Tvrdi i optički diskovi

Externi disk nakon pada ne radi

Tascam pon 26.12.2022 13:10

Pozdrav.Dogodio mi se veeliki problem.Pao mi je sa visine od 10ak centimetara ext hard disk od 6tb.Kada ga uključim upali mu se kontrolna lampica, čuje se struganja ali ga komp ne otvara.Ima li pomoći oko spašavanja podataka?

ihush pon 26.12.2022 13:17

-ovisi koliko sreće imaš-nemaš.. dok 10tak cm ne može biti 'pravi' kvar tj ovisi o (ne)sreći.

-vanjski disk, to znači neki kontroler-adapter, vjerojatno usb.. i 99% je 'samo' stvar u kontaktu, otvoriš, rastaviš-sastaviš i radi (ako je kontakt).. tj do metra-više bi svaki uređaj trebao preživjeti pad, no faktor sreće je presudan pa je moguće i lom kontrolera-konektora ili ako je bio u radu (pod naponom) tad i pregaranje elektronike i sl. ili krešanje glave diska ako je klasičan hdd tj ako je oštećena kutija-kućište-adapter tad je disk i dalje ispravan s podatcima i teoretski ništa nije izgubljeno, osim ako tome dodaš drugu teoriju tj enkripciju-čip i tad ti bez čipa koji to radi podatci nisu dostupni-čitljivi mada je sve ispravno tj to je svrha zaštite koja u slučaju problema-kvara napravi problem a služi recimo protiv krađe podataka itd.

Ajar pon 26.12.2022 13:35
Tascam kaže...

Od svega toga znam da u trenutku pada nije bio u struji.

 struja/nestruja nema veze. hdd zapravo ne koristi gravitaciju pri radu (pače, opire se i može raditi u bilo kojem položaju) ali da pri padu: najčešće ode sve (mehanika, no to je osnova) u q. ovisi i o disku koji je u kutiji (ali i kutiji, odn. modelu sklepotine - proizvođač se voli hvaliti "otpornošću" na pad/udare pa to obično i deklarira na pakiranju. provjeri na netu za svoj model. neki su otporniji više, neki manje. ako čuješ zvuk iz njega (ne bi trebalo), pomiri se s uginućem. možeš pokušati dati to maherima na spašavanje no to košta u mp3 i upitne je isplativosti ali tvoja je računica. 10 cm je za takve stvari dovoljno, iako tužno. kad opadne s metar i pol - ajde. ali ovo ...