Windows

Huawei matebook d16 - instalacija win 10 problem

B-52 uto 30.8.2022 13:47

Pozdrav, molim za pomoc

 

Dakle pokusavam instalirati win 10 i uvijek mi izbacuje ovu poruku - slika je u prilogu.

 

Googlao sam GPT ali nisam bas najbolje razumio. U prilogu su opcije koje imam u BIOS-u. 

 

Instalirao sam nekako win 10, ali nije mi radio zvuk, i nije se vijela D: particija i bilo je pogresno vrijeme u windowsima.  Uvjeren sam da je to zbog ovoga. 

 

Jel zna netko kako da to rijesim?

 

Hvala unaprijed

 

B-52 uto 30.8.2022 14:31

Dakle nisam rijesio problem. Instalirao sam win ali ne radi kako treba.

Driveri se i nstaliraju preko aplikacije Huawei PC manager.

U device manager izbacuje da fali neki driver i zvuk ne radi uopce. Dakle on uopce ne prepoznaje zvucnike.. takodjer mi se uopce ne vidi D: particija i pogresno je vrijeme u windowsima.

 

Ima li netko mozda neku ideju kako da ovo rijesim?

 

ihush uto 30.8.2022 14:40

-objašnjenje (ako netko treba)..

-diskpart-om se treba obrisati sve, tad se disk reinicijalizira u željenom GPT modu (ili MBR).. briše se sve, sve particije i kreira se nova particijska shema.

- to se radi iz CMDa diskpart-om, selcect disk(broj) + naredba clean..

-CMD se iz installera otvara tipkama SHIFT+F10, može u trenutku kad dođete do izbora diska (vidljive particije).. nakon brisanja refreshati.

-za install u GPT modu install stikić mora biti tako pripremljen (rufus).. ili ako se kreira superfloppy (oba moda) tad se mora u bootu izabrati koji mod, to se radi cms-quickboot menijem i tad bootmedij vidimo u dva moguća moda, gpt-mbr i tad se izabere odgovarajući (za ovo gpt..) ili se ima sreće pa automatika učita pravi mod, no previše je razlika-defaulta kako koji bios radi + za laptope ili tablete može biti problem dali uopće postoji CMS (jer su to oem računala, ne komponente i praktički su unazad par godina nestale te opcije tj u biosu umjesto izbora ili-ili postoji samo jedna stavka, blesavo... jedan izbor).

-da je disk prazan, neformatiran (ne inicijaliziran, tvornički) tad taj dio nije potreban.. recimo kad se mijenja disk za hdd-ssd-nvme.. kao i to da to možemo napraviti na drugom računalu, no nije jednostavno otvoriti neki laptop i izvaditi disk pa je tipkanje u CMDu ipak 'lakše' i brže.

-treći način, boot nekog livemedija, linux ili minipe kao hirens u kojem možemo klikanjem obrisati disk, no to može juzer koji ima takav stikić.. a takav obično zna i utipkati diskpart-naredbu.. :)

-svi disk-part manageri rade istu stvar, na isti-sličan način, svaki os, samo je razlika što sve nativno podržava-prepozna, no osnova je zajednička kao što svi uređaji i osevi uprao zbog installa podržavaju FAT32 (msovo vlasništvo ali free..)

 

-boot meni, CMS, quickmenu.. izbor bootmedija, ne bootorder u biosu, ne postavka u biosu nego boot-medij-izbor..

-da bi bio omogućen prvo provjeriti u biosu, nudi li se, nešto kao uefi-legacy i sl.. a sve je povezano i kad se nešto izmjeni možda teba reset-restart i ponovo ulaz u bios da bi bilo dostupno-vidljivo..

-laptopi imaju manje opcija od desktopa, kao što 'jače' mbo imaju više opcija..

-većina, tipke kao del za ulaz u bios, može i esc kao meni-izbornik.. svaki brand ima neku svoju naviku-tradiciju.. google i brand ili model i odgovor je tu

-cms izbor je obično neka f-tipka f8-f12.. ali na laptopu (multimedijalna tipkovnica) može biti razlika fn-tipka.. pa se ne stisne samo f8 nego fn+ (lijevo između ctrl i alt) .. ili se opcija izmjeni u biosu ako je ponuđena.

