Tvrdi i optički diskovi

Inicijalizacija diska nakon convertiranja diska u

stipeviskovic ned 29.3.2020 00:21

Htio sam inicijalizirati disk 2 ali greskom proces sam napravio na Disku 1 koji je od prije u računalu i sadrži dosta važnih podataka.

Sada Windowsi ne vide diska, a nemam ideje kako vratiti podatke.

Pretpostavljam da su podaci i dalje fizički na disku, ali kako im pristupiti

Da li sada dodijeliti particiju disku i koristiti neki od programa za recovery ili postoji naćin kojim bi vratio sav sadržaj.

 

 

što sam napravio:

list disk

select disk 1

online disk

attributes disk clear readonly

clean

convert mbr

 

ihush ned 29.3.2020 14:10

-prvo stani. (za svaki korak koji napraviš moraš znait posljedice, kao za diskpart-clean..).

-Tek kad znaš sve posljedice tad možeš nastaviti tj kad pribaviš potrebne alate-resurse (npr disk za kopiranje, soft npr hirens/ubcd koji sadrži dovoljno različitih alata i upoznaš se s njihovim mogućnostima jer ne rade isto tj svaki može nešto drugačije..).

-razni recovery alati mogu različite stvari, banalno undelete vrati obrisani file .. ali ovo nije file nego disk-particija i popis-toc pa i čitava geometrija diska razičitim particioniranjem mbr (što znači da je bio gpt..).

-moguće je vratiti čitavu particiju .. ako imaš sreće i pogodiš pravu kombinaciju čak u idealno stanje kao da se ništa nije desilo i da čak ne trebaš kopirati.. ali to je idealni slučaj, sve ostalo je realnije tj lošije pa do toga da ništa ne uspiješ ili da pogrešnim alatom-načinom ubiješ svaku šansu. Zato moraš imati sve pripremljeno, neko računalo, disk dovoljnog kapaciteta za copy-image-restore (isti ili veći od postojećeg) itd.. i prije klika znati posljedice a prije toga moraš proći kroz osnovne mogućnosti različitih alata samo zato da bi vidio što alat može. To traži vrijeme, strpljivost.. ili traži onog tko se time bavi i to već ima/zna.

-npr getmydataback za čitanje raw podataka traži sate rada, da bi to mogao trebaš odgovarajuće računalo koje može raditi satima-danima pa i problem ako bootaš neki live-minepe (win) jer ima timer za 72 sata i gašenje.. drugi alati kao OO, easeus, aomei, paragon, norton, (svi disk/part manageri kao i specijalizirani alati za spašavanje file/diska/particije tj većina može pristupiti direktno raw disku bez FSa i pomoći).. najveći problem će ti biti kompatibilnost (gpt) jer svi stari alati/mediji podržavaju mbr, samo novi gpt + ako je korštena enkripcija sec.boot win i sl. .. jer tad nemaš ništa čak i kad možeš do filea..

 

-tek kad znaš sve to i pripremiš se možeš nastaviti, do tad možeš samo pogoršati ili imaš sreće.. tj odlučiš ovisno koliko su ti podaci važni.

 

stipeviskovic pon 30.3.2020 01:01

Stao sam. Znam da je ovo komplekso područje i nije za svakoga.
Do sada sam koristio Rstudio i Aomei i to je bilo jako uspiješno. Rstudio mi je stvarao dosta podataka koje sam morao poprilično filtrirati da bih ih mogao koristiti.
Ovdje je problem malo drugačiji i rađe bi da netko drugi obavi posao.

Ihush, imate li vrijeme i znanje za ovaj moj problem. Jeste li se voljni uhvatiti ovoga.
A

ihush pon 30.3.2020 13:55

-ne. Preozbiljno za igrati se. (+na forumu smo na 'ti'..).

-mogu ti dati upute-natuknice ali sve ovisi o količini znanja-iskustva i alata koje imaš. Zato barem pripremiti se prije pokušaja ili spremiti disk i čekati majstora dok prođe kriza.

-već imaš nešto iskustva, tj nisu ti nepoznati takvi programi-alati i već si nešto radio. Time su ti šanse 1% bolje, ali i dalje je to za mene prevelik rizik odgovornosti da bi se upuštao u spašavanje.

-važno, nisu svi programi isti, neke stvari treba probati npr s getmydataback ali za to moraš imati bootabilan-live medij (minipe/hirnes.. ili ga napraviti) + problem ako si na gpt-uefi tad mora biti nova verzija-boot-kompatibilnost + ako je enkripcija itd. a kad to sve radi, s njim moraš probati na nekoliko načina koji ovisno o stanju diska daju različite rezultate npr nije isto kad želiš spasiti particiju-sve ili ciljano tip dokumneta kao doc/jpeg i tad ako i dođe do problema doc ćeš rekonstruirati kroz crc dok jpeg-avi-mp3 teže itd.

 

-tj u većini slučajeva kad se podaci spašavaju je neki kvar u pitanju (crknut-oštećen disk). Kod kvara nema pravila jer je to osnovno svojstvo kvara.

-ovo je daleko ''bolje'' tj obrisana particija, tj ako koristiš pravi alat na pravi način možeš spasiti 100% čak relativno brzo ali istovremeno dovoljno je pogrešno odabrati gpt-mbr ili zbog enkripcije i da uništiš šansu tj bolje je kopirati na drugi disk nego fixati postojeći ako nisi 100% siguran da je odabrana kombinacija dobra-točna jer kopiranjem možeš pokušati više puta.. ali to traje i trebaš diskove.

 

-npr problem, ako imaš hdd ili ssd, nije isto. Hdd je 'lako' jer postoji niz podataka tj u pravilu ako nema veće fragmentacije podaci su snimljeni u nizu (kao cd-gramofon..) i tako se algoritmom rekonstruiraju dok soft samo skokove na mediju mora prepoznati i pronaći. Ako je SSD.. tad problem, jer ne radi kao hdd tj TRIM funkcija ubija mogućnost traženja pojedinog clustera tj upravo to je uloga TRIMa da razbaca podatke po disku tj ravnomjerno trošenje zbog trajnosti-ciklusa. Isti problem/kvar ako je na hdd ili ssd već da drugačije šanse dok crknuti sdd jednostavno ne radi dok je zbog načina rada u slučaju ovakvog problema skoro nemoguće spašavanje (i zato se za backup/storage koristi hdd dok ssd za brzinu-radno.. pa čak i kad pojeftine ispod cijene hdda.)