Nemo nemo sri 23.10.2019 21:10

Da li bi nešto dobio na brzini rada ili na "očuvanju" HDD (životnog vijeka), na kojem su sada Windowsi, ako bi, ako je to uopće i moguće, u "svoj PC" stavio SSD od recimo 240 GB i na njega stavio Windowse? Ako se to isplati, koji SSD bi mi preporučili? Naravno cijena je ograničavajući faktor.

Hvala!

CyberDemonVZ čet 24.10.2019 10:06
Nemo nemo kaže...

Da li bi nešto dobio na brzini rada ili na "očuvanju" HDD (životnog vijeka), na kojem su sada Windowsi, ako bi, ako je to uopće i moguće, u "svoj PC" stavio SSD od recimo 240 GB i na njega stavio Windowse? Ako se to isplati, koji SSD bi mi preporučili? Naravno cijena je ograničavajući faktor.

Hvala!

 Da, jako bi dobio na brzini ako bi windose i programe pokretao s SSDa.

Naravno da bi HDD dulje trajao ako ne bi koristio njega za zapisivanje, nego SSD :) Zapravo, nakon X minuta (ovisno o postavkama u Win) HDD dr ugasi ako se ništa ne zapisuje ili čita s njega.

Ja ima SSD takve veličine, gore imam Windowse i sve programe i računalo je nekoliko puta brže nego prije. Od pokretanja, do učitavanja programa ili njihovog korištenja.

Sad je bilo nekoliko akcija na neke SSDe, probaj pratiti temu:

https://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/popusti-akcije-dobre-ponudehardver/66513.aspx

ckobu uto 17.3.2020 21:14

Trebam testirati i onda klonirati Transcend 2.5 PATA SSD

Spojio sam ga na HDD Docking, USB kablom u matičnu. 

Win Explorer ga vidi i mogu doći svih podataka. Međutim, službeni alat Transced SSD Scope ne prepoznaje disc.

 

Što trebam napraviti da mi disc bude dostupan? Ovaj SSD se inače koristi u klavijaturi i formatiran je (predpostavljam) u njoj.

ckobu sri 18.3.2020 00:45

He he, postoji i može se još uvijiek nabaviti, Amazon, ebay ...

Ako netko ima kakav info gdje to uzeti kod nas, bio bih zahvalan.

 

I dodatni detalj koji možda pomogne, kada odvajam USB od računala javi se obavijest ka na slici?

 

CyberDemonVZ sri 18.3.2020 14:57
ckobu kaže...

Trebam testirati i onda klonirati Transcend 2.5 PATA SSD

Spojio sam ga na HDD Docking, USB kablom u matičnu. 

Win Explorer ga vidi i mogu doći svih podataka. Međutim, službeni alat Transced SSD Scope ne prepoznaje disc.

 

Što trebam napraviti da mi disc bude dostupan? Ovaj SSD se inače koristi u klavijaturi i formatiran je (predpostavljam) u njoj.

 Vjerojatno mu Transcend softver želi pristupiti izravno preko PATA (IDE) sučelja. Vjerojatno moraš pronaći PC koji ima IDE konektor na ploči.

 

P.S. jesi pogledao na stranice proizvođača dal postoji kakav workaround kad ga želiš čitati preko USBa?

Haker_x pet 3.4.2020 17:03

Nekako mi se ova tema čini najprikladnija za ovaj post da ne otvaram novu.

Koristim Samsung 840 Evo 120GB i Samsung Magician za kojeg javlja da ima novu verziju ali neće da je instalira, odem na update, pokrenem instalaciju, odaberem jezik i kliknem OK i izbaci ovu grešku

 

Isto je i kada skinem instalaciju sa samsung site-a i pokrenem je nanovo, čak sam obrisao magician misleći da bi moglo biti do toga da mu treba fresh instalacija ali ni to nije pomoglo. Kasnije pomislim da možda ne podržaje Windows 7 ili moj model SSD-a jer su stari, nađem manual i vidim da podržaje oboje(predpostavljam da pod 840 Series misle na sve Samsung 840 SSD-ove, uključujući i 840 EVO).

Kucao sam ovu grešku na googleu, ima slučnih situacija ali nije isti ovaj broj i nije niti jedan post za Samsung Magician.

Probao sam i preko safe mode-a da instaliram, onako mi palo na pamet da bi moglo biti do toga, ali ništa, ista greška.

CyberDemonVZ pet 3.4.2020 18:06

Problem s Windowsima.

