitnica, primarno volji (zaštiti) ms-a.. tj može win, ali ne želi a tad ni repair neće popraviti mada ekšli može.

 

-jendostavno vidi se stanje-uzrok i proba se ovisno o tome, prva-druga-neka metoda.. samo kloniranje-kopiranje je najmanji problem (kao uvod u temu-problem) .. das ms tako želi, tad bi kloniranje-migracija bila jednostavna kao i običan copy-paste. Zbog npr vlk licence to jednostavno na oem predinstaliranom ne smije biti tako lako pa i zato postoje specijalne particije kojima je svrha recimo smetati... tj kao kod enkripcije, smisao je da se može formatirati i clean, ali da je copy teži, mada je sve to običan copy + sid + guid.. licenca.

ihush uto 30.3.2021 12:08
Adoon kaže...
Valentin17 kaže...

Po meni ovdje je samo trebalo odraditi boot sa USBa i opciju STARTUP REPAIR.

 

https://www.windowscentral.com/how-use-startup-repair-fix-boot-problems-windows-10

 To uvijek prvo pokušam, čisto ako upali, ali mislim da mi statup repair nikada nije uspio riješiti problem.

 -90% problema ako je moguće riješava.. (ne može riješti kvar-hwa.. i sl. + ne želi riješiti problem kloniranja jer ms to ne želi, obrnuto killswitch to inicira sam os suprotno od repaira..)

-često je dovoljno ponoviti, jer su neke stvari lančano-povezane, npr dodati path za os u boot meni i fixati sid-guid.. tj treba 2x i tad recimo radi.. ne probati jednom, probati par puta, teško je bolje opistati, dati usputu tj korsinik bi trebao imati iskustva s problemom-rješavanjem da to može brže-kraćim putem.. Kad je problem u par dijelova koje treba pospajati-lančano, tad je samo potrebno to ponoviti ili pravi redosljed fixeva, tj ako je računalo ispravno (ako nije kvar koji onemogućava rad) tad je svaki problem moguće riješiti, tj PC je HW+SW, ako je hw ispravan tad je sve ostalo samo soft, pa tako i greške.. a problem je 'samo' kako se koja greška ispravi tj recimo problem je natipkati GUID diska ili imati alate-znanje .. kao što mehaničar za auto mora imati odgovarajući alat + znanje, bez alata ne može, bez znanja je čačkanje..

-ms štiti win-licencu, da je os free tad problema kod kopiranja-umnažanja-migracije ne bi bilo tj tad bi problem bio samo promjena hw-a kao driver .. a to sam win10 dozvoljava-može, ne želi jer ms čuva ono što naplaćuje. Kloniranje i sve ostalo je ekšli lako, veći problem je ms-zaštita (+ dodatne kao enkripcija ako je uklučena + oem-predinstall..) a da ms želi, tad bi napravio odgovarajući alat ili bi to bilo lako kao copy-paste..

 

-zašto je potrebno neke stvari recimo ponoviti.. tj zašto autofix ne popravi sve u prvoj rundi.. pa recimo ovako, .. ako je drugi disk, tad ima drugi ID (i sve povezano, sid-guid.. kao i ms-licenca-killswitch koji je povezan s id-mbo). Kill ubije boot, zaštita... i da bi ga popravili nije dovoljno samo kreirati meni-path, nego ispraviti sid itd. tj ako je samo path opet će napraviti isto, ako je samo id opet isto tj tek kad sve dijelove ispravimo (novim) tad će win bootati, do tad će zaštita ubijati boot. npr prije autofixa obavit chkdsk na boot+os disku (boot i sys-os particije kao c:-d:..e:-x: ovisno o količini diskova-particija + boot medij koji doda svoje slovo. već to je problem kao upute jer kod nekog će sys disk biti npr e: ili neko drugo slovo itd.).

