Kiso94 pet 25.6.2021 12:39

 Kupio bih starije laptope za roditelje njuskalo, email, oglasnici i youtube je sfera rada pa sto jeftinije to bolje ? Interesiraju me gdje uzeti fb/indexoglasi/njuskalo , bolje uzeti thinkpad stari ili nesto drugo ili? 

edit: cijena i bolje objasnjenje naslova

Čitatelj pet 25.6.2021 13:06

Dete drago, il si vrhunski troll, ili zaista zelim ljudima dati izazov.

 

Za 50€ ne mozes dobiti nista, a da nije toliko zastarjelo, da je neupotrebljivo.

Radije im mobic kupis za 50€, s tim isto mogu na njuskalo, youtube, mail i oglasnike.

 

Najjeftiniji laptop, rabljeni u EU, sto sam nasao, a da bi se mogao staviti 32bit Ubuntu,

je 99€:

https://www.gebrauchtcomputer24.de/notebooks/hp-compaq-nc8430.html

 

Stvarno nije nesto, al vjerujem da se ne isplati radi postarine u HR.

 

S druge strane, za 149€ vec mozes imati fin laptop, na kojem mozes vrititi i Windowse i Linux sasvim ugodno.

https://www.afbshop.at/notebooks/16194/dell-latitude-e7240-12-5-zoll-core-i5-4300u-at-1-9-ghz-8gb-ram-256gb-ssd-wxga-1366x768-webcam-win10home-b?c=469#e88f232ff641d2a1e4992198fbe5b346

 

Takodjer ako imas nekog u DE/AT/SUI/FRA itd, gledaj na WillHaben, Shpock itd - dosta ljudi poklanja prastare laptope

sa sitnim kvarovima - to je isto jedna od opcija - pa ti posalju postom za 15€ postarine, i opet imas nesto.

 

Tipa ovako nesto:

https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und-verkaufen/d/toshiba-satellite-a200-478403452/

 

Ako radi vista, radit ce i W7/8/10, ali jos bolje - Ubuntu ce raditi mnogo bolje na tome. 30 eurica + 15€ ako ti posalje postom.

 

Ostane ti 5€ za kupit USB stick na koji ces staviti Ubuntu za instalaciju.

 

Osobno bi dao 150€ za onog DELL-a - to ce im ipak trajati par godina vise. Koliko para toliko muzike.

To je isto kao da zelis dobar, brz, pouzdan i kvalitetan automobil... a da je stariji od 15 godina, ima 300.000km i kosta do 500€...

 

PS - Neka netko prebaci u ovaj podforum:

https://forum.bug.hr/forum/board/prijenosna-racunala/31.aspx?sort=act

 

Mislim da je autor svjestan da laptop od 50€ je zapravno stolno racunalo, jer je baterija u njima uglavnom neispravna ili bez kapaciteta.

Kiso94 ned 27.6.2021 12:03

 Mislim nije ni do laptopa samo nesto da mogu gledati oglase sa misom i tipkovnicom random stavljeno 50 eura, tipkovnicu i mis imam, a vjerovatno nece ni youtube gledat nego oglasnike. 

Hvala iako sam mogao i bolje pitanje postaviti.

ihush ned 27.6.2021 13:05
Kiso94 kaže...

 Mislim nije ni do laptopa samo nesto da mogu gledati oglase sa misom i tipkovnicom random stavljeno 50 eura, tipkovnicu i mis imam, a vjerovatno nece ni youtube gledat nego oglasnike. 

Hvala iako sam mogao i bolje pitanje postaviti.

 internet=multimedija = kao i gaming, traži iste resurse samo manje snage-FPSa, tj neovisno što radiš-surfaš, današnji requirementsi browsera su ono što određuje minimum-upotrebljivo (jednako kao svaka druga app npr igra, ne os ili mišljenje da je računalo ok, radi..).

-npr ovaj forum je 'lagan'.. prosječna stranica ima hrpe oglasa-reklama, slika.. probaj otvoriti 24sata starijim računalom i bit će ti jasnije.

-kao s dvbt2-hevc signalom, nije stvar samo u starosti-snazi nego baš konkretni fičeri-podržano, ima-nema, ako ima radi (kao mobitel-tablet ili novi hw) ako nema tad se slabašni cpu muči i radi dodatni posao za koji je slab, pa je kriterij kao za gaming koja vga-gpu + 2gb i više rama, tek tad ostalo tj to je minimum ako očekuješ normalan rad.

-računala koja su iz tog razloga bačena-zastarjela, nisu ni za uredske potrebe, mogu se nabaviti đabe, tj plaća se zbrinjavanje otpada pa netko čak zardi a prodaju se po ovakvim simboličkim ili zaokruženim cijenama, no tad moraš znati 'čitati' što kupuješ tj možeš i đabe ali ako ti je beskorisno tad je jednako kao navući smeće tj radit će loše a tad nisi napravio neku uslugu starcima, više problem dok njima i samo klikanje već ide na živce.. obično to tad završi u smeću nakon par dana pa te nešto jeftino ispadne (skupo) bačen novac. .. tj zato su ona upotrebljiva računala nešto skuplja, recimo od 100€ ..

+ zato je sigurnije uzeri desktop jer se može dodati-nadograditi, no sadašnja cijena vga je problem pa opet možda još toliko potrošiš na pojačavanje tj loš trenutak i zato trebaš naći 'pravi' odgovarajući model koji radi ono što trebaš-želiš uz podsjetnik, nije to 'samo surfanje' tj danas je to isto-slično kao gaming.. isti resursi.