Možda imaš nekakav strogi antivirus, možda zabranu pisanja u neke direktorije koji trebaju programu, možda neki direktorij nije na defaultnom mjestu.....

 

Jedino što mi pada na pamet je da pokušao pokrenuti instalaciju sa Run as administrator"

Haker_x pet 3.4.2020 18:50

Jesam, pokušao sam sa administrator privilegijama, ista greška. Antivirus je licencirani ESET Internet Security, nije izbacio nikakvu obavijest, a izbaci kada je bilo šta u pitanju, blokiranje neke web stranice, blokiranje sumnjivog(potentially unwanted) software-a i slično. Nisam ništa čačkao oko windowsa, nisam mijenjao privilegije niti sam pomjerao ikakve bitne foldere. Možda, ali sumnjam, možda ima veze što nemam nikakav update na Windowsu, potpuno je stock, ali ne vjerujem da to može smetati.
Skinuo sam 5.3.1 verziju sa Guru3D i bez problema je instaliralo, a imao sam 5.2.0 prije nego sam je obrisao i naravno opet izbacuje da ima novi update. Ne mogu da nađem opciju da isključim da ne provjeraje update Magician-a, izgleda da nema te opcije.
Probao sam i isključiti antivirus i ponovo pokušati i ista greška, tako da nije do njeg, on izbaci notifikaciju za svaku intervenciju.

Goofy pet 3.4.2020 19:13

Pozdrav,
ovo mi izgleda kao da je problem u nedostatku updatea za windowse. Moguce da instalacijska procedura koristi neke funkcije, metode, procedure koje su kroz update dodane u windows 7 i na stock verziji ne postoji.
Mozda se varam, ovo je samo moje misljenje.

ihush sub 4.4.2020 00:05
Haker_x kaže...

.. Možda, ali sumnjam, možda ima veze što nemam nikakav update na Windowsu, potpuno je stock, ali ne vjerujem da to može smetati.
..

 -upravo to očekuju sve novije apps, tj kao što se podrazumijeva da nemaš čist win7 nego (prakički obavezno) +SP1.. + važne sys.updateove ovisno što se sve koristi npr .net/directx itd. Tako da može i ako nemaš neki drugi očigledan razlog tad najvjerojantije to je uzrok problema. + kako osevi ''odumiru'' proizvođači ih ne supportaju tj ne kontroliraju kao kad je to aktualan os a win7 je mrtav (neovisno što je soft besmrtan-vječan-nepoderiv, support nije). Možeš koristiti stairju verziju, ili update .. ili možeš bez tog softa.

 

+ vidi npr 10) To use Samsung Magician 6.0, the .Net Framework version 4.6 or more must be installed. i naravno, ako nemaš novi .net neće.. (isti problem je nekad bio s radeon-CCC i -net20.. tj proizvođači očekuju posljednju-updateanu verziju i to nije stvar tvojeg izbora-želje..).

Haker_x sub 4.4.2020 00:43

Da su bar napisali u requirements šta sve treba pa da probam instalirati. Da, SP1 je windows a net framework već imam instaliran(nešto ranije je instalirano noviju verziju, 4.7.1.) ".NET Framework 4.6 or a later update is already installed on this computer." direct x je 11ka, grafička ne podržaje noviji, ali još nešto fali, kokad ima toga dosta, net framework, windows installer, c++ redistributable, direct x i ko zna šta još sve i hajd sada znaj šta njemu treba od svega toga, samo da su to dodali u installation guide valjalo bi.
Ne smeta stara verzija samo da mi ne izbacuje nekoliko puta dnevno notifikaciju iznad sata i notification bar-a, ako bude baš previše dosadno morati ću ga onda skroz ukinuti.

Pokušao sam i ovo jer je slična greška a kolega iznad je napisao jer bi moglo biti da nema pristup nekom direktoriju koji mu je potreban, ali nije pomoglo, tako da izgleda nije ni do toga

https://support.malwarebytes.com/hc/en-us/articles/360039018593-Runtime-Error-when-installing-Malwarebytes-for-Windows-v3

 

Probat ću nekako kontaktirati njihov support da probam dobiti informacije šta je još potrebno.

ihush ned 5.4.2020 16:06
Haker_x kaže...

Gledam da naguram do 6 godina pa ću onda Prije eventualno ako dođem do novca pa kupim minimalno 250GB SSD i vjerovatno ponovo idem na Samsunga jer sam sa ovim stvarno prezadovoljan.