 

-chkdsk, ne služi samo popravku-spašavanju diska, u ovom slučaju je to nepotrebno (osim ako je kvar diska-clustera uzrok) ali on generira-ispravlja SID.. a to je direktno killswitch povezano

+ u pravulu za neuspjeli boot vidite poruku da je log u srttxtu... a to je tad 99% zaštita-licenca=killswitch by ms i mora se ručno, na žganjce progurati.. jer ms se tako štiti, interesi. Da tog nema svi bi imali pirat-aktiviran win-licencu i ms baš nikako ne bi mogao to spriječiti. Za win dozvoljavaju svašta, pa i bez licence, ali se oko tog ne smije čačkati, jer tad proradi killswitch a okidač je npr promjena hw-mbo ili kloniranje (promjena diska-id..) pa do tog da noviji laptopi s predinstall oem osom, ovise o biosu koji ima win-key-uefi i eliminiraju promjenu dok sama licenca ne dozvoljava promjenu i boota tad samo na tom računalu, kao secureboot itd.. a takvo računalo dođe tvornički i može biti identično s drugim uz razliku da je recimo obrisan os i napravljen clean install .. tad će se različito ponašati kod kloniranja-izmjene, u jednom slučaju prođe normalno u drugom neće itd. (kao što vidimo u temi..).

 

-os je os, disk je disk (medij) .. teoretski se može sve kopirati i radi, kad neće osim kvara postoji i zaštita-licenca i o tome ovisi rezultat, fix itd.. dok se sama instalacija osa razlikuje u slučaju oem-predinstalla koji tad ima dodatne zaštitne particije + recovery.. (koji može ubijati izmjene i napraviti veći problem npr nadograđen s win7-8 na w10.. jer stariji os pregazi noviji itd. i njegova automatika upravo to radi tj ako se ne zaustavi tad pregazi potrebne izmjene za novo.. tj taj fix je oemovski, ne msovski-univerzalan + ovisan o verziji-generaciji samog osa i kako se u tom trenu nešto riješavalo npr banalno boot particija 100-300-500mb kao primjer razlike ili novo particija od 7gb za upgrade/install i sl.).

 

-zato nema jednostavnog odgovora, nego treba probati par puta, pravi redosled, ako nije kvar mora raditi... problem je odgovoriti 'kako' tj ovisi o tisuću sitnica koje se tad u konkretnom slučaju riješe na jedan ili drugi način što ne znači da su to rješenja za druge nego za taj slučaj itd..

Adoon uto 30.3.2021 14:29

Kloniranje sam prvi put probao prije 6-7 godina i nije baš dobro prošlo, tada dostupni programi su to nekako traljavo odrađivali, uglavnom je završavalo sa nekakvim greškama, ne može ovako, ne može onako, tako da nisam više ni pokušavao do nedavno. Sada sam ostao stvarno ugodno iznenađen koliko je postupak jednostavan i koliki postotak kloniranih računala funkcionira bez potrebe za ikakvim intervencijama u BIOSU ili samim Windowsima. Napominjem da radim sa komercijalnim inačicama, koliko su free verzije ograničene ne mogu komentirati. Preko vikenda sam čak prebacio sistemski M.2 SSD iz starog HP laptopa u novi Lenovo Thinkpad, oba su sa OEM Win 10 Pro, sve je proradilo doslovno u par minuta, Windows je povukao nove drivere i prihvatio automatski Win licencu sa Lenova, svi programi rade, mrežni disk je vidljiv, printer, skener, sve bez greške. Samo sam ručno maknuo par drivera od HP-a i one njihove utility aplikacije i to je to. 

ihush uto 30.3.2021 17:09

-6-7 godina .. je kameno doba za PC, najviše za ms-licence tj ono što ms (ne)želi, npr win2go-live, win može.. ali ms ne želi i izbacije-gasi, zaštita-interesi.

