Tvrdi i optički diskovi

3 hard diska u kompjuteru, kako konfigurirat?

PCGamerX sri 17.6.2020 14:43

Pozdrav, imam jedno pitanje. Imam u kompjuteru 3 hard diska, svi su razlicitih kapaciteta, dva western digitala i jedan hitachi. Na prvom su instalirani windowsi, druga dva su za igre i ostalo, znaci imam c,d i e particiju. Sva tri su popunjena skoro do kraja.

 

Malo sam citao o raid poljima i slicno. Meni netreba raid polje, nego sam cuo za neki JBOD. Dal mi moze neko pojasnit kako da ja to konfiguriram?

 

Znam i za Storage Sense u windowsima 10, ali kada bi isao preko toga, mislim da bi morao formatirat sve diskove, a to nikako ne, znaci izgleda da se sa punim diskovima nemoze neko polje kreirat npr. jbod?

 

Sva tri diska mi rade normalno, znaci samo sam ih spojio i sve radi, bez ikakve konfiguracije u windowsima ili biosu. Pa me zanima kako bi to bilo najbolje konfigurirat, bez da ih moram formatirat ili nesto slicno i bez raid polja. Dal da sve pustim kako je sada, ali cini mi se kada sam stavio ova dva druga diska da se nekako cijeli sistem usporio i cuje se kako je stalna neka aktivnost hard diskova u idle-u, i lampica ona za hdd vecinu vremena svijetli, dal ima kakvih opcija za ustimavanje?

 

Hvala.

 

Mladen sri 17.6.2020 15:14

Pusti kao što je jer JBOD spaja više diskova u jedan "volume" što u tvom slučaju ne bi bilo pametno jer ako kihne jedan, raspada se sve.

Prioritet bi ti trebao biti zamijeniti sistemski hard disk sa SSD-om da Windowsi malo prodišu jer je tu hard disk usko grlo, posebno ako imaš manje RAMa pa više čitaju/pišu po disku.

Poslije postupno zamijeniti hard diskove većima ili ih samo dodati ako imaš dovoljno slobodnih SATA priključaka.

 

ihush sri 17.6.2020 15:21

-ne trebaš raid.. i točno, raidom se može spojiti više diskova u jedan volumen kao jbod (sve to je raid, radi kontroler.. tj tipovi raida-moda rada, kao 0-mirror i 1-strip.. dok je jbod 'glupi' spajanje u jedan volumen (ne naziva s edisk jer je fizički više diskova).

-spajanjem si stvaraš veći problem nego 'benefite'.. tj tad ovisiš o raid kontroelru (na mbo-chipsetu), problemu čistot statistički da će se od više diskova neki pokvariti i time utjecaj na sve diskove.. dok ne dobijaš npr brzinu ili nešto kao redundanciju (pravi razlozi za raid)..

 

-pametnim rasporedom installa-osa-appsa (tj taskova) možeš i bez raida dobiti brzinu tj dva diska mogu paralelno raditi istovremeno i time efektivno dobiješ brzinu raida, recimo duplo.. tj dovoljno da je na jednom disku os-sys (stalno nešto radi, tempovi, pagefile itd.. sve sys stvari kao fontovi-zvukovi-driveri je na 'C:') .. dok appsi kao igre mogu biti na drugom disku-slovu kao D: i tad paralelno rade i to je optimum. JBOD je sličan, tj spojeni diskovi bi radili kao jedan no ovisno gdje je neki podatak fizički imao bi manju-veću brzinu tj tad ne znaš na kojem disku je win na kojem igra.. i ne možeš utjecati na to da rade brže-optimalno nego se to koristi samo kao veeeeeliki storage disk ali loše performanse tj lošije u odnosu na raid pa i na pojedine odvojene diskove.

 

-npr na jednom fizičkom disku (mehanički, hdd, ne ssd..) možeš samim rasporedom particija utjecati na performanse.. početak diska je na sredini medija (ne kao gramofon-cd na početku/kraju) i tu je disk najbrži tj seek time kao i transfer, kako ide dalje od tog centra glava mora raditi veći put, kut-akutator.. i time je sporije, čitanje-transfer tj pada seektime i tad imaš pravilo, na početak stavljaš brže stvari na kraj sporije kao arhivu-storage i tad optimalno korsitiš fizičke mogućnosti diska. SSD to nema, jer je chip, nema akutatora-traženja tj seek je upravo ono što ubrza višestruko brzinu rada. HDD u raidu daje dvostruku brzinu tj 90% ali je i dvostruki rizik-problem-kvar ..

 

-savjet, ne spajaj, instaliraj igre na d: e: .. tj da imaš dva slična diska imalo bi smisla na jednom držati os, na paru-istih/sličnih u raidu igre tj tad bi učitavanje moglo biti dvostruko brže dok sigurnost nije pretjerano važna (raspad-kvar.. igru je lako instalirati, važni podaci su nešto drugo).

