D3lBoy sri 3.6.2015 04:11

Evo jedno noobish pitanje, imam monitor sa dvi - i ulazom i mogu ga spojit u dvi-i i dvi-d ulaz, na oba ulaza radi uredu. Sad si planiram uzet jos jedan monitor posto iz dana u dan imam sve vecu potrebu za 2 monitora, a ne zelim trosit previse para na skupe monitore, pa me zanima mogu li u paru raditi jedan monitor na DVI-D a drugi na DVI-I ? Strah me da ne bude ne kompatibilno posto je to u biti isti ulaz na GPU samo ima -I ili -D ulaz ovisno o monitoru. Hvala na odg. poprilicno je hitno tako da ako je netko imao iskustva s time neka napise

191x7 sri 3.6.2015 04:30
D3lBoy kaže...

Evo jedno noobish pitanje, imam monitor sa dvi - i ulazom i mogu ga spojit u dvi-i i dvi-d ulaz, na oba ulaza radi uredu. Sad si planiram uzet jos jedan monitor posto iz dana u dan imam sve vecu potrebu za 2 monitora, a ne zelim trosit previse para na skupe monitore, pa me zanima mogu li u paru raditi jedan monitor na DVI-D a drugi na DVI-I ? Strah me da ne bude ne kompatibilno posto je to u biti isti ulaz na GPU samo ima -I ili -D ulaz ovisno o monitoru. Hvala na odg. poprilicno je hitno tako da ako je netko imao iskustva s time neka napise

Ako ti grafa ima dva DVI-ja nema problema s spajanjem dva DVI monitora. A ako ne, jedan DVI ne možeš podijeliti na dva a da daju različitu sliku.

D3lBoy sri 3.6.2015 17:11
191x7 kaže...
D3lBoy kaže...

Ako ti grafa ima dva DVI-ja nema problema s spajanjem dva DVI monitora. A ako ne, jedan DVI ne možeš podijeliti na dva a da daju različitu sliku.

da grafa mi ima i dvi-d i dvi-i, monitor koji trenutno koristim ima DVI-D znaci ako nabavim jos jedan monitor sa DVI-D i spojim ga u drugi DVI-I utor na gpu trebala bi oba radit, kao dual monitori (razlicita slika)

keki uto 29.12.2015 12:11

I ja sam imao identican problem.
Trebao sam spojiti drugi monitor no međutim grafa je imala samo dvi i i dvi d nabavio prvi adapter u znaci dvi na vga ali ovaj digitalni nigdje ne mogu naci.

Pita u linku jel znate di ima kaze ne znaju. Dobro nasao ja na ebayu i narucio dva komada. Dođe doma probam ne radi na jedno 7 kompova sam probao reko koji k....

Na kraju sam kupio hdmi na vga adapter. Koga god sam u ducanu pitao niko ne zna. U adm-u me frajer gledao ko da mu pricam o nuklearnoj fizici. Kaze takav adapter ne postoji.

FrEaK94 uto 29.12.2015 21:07
keki kaže...

I ja sam imao identican problem.
Trebao sam spojiti drugi monitor no međutim grafa je imala samo dvi i i dvi d nabavio prvi adapter u znaci dvi na vga ali ovaj digitalni nigdje ne mogu naci.

Pita u linku jel znate di ima kaze ne znaju. Dobro nasao ja na ebayu i narucio dva komada. Dođe doma probam ne radi na jedno 7 kompova sam probao reko koji k....

Na kraju sam kupio hdmi na vga adapter. Koga god sam u ducanu pitao niko ne zna. U adm-u me frajer gledao ko da mu pricam o nuklearnoj fizici. Kaze takav adapter ne postoji.

DVI-D utor na tvojoj grafičkoj može slati samo digitalni signal, dok je VGA analogni signal. DVI-I može slati i digitalni i analogni signal, zato dvi-i na vga adapter postoji, a dvi-d na vga adapter kao adapter ne postoji, postoje malo skuplji uređaji uređaji koji su sposobni taj digitalni signal iz dvi-d pretvoriti u analogni.