-prije cca 10god od uvođenja w8 stvar se mijenja uvođenjem uefi (više način kao wintel ograničava nego fičer-mogućnost, jedini + je boot disk veći od 2tb u gpt..) .. tad par godina razne linux distre tj boot-live mediji imaju taj problem 2014-2018.. (canonical plaća msu licencu..) jednako kao stari alati tj mbr-boot mediji i tad imaš problem staro-novo, standardi-kompatibilnost + same opcije u biosu što su igra wintela uz pomoć oema .. podsjetnik tad je ms želio mobitel-tržište, nokia, kupnja skypea, spajanje winphone i win-desktopa .. odustali, ali to je to vrijeme-uzrok-posljedice-ciljevi tj uefi-gpt kemijanje je način kako je ms eliminirao ne linux nego starie win koji su jedini pravi konkurent (xp-w7.. dok linux na desktopu nikad ne prelazi 2%...). Jednostavno tad su problemi prelaska, standard od biosa do alata-softa i komercijala kao acronis-trueimage itd.. stari alati ne rade s novim uefi-gpt a pola juzera ne zna što je što ili čemu služi neka opcija, što radi-znači .. pa klik-nextom radi ili ne.. (mada radi uvijek ako znaš sve što trebaš i imaš alat-soft jer ne kopiram ja nego soft, boot medij, .. moram ga imati, napraviti ali to ne radim ja kao osoba nego os tj soft koji je dio osa kao diskpart i sl.

 

-svaki os može sve što se tiče npr kreiranja boota-medija i sl. . alati za image-kloniranje su samo alati koji olakšavaju klikanje.. ništa više + danas je sve već razvijeno-uređeno i danas to može početnik kliknextom u većini slučajeva osim kad se desi upravo tvoj primjer da to radi na većini ali ne na svima i tad nešto dodatno treba napraviti.

 

-win10, os, može sve, problem je što ms ne želi baš sve lako omogućiti ili okalšati juzerima (napredni-inisderi znaju i imaju alate..) pa gasi odičnu stvar kao win2go.. tj to je najjednostavniji primjer što win može (ali ms ne želi..) dok linux to oduvijek daje jer nisu komercijala kao win-licenca pa imaš live/persistent boot medij na usb-stikiću.. kad to imaš s win, tad ti je sve jasnije, tj miniPE je slično ali nije live tj ms u minipe ima killswitch 72 sata.. samo zato da onemogući obične juzere u takvom korištenju tj neovisno o hw .. jer je licenca povezana s id-hardwarea. (za to je npr enterprise licenca..).

 

-copy je copy.. ako izuzmemo neke zaštite (kao DRM..) može se sve kopirati, na bilo koji medij, nije to stvar nekog super-alata-softwarea tj soft-app je samo frontend za juzera-klikanje kao npr rufus ili winzip.. dok ispod haube to radi os, format, copy, xcopy, sector-bit-byte.. sve se može pa i promijeniti npr mac adresa mrežne kartice (što je često dio zaštite-licence nekog komercijalnog softwarea..)..

ako 'zaštita' detektira-posumnja na promjenu tad pokreće kill, ubije boot. .. ms, naravno zato ne radi autofix tj neće ms sam 'popraviti' ono što ne želi..

 

