MP137 pet 8.6.2018 23:28

Pozdrav,

 

vrijeme je od matura i upisa na faks pa sam se sjetio prošle godine koliko sam vremena potrošio na googleanje o raznim faksevima.

Aspira je pokrenula studij računarstva prošle godine, pa ostavljam svoje dojmove s prve godine kako bi pomogao budućim kolegama u odabiru ili ih malo upoznao s onim(a) koji ih čekaju.

 

Program sam po sebi je daleko 'najmoderniji' od ostalog što se nudi u Splitu, i mislim da bi s time bili zadovoljni.

Međutim, kako je smjer tek pokrenut, sama uprava fakulteta je dosta klimava i podložna čestim promjenama, mjenjanje rasporeda kolegija po semestru, učionica, asistenata.

Web stranica im nije ažurirana, u prvoj godini imati ćete elektrotehniku i digitalne sklopove, Uvod u ICT tehnologije su preimenovali u Primjena računala, a Građa računala je u međuvremenu postao obavezan predmet, da se ne bi iznenadili kao što sam ja.

 

Što se tiče kolegija i gradiva, kao bitne nekom tko želi naučiti programiranje, s prve godine bi istaknuo Osnove Programiranja, Baze Podatka i Algoritme i strukture Podataka.

 

Osnove programiranja i algoritme drži profesor koji iako prođe svo predviđeno gradivo, nije stvoren za predavača. Iznimno naporan za pratiti i slušati zbog monotonije predavanja. Kolegij donekle izvlači dosta dobar asistent, koji vjerovatno odlazi nakon kraja ovog semestra, pa ćemo vidjet tko će ga zamjeniti.

 

Kod Baza podataka, situacija je obrnuta.

Predavač, odnosno nositelj kolegija je izvrstan, lijepo objasni sve, pomogne kome što treba, dok je asistent, iako neloš u predavanju, uz vježbe iz Baze podataka dobio i zaduženje kordinatora studija, pa je vrlo brzo ušao u nekakav egotrip.

 

Često ćete viđati i profesora Žarka Nožicu, možda nekima poznato ime iz uprave Algebre u Zagrebu. U prvoj godini predaje 3 kolegija. Neosporno je da je čovjek stručnjak u svom području elektrotehike, međutim modernija tehnologija kao što su vratašca od klima uređaja ili USB stick u obliku autića ga znaju malo zbuniti. Stručnjak, ali outdated u 2018, malo komično.

 

Sve u svemu, ako Vam se ne da ići van Splita, i ne smeta Vam biti pokusni kunić, Aspira je dobar izbor. :)

 

pasto90 sub 8.9.2018 14:52

pozdrav, 

 

evo ja se mislin hocu li upisivat to, em zbog novaca em zbog nekih nedoumica. Isplati li se to uopce upisivat? Dilema mi je hocu li ic izvanredno ili redovito jer ne znan ocu li onda moc ic na strucnu praksu... 

Koji se programski jezici uce kroz obrazovanje? Jel stvarno poslodavci uzimaju studente za rad kod njih? 

 

Unaprid hvala na odgovoru! 

MP137 sub 15.9.2018 12:28

Prvo, sorry na ne baš tako brzom odgovoru.

 

Na stručnu praksu mislim da idu svi, i redovno i izvanredni, jedino se izvanrednima može priznat ako već rade negdje.

 

Što se tiče programskih jezika,

prvi semestar C# 

drugi semestar C# i 1 lekcija asemblera kroz Građu računala

treći semestar C# i HTML/CSS (osnove web programiranja)

 

dalje ne znam, imat ćeš izborne predmete za odabrat koje područje te najviše zanima.

 

Što se tiče posla i poslodavaca, jedan od Aspirinih najjačih motoa na promotivnim materijalima je "stručna praksa od prve godine", što je neistina. Pod stručnu praksu smo prve godine imali seminarski rad i to je to. Zeznuli su se, jer u Splitu jednostavno nema dovoljno IT firmi. Vidjet ćemo kako će to organizirati iduće godine. Jedna stvar koja jeste bila zanimljiva je Dan karijera. Bilo je 5 IT firmi (HR Cloud, Ericsson, Locastic, TravelSoft, Atos), i tu si mogao porazgovarat s njima, dati im CV itd.

 

Isplati li se upisat, ne mogu donjeti odluku umjesto tebe, ali ako se ozbiljno želiš baviti programiranjem, mislim da je u Splitu broj IT firmi dosta malen u usporedbi sa Zagrebom, i da je Zagreb way to go ukoliko si u stanju preselit se (što ja nisam bio, tako da je izbor pao na Aspiru). Oni gore imaju Algebru koja je, ako se dobro sjećam slične cijene, a uhodanija od Aspire kojoj je ovo tek prva generacija Računarstva.

 

Sretno s odlukom! :)

mare088 pon 2.3.2020 22:58

Pozdrav,
vidim da ste pisali o nekim informacijama u vezi Aspire pa me zanima jeste li u mogucnosti da mi malo detaljnije objasnite svaki predmet na prvoj godini. Takoder, zanima me je li se stanje na fakultetu promijenilo s obzirom na to da je na prvoj godini sve bilo 'neobecavajuce'?

dinos3 sri 19.1.2022 17:12
Horatio_Hornblower kaže...

Kolika je cijena faksa?  Prijatelj mi gleda i nigdje se nemoze nac informacija. 

 Da, nigdje ne pise ta informacija.
Zna netko možda kolika je cijena studija?