XXX-Man sri 27.1.2016 21:06

DVI-D na VGA adapter ne može raditi. Već je milion puta objašnjeno kako i zašto. Potreban je aktivni konverter.

Ukratko, možeš spojiti samo jedan monitor preko VGA, ostali monitori moraju imati neki od digitalnih izlaza.

Odgovoreno je sve u postu iznad tvojeg, čitaj malo...

Sum_of_all_fears čet 28.1.2016 15:37

DVI-D, DVI-I i DVI-A nisu isto. To što ti imaš je DVI-A/I adapter i to radi.

Bez aktivnog konvertera ne možete spojiti nikakav analogni izlaz (VGA, DVI-A) na digitalni diplay (DVI-D, HDMI, DP). Nemoguće, monitor ne može prepoznati signal. Onaj tko vam proda VGA-HDMI adapter vas je preveslao. Konverter nije isto što i adapter! Konverter je aktivna komponenta i traži struju za rad te košta od 200kn na više.

irush čet 28.1.2016 17:26
Sum_of_all_fears kaže...

Onaj tko vam proda VGA-HDMI adapter vas je preveslao.

Dok HDMI-VGA adapter radi. Imao sam stari projektor sa VGA i kupio novi laptop sa HDMI. Uz pomoć adaptera slika sa laptopa se projektira na platno i taj sam adapter platio 50 kn.

ihush čet 28.1.2016 17:29
irush kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Dok HDMI-VGA adapter radi. Imao sam stari projektor sa VGA i kupio novi laptop sa HDMI. Uz pomoć adaptera slika sa laptopa se projektira na platno i taj sam adapter platio 50 kn.

-nauči razlikovati il čitati riječi, značenje. Bit će lakše..

irush čet 28.1.2016 17:45
ihush kaže...
irush kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

-nauči razlikovati il čitati riječi, značenje. Bit će lakše..

Nema potrebe za ovakvim tonom. Nemamo svi isto znanje, isto iskustvo i isto godina. Kad želiš nešto objasniti nekome tko ne razumije onda se potrudi objasniti kao laiku, a ne nabacati stručne pojmove.

Izzy čet 28.1.2016 21:17

Forumaš ihush bez sumnje ima ogromno znanje (stekao sam takav dojam), ali kao što je netko jednom napisao, ima neobičan tok misli. Odnosno, čudno piše.  Često koristi " - " (crticu), " ... " i reda riječi. Ne mislim ništa loše, ali zbog toga ga je ponekad teško shvatiti i treba više puta čitati (sa razumijevanjem). Tko zna, možda je to programerski um.  Ne znam čime se točno bavi, ali kod njega je sigurno logika i analitika, ono, "way to go". U tome se ističe. Evo, maloprije sam rješavao jedan test, pa pozivam kolegu forumaša da ga riješi (ako želi) i kaže rezultat.

ihush čet 28.1.2016 22:03
Izzy kaže...

..takav dojam..

- dojam je varljiv.. (naučit ćeš) ..  Pa upravo zbog dojma (ili NHFa) malo bla-bla.. :

-žalosno je (gornji primjer) gdje maldi kompjuteraš, juriša, hrabro, trudi se.. i neminovno udara glavom o zid (žbuka otpada).

-ne gleda postove iznad, ne gleda ni prvu stranu, .. a sve je vrlo precizno-detaljno objašnjeno. (xxx i sum)

-preciznost je bitna, 2+2=4 ne 3,99 .. to je razlika između radi-ne radi, znanje .. i nabadanje.

-mladi su nestrpljivi, kad se 'poskliznu', ljute se.. a bilo bi zgodno da za godinu pogleda svoje ovotjedne postove.. (katastrofa, ono .. boli) al za trud evo petica. :))

jedini problem kod takve želje, unosi kakofoniju, ubija informacije koje su točne (tema postane nečitka..) i tad idući juzer namjernik umjesto čiste info dobije đabriš, pa ponovi pitanje po n-ti put, .. i sve iznova. Internet je pun takvih (dez)informacija. Treba to profiltrirati. Početnici to ne razlikuju i opet problem.

