Windows

ASUS pro79i - problem kod instalacije win 10

B-52 sub 3.9.2022 15:04

Evo probat cu ukratko objasnit..

 

Znaci kupio sam novi SSD i kad sam pokrenuo instalaciju windowsa sa DVD-a, dosao sam do onog dijela gdje odaberem particiju, medjutim tamo nije bilo niceg.

 

Otvorim laptop i onda skuzim da je tu vec netko nesto prckao i da nema onog kao "uloska" gdje se stavi hard, nego je netko ispod stavio komad kartona da disk bude na ispravnoj visini i da ne gubi kontakt. Spojim opet SSD i pokrenem instalaciju. Sad je bolje i prilikom instalacije je prepoznat SSD. Instalacija se u jednom trenutku prekine (ne znam zasto) i komp se restarta.. e od tada ja ne mogu vise nista.. bitno je napomenuti da sam u BIOS prckao po SATA postavkama, ali kasnije sam vratio sve na tvornicke postavke.. znaci od tada ne ide vise instalacija ni sa DVD-a niti sa USB-a, u smislu pokrenem instalaciju, ali zapravo se ne dogdja nista.. kao da se komp muci i ne moze odradit instalaciju..

 

Btw na stari HDD sam nekidan odradio instalaciju win 10 sa DVD-a bez problema.

 

Ima li netko ideju, da li bi mozda update BIOS pomogao?

Doduse nisam to nikad radio ali mogu probat..

 

U prilogu slike BIOS-a

 

Hvala unaprijed.

 

ihush sub 3.9.2022 17:01
B-52 kaže...

.. nego je netko ispod stavio komad kartona da disk bude na ispravnoj visini i da ne gubi kontakt. Spojim opet SSD i pokrenem instalaciju. Sad je bolje i prilikom instalacije je prepoznat SSD..

 

 -disk-kontakt mora biti dobar.. to se moraš snaći nekako..

 

B-52 kaže...

.. bitno je napomenuti da sam u BIOS prckao po SATA postavkama, ali kasnije sam vratio sve na tvornicke postavke.. znaci od tada ne ide vise instalacija ni sa DVD-a niti sa USB-a, u smislu pokrenem instalaciju, ali zapravo se ne dogdja nista.. kao da se komp muci i ne moze odradit instalaciju..

..

 -bios se ne prčka, podesiš po potrebi, kompatibilnost-specifičnost, nema čačkanja-prčkanja tj moraš znati što je što i čemu služi ili ne diraš.

-default je dobar za 99% slučajeva, kao nepisano pravilo.. ali i razlika, sve +10god starosti i novo je različito.. nekad xp-w7, sad w10, uefi itd. tad se default razlikuje po generaciji, os-hw i tad je pravilo 'suprotno' tj ne čačkaš nego podesiš potrebno, npr sata mod ahci, što je povezano s uefijem, gpt.. tj ovisi što želiš i što bios podržava-nudi.

-dvd je problematičan, može biti sve ok podešeno i recimo loša snimka-čitljivost.. + starost dvd-playera i realno više se ne koristi + sporo.. + u bootanju nema crc-korekcije-popravka, boot ili radi ili ne .. problem je čitljivost, lako je za normalne snimljene podatke-sadžaj to riješava crc itd. .. svakako je bolje s usbom, ali na starom je sve pitanje-problem.. npr koji port, usb 1.1, 2.0 (sigurno nema 3.0 nativno..) podržano od biosa ili ne kao i emulacije koje bios nudi, jer je u to vrijeme usb bio nešto novo, npr neke mbo ne bootaju mbr-legacy, samo u gpt-uefi modu sa usb-a.. (tad je mac već koristio usb-uefi.. a tek od 2018 je uefi i svi problemi s bootom, npr linux-ubuntu riješeno.. računala od 2010-2015.. su 'divlji zapad' za te standarde tj svaki je slučaj za sebe, bug-propusti i nešto što je tek bilo u razvoju standarda..

 

B-52 kaže...

..

 

Btw na stari HDD sam nekidan odradio instalaciju win 10 sa DVD-a bez problema.

 

Ima li netko ideju, da li bi mozda update BIOS pomogao?

