Windows

Kako testirati network drivere

keks99 uto 27.4.2021 19:37

Na stranici proizvodjaca maticne, imam jedan drajver za network intel card, 2015 godina. 
Windows update mi nudi malo noviji, iz 2016. 
Oba rade, ali ne znam koji je stabilniji. Da li postoji neki alat sa kojim bi testirao to? 
Pitam jer sa drajverima nije pitanje radi ili ne radi, nego da li je stabilno. Nisu uvijek najnoviji najbolji. Nekad na maticnoj stranici imaju stariji drajveri, a ovamo negdje lijevo, noviji. Oba rade ali ovi noviji losije rade. 
E sad, da ja ne bi na tezi i duzi nacin testirao, trebao bi mi neki programcic da to lakse testiram.

display name ivo uto 27.4.2021 20:09

Mogu ti reći svoje iskustvo ako pomaže. Gigabitna mrežna - speed test 860Mbps, nakon ažuriranja drivera 950Mbps. Drivere ako imaš Realtekove potraži "Realtek Lan driver" i naći ćeš pod "Windows" - "Win10 Auto Installation Program" koji će ti sam naći najnovije drivere.

ihush uto 27.4.2021 21:43

-nevažno, tj mrežni driveri se ne mijenjaju nego se samo ponekad mijenja protokol i novi chip.. tj driver starog ne podržava novi-nepostojeći i tad trebaš novi + .. win10 koji svakih pola godine izađe kao novi win i izbacuju stari-legacy tj ako ga nema u win-bazi moraš instalirati a tad mogući problem ako nema ažuriranja npr starija verzija ili nije certificiran.. tad moraš 'ručno' natjerati win da prihvate driver (reboot +f7..) ali to ugl za mrežu nije potrebno (žicu-lan, može biti za bežično-wlan.. zbog protokola i brzina..).

 

-uvijek ima prednost novija-viša verija pa tad preferiraš onaj koji dolazi s win.. dok ekšli, ne postoji drugi driver, samo jedan.. ostalo su dodatci-fičeri npr ako nema neku dodatnu opciju (opet ugl wlan).. tj nije kao video-zvuk da ti nešto može zatrebati.

keks99 uto 27.4.2021 23:25
ihush kaže...

-nevažno, tj mrežni driveri se ne mijenjaju nego se samo ponekad mijenja protokol i novi chip.. tj driver starog ne podržava novi-nepostojeći i tad trebaš novi + .. win10 koji svakih pola godine izađe kao novi win i izbacuju stari-legacy tj ako ga nema u win-bazi moraš instalirati a tad mogući problem ako nema ažuriranja npr starija verzija ili nije certificiran.. tad moraš 'ručno' natjerati win da prihvate driver (reboot +f7..) ali to ugl za mrežu nije potrebno (žicu-lan, može biti za bežično-wlan.. zbog protokola i brzina..).

 

-uvijek ima prednost novija-viša verija pa tad preferiraš onaj koji dolazi s win.. dok ekšli, ne postoji drugi driver, samo jedan.. ostalo su dodatci-fičeri npr ako nema neku dodatnu opciju (opet ugl wlan).. tj nije kao video-zvuk da ti nešto može zatrebati.

Ovako, racunar mi je brendirani HP sa intelovom karticom.
Kad obrisem drajvere, instalira mi microsoft drajvere iz 2018 godine. Proizvodjac, microsoft. 
Kad odem na windows update, on mi pronadje intelove drajvere iz 2016 i azurira.

A na HP zvanicnoj stranici, poslednji drajveri su iz 2015 godine, takodje Driver Provider Intel. 
E sad, kako je moguce da na HP zvanicnoj stranici nemam ovaj drajver iz 2016 od intela, a windows update mi pronalazi taj intelov iz 2016???
Ja pronadjem ovu karticu na zvanicnom intel sajtu, i drajveri su iz 2021 ali ti drajveri nece da se instaliraju. Vjerovatno jer je brendiran racunar i onda ne mogu oficijalne intelove drajvere za ovaj adapter da instaliram. Moram ove bas namjenjene HP-u iako je isti adapter.(Bar je isti model)

Sto se tice gaminga, FPS najbolje mi radi ovaj sa HP drajver iz 2015 godine od ova tri testirana. 
Najbolje za gaming radi ovaj iz 2015 koji skinem na HP zvanicnoj stranici, pa ovaj 2016 kroz windows apdejt i najgori ovaj iz 2018 provajdera Microsoft. 

ihush sri 28.4.2021 08:10

-jedini driver koji postoji uvijek proizvodi pravi proizvođač, ne oem ili netko treći.. (ili microsoft..). Kad je intel proizvođač chipa, tad je to njegov driver.

