Tvrdi i optički diskovi

HDD 100 % active a Read i Write 0 MB/s – prašina?

Patrik Sonny pon 20.9.2021 16:37

Kopirao sam veću količinu podataka i hdd je na pola stao, skoro cijelu minutu i onda je nastavio. Još prije kopirao sam cijeli folder s puno podfoldera slika (200 tinjak GB) i kopiranje ja zapelo na trećini i nije htio ni nastaviti – izbacio je error.

 

Kad sam pogledao u task manageru pisalo je da je HDD na 100 % active time, a READ je 0 MB/s i WRITE je 0 MB/s. Kako sam shvatio to je znak da nešto nije baš dobro. Ali znam da HDD radi na 100 % (doduše onaj koji ima particiju Windowsa), jer to radi onda kad učitava windowse, i to je normalno par minuta nakon paljenja (dok on učita sve sistemske stvari i start programe). Iako čitam da nekima 100% radi i kasnije kad ništa posebno nije pokrenuto – ali to je drugi (mnogima ne riješen) problem.

 

No HDD sa 0 MB/s READ i WRITE može značiti problem i to mi je pisalo za novi hard.

 

Kupio sam WD Gold od 2 TB. U ponudi je dolazio još i WD Black, ali je bio skuplji iako je Gold kvalitetniji i ima kako sam shvatio bolju tehnologiju zapisa (nije ni SMR – staro, ni CMR – bolje, nego nešto treće - EAMR). To je dosta bitno naglasiti jer u opticaju mi je bio i WD Blue, ali sa SMR tehnologijom i samo 2 godine jamstva, a WD Gold i Black su bili 5 godina jamstava. Naravno  duplo skuplji, ali rađe kvalitetno jer čitam da ljudima se kvare diskovi. WD Blue su svi na forumu preporučivali jer je to disk za prosječnog korisnika, ali meni se ne sviđa (ni zbog jamstva ni zbog tehnologije zapisa). Gold je više za male firme gdje treba kvalitetni disk za malo žešća pisanja i čitanja (slično ko Black).

 

Znači disk je novi i nisam baš vjerovao da je do njega problem, a na netu sam našao komentar da nije loše zamijeniti SATA kabel jer moguće da je i do njega. Kad sam ponovo otvorio kompjuter shvatio sam da usisavanje koje sam obavio kad sam ugradio novi disk nije nešto napravilo, pa sam to napravio detaljnije i otkopčao RAM keksove, SATA kablove, grafičku i sve posprejao komprimirani zrakom, da to malo ispušu i potom još jednom usisao sve.

 

Bitno je nakon sprejanja i ispuhivanja ne paliti odmah komp jer to nije čisti zrak nego neka smjesa pa da ispari. Nakon toga kako vidim, disk radi normalno, prošlo je već 3 tjedna. Kopirao sam na njega puno stvari i mislim da će biti sve ok.

 

Prašina može biti veliki problem kompu i zato možda nešto ne radi kako treba. Problem što mi je slobodan sata kabel (koji sam kasnije utaknuo u novi hdd) bio utaknut u matičnu a drugi kraj je bio slobodana, pa je moguće da se prašina pojavila i na kontaktima. Ugl ja sam kompletno zamijenio sata kabel.

 

A za one koji kupuju hdd - boje WD diskova imate objašnjenje na ovoj stranici – koji su za šta:

https://shop.westerndigital.com/solutions/compare-our-color-drives

Ukratko: WD Blue je za normalne korisnike, Black za malo zahtjevnije, Red za NAS (gdje se puno čita poput servera), Purple za nadzor (gdje se puno piše po disku), a Gold kao što sam rekao za male firme koje žele kvalitetni disk koje se mnogo zna opterećivat (puno pisanja/čitanja).

 

Za one koje zanima – vidi slika tehnologije zapisa (SMR je stari način).

Mladen pon 20.9.2021 22:09

Nije toliko bitno, ali CMR je stariji (Conventional Magnetic Recording), a SMR (Shingled ...) noviji.

Ono što je podiglo prašinu je da su proizvođači prešutili kod kojih su modela napravili promjenu. Ideja SMRa je povećanje kapaciteta po jednoj ploči (platteru) hard diska na način da se cilindri preklapaju (kao pločice šindre, od toga i ime, shingled) pa je i samo zapisivanje kompliciranije i sporije.

Generalno, SMR je bolji izbor za arhiviranje jer se više čita a rjeđe zapisuje pa njegove mane ne dolaze do izražaja. Kablovi su druga priča i nažalost često znaju raditi probleme iako na prvi pogled izgledaju ispravno/neoštećeno.

 

Bez obzira na modele (WD Blue, Red, Purple, Seagateove Barracuda, IronWolf, ili nešto Hitachijai ili Toshibe), najbolji način je dobro planirati organizaciju i backup podataka na što više diskova/lokacija i ponašati se kao da će otkazati sutra.

Ni jedna serija nije imuna na kvarove pa ni sve one statistike ne pomažu puno ako te zadesi loš primjerak. Imam diskove stare preko 20 godina koji još rade ali isto tako se dešavalo i da novi, tek kupljeni ne doživi kraj instalacije Windowsa :).