-na kraju je važno sve, cpu jer on sve to radi, kontroler-chipset jer se u njemu nalazi kontroler + propustnost pa i granice transfera kao sata1-2-3 i max brzine hdd-a koji mogu u radiu i tad dođeš do granice chipseta dok ssd nema smisla jer je sam bez raida na toj brzini tj samo ssd ima smisla spojiti u jbod jer su u pravilu manjeg kapaciteta npr 60-120gb .. a npr igra kao ARK traži 350gb... hdd je uglavnom 500gb-1tb i veći pa nema smisla koristiti jbod jer ništa ne dobiješ osim ovisnosti o raidu-polju tj kad se nešto pokvari tad imaš veći problem upravo zato, dok kvara nema može.. tj ako nemaš ništa posebno važno (podaci koji se ne smiju izgubiti) tad možeš, probaj, .. + kreiranje raid polja je većinom brisanje-formatiranje.. pa tad računaj da sve što je na diskovima gubiš ali za jbod postoji dobra šansa da dozvoljava upravo zato jer nije pravi raid nego samo nakupina diskova tj isto to nudi i win u diskmanageru tj možeš povezivati storage-volumene.

 

-s druge strane postoje i npr hardlink-ovi.. provjeri, možda ti je to bolje (npr folder koji hardlinkom povezuje diskove-volumene, ista stvar ali os-appsi to vide kao jedan storage, primarno se koristi na serverima no podržava i client win.. taj trik koriste kod npr upgradea i muvanja dokumenata korisnika.. tj to je bio bug prije dvije godine kad su pogubili dokumente.. :) ).

 

-sve je file (unix paradigma, memorija-podaci-filesys..) tj disk nema foldere-particije nego su to samo oznake tj način čitanja (ili de-kodiranja..), sve je neki niz nula-jedinica koji samo treba pravilno čitati-interpretirati i to radi raid ili hardlink ili shortcut na file-folder.. dok se podatak može nalaziti bilo gdje na mediju i to zna interni kontroler. Brzina je ograničena teh.mogućnostima chipseta dok za optimum treba znati neke sitnice-pravila tj lako je promašiti i od jakog-brzom računala napraviti sporije, no obrnuto je nemoguće, može biti samo optimalno-podešeno  i tad radi zadovoljavajuće/očekivano brzo :)

PCGamerX sri 17.6.2020 15:39

Hvala na iscrpnim i strucnim odgovorima.

 

Imam jos jedan problem sa ta 3 hard diska u kompjuteru, naime ova druga dva diska koja nisu sistemski se periodicno pale i gase, cujem to po zvuku i skuzio sam to kada npr. idem otvorit neki folder na recimo drugom disku, treba mu tri cetiri sekunde da se upali i da konacno ucita taj folder, dal je to normalno? I kada npr. idem na shutdown, ovaj disk koji nije radio se upali i taman prije iskljucenja se opet ugasi.

Mladen sri 17.6.2020 15:41
PCGamerX kaže...

Hvala na iscrpnim i strucnim odgovorima.

 

Imam jos jedan problem sa ta 3 hard diska u kompjuteru, naime ova druga dva diska koja nisu sistemski se periodicno pale i gase, cujem to po zvuku i skuzio sam to kada npr. idem otvorit neki folder na recimo drugom disku, treba mu tri cetiri sekunde da se upali i da konacno ucita taj folder, dal je to normalno? I kada npr. idem na shutdown, ovaj disk koji nije radio se upali i taman prije iskljucenja se opet ugasi.

Da, "power-saving", nakon određenog vremena (minuta) odu u "sleep" ali to možeš podesiti da se nikad ne gase ako ti smeta.

 

nixass sri 17.6.2020 16:10

ja jos uvijek ne shvacam kaj se tu pokusava napraviti i zasto.

ako je free storage problem (a jest), onda nikakav RAID, JBOD ni nista nece stvoriti slobodno mjesto.

spajanjem diskova u jedan volumen samo da bi imao manje ikona u My Computer je isto besmisleno.

ako ti je problem (a ne vidim zasto) prevelik broj ikona u My Computer lijepo uzmi jedan ogroman disk, sve podatke sa manjih prebaci na njega i izbaci manje diskove van.

ako je problem kaj vise nemas mjesta, onda je vrijeme za novi disk.

 

paljenje/gasenje diskova je power save kako je vec receno, ima nacina za to rijesit al je besmisleno jer nije da je neki veliki benefit od toga.

 

nikakva konfiguracija diskova nece bas nikakav benefit donijeti

PCGamerX sri 17.6.2020 18:34

Hvala svima na odgovorima. Imam jos jedno pitanje, a tice se page filea. Na prvom disku mi je stavljeno na system managed, na druga dva ta virtualna memorija je iskljucena, pa me zanima dal stavit na ta dva druga diska tj. C i d particiju page file ili ne. Ako da dal je bolja opcija system managed ili rucno stavit neku cifru. Imam 4 gb memorije.