-problem je što zakonski prema kupcu OEM mora dati support (kao i jamstvo) tj to nije posao intela i on to ne želi, dok istekom zakonskih rokova ovisiš samo o renomeu-brandu pa i klasi iz koje je računalo.

-pošto se certificiranje plaća MSu, nitko ne želi ako ne mora to plaćati + posao tj radije rade druge stvari-nove + troše novac na jahte.. a pošto su driveri kao i hrpa drugog softa već predugo u upotrebi različitih open i free licenci može se bilo tko potpisati, tj ms potpiše sebe jer je on obavio certifikaciju (atestiranje da driver odgovarajuće radi s određenom winver..).

-baš s win10 od 1703 nadalje je vidljiv problem (ili ''problem'') izlaska svakih 6mj 'novog' win.. i imaš situaciju da neki driver mora biti noviji, mada je isti, samo verzijski broj + trošak certifikacije. Win-automatika će uvijek preferirati certificiran + višu verziju (noviji) driver, mada je sve ostalo identično (isti sys-file, ono što ekšli sys koristi tj driver, razlika je npr u txt-info fileu gdje je pobrojan chip-id što možeš i ručno editirati jedino je problem (ne)znati win stringove za registraciju i sl. Ako postoji driver za najnoviji build tad moraš njega koristiti tj ako instaliraš stariji sam update će opet postaviti noviji + svakih 6mj. opet.. dok ako ne postoji, tad ide unazad po starosti win.. i može raditi od XPa jedino je problem što su tad 99% isključivo 32bitni driveri a danas (posljednjih cca 5 god) svi koriste 64bitni os (driver mora biti jednako-bitan.. vezrija/starost je nevažna).

-veći problem je vga, audio, mbo.. tj chipovi koji imaju više fičera-opcija.. dok s mrežom može biti npr powersaving postavke ili WoL i sl. dok paketi kao jumbo-mtu ugl ovise o routeru.. a protokol je standardni-isit, neovisno o osu, win-lin-mac.. tj osnova se ne mijenja desetlejćima i zato radi bez problema jer mreža je šira od osa ili verzije (standard). Za audio-video te neka app/igra može tražiti noviji driver (zbog fičera) dok te za mrežu jednostavno ne traži.

 

-koristi ono što instalira win, najnoviji jer oem za starije više ne radi unutar win-kataloga-baze.. dok ćeš ručno tražeći naći neki stariji, zapravo isti.. tj zaboravi na datum certifikacije, pogledaj sys-dll fileove u folderu installa, isto desetljećima .. samo se inf file mijenja :)

 

-za razliku od vga gdje nvidia i ati (amd) imaju support za vga-gpu.. intel ne želi osim ono što mora, tj to je posao oema (trošak) pa kad na intelu tražiš driver obično je potrebno malo više tražiti-čačkati, jer jednostavno tako 'sakriju' driver, jer ne žele.. tj kao kad vga proizvođači ugase support i prebace neku deriju vga u legacy, tj brandovi kao hp, asus, gigabyte, lenovo.. itd ne rade baš ništa, ni jedan šaraf ili liniju koda, osim što sklapaju dijelove kao legić-kocke i zakonski pružaju support dok moraju, odnosno samo u dijelu brandiranja dodaju svoj logo-ime, kao što tcom brendira modem + lupi logo na kutiju.. ne proizvode ništa, tj kao da lidl naruči od proizvođača veću količinu pa lupi naziv koji želi.

 

-otvori folder s driverom, vidjet ćeš *.inf, običan txt file, u headeru je brand+datum, ostalo su oem-vendori-stringovi za sve modele-verzije istog chipa tj oem ne radi ništa, ne postoje tisuće mrežnih kartica nego samo jedna intel-realtek-broadcom itd.. ostalo su samo verzije-ime..

