bigboy98 uto 1.2.2011 13:33

trebam pomoć oko glagola..   prošli tjedan je moj razred učio glagole.. a ja nisam bio u školi pa to nerazumijem.. a sutra me nastavnica pita... molim vas ako netko ima vremena da mi pojasni ove glagole:

1. Glagoli po predmetu radnje

2. Glagolski pridjevi

3. Glagolska imenica

molim vas da mi pomognete.. tražim po internetu ali nemogu nač baš da razumijem

i još nešto ako možete:

NPR. (iz škole)

Oni nisu dobro igrali jučer.

INFINITIV: igrati

VRIJEME: prošlost

PO VIDU: nesvršeni (bar mislim)

PO PREDMETU RADNJE: NEZZ (molim vas pojasnite)

GLAGOLSKI PRIDJEV RADNI: nezz  (molim vas pojasnite)

GLAGOLSKI PRIDJEV TRPNI:   nezz  (molim vas pojasnite)

GLAGOLSKA IMENICA: nezz  (molim vas pojasnite)

bigboy98 uto 1.2.2011 14:40
betmen kaže...
Glagolske imenice su imenice koje nastaju od glagola - u tvom slučaju, radi se o riječi igranje.

Nema smisla dalje pisati, ovo bi i debil znao googlati.

{#}

Iohannes uto 1.2.2011 15:16
bigboy98 kaže...

trebam pomoć oko glagola..   prošli tjedan je moj razred učio glagole.. a ja nisam bio u školi pa to nerazumijem.. a sutra me nastavnica pita... molim vas ako netko ima vremena da mi pojasni ove glagole:

2. Glagolski pridjevi

3. Glagolska imenica

i još nešto ako možete:

NPR. (iz škole)

glagoli po predmetu radnje mogu biti prijelazni ili neprijelazni. Prijelazni glagoli imaju objekt u akuzativu ( jedem jabuku) dok neprijelazni nemaju ( cvijeće cvjeta)

Glagolski pridjevi mogu biti radni i trpni odnosno aktivni i pasivni. Radni se tvori od infinitivne osnove svršenih i nesvršenih glagola dodavanjem nastavaka -o ili -ao, -la, lo u jednini te -li, -le, -la u množini.

Trpni se tvori najčešće od infinitivne osnove svršenih i nesvršenih prijelaznih glagola i nastavaka:

-n, -na, -no, -ni, -ne, -na-en, -ena, -eno, -eni, -ene, -ena-jen, -jena, -jeno, -jeni, -jene, -jena-t, -ta, -to, -ti, -te, -ta

Za glagolske imenice nisam baš 100% siguran što su, pa neću niti napisati.

PO PREDMETU RADNJE: neprijelazni( barem mislim)

GLAGOLSKI PRIDJEV RADNI: igrali

GLAGOLSKI PRIDJEV TRPNI:   nema ga

GLAGOLSKA IMENICA: nisu igrali ( nisam siguran)

bigboy98 uto 1.2.2011 15:21
Iohannes kaže...
bigboy98 kaže...

2. Glagolski pridjevi

3. Glagolska imenica

i još nešto ako možete:

NPR. (iz škole)

glagoli po predmetu radnje mogu biti prijelazni ili neprijelazni. Prijelazni glagoli imaju objekt u akuzativu ( jedem jabuku) dok neprijelazni nemaju ( cvijeće cvjeta)

Glagolski pridjevi mogu biti radni i trpni odnosno aktivni i pasivni. Radni se tvori od infinitivne osnove svršenih i nesvršenih glagola dodavanjem nastavaka -o ili -ao, -la, lo u jednini te -li, -le, -la u množini.

Trpni  se tvori  najčešće od infinitivne osnove svršenih i nesvršenih prijelaznih glagola i nastavaka:

-n, -na, -no, -ni, -ne, -na-en, -ena, -eno, -eni, -ene, -ena-jen, -jena, -jeno, -jeni, -jene, -jena-t, -ta, -to, -ti, -te, -ta

Za glagolske imenice nisam baš 100% siguran što su, pa neću niti napisati.

PO PREDMETU RADNJE: neprijelazni( barem mislim)

GLAGOLSKI PRIDJEV RADNI: igrali

GLAGOLSKI PRIDJEV TRPNI:    nema ga

GLAGOLSKA IMENICA: nisu igrali ( nisam siguran)

hvala

betmen uto 1.2.2011 16:10

Mene osobno nisi imao čim uvrijediti, ali moraš znati da neki forumaši ovakve teme smatraju bezobraznima. Uz Google, odgovor na tvoje pitanje se nađe za sekund, a ti otvaraš temu i očekuješ da će netko trošiti vrijeme na to. Dobro, pitanje nije bilo neka gnjavaža, ali svejedno.

Vidim da si dosta mlad, a i nemaš baš puno 'staža' na forumu, pa ti neću zamjeriti. Čak štoviše, dati ću ti par savjeta. :)

1.) Znaš - prije nego što otvoriš temu, probaj googlati svoje pitanje. To stvarno nije teško, a i održava forum čistim.

2.) Dupli postovi, tj. njihovo pisanje jedan za drugim je nedozvoljeno. I ovo čini forum čišćim.

3.) Skraćuj citate! Ostavi samo ono bitno. Također, ovo poboljšava.. Ma znaš već - čistoću foruma.

4.) Ma najbolje je da pročitaš cijeli ovaj podforum. To su službena pravila koja smo svi već pročitali, a nikako da ih se počnemo pridržavati.

To je sve od mene. Opet ponavljam, nemoj ovo shvatiti kao napad na tebe, ne zamjeramo ti. Drži se pravila, i bit ćeš OK.