-svaki bios je isti-sličan i različit, kao mjenjač brzina u autu.. brzo se otkrije, googlanjem ili čitanjem uputa-manuala :)

-problem, zbog brzine boota, zbog sec.boot i tpm postavki, kao i opcija fastboot (koja kompletno preskače bios-post-boot proceduru).. ulaz u bios ili cms može biti problem, npr da se prvo mora isključiti fastboot ili da treba nekoliko puta 'loviti' pravi trenutak.. restart pa ponovo.. + ne držati tipke, nego tipkati u pravom trenutku, osim kad je to tako i predviđeno u uputama, kao držanje ESC (izmjena upravo zbog problema lovljenja.. a problem je input tipkovnički buffer koji pokupi x-pritisaka od paljenja i zapuni unos u sekundi-dvije.. što je dovoljno da boot prođe). Kad znamo točno koja tipka opet ne mora svaki put uspjeti ulaz.. ponoviti ili provjeriti koja tipka + fn.

-bootmeni je važan za izbor moda boota univerzalnog medija kao tzv superfloppyja u fat32 FSu (jer fat nema boot-mod, neovisan)

-samo iz tog razloga je 'bolje' imati po jedan stikić za gpt-mbr ako su oba potrebna, tj većini juzera je jedan dovoljan, drugi mod je tad samo 'višak' i moguć problem.. pa je praktičnije napraviti recimo gpt-medij rufusom..

 

-napomena, za izradu stikića, ako se koristi fat32 (superfloppy, oba moda, tj fat32 nema mod mbr-gpt nego se on u bootu izabere), ograničenje zbog standarda do 32gb, za installer treba 4-8gb.. prosječan stikić 8-16gb je ok, n aostatak slobodnog mjesta preporučeno dodati par drivera, kao intel-kontroler driver i lan-wlan jer je kontroler potreban za install osa a lan-wlan za ostale drivere koje skine automatika online..

- veći od 32gb ne može biti bootabilan-kompatibilan tj tad je to izvan standarda i moguće ga je koristiti kao storage ali ne kao boot (jer su tad clusteri-sektori na pogrešnom mjestu-adresi, jer je to trik za adresirati više kalapciteta..) zato recimo pod win os neće ponuditi formatiranje u fat32 većeg medija dok neki drugi alati to ne ograničavaju i zato netko misli da su 'bolji'.. to je samo (ne)pridržavanje standarda.

 

win, win11.. od win11 ms traži svašta, uefi defaulte, secboot+tpm2.0.. mada može i bez tog (opet rufusom ili upute s ms-a)..

-oem-i kao proizvođači laptopa tu rade ono što žele partneri wintel.. tj wintel to gura-forsira dok je juzeru to samo tlaka-problem tj sigurnost koje nema i može trebati samo spec.agent kao jamesbond.. i tako utjecajem wintela oem izbaci opcije koje ako ne postoje u biosu tad juzer ne može... mada je sve ista platforma x86, kompatibilno, nema opcije a tad i problem ili kako imati univerzalne upute s takvim varijacijama.. pa eto, ovo su neka pravila s kojima bi svi mogli do željenog rezultata, naravno tad nije taxativno za konkretno računalo 'stisni tu tipku..' jer mada je sve isto jednako je i različito, tikpa f8 ili f9.. nije teško samo malo spetljano :)

 

edit:...***

važno, kod korištenja diskparta (slika drugi post..)

-točno je naveden redosljed, ali i rizik.. tj 90% da će na list disk prvi disk biti ugrađen, kreće brojač od nule-0 ... i iduća naredba je 'select disk=0' .. u većini slučajeva je to točno, ali treba čitati što piše u prethodnom listingu, broj, može biti 0, 1, 2.. ovisno koliko diskova imamo i kako ih bios-uefi-boot prijavi, koji redosljed,.. tj stikić s kojeg bootamo je tad recimo disk=1.. ali može biti i obrnuto.. tad bi obrisali install stikić. Zato se to po redu piše i ČITA, s razumijevanjem, pa ovisno o ispisu-listingu, broj je 0 ili 1.. ili više, kad imamo više diskova, tj pravilo vrijedi za sve slučajeve i računala kad možemo imati x-komada diskova i rizik brisanja pogrešnog s podatcima.