-preostalih par fileova su .cat kao baza podataka i sam .sys file tj onaj bitan dio, tj driver koji povezuje os i hw.

-ne gledaj setup.exe tj to je zapakirana app kao zip i pošto je win app ovisna je o winver tj ako nije predviđeno neće se instalirati na novijem win jer prvo ide detektiranje winver.. i zato su 'bolji' ručni-txt driveri jer rade na svemu, neovisno o osu, desni klik na inf-install.. Kad to radi setup-app tad ovisiš o toj app, tj oem ne želi instalirati na druge brandove, kao što intel ne želi biti support korisnicima.. svi su škrti-bahati, tj kao da na asus-vga želiš instalirati ga-driver, koji je isti.. tj možeš skinuti s nvidie i instalirati ali ne njihove zasebne-brendirane.. dok msi to dozvoljava pa se koristi za oc itd.. Driver je samo jedan, ostalo su igre-appsi-brandovi i interesi (trošak).

 

-za mrežu je najmanje problema, jer ni nema nekih 'novih fičera' tj standard, kao što je to npr gorivo/gume za auto.. + samo je jedan proizvođač. Problem je samo što sad imamo svaki čas novi os, koji postupno odbacuje stare drivere i tako recimo baciš stari printer-skener jer više nema driver za najnoviji winver mada je do sad postojao i radio.. no s mrežom vjerojatno nikad neće odbaciti sve, jer je nužna za aktivaciju-spajanje-update.. tj sve ostalo se može ako imaš mrežu-internet ali ako to nemaš tad nemaš.. čisto po tome i što je u osnovi mreža neovisna o osu, za sad ili u skoroj budućnosti nema problema, osim ako ti fali neki fičer.. da je printer, vga, nešto takvo imao bi problem i tad ili korištenje starijeg osa xp-w7-8.. ili linux, virtualizacija i sl. tj tad win10 nije riješenje čak i ako instaliraš stari build npr do-1607.. jer te update gurne upgradeom na novo.

 

-'smiješna' situacija je s npr vga, ako postoji noviji driver wddm 2.0 tad ga koristiš, tj instaliraš verziju po winver-buildu (kako su išle 1703-1909.. posljednja 20h2..) tj na stranici oema imaš nekoliko verzija za 'isti' win10. .. ako ne postoji, tad može i dvadesetak godina star driver od xp-a.. wddm1.0 tj osnova koja je do nedavno bila standard kao i dx90c za sve multimedijalne apps-igre-konzole.. a razliku vidiš u taskmanageru (ima ili nema vga graf). Naravno, za nove vga nema starog drivera jer tad nisu postojale, no bez problema rade stare vga.. samo je pitanje kad su izbačene iz daljnjeg razvoja-supporta tj koji je posljendji verzijski broj za tu seriju vga, npr nvidia do 4xx serije i sl. pod radeon legacy itd. kao i obrnuto, ms želi ekskuzivu za dx10-11-12 na novijem win, tj nikad neće updateati xp-w7-w8 na novi dx12.. a da to napravi tad bi apps-igre koje to traže jednako mogle raditi na starim osevima. Smisao sveg petljanja je da ms tj wintel želi sve gurnuti na najnoviji win, ne želi da korisnik koristi stariji os, dok nitko ne želi trošak supporta osim što se zakonski mora i tako ms ima najnoviji dostupan driver samo zato jer nitko treći neće plaćati ms-u za certifikaciju ako ne mora tj imaju posla s novim robama i ne zanima ih wintelov interes mada su partneri tj međuovisni-simbionti tj i ms tako njima pomaže u prodaji novog, jer npr baciš printer.. jer nema drivera, mada ima i do jučer je radio, odnosno mrežu ne diraju pa će i dalje raditi, bilo koja mrežna kartica starija.. tj problem može biti samo s najnovijim proizvodima ako nisu već u installer-bazi no za mrežu se ms pobrine, jer mu je to interes, kao i chipset jer bez tog nema installa-updatea.. ostalo je sporedno pa može biti izbačeno iz installera i dodano naknadno kao printer, dok vga radi u kompatibilnom generičkom (basic) modu do installa drivera.