Eto, možda mu to pomogne. Nek provjeri za godinu.

btw, nick mu je usklađen s temperamentom.. no i ja sam strpljiv :))

btw2, test rješen za 14sec (šteka miš), sve 'neslažem'.

Sum_of_all_fears pet 29.1.2016 22:57
irush kaže...

Ne znam što ti imaš i što si kupio ali je jednostavno nemoguće progurati analogni signal u digitalni input bez aktivne komponente koja kodira signal.

irush pet 29.1.2016 22:58
Sum_of_all_fears kaže...
irush kaže...

Ne znam što ti imaš i što si kupio ali je jednostavno nemoguće progurati analogni signal u digitalni input bez aktivne komponente koja kodira signal.

Predivno. Meni je radilo i što čemo sad?

ihush pet 29.1.2016 23:19

ponekad izgleda isto.. jer je elektronika dovoljno mala da stane u tijelo konektora... adapter je samo prilagodnik-konektor, greška u nazivu je i krivnja trgovca, jer ne razlikuju ta dva pojma pa tako zavedu artikle.. Konverter je elektronika, aktivna, koja jedan signal pretvara u drugi + adapter zbog samog oblika konektora. Slično, ipak različito.

Veći problem, analogno i digitalno, ne razumiješ razliku pa opet kontriraš onima koji znaju, pogledaj, razmisli, googlaj.. pa i dokaži ako misliš da je nešto pogrešno.

S druge strane, čemu tvrdoglavost? Ljutnja? .. tumačenje gornjeg testa? Xerox boy, dok ne naučiš..

Igzy20 pet 5.2.2016 22:51

Dižem temu i idem malo u off, ali da ne otvaram bezveze novu....

Ima li kakve razlike između jeftinijeg i skupljeg DVI kabela? Recimo u jednoj trgovini je 30 kn, a u drugoj 50 - 60.

Po nekom mom mišljenju kabel samo prenosi signal i izvor (grafička) bi trebala biti odgovorna za neke eventualne probleme sa slikom, tako da smatram da nema prevelike razlike između tih kablova i da nema smisla davati duplo više novaca za istu stvar.

DJecko23 sub 24.9.2016 18:19

Molim pomoc! Imam AMD R9 280x (Toxic) i sad imam dva monitora. Oba monitora imaju VGA izlaze dok graficka ima DVI-I i DVI-D. Kupio sam adapter za oba ulaza koji konvertira VGA u DVI-I i VGA u DVI-D i nece nikako da mi prepozna drugi monitor. Tj. na Linuxu mi prepozna drugi monitor i mogu cak preci misem preko njega ali mi i dalje ne prikazuje sliku?

Ne razumijem u cemu je problem. Sumnjam na DVI-D. Ako kupim adapter iz VGA u HDMI, jel bi trebalo raditi bez problema? Ili je nesto posve trece?

Hvala 

Lp

ihush sub 24.9.2016 18:34

DVI, dodatno-preciznije, DVI-I ima oba signala, analogni i digitalni. Na DVI-I (ili praktički nepostojeći DVI-A) možeš spojiti adapter DVI-VGA.

DVI-D je samo digitalni signal, nema analognog, ne može dati signal na VGA.

VGA je analogni signal. Konektori su 'samo' konektori. Adpateri služe da se različiti konektori prilagode (prilagodnik je drugi naziv), ali se sam signal ne mijenja. Aktivna elektornika se naziva konverter (signala), adapter je samo dio toga (ponekad pogrešno deklarirano u trgovinama..). Konverter može teoretski pretvoriti bilo koji signal u neki drugi. Adapter služi samo razlikovanju-utičnica.