 

ubaciti nakon list, prije clean, utipkati 'detail disk' (enter).. tad vidimo detaljne podatke selektiranog diska i po recimo kapacitetu zaključimo da smo izabrali pravi disk, ne pogrešan.. tek tad lupiti clean. Za 90% je ovo možda nepotrebno, no bolje provjeriti, rizik jer u sekundi ode sve s diska.

 

edit-2: .. još važnije :))

povezati postove, čitanje i problem.. tj ako u ovom trenutku pobrišete disk, moguć skriven driver-particija.. i nastavak problema traženja drivera u ovom slučaju za audio, no treba se sjetiti na vrijeme, tj većina takvih uređaja ima sve drivere na specijalnoj skrivenoj particiji, iskopirati prije i nema idućeg problema s traženjem drivera... lako s recimo hirens ili linux-livea.

 

B-52 uto 30.8.2022 14:57

Nije bas da sam sve razumio :))

Ali svejedno hvala na odgovoru.. od cijelog posta, mislim da mi je najbitnije rufus / gpt :))

 

Sad cu pokusat ponovo napravit usb sa rufus i vec mi je on sam ponudio gpt, pa cu vidjet..

ihush uto 30.8.2022 15:17
B-52 kaže...

Dakle nisam rijesio problem. Instalirao sam win ali ne radi kako treba.

Driveri se i nstaliraju preko aplikacije Huawei PC manager.

U device manager izbacuje da fali neki driver i zvuk ne radi uopce. Dakle on uopce ne prepoznaje zvucnike.. takodjer mi se uopce ne vidi D: particija i pogresno je vrijeme u windowsima.

 

Ima li netko mozda neku ideju kako da ovo rijesim?

 

opet kao generička uputa, jer i ostali koji naiđu i imaju potrebu.. a razlike su kao f-tipke tako i u driveru-nazivu ili što će google pronaći za downloadanje..

 

-takvi uređaji (pogotovo tablet-klasa, dio tih laptopa je ekšli tablet itd..)... dolaze sa nekim svojim 'spešl' driverom i zapravo nemaju tradiciju kao 'pravi' proizvođači pc komponenti dati klasičan support recimo stranicu s driverima, tj uređaji kao tv-iptv-tablet-mobitel.. su više kao kućanska elektronika, outofbox... + svi dolaze s predinstaliranim osom, win-lin-android.. pa juzer samo upali, ne traži driver i sl.

-dirver je u pravilu na nekoj skrivenoj particiji, recovery-spešl.. koju si vjerojatno obrisao :)

-prvi problem, pronaći kako se driver zove, naziv, gdje tražiti.. google zna sve.

 

-automatika, treba dati šansu win-osu.. a za to treba vremena, tj ovisi kako podesiš update (defaultno 9-17h isključeno, promijeni ili ručno pokreni pretraživanje.. + možda automatika to već radi)... kad se instalira clean os trbea neko vrijeme da sve pokupi, nekoliko ciklusa-restartova, što zbog lančanosti što zbog samih postavki odgode 'radno vrijeme' itd.. početnik može nekoliko puta restartati kao lakši način i svaki put možda update obavi neki korak i na  kraju sve radi (kao happyend) :)

 

-ručno.. kad nismo tako happy :)

-prvi problem, što tražimo, naziv drivera.. i pravila. Driver ekšli ne proizvodi oem, proizvođač laptopa-računala, tj on ne proizvodi baš ništa, ni šaraf.. pravi proizvođači su oni koji proizvode chip-komponentu, kao intel, realtek, nvidia, amd-ati... ali u poslu je to prebačeno kao obveza na oema, što radi ok za klasične pc kategorije no problem je za consumer klasu.. npr tv-ostalo u što više spadaju tableti (i slični laptopi)..

-ako nismo to pogledali prije brisanja prethodnog osa (win-lin-android..) .. ili iskopirali sa skrivene particije, sad to moramo otkriti. To se može čitanjem uid-a u opisu uređaja ali je naporno tipkati-čitati.. lakše bootati nešto kao ubuntu ili hirens koji će možda prepoznati outofbox ili barem ima dodatne info alate kao cpu-id pogotovo HwInfo koji prikaže sve.. tako otkrijemo naziv, nešto za googlanje.