 

-mreža, slično kao tipkovnica-miš, nije tako ovisna, standard za sebe iznad osa... zato radi, ostalo su fičeri koje uređaji mogu imati no mreža nije takav tip uređaja.

 

-uvijek, kao pravilo, koristi posljednji-najnoviji driver, osim kad imaš konkretan razlog za stariji no tad se može desiti da za 6mj imaš problem.. a sve je isto tj više igra oema-velikih nego stvarna razlika.

keks99 sri 28.4.2021 14:51
ihush kaže...

-jedini driver koji postoji uvijek proizvodi pravi proizvođač, ne oem ili netko treći.. (ili microsoft..). Kad je intel proizvođač chipa, tad je to njegov driver.

-problem je što zakonski prema kupcu OEM mora dati support (kao i jamstvo) tj to nije posao intela i on to ne želi, dok istekom zakonskih rokova ovisiš samo o renomeu-brandu pa i klasi iz koje je računalo.

-pošto se certificiranje plaća MSu, nitko ne želi ako ne mora to plaćati + posao tj radije rade druge stvari-nove + troše novac na jahte.. a pošto su driveri kao i hrpa drugog softa već predugo u upotrebi različitih open i free licenci može se bilo tko potpisati, tj ms potpiše sebe jer je on obavio certifikaciju (atestiranje da driver odgovarajuće radi s određenom winver..).

-baš s win10 od 1703 nadalje je vidljiv problem (ili ''problem'') izlaska svakih 6mj 'novog' win.. i imaš situaciju da neki driver mora biti noviji, mada je isti, samo verzijski broj + trošak certifikacije. Win-automatika će uvijek preferirati certificiran + višu verziju (noviji) driver, mada je sve ostalo identično (isti sys-file, ono što ekšli sys koristi tj driver, razlika je npr u txt-info fileu gdje je pobrojan chip-id što možeš i ručno editirati jedino je problem (ne)znati win stringove za registraciju i sl. Ako postoji driver za najnoviji build tad moraš njega koristiti tj ako instaliraš stariji sam update će opet postaviti noviji + svakih 6mj. opet.. dok ako ne postoji, tad ide unazad po starosti win.. i može raditi od XPa jedino je problem što su tad 99% isključivo 32bitni driveri a danas (posljednjih cca 5 god) svi koriste 64bitni os (driver mora biti jednako-bitan.. vezrija/starost je nevažna).

-veći problem je vga, audio, mbo.. tj chipovi koji imaju više fičera-opcija.. dok s mrežom može biti npr powersaving postavke ili WoL i sl. dok paketi kao jumbo-mtu ugl ovise o routeru.. a protokol je standardni-isit, neovisno o osu, win-lin-mac.. tj osnova se ne mijenja desetlejćima i zato radi bez problema jer mreža je šira od osa ili verzije (standard). Za audio-video te neka app/igra može tražiti noviji driver (zbog fičera) dok te za mrežu jednostavno ne traži.

 

-koristi ono što instalira win, najnoviji jer oem za starije više ne radi unutar win-kataloga-baze.. dok ćeš ručno tražeći naći neki stariji, zapravo isti.. tj zaboravi na datum certifikacije, pogledaj sys-dll fileove u folderu installa, isto desetljećima .. samo se inf file mijenja :)

 

-za razliku od vga gdje nvidia i ati (amd) imaju support za vga-gpu.. intel ne želi osim ono što mora, tj to je posao oema (trošak) pa kad na intelu tražiš driver obično je potrebno malo više tražiti-čačkati, jer jednostavno tako 'sakriju' driver, jer ne žele.. tj kao kad vga proizvođači ugase support i prebace neku deriju vga u legacy, tj brandovi kao hp, asus, gigabyte, lenovo.. itd ne rade baš ništa, ni jedan šaraf ili liniju koda, osim što sklapaju dijelove kao legić-kocke i zakonski pružaju support dok moraju, odnosno samo u dijelu brandiranja dodaju svoj logo-ime, kao što tcom brendira modem + lupi logo na kutiju.. ne proizvode ništa, tj kao da lidl naruči od proizvođača veću količinu pa lupi naziv koji želi.

