Slaganje PC konfiguracija

Stolni PC + monitor za AutoCAD

wyks uto 23.6.2020 18:37
PaoloDP pon 21.9.2020 08:10

Konfiguracija ovisno o budžetu.

Za monitor preporučam DELL P - seriju midrange u cijenama, vrlo dobra pokrivenost boja i lagan za oči, ili U seriju, malo skuplji, odlična pokrivenost boja.

Što se tiče konfe, AutoCAD je uglavnom jednojezgreni software, ali i tu je dosta loš u iskorištavanju resursa.

RAM minimalno 8GB, preporuka 16GB, pogotovo zbog PhotoShopa. Grafička.. ako ne misliš igrati ništa, onda nešto od Nvidie što si možeš priuštiti iz GT serije. Ako možeš i GTX bilo bi super, ali AutoCAD to neće iskoristiti ionako :)

 

Jug2 čet 26.11.2020 11:01

Za AutoCAD obavezno SSD uzmi, velika razlika u stabilnosti i brzini rada. Što se ostaloga tiče bitniji su ti proc i RAM, nego grafička. Ja vrtim Civil 3D koji je zahtjevniji od čistog ACADa na kompu od prije cca 5godina, samo sam dodao SSD prije godinu-dvije. Kolega mi je preporučio Dell P2719 monitor, kao odličan za AutoCAD, s tim da imaš verziju koja se može okrenuti za 90° ili klasičan, ovisno šta ti treba u radu.

Montarinari sri 2.12.2020 12:26
d7d8d9 kaže...

Može preporuka? Ne treba biti vrh vrhova ali da vrti ok autoCAD i tu i tamo Photoshop. Zeznuta kombinacija, ali kažem, ne mora biti vrh vrhova.

I koji monitor da to uskladimo?

Hvala.

 Trenutačno bilo koja srednja konfiguracija će vrtiti AutoCAD bez problema, iako i to zavisi o tome sa koliko velikim modelima barataš. Ukoliko se radi o čistom 2D-u, nema potrebe bacati puno novaca. 

 

Čisto za neku usporedbu, ovo je moja konfa na kojoj radim 3D vizualizacije:

 

Procesor - Ryzen 3600 - i više nego dovoljno, jer se sav rendering obavlja preko grafičke kartice. Sa svojih 6/12 jezgri bez problema guta Rhino, Photoshop, Illustrator itd.

RAM - 32GB - većini korisnika je 16 sasvim dovoljno, ali ja ponekada baratam sa stvarno velikim modelima pa je ipak nakon nekog vremena bilo potrebno ubaciti još 16GB

Grafička - 2060 Super - Za AutoCAD definitivno overkill, nešto puno jeftinije će odraditi posao savršeno. Ja koristim ovu jer rendam na njoj.

SSD - 500GB NVMe - mislim da u modernom kompu stvarno nema smisla ići na išta drugo osim na SSD-ove. Cijene su im niske, a razlike u performansama astronomske.

Monitor - koristim Dell U2717D i U2313HM - 27-ica je za pravi rad, a manji je za sekundarne aplikacije. I na poslu i doma imam isti model 27-ice i prezadovoljan sam. 24" je premaleno za ozbiljniji posao imho.

 

Ukoliko imaš dodatnih pitanja, slobodno PM-aj.