- os nije nešto čime se obaraju rekordi.. (ok, ako ti je to gušt..). OS je samo alat koji koristiš, requirementsi-resursi koji su btw identični za sve oseve već desetljeće.. ako ti radi os-x, radit će i y ..jednako uklučujući i macos-lin-win tako da nemaš razloga ostati na starom, tj obrnuto, nemaš izbora jer je to stvar biznisa-OEMa koji te gurne, zbog appsa tj ono što koristiš na računalu a to je najmanje stvar osa ili izbora.

- ako imaš urednu licencu, možeš upgrade na w10, aktivirat će se (paziti tad na home/pro..) ili bez aktivacije, 10tka radi.. ili za par eura online itd. i tad kao pravilo ideš na najnoviji build, sve je na ms stranicama mctool-nextanje, čisto-radi.

- no i dalje je taj soft nepotreban, tj možda je prije 5-više godina bio potreban-koristan (dok npr driver/os nisu uključili neku opciju kao trim i sl. ili soft za migraciju-kloniranje ..) ali realno to je dodatni soft bez kojeg možeš, pa čak i ostati na starom win bez nekog ''gubitka'' ..

 

-gledaj to ovako, vjeruješ samsungu jer ti se pokazao ok-radi (kao što bi radio svaki drugi 99%..) i to je ok, no koliko oni ulažu u neki support-soft? Kolika im je želja ažurirati za strako kupca stari soft tj za stari win? Njihov interes je suprotan tvojem kao kupca, tj po isteku jamstva ne žele da ti vječno radi nego da kupiš novo, osim dijela renomea-robustnosti pa ne žele kvarove... no kao s ostalim stvarima, tad ti ništa ne znači to što je stari disk izdržao više godina jer .. +kako mu vrijeme ide statistika-cluster mu ističe i možeš očekivati kvar TRIM u idućim godinama (jer to je tako sa SSD načinom rada, tj broj ciklusa-zpisivanja po ćeliji). Hoće li ti tad samsung biti loš? -Bit će isti, kao svi ostali jer svi rade isto, po istim pravilima s istim kontrolerima, dok je samsung ipak proizvođač chipova i ima zasluženi renome (dobar).

 

-nije cilj posta promijeniti tvoj izbor tj pozitivno iskustvo, sa starim win ili diskom.. tj oboje je ok, ali te biznis-soft.ind. tjera na nadogradnje, dok ovisno o onom što koristiš-radiš možeš birati kad ćeš na novije ili kad moraš na novije. W7 je mrtav kao i xp .. svaki os je odličan, no što je izbor?

Haker_x ned 5.4.2020 22:42

Najveći mi je problem instalirati sve što mi treba(iako ih nema puno, max 30 komada), bookmarke na browseru vjerovatno mogu backupovati pa ponovo restore. Ako uspijem doći do novca za bar 250ku obavezno ide 250ka i fresh sistem, a na ovaj instaliram igrice, a ako ovaj crkne u međuvremenu onda ide opet 120ka.

Bez Magiciana mogu, realno trebao mi je samo radi eventualnog update firmwarea(kojeg sigurno više neće biti),da imam uvid koliko je upisano podataka(hd tune pro pokazuje 54932352582GB) i da vidim da mi je sve podešeno za maximalne performanse(Sata III i uključen AHCI, za rapidom nemam potrebe), danas nije niti jednom izbacio notifikaciju da je dostupan novi update, možda da mu blokiram pristup internetu nebi nikada izbacio a to mogu preko antivirusa, ako bude izbacivao notifikacije a ne bude efekta ako mu blokiram pristup internetu jednostavno ga obrišem i idem dalje.
Definitivno bi kupio za par eura online licencu, tako sam i za antivirus kupio godišnju licencu i stvarno nikada problema, još mjesec-dva i godina tako da vjerujem da nebi bilo problema ni sa win licencom.

Realno svaki proizvođač ima isti cilj, da njegov uređaj radi dok traje jamstvo i da ponovo kupiš novi, tako bukvalno razmišljaju svi proizvođači tehnike, kako računara i računarskih dijelova tako mobitela, TV-ima i svega ostalog.