Doduse nisam to nikad radio ali mogu probat..

..

 

 -bios se ne čačka.. ne pokušava se s fleshanjem (možeš napraviti 'ciglu') tj ako je već sve radilo tad nije problem bios, skoro nikad nije nužno nadograditi tvornički.. tek s par izuzetaka ili novih fičera dok laptop nema što imati novog .. jer to nije pc-zdelanac itd. no može dodati neke opcije, ispraviti bugove itd i u pravilu kao za sve ostalo (driveri-soft..) uvjek je preporučena novija-posljednja verzija.. ali ne kao neko čačkanje, nego to radiš kad je računalo ispravno, kad radi.. jer ako bilo što zapne imaš ciglu.

-ako kreneš s fleshanjem dok ne obaviš, 100% .. ne gasiti, imaš samo jednu šansu, ne bi trebalo biti problema ali ti već imaš neki problem s računalom.. dok se ne zna koji sve može biti problem.

.. npr možda je crknut ili zablokiran (novi) ssd-disk, ne bi trebao raditi problem flashanju-biosu.. ali nikad nije sigurno a da je uzrok problema disk je nagađanje kao možda, što ako je npr pregrijavanje, ram, nešto treće?

 

-korisit usb, recimo mbr-legacy mod ili oba+f-tipka za boot.. a možda mora gpt kao za neke gigabaytice iz tog vremena (kao bug).

-ako nudi uefi fičere, možeš uključiti.. neće smetati.

-isključiti fastboot dok se obavlja install i sl. + isključiti sve dodatno kao tpm, sec.boot .. ne treba. (osim ako imaš razlog za to, ako želiš i ako se nudi opcija..).

-probati drugi usb port, laptop spojen na struju-ispravljač, +treba vremena, ovisno o resursima, cpu-ram.. na starijem-slabijem hw to može potrajati, npr 'crni ekran' može biti recimo pola sata.. dok na novom prođe za par sekundi + pogotovo kad instaliraš s dvd-a... tj možda je to sve bilo ok, samo nisi dovoljno dugo čekao (što je normalno, jer nemaš nikakve info.. izgleda kao smrznuto, treba iskustvo za prepoznati-znati kako se što ponaša).

 

-sumjiv može biti ssd.. bezvezan brand, recimo sec.čip je zaključao disk iz bilo kojeg razloga.. ili crni ekran iz prošlog reda i disk je u 'drty stanju'.. ili hibernira ili .. su u šumici :))

-ako imaš bilo koji usb-live, ubuntu-kubuntu kao preporučljivi linux ili hirens-minipe (win).. bootaš i vidiš, tj te stikiće treba imati pri ruci uvjek, kao alat, ako nešto-bilo što radiš sam na računalima.. olakša otkrivanje problema, traženje recimo što boota mbr-gpt itd.. + a tad vidiš i ssd-disk, vidiš što je s njim, imaš recimo hwinfo koji kaže da je recimo neispravan ili obrišeš, lakše nego 'iz dosa'..

 

-kod svake instalacije, clean.. obriši disk, sve, diskpart-clean.. (briše particije, reinicijalizira se disk.. naravno ode sve s diska, podatci-dokumenti, sve.. no na novom disku u pravilu nemaš ništa..).

-diskpart, kad se boota install i pojavi prvi meni.. možeš otvoriti CMD, shift+F10.. utipkaš diskpart (+enter).. select disk, clean .. +!!! oprez, moraš biti siguran da je pravi disk, da nije pogrešan, ode sve..

-tad nastaviš.

 

+ za novo-najnovije računalo tj mbo-chipset-kontroler (diska) treba dati i novi driver (koji nije postojao za vrijeme izrade win-image-installa i nije u bazi drivera..) jednako za stari hw jer ponešto je ms posljednjih godina odbacio, abandao, .. pa ovisi, 90% da ima driver za starije računalo ali možda nema.. ako ne vidiš disk vjerojatno nema driver .. ili je zaključan-sec-tpm ili bug-greška internog disk kontrolera u disku-ssd..

