Vijesti by forumaši

Novi Bluetooth LC3 Audio Codec donosi revoluciju

T700 uto 29.9.2020 11:29

 U videu je to objasnio youtube Gary https://www.youtube.com/watch?v=KxI1-NdmHU8

 

Ja nosim slušne aparate pa mene najviše veseli jer će to donjeti veliki skok za slušne aparate budući da je novi kodek isprva primarno bio razvijan za slušne aparate. Oni koji nose slušne aparate mogu čak čuti youtubera CliffAud tj audiologa koji opisuje prednosti koje donosi novi LC3 za one koji imaju slušne aparate https://www.youtube.com/watch?v=nDCsif0nhEY

 

 

Za mene koji nosi slušne aparate tj planiram nabavit za 2 godine slušni aparat koji podržava novi LC3 kodek za mene to znači da će moči biti kompatibilan sa svim računalima, sa televizorima koji podržavaju bluetooth 5.2 , da ču moći ići u kino i pritom primati čisti zvuk direktno u slušne aparate ali pod uvjetom da kino omogučuje stremanje zvuka na taj način preko novog LC3 kodeka. Isto bude vrijedilo za restorane koji imaju upaljen tv a od galame ništa ne čujes ili slabo čujes. Isto to budu mogli i oni sa bluetooth slušalicama ako podržava novi LC3 standard. 

Osim toga donjet ce mi manje komplikacije i uštede, prije sam morao kupiti za tv posebnu bluetooth bazu koja se zove (tv link) i koja je kompatibilna sa mojim slusnim aparatima u mojem slučaju sa streamerom koji nosim oko vrata) sada se ne nose streameri jer se tehnologija čipa smanjila i počeli su ugrađivati bluetooth čip direktno u slušne aparate.  No sada postoji problem, postoji BLuetooth clasic kodek i Bluetooth NFE koji je apple razvio sa Resoundom (proizvođačem aparata)  i tako naprimjer možete nači neke slušne aparate koji su kompatibilni sa Iphone, Ipadom no nisu kompatibilni sa androidom ili bilo čime drugim. Nešto kasnije je Google isto radio na tome da takve slušne aparate osposobi za rad pa je napravio ASHA protokol no tu postoji problem, da bi ta Asha bila podržana mora ga podržavati proizvođač slušnog aparata a drugi problem iako ga donosi Android 10 svejedno ga mora podržavati proizvođač smartphonea.  A sad je popis android smartphonea malen i ne podržavaju svi modeli. Neko vrijeme neki od nas šalju molbu proizvođačima da nek uključe podršku za ASHU ali njima to nije visoki prioritet. Pa nam ostaje opcija kupi Iphone ili neki od podržanih Androida. 

No budući da dolazi novi kodek koji bude standard za sve a slušne aparate ne mjenjam manje od 5 god sada manje od 7 godina budući da  HZZO više ne doplatu za slušne aparate 5 godina kako je bilo prije, podignuli su to na 7 godina. Doplata ionako nije bila velika, evo primjerice bilo je 2600kn po slušnom aparatu. A slušni aparat koji se uzme za samo te novce ionako ne valja ništa, već treba doplatiti veću sumu novca da bi bio naprednji, jači procesor koji daje čisti zvuk, koji ima napredne mogučnosti i naravno taj bluetooth čip cijena po aparatu zna biti i 10 000 prema više. To je približna cijena pa nemojte me odma lomiti zbog toga, sve ovisi koji brend, koji model, koje opcije ima. Večinom se držimo poznatih brendova koji su pouzdaniji, bolje razumijemo i moram navesti večina nas često kupujemo isti brend jer svaki brend ima svoj zvuk. Nekim ljudima se teško naviknuti na drugi zvuk tj zvuk koji nudi drugi brand aparata. 

 

Eto ukratko od mene :)