-alternativno, može se probati za zvuk neki realtekov noviji driver 90% da će biti uključen i taj chip, prepoznat.. tj driveri su ekšli isti, uključuju više generacija-chipova.. novi uključuju i starije osim kad ih izbace kao obsolet..

-jednako za lan, vga.. npr za vga je ili intel ili nvidia ili ati (amd)..

-no može biti i problem, neki poseban čip koji nije na tržištu ostalih, ... nije pc komponenta, nema klasičan support, tad se nema od kud downloadati tj tad se traže opskurni interni izvori, servisi i sl...

 

-drugi problem.. driver je zapravo ok, isti za razne winver-osove.. recimo glavna podjela (važna) je 32-ili-64bit.. to se ne smije zamijeniti, kao dizel-super goriva, dok može biti od xp-a nadalje.. (ali tad 99% nije 64bit).

-bilo bi lako pronači driver, no zapakiran je u installer, neki .exe.. za win, tad nije problem sam driver nego što installer skripta (hardkodirano) očekuje, koji os-verziju.. pa ako je to od recimo win7 neće prepoznati w8-10.. i neće ništa napraviti, mada je isti driver i radio bi, problem je tad installer-exe-kriterij.. + da bi win prihvatio driver od installera mora biti certificiran (atestiran od ms-a).. za tu winver.. pa proizvođač koji je to napravio za recimo w7 nema želju-volju (trošak) to raditi za novi w8-10-11... ekšli želi da kupac kupi novi uređaj, ne da mu olakša korištenje. Za takve primjere kad je driver samo necertificiran u win postoji 'f7-boot-mod'..

.. F7, držite tipku shift (ne puštati) i restartajte win, čekajte, držite tipku.. pojavit će se meni-izbor, ovisno o textu (tražite f7..) piše, reboot-install drivera, to služi tome da se nepotpisan-neprovjeren driver može instalirati.

-to se radi kad znate što radite, tj pogrešan driver i 99% nema bootanja-zablokirano, kao dizel-super za auto.. :)

 

-treće moguće, pronaći neki izvor drivera-installera, recimo dojč forumi (jer kao država imaju jači support + uvjete za trgovce..) pa se tako pronađe neki driver.

-četvrto.. ručno, raspakirati driver, kao unzip.. (7z može svašta).. ili pronaći takav starinski txt-driver, tj tad vidimo razne sys-dll fileove (ono što os treba, driver) i neki txt-info, file.nfo .. koji je opis za install, ono što win ekšli treba, desni klik .. (install), to je to, ne treba install-setup.exe, tj bilo bi bolje da su svi driveri takvi, no oem upravo želi suprotno i kroz exe to oteža, mada je kad sve radi lakše, klik-next za juzera, tj kroz setup.exe obično ubaci svašta, što želi, neki dodatak, smeće, reklame.. itd. a sam dirver je samo manji dio i realno bi trebao biti najmanji problem.

 

-peto.. uz razne fn-f-tipke npr paljenje-gašenje wlana, može biti i povezana apps-soft koja to radi a koja je instalirana kroz setup.exe (kao driver, ne nije to driver, to je app..), često za wlan, može za audio, video kao dodatne opcije (mic, pojačalo..) i recimo uređaji kao scaner-kopirke i sl... često je ovisnost o toj app takva da ne možemo birati os ili moramo pornaći alternativu-zamjenu za korištenje uređaja mada bi teoretski radio ako ima driver, tj tad je problem samo to što sam os ne nudi neke opcije-fičere.. jer to nije stvar osa nego drivera, no to ne pomaže juzeru.. recimo pod lin je lako skenirati-printati.. outofbox 90% da će raditi jer je sve tu prisutno dok za komercjialu pod win i licence + troškovi (dovoljno da netko želi staviti win logo mora plaćati, u bizu nitko ne želi plaćati ako ne mora..).

 

i još jedno 'generalno' pravilo..  izbjegavati takve 'wizard' appse, kao spomenuti huawei installer, prečesto samo smeće.. tj sve to juzer može sam, ručno.. + kad jendom pribavi drivere više ne ovisi o smeću.