-no boot je sporedan, ne treba se njime zamarati, lako (lakše ili jednako) je napraviti novi .. tj ista stvar kao kod installa, ručno.. tj dio u 'nešto kao boot' kad se kreira boot-meni, ali za to nema alata-soft-kliknexta nego se tipka, diskpart, recboot itd. kao i dism su ms alati za to i naravno mada postoji dokumentacija recimo da nije lako vidljiva juzerima nego se treba malo dublje potražiti .. tj umjesto kopiranja-kloniranja boota može ako radi, ako ne radi napraviš novi, jednako kao i fix tj ista stvar, uz razliku fix treba pofixati sve dijelove pa ovisi što je zbrljano ili redosljed dok kreiranje ide svojim redom (i napravi isto, rezultat) .. tj tad na kraju imaš guid-meni-boot koji odgovara id-hw-diska.. i win se pali, ostalo ms ne želi pa kill ubije. Zato i 'fight' s bunkerom oko backupa boota i sl. :) jer backup tad radi (restore) + isti problem tj zaštita, tj ako se mijenja disk ili ostatak tad opet isit problem i isti fix.. tj kraće, image boota nije praktičan ni ušteda vremena jer su to stvari koje se naprave za minutu i to je praktičnije nego imati backup (boota). Naravno, za slučaj multiboota ovisi o osu, kojim alatom koji os dodati ili redosljed, no s win10 tog problema nema (jer podržava i linux, ne mora biti grub itd.. i više nije stari redosljed dos-win-lin nužan).

 

-juzer koji ima win10 install stikić njime može za par minuta popraviti .. ne treba neki treći alat, hirens, acronis, linux.. tj može, isto je tj svi rade isto, istu stvar isti rezultat samo je pitanje verzije-kompatibilnosti i praktičnosti tj kad netko to radi samo na svojem računalu tad mu ne trebaju dodatni alati kao npr hirens.. tj prosječan juzer jednom instalira os i možda par puta nešto popravi kad se problem desi.. za razliku od onih koji to rade svakodnevno i tad im takvi alati mogu poslužiti ne samo za bootfix nego i ostalo (spašavanje-kopiranje-kvar..) za što install-win nije baš upotrebljiv kao hirens i sl.

 

-problem, 'kvaka-22'.. tj alat za fix neovisno wininstall ili npr hirens, trebaš samo kad zatrebaš, recimo jednom u više godina... kao rezervna guma na autu. To su stvari koje u posljednje vrijeme nema smisla držati staro kao nekad, tj tek par godina recimo sve linux distre normalno podržavaju uefi-gpt-boot dok stari alati (cd-dvd-usb pa i diskete) možda više nisu upotrebljivi jer nova računala često nemaju legacy opciju za mbr boot a time ni mogućnost korištenja starih boot medija, ako bios podržava i ako je tako podešeno tad može.. ali tad juzer treba znati u kojem je modu postojeći disk tj ako je gpt tad mu treba odgovarajući-novi alat-boot tj starim tad ne može ništa a to jako zbuni korisnike jer radi na jednom računalu a ne radi na drugom.. mada su računala 'ista' (može biti sve identično, pa i disk-medij.. ali drugi mod mbr-gpt..).

-idući problem, juzer mora korisititi F-tiku za bootmeni-cms .. ne bootorder biosa, tj tad ovisi o biosu-sreći u kojem modu će bootati medij npr win -superfloppy fat32 koji može biti mbr-gpt tj neutralan i izborom moda radi u tom modu za razliku od ntfs-a koji je u gpt ili mbr ili-ili.. i to su već dvije moguće situacije s istim medijem, u jendoj radi u drugoj ne, ne vidi disk itd.. a automatizam tad napravi inicijalizaciju diska u recimo pogrešnom modu i tad tvornički prazan disk koji bi mogao biti gpt ili mbr treba obrisati 'clean' da bi ga se reinicijaliziralo u drugom-potrebnom modu a to znači restart, f-tipka itd.. i tu većina juzera jednostavno ne može praititi što treba napraviti, mada s autom kuže dizel-benzin.. što je recimo isto :)

 

-ako se prebacimo na novo.. tad stara računala možda rade, možda postavka biosa, tj nije isto kad to radimo s novim računalm koje je defaultno na uefi-gpt postakvama dok je staro defaultno na mbr-legacy, ostalo je recimo isto-slično ili sporedno. Možeš čak imati dva ''ista'' install stikića mbr i gpt upravo za sve kombinacije i imaš 50% šanse da si izabrao pravi dok ne vidiš kakvo je računalo i kako je podešen bios-boot.. naravno jednakih 50% šanse je krivi. Pošto su računala do 5-10 godina još upotrebljiva jasno je da baš ništa nije jasno ili može biti jedno-ili-drugo. Da si kupio recimo desetak novih-identičnih računala i da im je defaultna postavka biosa recimo identična tad bi kloniranje-umnažanje vjerojatno prošlo jednako na svima, 10 ili 100000.. komada, za sve ostalo kad nije identično naravno da neće biti ni identičan rezultat, tj upravo kao što se u tvom primeru vidi..

