Stolna računala

Intelova radna konfiguracija - i7 ili i9

mfrntic uto 27.9.2022 19:07

Trebao bi znalačku preporuku za najbolje moguće komponente koje bi zadovoljile slijedeće:

 

- Intel i7 ili i9 procesor - ne mislim overklokirati, ne mislim ništa dodatno raditi osim što trebam najjači mogući procesor (u gabaritima razuma, dakle zato dolazi i i7 u obzir jer koliko razumijem i9 i nije toliko bolji), a da je stabilan, trajan i ne zahtjeva vodeno hlađenje (AMD-ove ne volim i nikad ih nisam imao, zato Intel)

- Najbolja moguća matična ploča za navedeni procesor, koja podržava najmanje proširivo do 64GB rama, a bilo bi dobro da je proširivo i više od toga. Mora biti ATX.

- Koje napajanje? (imam Corsair 750W - bilo bi dobro da ne treba drugo)

- Koji hladnjak? Vodeno hlađenje ne dolazi u obzir.

- Minimalno 32 GB RAM-a - Koji? Da li bi možda bolje bilo 64GB?

- Računalo nije za igranje, tako da za grafičku uopće ne znam da li ima potrebe... ali poslušao bi znalce

 

ATX kućište imam, napajanje (koje je gore navedeno imam). Imam 2-3 diska koja ću kasniej spojiti u RAID (to je na trenutnoj radnoj stanici)... uglavnom s tim ću se i sam snaći. Zanimaju me prvenstveno gornje komponente.

 

 

Radi se dakle o desktop računalu koje je u režimu rada 18/24 sata, služi kao radna stanica. Prvenstvena namjera je razvoj softvera, ali također i sve ostalo što ponekad ima potrebe (od radnih aplikacija - GIS processing, Photoshop i ostale Adobeove aplikacije (čak i Premier po potrebi), Pixel4D, MSSQL Server (lokalno, ali na velikim bazama), MongoDB (lokalno, agregacije ne velikim setovima podataka).

 

Od zabave - služi kao streaming server (Plex) i sve ostalo što bi jedno desktop računalo moglo (međutim na tom računalu se gotovo nikad neće igrati neka igra, osobito ne intenzivnije. Računalo neće služiti za igranje.)

 

Dakle koje bi komponente vi preporučili? Cijena nije presudna.Pošalji

 

Unaprijed zahvaljujem ekipi.