-oznaku drty s diska makne automatika win kad primjeti, tj chkdsk.. linux distra ga ne dira jer nema win soft.. tj zbog zaštite-sigurnosti se takav sys ne boota (jer bi se moglo pročitati podatke recimo hibernacije, pass-user.. zanima jamesbonda, ne običnog korisnika ali ti stvori problem..) :)

 

itd.

B-52 sub 3.9.2022 18:28

Ja pretpostavljam da je do diska.. probat cu ga spojit na drugi komp i pobrisat sve sa diska pa pokusat ponovo instalirat win

 

Sto se tice usb-a, pojavio mi se ekran gdje je pisalo da je image napravljen sa rufusom ali da on podrzava samo MBR - BIOS (slika u prilogu) i ja sam tada napravio novi image sa rufus-om u MBR ali opet nije uspjela instalacija.. ja mislim da je do ssd-a nesto definitivno

 

B-52 sub 3.9.2022 21:17

Znaci spojio sam SSD na drugi komp i pobrisao sve sa njega i pokusao novu instalaciju win ali ne ide.

SSD kad spojim na drugi komp, radi sve bez greske..

 

Vratio sam natrag stari HDD u laptop i sve radi ok.. dok mi ne padne nesto novo na pamet ili se netko od vas neceg ne sjeti..

ihush ned 4.9.2022 03:38
B-52 kaže...

Ja pretpostavljam da je do diska.. probat cu ga spojit na drugi komp i pobrisat sve sa diska pa pokusat ponovo instalirat win

 

Sto se tice usb-a, pojavio mi se ekran gdje je pisalo da je image napravljen sa rufusom ali da on podrzava samo MBR - BIOS (slika u prilogu) i ja sam tada napravio novi image sa rufus-om u MBR ali opet nije uspjela instalacija.. ja mislim da je do ssd-a nesto definitivno

 

 -pogrešno.. sve si pomiješao ili čitaj ponovo (s razumijevanjem) što ti piše na bootekranu..

-pokušavaš bootati uefi-gpt only stikić-medij na računalu u legacy-mbr-clasic modu.. to neće, ili-ili, dizel ili benzin, lijevo ili desno, mbr ili gpt. Staro računalo možda nema uefi opciju, možda ima bugovito.. + uvjek treba koristiti bootmeni tipku (na tom laptopu f9) za izbor, jer tad ako je medij u oba moda vidiš oba i izabereš potreban mbr-ili-gpt..

 

-nije važan os, može biti win-lin-mac (isti hw, isti bios, do prošle godine je mac bio intel pc.. sve je isto pa i boot ili na kojem računalu-osu je naprvljen) ali svaki os kao i svaka apps traži nešto, neku postavku, neki resurs, neku opciju u biosu koja je možda defaultna možda različita.. pa ako na jednak način npr u gpt-uefi modu napraviš linux medij dobit ćeš istu poruku rufusa..

+ na starom računalu može biti nešto sasvim deseto.. tj bug-greška-propust koji se prije desetljeća nije ni znao jer se nije ni koristilo, možda novi bios fixa, možda ne.. npr usb treba biti u hd-emualcijskom modu, ne kao cd, fdd.. a to su prije installermediji tražili, recimo cd-emulaciju, tj bios mora znati kako pravilno bootati neki medij i možda je problem u toj generaciji-seriji dok možda na drugom računalu koje je slično to radi bez problema..

-serija gigabaytica nije bootala s usb-a osim ako je u uefi modu koji se tad nije koristio .. greška-bug.. ostali brandovi kao asus-asrock nisu imali taj bug, pošto su se tad koristili xp-w7 windovsi nije bilo od koristi no tad je bila rutina-većina s cd-dvd-a.. dok je samo mac bootao uefi tj ako se od tog računala radio hakintoš.. što će reć, mogući su slučajevi-kombinacije kad nije juzerska greška (opcije-kompatibilnost-standardi) nego bug+kombinacija pa jedna radi, druga ne.

 

B-52 kaže...

Znaci spojio sam SSD na drugi komp i pobrisao sve sa njega i pokusao novu instalaciju win ali ne ide.

SSD kad spojim na drugi komp, radi sve bez greske..

