lndestructible uto 18.8.2020 16:29

Pozdrav ekipa,

 

Ovako imam konfu sa 3 diska NVME(os) SSD(velike igre) HDD mehanicki(podaci), e sad ovaj zadnji HDD mehanicki je WD BLACK edition, kupljen prosle god 2mjm, disk je zaista brz sto se tice citanja pisanja, i dosta je bucan sto sam citao i u recenzijama opcenito za BLACK edition diskove, medjutim imam jedan problem kada skidam "TORRENT" legalno :D , taj disk buci 300 na sat ko da sam ne znam sto napravio, isto tako imam osjecaj da ne moze potegnut maximalan download od 20mb/sec uvijek se vrti na 14-18 ok fuckas 2mb ali svejedno me cudi ako bi stavio dvi stvari da se skidaju u isto vrijeme onda bas rosti i rosti jel imate kakav komentar prijedlog jel to disk pri izdisaju ili je to normalno?

mbaksa uto 1.9.2020 20:53

Zar nemaju programi za torrente mogućnost da prealociraju prostor? Pa onda kad pokreneš torrent, ili dva istovremeno, program "rezervira" prostor na disku za sve te datoteke koje su unutar tih torrenta. Znači, stvori strukturu mapa i datoteka i ispuni datoteke nekim sadržajem (bilo bi logično da ih ispuni nulama). Kad obavi to, onda dalje više ne bi trebalo biti intenzivnog zapisivanja.

 

A cijelo vrijeme dok skidaš torrente, disk mora i zapisivati na disk i čitati, a kad imaš disk na 10.000 o/min, onda je jasno da on ne može raditi tako mirno kao diskovi na 7.200 ili 5.400 o/min.

 

Ako sumnjaš da ti neki drugi program nešto radi s diskom, otvori Task Manager pa provjeri.

 

Provjeri si i računalo nekim antivirusnim programom, da ne bi ispalo da imaš kakav virus ili nedajbože cryptolocker.

 

Ako sumnjaš u ispravnost diska - provjeri recimo pomoću HD Tunea SMART/Health atribute, obavi benchmark da vidiš ima li naglih padova brzine.