Windows 7 je izašao ako se ne varam prije više od 10 godina, tamo nekada 2009e, pa onda 8, pa 8.1 i onda 10, nekako je logično da tjeraju na novije jer su u međuvremenu izašla tri OS-a, da sam na osmici vjerovatno nebi bilo problema.
Vjerovatno je doživio ovoliko i dobro me služio zato što nemam puno upisanih podataka, manje od 30TB za više od 5.5 godina a tada se sjećam kada sam ga tek kupio da sam negdje pročitao da mu je neki maximum 40TB. Mogao je on crknuti i prije 1TB to mi je jasno jer tehnika je takva, nikada ne znaš kada će te izdati.
Samo sam jednom radio fabrički reset, nekako usporio pa sam to uradio, napravio clone disk na HDD i onda ponovo vratio nakon restarta, nije se ništa promijenilo a SSD se normalizovao.

Sada se za istu cijenu kupi 860 EVO 250GB, znači da su cijene u odnosu na prije 5-6 godina spale više od 50% kada se uzme u obzir cijena/prostor, dok se Kingston A400 može uzeti od 480GB za istu cijenu, ali bi ipak išao na neki srednji rang i Samsung EVO.

ihush pon 6.4.2020 08:21

-kao info za izbor novog.. tj cijena/kapacitet i sl. kriteriji uz trajnost tj statističku mogućnost trajanja po TRIMu..

pravilo je vrlo jednostavno, što veći, s manje zauzetog mjesta (više slobodnog, npr za win-sys disk od cca 120gb do 50%..), to trajniji, tj trim tad na većem kapacitetu + slobodan prostor može bolje rasporediti korištene ćelije-clustere i time produljiti trajnost diska, ali realno trajnost je dovoljna tj jamstveni rokovi i normalno korištenje tj rezultat da će disk raditi nekoliko godina bez kvara, dok su garancije 2-3-5 god. za većinu takve da nema kvara.. tako da osim same klase-kvalitete (a to je povezano s jamstvom) ne treba previše gledati na to, uzmi što ti je isplativo, uzmi veće ili brže. Trajnost je dovoljna dok svaka nova serija može imati neki bug-problem tj sve što znaš za prošle godine-serije s novima ne vrijedi dok se ponovo ne dokažu, tj to je image-renome i tad je ok vjerovati smasungu .. ali razlike nema, + kao za sve ostalo to je svega par proizvođača u svijetu, sve je isto, samo različit naziv-logo iste stvari...

+ firmware (kao i nadogradnja biosa i sl.) .. pravilo, najpouzdaniji-najprovjereniji je originalan tvornički tj s tim su obavljeni svi testovi i tek ako je otkriven neki konkretan bug se ide na novi, dok za 99% ne treba nikad (mada reklame sugeriraju da treba..) ili kao za update kad je neki novi fičer ili kompatibilnost s OSom.. tad je to update, ne fix.. bez takivh razloga, preporuka ostaviti original, radi.

Drky1991 pon 13.4.2020 21:34

  

dali su ove tri komponente kompaktabilne jedna sa drugom

970A-UD3 - Gigabyte
Kontroler PCI-E, DELOCK, 2 x unutarnji M.2, niskoprofilni oblik                           https://www.links.hr/hr/kontroler-pci-e-delock-2-x-unutarnji-m-2-niskoprofilni-oblik-053200224               
SSD 1000 GB KINGSTON A2000 SA2000M8/1000G, M.2/NVMe, 2280, maks 2200/2000 MB/s     https://www.links.hr/hr/ssd-1000-gb-kingston-a2000-sa2000m8-1000g-m-2-nvme-2280-maks-2200-2000-mb-s-051400660

ihush pon 13.4.2020 23:17
Drky1991 kaže...

  

dali su ove tri komponente kompaktabilne jedna sa drugom

970A-UD3 - Gigabyte
Kontroler PCI-E, DELOCK, 2 x unutarnji M.2, niskoprofilni oblik                           https://www.links.hr/hr/kontroler-pci-e-delock-2-x-unutarnji-m-2-niskoprofilni-oblik-053200224               
SSD 1000 GB KINGSTON A2000 SA2000M8/1000G, M.2/NVMe, 2280, maks 2200/2000 MB/s     https://www.links.hr/hr/ssd-1000-gb-kingston-a2000-sa2000m8-1000g-m-2-nvme-2280-maks-2200-2000-mb-s-051400660

-kompatibilnost? .. sve je to x86 platforma, tj PC-x86 kao što je nekad bio ibm-pc, kompatibilan format-dimnzije + standard+driver(za željeni os..). odgovor je da, ali to nije ono što trebaš pitati :)

-npr navodiš m2.nvme disk .. a ne čitaš teh.spec-opis kontrolera na koji misliš spojiti disk, tj samo gledaš m2-format umjesto da gledaš standard, tj sata-nvme i to nije isto, to je različito mada je fizički isti format-dimenzije-oblik tj utor-konektor za spajanje. Dakle kontroler-m2.sata nije kompatiblan s navedenim nvme diskom. Tu je odgovor ne.