 

-otvori folder s driverom, vidjet ćeš *.inf, običan txt file, u headeru je brand+datum, ostalo su oem-vendori-stringovi za sve modele-verzije istog chipa tj oem ne radi ništa, ne postoje tisuće mrežnih kartica nego samo jedna intel-realtek-broadcom itd.. ostalo su samo verzije-ime..

-preostalih par fileova su .cat kao baza podataka i sam .sys file tj onaj bitan dio, tj driver koji povezuje os i hw.

-ne gledaj setup.exe tj to je zapakirana app kao zip i pošto je win app ovisna je o winver tj ako nije predviđeno neće se instalirati na novijem win jer prvo ide detektiranje winver.. i zato su 'bolji' ručni-txt driveri jer rade na svemu, neovisno o osu, desni klik na inf-install.. Kad to radi setup-app tad ovisiš o toj app, tj oem ne želi instalirati na druge brandove, kao što intel ne želi biti support korisnicima.. svi su škrti-bahati, tj kao da na asus-vga želiš instalirati ga-driver, koji je isti.. tj možeš skinuti s nvidie i instalirati ali ne njihove zasebne-brendirane.. dok msi to dozvoljava pa se koristi za oc itd.. Driver je samo jedan, ostalo su igre-appsi-brandovi i interesi (trošak).

 

-za mrežu je najmanje problema, jer ni nema nekih 'novih fičera' tj standard, kao što je to npr gorivo/gume za auto.. + samo je jedan proizvođač. Problem je samo što sad imamo svaki čas novi os, koji postupno odbacuje stare drivere i tako recimo baciš stari printer-skener jer više nema driver za najnoviji winver mada je do sad postojao i radio.. no s mrežom vjerojatno nikad neće odbaciti sve, jer je nužna za aktivaciju-spajanje-update.. tj sve ostalo se može ako imaš mrežu-internet ali ako to nemaš tad nemaš.. čisto po tome i što je u osnovi mreža neovisna o osu, za sad ili u skoroj budućnosti nema problema, osim ako ti fali neki fičer.. da je printer, vga, nešto takvo imao bi problem i tad ili korištenje starijeg osa xp-w7-8.. ili linux, virtualizacija i sl. tj tad win10 nije riješenje čak i ako instaliraš stari build npr do-1607.. jer te update gurne upgradeom na novo.

 

-'smiješna' situacija je s npr vga, ako postoji noviji driver wddm 2.0 tad ga koristiš, tj instaliraš verziju po winver-buildu (kako su išle 1703-1909.. posljednja 20h2..) tj na stranici oema imaš nekoliko verzija za 'isti' win10. .. ako ne postoji, tad može i dvadesetak godina star driver od xp-a.. wddm1.0 tj osnova koja je do nedavno bila standard kao i dx90c za sve multimedijalne apps-igre-konzole.. a razliku vidiš u taskmanageru (ima ili nema vga graf). Naravno, za nove vga nema starog drivera jer tad nisu postojale, no bez problema rade stare vga.. samo je pitanje kad su izbačene iz daljnjeg razvoja-supporta tj koji je posljendji verzijski broj za tu seriju vga, npr nvidia do 4xx serije i sl. pod radeon legacy itd. kao i obrnuto, ms želi ekskuzivu za dx10-11-12 na novijem win, tj nikad neće updateati xp-w7-w8 na novi dx12.. a da to napravi tad bi apps-igre koje to traže jednako mogle raditi na starim osevima. Smisao sveg petljanja je da ms tj wintel želi sve gurnuti na najnoviji win, ne želi da korisnik koristi stariji os, dok nitko ne želi trošak supporta osim što se zakonski mora i tako ms ima najnoviji dostupan driver samo zato jer nitko treći neće plaćati ms-u za certifikaciju ako ne mora tj imaju posla s novim robama i ne zanima ih wintelov interes mada su partneri tj međuovisni-simbionti tj i ms tako njima pomaže u prodaji novog, jer npr baciš printer.. jer nema drivera, mada ima i do jučer je radio, odnosno mrežu ne diraju pa će i dalje raditi, bilo koja mrežna kartica starija.. tj problem može biti samo s najnovijim proizvodima ako nisu već u installer-bazi no za mrežu se ms pobrine, jer mu je to interes, kao i chipset jer bez tog nema installa-updatea.. ostalo je sporedno pa može biti izbačeno iz installera i dodano naknadno kao printer, dok vga radi u kompatibilnom generičkom (basic) modu do installa drivera.