-ne postoji adapter vga-hdmi i obrnuto (ili bilo kojeg analog-digital), postoji konverter.

hdmi je digitalni signal, identičan dvi(d) (osim razlike u propustnosti, max rezoluciji.. pa još i DisplayPort kao još 'jači' standard).

iz tog je normalno da ti drugi adapter na dvi-d ne pomaže (čak bi morao biti i takav pinout da to ne možeš spojiti..).

monitor nema vga izlaz, monitor ima ulaz, ako je smao vga, znači samo analogni.

kako ćeš osim primarnog na kojem ti radi adapter dobiti još jedan analogni vga? konverterom, teško da ćeš pronaći (+ cijena) npr DVI-D na VGA, daleko više šanse za HDMI-na-VGA (pazi ima i obrnuto, nije dvosmjerno!). Ako na VGA (kartici, pazi, ne miješati naziv-karticu sa standardima i konektorima) nemaš npr HDMI, možeš adapterom sa DVI-D na HDMI.. ali kako će sve zajendo raditi i cijena?.. Odnosno, kod skupljih stvari je možda jeftinije-bolje kupiti novi monitor (s dvi-hdmi-vga konektorima) ili dodati još jednu VGA karticu ili .. može se sve, pitanje je samo cijene, kvalitete, potrebe... i pripazi kod raznih oznaka, u trgovini može biti pobrkano/naziv-deklaracija. Gledaj stvarni smjer signala, probaj 'razmisliti' jer se lako kupi pogrešno.

+ pogotovo jer online-ebay.. možeš kupiti baš svašta, npr vga-hdmi adapter (ne konverter..) samo žice-priključak, jer fizički se sve može napraviti, zalemiti žice. To ne znači da radi.

+ pa i kad se vidi neki 'adapter' koji radi, to je ipak konverter, dok je elektronika koja to obavlja tad u tijelu adaptera (sam priključak, dovoljno mali čip da je u plastici). No to ne znaš dok ne probaš..

DJecko23 sub 24.9.2016 18:50
ihush kaže...

DVI, dodatno-preciznije, DVI-I ima oba signala, analogni i digitalni. Na DVI-I (ili praktički nepostojeći DVI-A) možeš spojiti adapter DVI-VGA.

DVI-D je samo digitalni signal, nema analognog, ne može dati signal na VGA.

VGA je analogni signal. Konektori su 'samo' konektori. Adpateri služe da se različiti konektori prilagode (prilagodnik je drugi naziv), ali se sam signal ne mijenja. Aktivna elektornika se naziva konverter (signala), adapter je samo dio toga (ponekad pogrešno deklarirano u trgovinama..). Konverter može teoretski pretvoriti bilo koji signal u neki drugi. Adapter služi samo razlikovanju-utičnica.

-ne postoji adapter vga-hdmi i obrnuto (ili bilo kojeg analog-digital), postoji konverter.

hdmi je digitalni signal, identičan dvi(d) (osim razlike u propustnosti, max rezoluciji.. pa još i DisplayPort kao još 'jači' standard).

iz tog je normalno da ti drugi adapter na dvi-d ne pomaže (čak bi morao biti i takav pinout da to ne možeš spojiti..).

monitor nema vga izlaz, monitor ima ulaz, ako je smao vga, znači samo analogni.

kako ćeš osim primarnog na kojem ti radi adapter dobiti još jedan analogni vga? konverterom, teško da ćeš pronaći (+ cijena) npr DVI-D na VGA, daleko više šanse za HDMI-na-VGA (pazi ima i obrnuto, nije dvosmjerno!). Ako na VGA (kartici, pazi, ne miješati naziv-karticu sa standardima i konektorima) nemaš npr HDMI, možeš adapterom sa DVI-D na HDMI.. ali kako će sve zajendo raditi i cijena?.. Odnosno, kod skupljih stvari je možda jeftinije-bolje kupiti novi monitor (s dvi-hdmi-vga konektorima) ili dodati još jednu VGA karticu ili .. može se sve, pitanje je samo cijene, kvalitete, potrebe... i pripazi kod raznih oznaka, u trgovini može biti pobrkano/naziv-deklaracija. Gledaj stvarni smjer signala, probaj 'razmisliti' jer se lako kupi pogrešno.

