Comfortably Numb čet 5.6.2008 08:27

Dali je bilo tko imao iskustva sa IBM-ovim klikom smrti? To se razlog zbog masovnog "pada" IBM-ovih hard diskova Deskstar 75GXP:

On a hard disk system, the click of death refers to a similar phenomenon, generally a read/write error during a seek. The hard disk has a hard error (hardware failure that cannot be undone by rebooting) or servomechanism failure, the head actuator will buzz and click as the drive tries to recalibrate. In most cases, the defect is due to physical abuse or a manufacturing error. The cause of the read/write errors is often due to the failure of the read/write heads' preamplifier, a small chip usually found soldered to the flexible cable on the actuator of modern hard drives. IBM's storage division had their own click of death problems in 2001 with the mass failure of their popular Deskstar, dubbed "Deathstar", 75GXP hard disks.

Dakle da stavim to u sazetak: Odjednom ti hard disk pocne KLIKETAT (klok-klik-klok-klik) i tako u dugovjecnost, ugasis kompjuter i nemoguce ga je upaliti... Krepo...

Se to bilo kome, osim meni, dogodilo?

p.s. ispricavam se ako je ova tema vec bila postavljena

Originalni_manic čet 5.6.2008 09:43
Comfortably Numb kaže...

Dali je bilo tko imao iskustva sa IBM-ovim klikom smrti? To se razlog zbog masovnog "pada" IBM-ovih hard diskova Deskstar 75GXP:

Dakle da stavim to u sazetak: Odjednom ti hard disk pocne KLIKETAT (klok-klik-klok-klik) i tako u dugovjecnost, ugasis kompjuter i nemoguce ga je upaliti... Krepo...

Se to bilo kome, osim meni, dogodilo?

Meni se dogodilo prije par godina. Od tada izbjegavam IBM diskove (odnosno Hitachi).

Trenutno imam u računalu Maxtora i Seagate i oboje rade odlično. Seagate negdje 2,3 godine star. Maxtor oko 5.
Samo da naglasim, doma mi računalo ne radi 24/7. U zadnje vrijeme ga i slabo palim jer radim na laptopu, ali prije
je dosta radilo.
Davor_Vg pon 9.6.2008 19:09

Ja sam kupio maxtor-a prije 5 godina i sad sam ga stavio u novu konfiguraciju, još uvijek radi odlično, nikad nikakvih problema. Sad nedavno sam kupio i WD-a novoga pa da vidimo hoće li me sreća poslužiti i ovaj put

Lightning pon 9.6.2008 19:12

Meni  je krepao samo jedan od 40Gb mislim... ono radim, radim... neki cudan zvuk iz diska, windowsi se zamrznu, i kod restarts pocinje radit neko cudno zujanje i maticna kaze "no drives detected"

Svejedno vise manje kupujem stalno Hitachi... najbrzi su mi... ali imao sam slucaj da je jedan bio krepan u startu... prvi 160Gb hdd koji je izasao, stavim u komp... kad ono... kao hoce se zavrtit a ne ide... spin up-klik-klik-spin up-klik-klik...

To je bila mana kod jednog modela. nema nikakve veze sa modernim Hitachijima koji su jako dobri diskovi.

Inace da zivimo u USofA svi bi imali pravo na odstetu, jer su ljudi dobili "Class Action law suit" protiv IBM, i refundirali su pare ljudima kojima su diskovi krepali.