+ važno, prisjetite se kad je ujkosem tj google zabrano huaweiju android.. kad se ovisi o tome tad je to loše. Nije stvar drivera, kompatibilnosti nego politike-insteresa i licenci.. jednostavno zabranom.

-kad se pribave driveri, u prošlom postu napomenuto, dodati ih na stikić i tad ste mirni..

 

itd.. (da ne pretjeram, dok nema nekog novog pitanja-problema) :))

 

edit ***

B-52 kaže...

Nije bas da sam sve razumio :))

Ali svejedno hvala na odgovoru.. od cijelog posta, mislim da mi je najbitnije rufus / gpt :))

 

Sad cu pokusat ponovo napravit usb sa rufus i vec mi je on sam ponudio gpt, pa cu vidjet..

- za ovaj post rufus-gpt nisu riješenje.. tj već si instalirao win, time je priča o izradi i bootanju s medija gotova..

- sad trebaš otkriti naziv drivera, info alatima kao hwinfo ili čitanjem stringa i googanjem što je taj uređaj.. ili pronaći neki site-download gdje se to može pronaći po modelu-brandu-seriji-chipu..

 

+edit++ važno.

-postoji ms-catalog baza, u kojoj su svi stari-prastari i novi driveri.. kad znaš neki naziv, što tražiš, tad na tom katalogu pronađeš driver (kao .cab).. i instalira se 'ručno', raspakirati cab(zip-7z..).. i browsanjem do tog foldera gdje je raspakirano pokažeš win installeru gdje su fileovi.. tad ostalo obavi win, tj to je slično kao dio 'txt-driver' inf-desni klik installacija a razlika je samo što se to pokreće s druge strane, tj iz upravitelja uređaja (sys.properties).. ista stvar samo s druge strane-put.

B-52 uto 30.8.2022 15:51

Da, ali problem je taj sto mi se uopce ne vidi D: particija i vrijeme je pogresno u windowsima, pa sam pretpostavio da je nesto poslo po zlu, pa bih jako rado ponovno pokusao sa instalacijom win

 

Hardware id je sljedeci:

 

ACP\VEN_1022&DEV_15E2&AFD_0000
ACP\VEN_1022&DEV_15E2
ACP\VEN_1022&DEV_15E2&SUBSYS_1E833E30
ACP\VEN_1022&DEV_15E2&SUBSYS_1E833E30&REV_01

 

Nakon sto sam to jucer izgooglao, nasao sam na reddit gdje jedan pise kako je to driver od zvucne koja je kao integrirana u graficku, ako sam dobro razumio.. nakon sto sam instalirao drivere od AMD (nekih 500 MB) i dalje nije radio zvuk, tj on uopce ne prepoznaje zvucnik.

Takodjer sam probao, vise puta, sa uninstal device, pa neka se instalira samo od sebe, medjutim bezuspjesno..

 

Takodjer mi je palo na pamet ovo sto si ti napisao da je HP PC manager vjerojatno hrpa smeca i pretpostavio sam da se malo previse toga instaliralo (skupa sa AMD) i nije mi mirisalo na dobro, al eto probao sam..

 

Sad radim novi USB za win pa cu pokusati sve iz pocetka. Btw nije mi jasno zasto mi se ne vidi D: particija, a napravio sam ju :(

 

 

 

 

B-52 uto 30.8.2022 15:58
Punti kaže...

Prilikom instalacije obriši sve particije i pusti neka sam instalira. Naknadno, kad sve bude gotovo, pokreni disk management (utipkaj u search) i tamo riješi particioniranje diska.

 A tako znaci, znaci da ne radim particije odmah, nego da mu kazem da instalira na Unalocated space?

 

Da li moram opet brisati sve onako iz DOS-a ili mogu ovako normalno, sa misom?

 

Bruner uto 30.8.2022 16:13

Označiš particiju i klikneš ispod "Delete". Kad ih obrišeš sve, ostane ti jedan Unallocated prostor sa punim kapacitetom diska. Označiš to, klikneš dole na "New", prilagodiš si brojčano koliki prostor želiš dodijeliti C: particiji (ako želiš sve, onda ostaviš tako kako je) i potvrdiš.

Nakon toga će ti se uz tu particiju automatski kreirati još dvije (MSR i Recovery). Njih ostaviš takve kakve jesu, označiš ovu "Primary", klikneš "Next" i ideš dalje sa instalacijom.