 

uefi ili legacy.. gpt ili mbr..

za disk, os, apps, korisnika, performanse.. =isto.

-razlika, stari-novi soft-boot medij jer staro ne podržava novo (novo može podržavati staro).

-uefi defaulti, ako se npr bios resetira, u pravilu je uključen sec.boot, fast.boot, ahci.. + ostalo/sporedno.

-stari os kao xp-w7 ne dozvoljava promjenu ide kontrolera samo tako npr ide u ahci ili obrnuto.. (može ali..).

-w10 ovisno o licnecni i načinu installa retail-oem + ostalo.. recimo može ali..

-svaki put kad se promijeni lančano promjeni i povezane opcije tj recimo sec.boot+ahci.. i ovisno o biosu ponekad treba save&exit pa ponovo ući i podesiti dalje bios jer je možda tek tad opcija omogućena..

-u pravilu, sec.&fast se treba isključiti kad se bilo što radi, mijenja, popravlja.. a to znači da prije paljenja trebamo znati koja tipka je za ulaz u bios, što-gdje-kako trebamo provjeriti-podesiti itd. .. ili se već u prvom paljenju desi killswitch msa.. pa tad kreće fixanje koje se moglo možda izbjeći ako se zna što sve prije paljenja moramo provjeriti-podesiti tj u čemu je promjena.. jer neki bios može kod promjene npr rama resetirati na default, može zadržati stari bootdisk ili pokušavati s pogrešnog umesto novog itd. a pogotovo kad se radi kloniranje jer tad imamo dva diska, stari-novi + fix ili install ako vidi postojeći boot disk-particiju tad tu particiju zadržavaju kao boot, pa kad se stari disk izvadi nema boot diska itd.

-kad bi to juzer sve znao prije, tad nije početnik.. a tad pola problema nema, tj upravo zato će se to desiti početniku jer on ne može znati što sve može-treba provjeriti prije ''prvog'' paljenja, pogotovo kad na jednom računalu sve radi s klik-nextom.. pa do tog da i ja ponekad pustim da se računalo upali.. ako sam lijen za ući u bios itd.. nego čekam pa vidim radi li ili moram proći sve po redu.

-kad to ne radiš konstantno, nego povremeno s par godina odmaka.. tad jednostavno nemaš rutinu + moguće promjene u međuvremenu. .. + nikad ne misliti da promjena nema tj u 5-10god su strašne promjene za PC standarde, npr uefi nije samo uefi nego i verzija 2.3+ itd.. jer tako traži os-win + danas su praktički isključivo x64bitni (ubijaju se x32, po najavi ni win-21 neće biti dostupan običnim juzerima kao novi build od proljeća.. idući) i tako su postavljeni uvijeti za uefi-boot itd. dok wintel izmišlja umjetnu nekompatibilnost jer jednostavno ne želi da juzer može na novom pcju instalirati stari os, može jer je x86 ali ne može kad oem 'slučajno' onemogući u biosu na poticaj wintela. Linux nema tih problema jer su shvatili da nije konkurent dok su prije za to plaćali kazne (a sad nema druge strane koja bi ih tužila za npr xp-7..).

 

-win10 može svašta, odličan.. problem je samo što ms neke stvari ne želi olakšati. Alati su samo alati, olakšaju ono što radi sam os... veći problem kod kloniranja su moguće razlike-potrebe-postavke u biosu nego kako napraviti boot ili fixati ga, pa zato ni upute nisu za sve iste, od tog kako napraviti boot-stikić (koji mod) nadalje.