+ pogotovo jer online-ebay.. možeš kupiti baš svašta, npr vga-hdmi adapter (ne konverter..) samo žice-priključak, jer fizički se sve može napraviti, zalemiti žice. To ne znači da radi.

+ pa i kad se vidi neki 'adapter' koji radi, to je ipak konverter, dok je elektronika koja to obavlja tad u tijelu adaptera (sam priključak, dovoljno mali čip da je u plastici). No to ne znaš dok ne probaš..

Ako sam dobro shvatio, sa adapterima necu nista uspjeti napraviti preko DVI-D. Imam jos na grafickoj HDMI i dva mini HDMI. To znaci da mi ovaj adapter isto nece pomoci?

https://www.links.hr/hr/adapter-delock-hdmi-m-na-vga-z-bijeli-200300230

Oprosti ako sam dosadan ali se vec 3 dana s tim zezam i ne razumijem se bas u hardware i žice :) 
Cak sam i u BIOS-u mijenjo sve zive postavke, zatim Win10 i Linux. Najblize sam uspjeo sa linuxom, kako sam gore i napisao ali slike nema.
Evo slika iz BIOS-a!

ihush sub 24.9.2016 18:58

radiš greške (čačkajući po BIOSu, mijenjajući postavke koje s tim nemaju veze.. put za problem) :)

- radit će.. naravno, kao u bezbroj drugih primjera, pogrešno nazvan artikl, to je konverter (vjerojatno), za konkretan model ne znam, tvoj rizik :) sličan bijeli s malim kablićem postoji, radi (i njega nazivaju adapter, .. mada je konverter). Ima i poneki koji ne radi, tj škart-pokvaren, takva roba, zamijeniš za drugi i recimo taj radi :)

to je jedino isplativo (ako se ne varam cijena oko 50-70kn).

za svaki slučaj pitaš trgovca i pitaš za zamijenu.

drugi problem gledaj smjer, tebi treba hdmi na vga.. + postoje modeli koji imaju i audio.

+ o svakoj VGA ovisi koje izlaze istovremeno dozvoljava/omogućuje, to kontrolira driver. Jeftinje VGA obično mogu 2-3 izlaza, skuplje 4-6.. i ne mora svaki izlaz raditi u paru s nekim drugim. To je često označeno 'grupiranjem' na limu, grupa je zaokružena.. npr gigabyteove kartice, tad radi jedan iz grupe, ne oba.. itd. + naravno driver i omogućiti-aktivirati tu opciju (u CCCu).

DJecko23 sub 24.9.2016 19:02
ihush kaže...

radiš greške (čačkajući po BIOSu, mijenjajući postavke koje s tim nemaju veze.. put za problem) :)

- radit će.. naravno, kao u bezbroj drugih primjera, pogrešno nazvan artikl, to je konverter (vjerojatno), za konkretna model ne znam, tvoj rizik :) sličan vijeli s malim kablićem postoji, radi (i njega nazivaju adapter, .. mada je konverter). Ima i poneki koji ne radi, tj škart-pokvaren, takva roba, zamijeniš za drugi i recimo taj radi :)

to je jedino isplativo (ako se ne varam cijena oko 50-70kn).

za svaki slučaj pitaš trgovca i pitaš za zamijenu.

drugi problem gledaj smjer, tebi treba hdmi na vga.. + postoje modeli koji imaju i audio.

Hvala! Svakako cu pitat da li mogu vratiti ako ne bude radio. Uglavnom, mislim da cu uzet ovih dana pa javim rezultat i napomenut da promijene ime u konverter, ako je to stvarno konverter!
 Taman mi se nakupilo boca za vratit, pa mi nece biti zao dati novce!

A sto se tice BIOS-a, mijenjo sam postavke jer sam uspjeo napraviti dva monitora ali jedan ide na DVI-I od grafe dok drugi ide u maticnu. Ali nisam bio siguran dal mi se grafa koristi jer mi je izbacivalo da se samo koristi Intelov Chipset. Ma jooooj ne znam gdje mi je glava a gdje rep!