Ako nisi sav prostor dodijelio toj particiji (C:), onda ti je ostalo još nešto Unallocated prostora kojeg kasnije pretvoriš u D: particiju u Disk Managementu unutar Windowsa.
Čak i ako jesi dodijelio sve C: particiji, lako ju kasnije "shrinkaš" u Disk Managementu i opet si napraviš D: particiju.

I to ti je to 

Edit: znači praksa je da se kod reinstalacije OS-a obrišu sve particije (osim ako baš s razlogom ne želiš neku ostaviti, recimo D: s podacima) pa se kod kreiranja novih particija automatski napravi pravilna struktura istih. Tebi je inicijalno bacilo ovu poruku za GPT jer se instalaciji iz nekog razloga nije svidjela inicijalna struktura particija. Ne bi dalje ulazio u to, ali vrlo vjerojatno ne bi ništa smetalo ni da si tako nastavio s instalacijom.

A ovi ostali problemi oko drivera vrlo vjerojatno nemaju nikakve veze s instalacijom. Windows update ti ponekad neće instalirati drivere sam od sebe pa ih moraš ručno.

ihush uto 30.8.2022 16:15

-problem.. vga odavno ima audio, kroz hdmi.

-to nije zvučna-dodatna na mbo.. tj imaš dvije.

-na laptopu se uvjek koristi integrirana-mbo, ne u vga-gpu.. + problem da s dualgraphic uvjek ide kroz recimo dodatnu-intelicu.. (ne znam kako amd radi, slično..) tj pitanje koristi li uopće integriranu u vga, uključuje li driver taj dio chipa koji je možda isti kao za ostala računala ali ne mora biti isti.. može biti tvornički različit, zaključan može biti takva narudžba huaweija jer to nije standardno što se radi za tržište nego direktno oem-narudžba..

-tj pošto si već to tražio i instalirao driver amda .. i nije pomoglo, to tad znači da ti za audio i dalje nedostaje driver.. drugi uređaj ili da moraš skinuti 'pravi' driver koji ima sve potrebno za tvoj laptop tj može biti neki huaweijev koji čisto zbog brendinga neće raditi s recimo lenovo-hp-ostalima jer installer to provjeri i preskoči-odbije, ne napravi ništa..

-ako je tako, raspakiraj deiver-install u neki folder i sysmanageru kaži da ažurira drivere iz tog foldera.. ako odgovara povući će ga, osim ako ga ignorira zbog branda.. tad potražiš na ms-win catalogu..

 

- recimo možda je to ovaj driver :)

-za winver 10x64 21-h2.. (pci\ven_1022&dev_15e2&rev_01) .. utipkaš ''amd audio huawei''.. i primijeti razliku u veličini smeća koje ti uvale kroz installer (500+mb) .. 1.2mb.

 

edit: btw.. provjerio sam driver, od 2016.. tj godinama se ništa ne mijenja, postoji, nije problem driver nego 'pravi' driver, koji će install-os prihvatiti, ostalo odbije a to je više problem tržišta-troška i zakonskiv obveza tko-što mora i koliko vremenski u godinama, pa istekom više nije dostupno za automatiku.. tj da je nešto novijeg tad bi 90% bilo ukjučeno u ms-updateu i automatika bi obavila sve..

 

edit:2 .. za tvoj laptop, HUAWEI MateBook D 16 AMD: manuals,FAQs,software download | HUAWEI Support Global

.. primjeri za recimo bios i sl. su iz 2018me, može se zaključiti da nisu željni ažurirati tj ako njihov manager ne odradi update-ažuriranja tad moraš ručno.. + klasično smeće i klasičan 'consumer support' koji nema veze s time kako se daje support za računala (jednostavno druga branša-navike, kao za tv..).

 

edit3: .. tu su tri (3) dostupna drivera, ne kažu za što.. :) 'normalno' za consumer klasu ali su barem iz 2021. tj sam driver je vjerojatno isti kao u ms-katalogu, jer obično noviji ne postoji (ili 'bolji'..).

 

B-52 kaže...
Punti kaže...

Prilikom instalacije obriši sve particije i pusti neka sam instalira. Naknadno, kad sve bude gotovo, pokreni disk management (utipkaj u search) i tamo riješi particioniranje diska.