 

-mreža, slično kao tipkovnica-miš, nije tako ovisna, standard za sebe iznad osa... zato radi, ostalo su fičeri koje uređaji mogu imati no mreža nije takav tip uređaja.

 

-uvijek, kao pravilo, koristi posljednji-najnoviji driver, osim kad imaš konkretan razlog za stariji no tad se može desiti da za 6mj imaš problem.. a sve je isto tj više igra oema-velikih nego stvarna razlika.

 Ja sam nekad ranije prije godinu dana odprilike imao stariji brendirani racunar drugog brenda i kad sam skidao drajvere sa intel stranice, nisam uspio ni jedan da instaliram. Uvijek je pisalo "Adapter nije detektovan" iako u opisu stoji da podrzava taj moj. Onda sam pisao supportu intela, oni su mi rekli da ne mogu instalirati njihov drajver, vec moram otici na stranicu brenda i tu skinuti odgovarajuci drajver za network. 

Sad sam uspjeo na ovaj instalirati sa zvanicnog intel-a. Prvo sam skidao one drajvere za windows 10 ali nisu radili. Pisalo je "adapter nije detektovan" i onda sam skinuo ovaj intel pack od 600MB+ i sa njim je instalacija uspjela. Dobio sam drajver potpisan 2020 godine i Intel(R) PROSet Adapter Configuration Utility. 
Drajver radi dobro. Kao i onaj sa HP-a iz 2015. 
Ali ona dva drajvera sto windows sam instalira, sa njima nije radila igrica ok. Imao sam vise gutanja metaka. po 2 puta sam u krug istestirao sva tri drajvera. 
Zato sto igram Counter Strike i imam taj neki dugogodisnji osjecaj od preko 15 godina igranja, svaki milimetar promjene ja osjetim. 
I tu se dalo osjetiti da nije ista igra sa tim malo novijim datumom drajvera. Ali nebitno, ovaj sad koji sam instalirao radi normalno. 

Imam jedno pitanje:

U ovom programu Intel ProSET ima opcija "Cable test"

i kad odradi taj test, dobijem ovo: Zbog cega? Na koji kabal se ovo tacno odnosi? Da li na ovaj UTP kabal koji ide iz rutera u PC? Imam 2 gigabitna ethernet kabla, cat 5e i na oba dobijam isto.

Cable Length Status : Passed
Cable Length: 0 meters
Cable polarity Status : Passed
Cable polarity normal.
Local Receiver Status : Passed
Passed
Remote Receiver Status : Passed
Passed
Cable Quality Status : Failed
Cable Quality is poor or no cable is connected. Possible causes: Faulty cable, faulty connector, or a speed/duplex mismatch. Verify that the speed/duplex setting on the switch/hub is configured for auto-negotiation.
Cable Integrity Status : Failed
The test detected a bad connection. Distance to problem:  65535 meters.
_________________________________________

 

keks99 sri 28.4.2021 15:02
ccc2002 kaže...
A što bi ti testirao?

Nemaš ti mogućnosti za to, to rade profiji koji su za to plačeni. eventualno možeš skinuti iperf i testirati kvalitetu same konekcije. A koja ovisi o million parametara.

 Pa meni ne radi svaki isto. 
Kao sto napisah gore, intel support mi je rekao za racunar koji sam ranije imao prije godinu dana kad sam koristio taj stariji, nemam ga odavno, da ne mogu instalirait sa njihove stranice, vec moram sa sajta od brenda. 
Onda sam radi testa, skinuo driver easy i iobit driver booster, cisto da vidim sta ce ponuditi od drajvera. 
Iobit je ponudio drajver neki iz 2015 npr lupam 15.x.x verzija i radio je. 
A driver Easy nije nista nudio dok sam bio na verziji 13.x.x. ja sam onda pisao supportu od Driver Easy, pitam ih, zasto ne ponudi noviji drajver i dam im verziju i posaljem drajver zapakovan i napomenem da sam isprobao i da radi kod mene, a oni mi odgovore, zato sto taj drajver nije bas najbolji, kazu mozda on radi, ali ispod haube ima nekih problema i zbog toga ga oni nisu uvrstili u svoj program.