-treći odgovor nrp kako misliš koristiti kad upariš dvoje istih-kompatibilnih (ili drugi kontroler ili drugi disk.. brže je nvme), tj što podržava mbo-bios npr boot s takvog medija ili samo kao storage a to ne ovisi o tim komponentama nego o biosu tj što on podržava-nudi (novije mbo u biosu predviđaju boot s pciex .. mada je to malo nedorečeno tj nekad (davno, nakon dinosaura..) su ide-sata-scsi.. kontroleri imali dodatni-vlastiti ROM-chip za boot kao i npr driver, tj uvjek je potreban neki chip-rom.. koji to omogućava ili to mora podržavati bios direktno i nije sigurno kako se tad ponaša isti kontroler na različitim mbo-biosu, tj rade li uopće kao nekad vlastiti boot-chip, a o tome tad ovisi možeš li koristiti taj disk za boot, tj svaki medij je isti tj da bi bio bootabilan mora biti podržan, disketa-cd-hdd-usb.. sve to su mediji a m2 je ipak nešto novo i time možda nekompatiblno tj možda mbo nema mogućnost. To pročitaš-provjeriš za svoju mbo ili pogledaš opcije i ako vidiš nešto o pciex bootu tad valjda može, tj ni tad nisi siguran dok to ne probaš jer postoje bugovi, standadri se mijenjaju itd.. i tad možda ono što je zamišljeno da treba raditi možda ne radi ili ovisi o nekoj desetoj sitnici pa možda radi neki intel-chip možda ne radi via-chip i sl.. jer tako je nekad bilo s disk kontrolerima i povijesno se može očekivati jednak problem na novom dok ne postane uhodani standard za sve proizvođače i eliminiraju se 'dječje bolesti'.. :)

-osnovna razlika u m2.sata ili nvme, je sam kontroler na kojem je disk, tj kao sata se ponaša jednako kao na ploči, sata.. i s njim se računalo ponaša kao sa sata diskom, uz ogrnaičenje brzine na sata-3-600.. dok nvme ide kako pcix i nudi veće brzine 1-2-3000.. sad već i najnovije mbo-chispeti za pciex.4.. ali to nije isti kontroler, drugi način rada-standard-driver.. kao da normalan disk sata-hdd/ssd spojiš na npr useb adpater-kontroler i korsitiš kao ext.usb disk.. tj tad je to na usb ali je disk i dalje sata, dok lančano korntoler to konvertira i mora biti podržan npr usb boot da bi bootao-krositio (a to npr starija računala nemaju +10 i više godina starosti jer tad je tek uveden usb boot a tad i razne emulacije kao floppy-zip-hdd-optical i sl.. dok danas to radi na svakom računalu.. ubodeš stikić i bootaš-install..). Sve to da bi radilo mora biti podržano od biosa ili zasebnog kontrolera koji ta mora imati svoj chip-kontroler-logiku-rom. Bez ROMa je to samo fizički adapter-spoj a tad ako ovisiš npr o win drivru za korištenje ne može biti bootabilan jer se prvo mora učitati driver.. tad je samo storage ili bi morao imati kao nekad DOS-driver (za kontrolere ali i miš i ostalo..) koji bi tad radio bez win..

 

Čitatelj ned 22.11.2020 16:38

Ako nekog zanima, imam 6G star Intel S3710 400GB SSD, koji mi je vrtio virtualke,

i sad sam upgradeao storage na noviji i veci SSD, te sam ovaj mislio iskoristiti za stari

laptop.

 

Zanimljivo, ne prolazi instalacija WinOS-a. Onda sam probao klonirati WinOS, koji je instaliran na obicni HDD,

i tad radi sve OK. Zadnji FW je na SSD-u. Isto tako, ako taj SSD stavim u Zalman USB ladicu, koja omogucava

mountanje ISO fileova kao virtualni-CDROM, i tad kod bootanja izbacuje greske kod ucitavanja ISO-a.

 

Probao sam na taj SSD instalirati Kubuntu, i naravno prolazi ko iz pyzde.

 

Vjerujem da je nesto s kontrolerom u banani, ili moguce neka od celija lagano odlazi papa.

Ali i dalje kad je spojen da radi samo kao storage, i na njega stavim virtualne masine, nema nikakvih problema.

I ako je kao OS SSD za Linux, nikakvih problema. I klonirani WinOS isto nikakvih problema.