 A tako znaci, znaci da ne radim particije odmah, nego da mu kazem da instalira na Unalocated space?

 

Da li moram opet brisati sve onako iz DOS-a ili mogu ovako normalno, sa misom?

 

 ..

-ovisi što želiš, kapacitet diska i potrebe-želje...

-kad se obriše disk, dalje 'nextaš' .. tj tad će koristiti sav raspoloživ prostor (unalocated..) tj kreirat će boot-sys-uefi.. (3-4 particije).. ne upisuješ ništa i to znači sve-max minus sys particje.

-ako je disk veći od 120gb, recimo 240-500gb.. možeš podijeliti na particije, ispod tog preporuka ne dijeliti + za trajnost (trim) je poželjno imati što veću particiju i što više slobodnog mjesta.. particioniranje to smanjuje, no trajat će dovoljno.

-kad se želi particija, upišeš za win-sys željeni kapacitet, npr 100gb.. i ostalo ostaviš, nealocirano, kasnije kad je win-os instaliraš klikaš i napraviš željenu particiju od ostatka..

 

brisanje iz dos-a.. ili s mišom? već opisano, ako bootaš neki live os, možeš klikati, dok u win-installeru nemaš drugo nego cmd-tipkanje, no to su stvari koje obaviš za minutu tj jedini problem je točno natipkati naredbe-sintaxa, koristi recimo fotič-mob za čitanje-pisanje i nije teško.. ona slika iz drugog posta je ok + provjera nakon select diska .. detail disk, tek da vidiš-provjeriš.

B-52 uto 30.8.2022 17:01

Idem sad najprije skinuti sve windows update.. to ce sigurno potrajati neko vrijeme.. a onda cu vidjeti kako dalje.. ovaj put cu definitivno pokusat bez onog njihovog programa.. probat cu skinut sve drivere rucno..

mzopg uto 30.8.2022 17:55

Ti si to baš zakomplicirao. 

 

1. Odeš na https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10%20 i skineš alat s kojim formatiraš USB stick i napraviš od njega instalacijski medij.

2. Bootaš win instalaciju sa sticka (BIOS - odabereš UEFI USB stick za prvi boot disk)

3. Kad ti ponudi odabir diska imaš opciju obrisati sve particije i kad ti ostane samo jedna ne formatirana samo klikneš ispod na NEXT i win instalacija će je automatski quick formatirati i napraviti sve druge potrebne instalacije

4. Nakon što instalacija završi potrebno je neko vrijeme da win skine sve drivere i nadogradnje

5. Kad to završi odi na https://consumer.huawei.com/en/support/driver-list/ i preuzmi drivere koji ti trebaju ili koristi Huawei PC manager

6. Ukoliko imaš i Intel komponente u laptopu odi na https://www.intel.com/content/www/us/en/download-center/home.html i skini njihov alat za automatsku nadogradnju drivera i on će ti provjeriti cijeli laptop i ponuditi drivere

 

Na kraju bi sve trebalo biti instalirano ok, a ako nešto ne radi kako treba moraš detektirati koji je to dio hardwarea i tražiti preko podrške/foruma rješenje.

B-52 uto 30.8.2022 18:24
mzopg kaže...

 

 

Na kraju bi sve trebalo biti instalirano ok, a ako nešto ne radi kako treba moraš detektirati koji je to dio hardwarea i tražiti preko podrške/foruma rješenje.

 Huawei PC Manager nece rijesiti problem..probao sam vec nekoliko puta..

 

detektirao sam da zvuk ne radi i zato sam se obratio vama ovdje za pomoc.. evo sad nakon sto su se windowsi update-ali, ispada kao da je sve instalirano sto se tice driver-a, tj. nema onih zutih usklicnika u device manager.

 

Problem je taj da zvuk i dalje ne radi, tj on ne prepoznaje zvucnike, a probao sam i na slusalice, ne reagira uopce..

 

Kad kliknem na ikonu zvucnika dole u tray-u, ponudi mi troubleshoot i pita me koju zelim provjeriti, kao da on vidi 3 zvucne kartice ili ??

 

Slike u prilogu

mzopg uto 30.8.2022 18:35
B-52 kaže...
mzopg kaže...