 

Vratio sam natrag stari HDD u laptop i sve radi ok.. dok mi ne padne nesto novo na pamet ili se netko od vas neceg ne sjeti..

 -kako si pobrisao disk? .. mogao si bez vađenja, diskpart-clean.. to je 'pravo' brisanje.. to treba napraviti kad nismo sigurni u kojem modu je disk, kad se pokušava .. kad nema podataka koje ne smiješ izgubiti.

-možeš i obrnuto, tj ako je problem nekako povezan s bootom, usbom itd.. možeš install obaviti na drugom računalu i tad vratiš u laptop.. ili ručno, što se svodi na kreiranje par particija, raspakiravanje win-imagea wim-esd kao unzip i na kraju kreiranje bootmenija.. tj to isto napravi installer a ovako se radi ručno na drugom računalu ili kao oem predinstall i prvo paljenje te traži ime i ostalo ... u normalnim slučajevima to nema potrebe tako raditi.

 

-usb... ili sata-intel-rst driver ili sporost i problemi s čitanjem dvd-a .. pa i sporost-resursi starog hw-a.. ponekad samo treba duže vrijeme.

 

btw.. podesi bootorder u biosu, treba biti prvo hdd, ne removable (što bi bilo logično, za usb..) jer je usb ekšli pod hdd (emualcija-mod rada..).

+ ponovo, uvjek koristiti bootmeni, bios oreder je (tad) sporedan, za tvoj laptop f9 .. ili esc pa izbor dalje.

-rufus nudi opcije, emulacije.. ali da bi se to koristilo treba znati npr što neko računalo-kombinacija traži.

-lakše-brže je koristiti ms-mctool.

+usb bi mogao biti u fat32 i tad je superfloppy koji može bootati u oba moda (tj nema mod i zato se mora izabrati u bootu), mctool radi automatikom i ne nudi, ne pita ništa.. rufus nudi svašta ali treba znati što u kojoj kombinaciji treba, što radi ili ne a ponekad treba isprobati više kombinacija dok to otkriješ za svoje računalo tj ovisi o biosu, bugovima i sl.

 

-u usporedbi s ručnim ili instalom na drugom računalu običnom juzeru se ne isplati toliko isprobavati-kemijati, tad je brže ručno ili drugo računalo (može se u rebootu ugasiti i prebaciti disk u laptop..).

B-52 uto 6.9.2022 00:24

Ne vjerujem da je nikakav bug, nikakva greska, jer, kako rekoh, prije par dana sam bez problema instalirao win 10 (na stari HDD)

 

Ovo za diskpart (il sta vec) mi na zalost nije palo na pamet, pa sam premjestao disk u drugi komp da ga pobrisem, al nema veze..

 

A ovo da se instalira win na nekom drugom kompu, vjeruj mi da je i meni to palo na pamet, i mislim da cu to i napravit.

 

Ovo sto si spominjao kod boot-a tipku F9 - za to nisam imao pojma :(

 

ihush uto 6.9.2022 01:49
B-52 kaže...

Ne vjerujem da je nikakav bug, nikakva greska, jer, kako rekoh, prije par dana sam bez problema instalirao win 10 (na stari HDD)

 

Ovo za diskpart (il sta vec) mi na zalost nije palo na pamet, pa sam premjestao disk u drugi komp da ga pobrisem, al nema veze..

 

A ovo da se instalira win na nekom drugom kompu, vjeruj mi da je i meni to palo na pamet, i mislim da cu to i napravit.

 

Ovo sto si spominjao kod boot-a tipku F9 - za to nisam imao pojma :(

 

 -svaki brand ima neke svoje f-tpke za ulaz u bios i cms-quickbootmeni.. ili esc za meni u kojem se to sve nudi..

-da bi tipke radile treba podesiti-provjeriti postavke biosa, npr isključit fastboot (jer preskače detekciju hw i prosljeđuje sve osu) + brzina bootanja novijh računala + ssd.. prođe u sekunci boot-post, poruke na ekranu (kao koja tipka je za što..) a ako promašiš boot ide dalje redosljedom. itd.

 

-ako već koristiš drugo računalo možeš 'ručni' installl..

-prvo obrišeš disk, diskpart-clean..