 

gpt, .. sad je već vrijeme kad će i ssd preći 1tb.. do 2tb tj sad već postoji razlog za uefi-gpt ako netko ima veći boot disk (kao storage može, nevažno), za ostale je isto, mbr.. Kako vrijeme ide tako nadalje možemo predlagati gpt kao 'bolji' uz naopomenu da tad gube kompatibilnost unazad sa starim alatima-bootevima/medijima u mbr-legacy modu, što realno većini nije važno (bar dok se neki problem ne desi).

 

-juzer bi te sitnice trebao znati i pripremiti prije nego mu zatreba, npr imati install-boot ili hirens, jer kad se nešto desi tad recimo ne radi računalo pa ako nema drugo ne može ni napraviti, dok medij koji netko drugi napravi može i ne mora biti kompatibilan (što je recimo opisano u ovom textu..).

-juzer ako koristi neki alat kao npr acronis.. tad ovisi o tom alatu, ako ga ne korisit tad ne ovisi .. to je već dovoljan razlog da se takvi alati ne koriste tj može sam os ili hirens koji nudi skup alata za razne potrebe. Dodatno svaki komercijalni soft ima i zaštitu-licencu.. pa i problemi s piratima ili free-trial.. a tad ako ne možemo popraviti kad se nešto desi jednostavno gubi smisao sam backup tj tad vidimo zašto ne treba ovisiti o alatu. + ažuriranje što sa 6mjesečnim ciklusima novih win jednostavno gubi smisao kao što je nekad bio mbr pa je danas gpt možda će za godinu biti nešto treće.. i tad ćemo koristiti win-install-boot za fix dok će neki alat-medij možda biti beskorstan-smeće kao što su to postali stari alati za mbr-legacy kad pređemo na novi uefi-gpt. itd.

-pošto je ovo ipak 'IT-forum' .. pretpostavka da prosječan čitatelj želi-može-zna malo više .. tj da ima dovoljno znanja za natipkati fix u cmdu tj da ne ovisi o alatu i klik-nextu. (a pretpostavke su ugl pogrešne) :) ..

 

.. bootrec /scanos ili /rebuldbcd.. 

Adoon sri 14.4.2021 12:12

Evo još jedna egzotična situacija, nabrojat ću sve što sam pokušao za otkloniti problem pa ako netko ima još kakvu ideju neka napiše. 

 

Radi se o desktop PC-u (HP 290 G1), nakon paljenja i HP-ovog loga pojavi se samo crni ekran i cursor koji se može pomicati ali dalje od toga ne ide. Ono što sam dosad pokušao:

 

Ctrl+Alt+Del - Ne reagira

Alt+Tab - Ne reagira

Alt+F4 - Ne reagira

Ctrl+Shift+Win+B - Ne reagira

Win+R+taskmngr - Ne reagira

 

Reboot u safe mode - Ne funkcionira (niti jedna verzija safe moda)

sfc /scannow - Piše da ne može izvršiti

chkdisk - brzi i dugi odradi do kraja, ne pronalazi greške na disku

Razni HP scanovi iz BIOS-a - Ne pronalaze nikakvu grešku

Obrisao sam EFI boot particiju i kreirao je iznova 3 puta, uspješno se kreira svaki put ali boot ne ide dalje od crnog ekrana

Ručno sam obrisao driver od grafičke kartice - Ne pomaže

Nijedna opcija iz sekcije Troubleshoot sa instalacijskog USB-a o Windowsa ne pomaže (Repair, Restore, Uninstall latest update, itd...)

Skenirao sam disk preko vanjske ladice, nema virusa, malwarea i sl.

HDD sam prebacio u drugo računalo, boot zapne na istom mjestu, dakle ne bi trebao biti hardverski problem