 

Al direktna instalacija ili ucitavanja WinISO datoteka - 0 bodova. Svasta

boscorelli čet 31.12.2020 16:46

pozz,

kupio sam dodatni ssd bx500, uz intelov 520, na kojem je win10, te samsungov hdd.

ssd se vidi u biosu i device manageru, ali mu neće dodijeliti oznaku, čim kliknem na populate, javlja grešku, u disk manageru se uopće ne vidi, pokusao sam mijenjati kablove, druge  portove, nista ne pomaže.

dali netko ima neko rješenje?

sistem:

z77 extreme3

i73770k

8gb ddr3

napajanje ax760

Role2 sub 6.2.2021 13:29

Sjecam se da sam davno imao slican problem sa Intel 520 SSD-om. W10 nikako s njim , a W7 je radilo

 

Čitatelj kaže...

Ako nekog zanima, imam 6G star Intel S3710 400GB SSD, koji mi je vrtio virtualke,

i sad sam upgradeao storage na noviji i veci SSD, te sam ovaj mislio iskoristiti za stari

laptop.

 

Zanimljivo, ne prolazi instalacija WinOS-a. Onda sam probao klonirati WinOS, koji je instaliran na obicni HDD,

i tad radi sve OK. Zadnji FW je na SSD-u. Isto tako, ako taj SSD stavim u Zalman USB ladicu, koja omogucava

mountanje ISO fileova kao virtualni-CDROM, i tad kod bootanja izbacuje greske kod ucitavanja ISO-a.

 

Probao sam na taj SSD instalirati Kubuntu, i naravno prolazi ko iz pyzde.

 

Vjerujem da je nesto s kontrolerom u banani, ili moguce neka od celija lagano odlazi papa.

Ali i dalje kad je spojen da radi samo kao storage, i na njega stavim virtualne masine, nema nikakvih problema.

I ako je kao OS SSD za Linux, nikakvih problema. I klonirani WinOS isto nikakvih problema.

 

Al direktna instalacija ili ucitavanja WinISO datoteka - 0 bodova. Svasta

 

Role2 sub 6.2.2021 13:32
boscorelli kaže...

pozz,

kupio sam dodatni ssd bx500, uz intelov 520, na kojem je win10, te samsungov hdd.

ssd se vidi u biosu i device manageru, ali mu neće dodijeliti oznaku, čim kliknem na populate, javlja grešku, u disk manageru se uopće ne vidi, pokusao sam mijenjati kablove, druge  portove, nista ne pomaže.

dali netko ima neko rješenje?

sistem:

z77 extreme3

i73770k

8gb ddr3

napajanje ax760

 Mozda su Win u banani, a mozda je i SSD... Spoji SSD na drugi komp ili preko neke USB ladice pa probaj preko diskpart-a inicjalizirati

tintin čet 3.2.2022 07:59

Kupljeno SSD 250 GB SAMSUNG 980 PRO NVMe M.2 i na njega planiram instalirati OS (win10 pro) pa me zanima ima li potrebe seliti tmp folder Windowsa, Firefoxa i još eventualno neke druge na disk (ili drugi non OS sdd) da se smanji pisanje po OS ssd-u?

Santana čet 3.2.2022 08:36
tintin kaže...
Kupljeno SSD 250 GB SAMSUNG 980 PRO NVMe M.2 i na njega planiram instalirati OS (win10 pro) pa me zanima ima li potrebe seliti tmp folder Windowsa, Firefoxa i još eventualno neke druge na disk (ili drugi non OS sdd) da se smanji pisanje po OS ssd-u?

 Pa poanta je da OS sve radi po SSD-u zato si ga i kupio. Koji je smisao da on cita stvari iz tmp foldera sa sporijeg diska. 
Imam vec godinama 970PRO i derem po njemu bez milosti. On se nist ne zali nit radi probleme.

picajzla0707 čet 3.2.2022 10:09
Santana kaže...

 Pa poanta je da OS sve radi po SSD-u zato si ga i kupio. Koji je smisao da on cita stvari iz tmp foldera sa sporijeg diska. 
Imam vec godinama 970PRO i derem po njemu bez milosti. On se nist ne zali nit radi probleme.

 hehe, ja već 8-9 godina imam intelov 520 ssd od 120gb, non stop windoze deru na njemu, rade bez greške i ssd je još na 99% healtha

doduše, to je ssd još iz vremena mlc memorije pa će vjerojatno riknut prije kontroler nego memorija