-drugo, diskmanagerom (u win gudi dio diskparta, lakše je) inicijaliziraš disk u recimo mbr modu (ili ovisno što ti laptop nudi-podržava, može uefi..)

-kreiraš boot particiju od cca 500mb kao ntfs ili fat32 (za uefi + secboot..) + diakpartom selektriraš i postaviš active particiju.

-kreiraš sys-os particiju od ostatka ili koliko želiš.. (ovisno o kapacitetu diska 120 ne dijeliš, 240-veće može..) npr +100gb za os, ostalo ostaviš nealocirano i kasnije kad je win gotov diskmanagerom kreiraš particiju...

 

-tad dolazi pipljav dio dism-om u cmd kao admin, tipkanje.. ukratko, ovis koji kompresor je korišten za iso.. mountaš iso image win (ili na mediju kao dvd-usb), uđeš u win folder i pronađeš install .. esd ili wim (kompresirani) ..

ako je esd, prvo vidiš sadržaj, obično je win pro pod indexom 5 ..

dism /Get-WimInfo /WimFile:install.esd

u raspakiraš ga u wim, ovisno o indexu, koju verziju home-pro.. edu

dism /export-image /SourceImageFile:install.esd /SourceIndex:5 /DestinationImageFile:install.wim /Compress:max /CheckIntegrity

zatim taj wim raspakiraš-kopiraš na sys-os particiju, koja je možda x: ..

dism /apply-image /imagefile:install.wim /index:1 /applydir:X:\

a jedini problem je slovo-path diska kao X: ili koje slovo ima na tom računalu.. često se za boot doda slovo b: za install x: .. u primjerima, wim raspakiraš na x: u takvom slučaju. ...

kad je to gotovo, bootsectom kreiraš boot meni navodeći path x:windows foldera i b: boot particije.. 

bcdboot X:\windows /p /d /addlast /f ALL /s B:

.. to je to, gotovo, jednako kao oem predinstall os, izvadiš disk i ubaciš u laptop, upališ i dalje dovršiš install userskim podatcima itd..

-ako ima problema s bootanjem.. ubaciš install medij i pursitš automatiku-repaira da popravi, reboot i vjerojatno radi :)

 

-ručnom metodom eliminiraš sve boot-mod probleme, ali naravno računalo i postavke biosa moraju biti ispravne, odgovarajući mod uefi ili gpt ..

-za neki bios moraš ući i saveati s novim diskom, da bi bio dozvoljen boot itd..

mzopg pet 9.9.2022 02:21
B-52 kaže...

Evo probat cu ukratko objasnit..

 

Znaci kupio sam novi SSD i kad sam pokrenuo instalaciju windowsa sa DVD-a, dosao sam do onog dijela gdje odaberem particiju, medjutim tamo nije bilo niceg.

 

Otvorim laptop i onda skuzim da je tu vec netko nesto prckao i da nema onog kao "uloska" gdje se stavi hard, nego je netko ispod stavio komad kartona da disk bude na ispravnoj visini i da ne gubi kontakt. Spojim opet SSD i pokrenem instalaciju. Sad je bolje i prilikom instalacije je prepoznat SSD. Instalacija se u jednom trenutku prekine (ne znam zasto) i komp se restarta.. e od tada ja ne mogu vise nista.. bitno je napomenuti da sam u BIOS prckao po SATA postavkama, ali kasnije sam vratio sve na tvornicke postavke.. znaci od tada ne ide vise instalacija ni sa DVD-a niti sa USB-a, u smislu pokrenem instalaciju, ali zapravo se ne dogdja nista.. kao da se komp muci i ne moze odradit instalaciju..

 

Btw na stari HDD sam nekidan odradio instalaciju win 10 sa DVD-a bez problema.

 

Ima li netko ideju, da li bi mozda update BIOS pomogao?

Doduse nisam to nikad radio ali mogu probat..

 

U prilogu slike BIOS-a

 

Hvala unaprijed.

 

 Koji laptop, točan model?

 

Ne kompliciraj sa rufusom, nego odeš na službene MS stranice i tamo skineš alat s kojim napraviš bootabilni USB.

https://www.microsoft.com/hr-hr/software-download/windows10ISO