 

 

Na kraju bi sve trebalo biti instalirano ok, a ako nešto ne radi kako treba moraš detektirati koji je to dio hardwarea i tražiti preko podrške/foruma rješenje.

 Huawei PC Manager nece rijesiti problem..probao sam vec nekoliko puta..

 

detektirao sam da zvuk ne radi i zato sam se obratio vama ovdje za pomoc.. evo sad nakon sto su se windowsi update-ali, ispada kao da je sve instalirano sto se tice driver-a, tj. nema onih zutih usklicnika u device manager.

 

Problem je taj da zvuk i dalje ne radi, tj on ne prepoznaje zvucnike, a probao sam i na slusalice, ne reagira uopce..

 

Kad kliknem na ikonu zvucnika dole u tray-u, ponudi mi troubleshoot i pita me koju zelim provjeriti, kao da on vidi 3 zvucne kartice ili ??

 

Slike u prilogu

 Otvori "sound, video...", a možeš i "audio inputs and..." u Device manageru pa stavi sliku.

 

vidi pomaže li nešto od ovoga:

https://consumer.huawei.com/en/support/content/en-us00773271/

 

Te 3 zvučne koje ti nudi su vezane uz grafičku i nemaju veze s ovim što tebi treba.

mzopg uto 30.8.2022 18:45
B-52 kaže...
mzopg kaže...

 Otvori "sound, video...", a možeš i "audio inputs and..." u Device manageru pa stavi sliku.

 

vidi pomaže li nešto od ovoga:

https://consumer.huawei.com/en/support/content/en-us00773271/

 

Te 3 zvučne koje ti nudi su vezane uz grafičku i nemaju veze s ovim što tebi treba.

 Ne ide sa Huawei pc manager.. probao vec nekoliko puta i nista

 Taj esaudriver bi trebao biti za zvuk, mislim da je to Everest chipset. Probaj napraviti uninstall tu u device manageru, pa nakon toga klikni ikonu u device manageru "scan for hardware changes".

 

Provjeri i u BIOSu je li ti sve enejblano vezano za zvuk.

B-52 uto 30.8.2022 18:51
mzopg kaže...
B-52 kaže...

 Taj esaudriver bi trebao biti za zvuk, mislim da je to Everest chipset. Probaj napraviti uninstall tu u device manageru, pa nakon toga klikni ikonu u device manageru "scan for hardware changes".

 

Provjeri i u BIOSu je li ti sve enejblano vezano za zvuk.

 Napravio sam unable i obrisao sam taj driver i scan for hardware changes i sad ga vise nema.. mioslim da je u bios sve enable ali sad cu bacit oko jos jednom pa javim...

B-52 uto 30.8.2022 18:55
mzopg kaže...
B-52 kaže...

 Taj esaudriver bi trebao biti za zvuk, mislim da je to Everest chipset. Probaj napraviti uninstall tu u device manageru, pa nakon toga klikni ikonu u device manageru "scan for hardware changes".

 

Provjeri i u BIOSu je li ti sve enejblano vezano za zvuk.

 Tocan odgovor mrcino, pobrisao sam ga i sad je proradilo 

 

Ovo mi je jako bitno jer za par dana mi pocinje jedan jako vazan tecaj (online) i treba mi komp.

Evo u prilogu slika kako sada izgleda device manager, znaci sad je Everest umjesto onoga..

 

Veliko hvala svima koji su pomagali sa savjetima 

ihush sri 31.8.2022 08:36

-teoretski je umjesto brisanja riješiti win-troubleshoter.. tj deinstall-install napravi sličnu stvar i tad automatika provjeri sve izvore ali i izlaze zvuka (bez kojih nije omogućen zvuk).. i tad se to upali, mada je moglo raditi i prije tj kad postoji više izvora i mogućih izlaza tad to treba upariti da bi zvuk bio omogućen, bez tog je rezultat jednak mutanju.

-čak bi spajanje vanjskih zvučnika bilo dovoljno ali laptop nema takav audio izlaz na zvučnoj nego samo mic+sluške..

-reako bi da je brisanje i detekcija-reinstall bolji-brži način, kad jednom win ima sve potrebne podatke-drivere i kad sve radi tad i ta kombinacija izvor-izlaz prođe detektiranje i aktivira se...