Sigurnosni softver

Ultimativna antivirus tema - P&O

rambox ned 24.4.2022 14:37
Marko :D kaže...
Bez uvijede ikome, ali u potpunosti je nepotrebno instalirati smeća od antivirusnih programa trećih strana (u koja su se pretvorili zadnjih godina). Windows Defender više nije kao što je prije bio, siromašan antivirusni program koji propušta sve i svašta.Danas je Defender doslovno besplatan Internet Security paket. Nudi puno više toga od onoga što je nudio prije nekoliko godina, a razina zaštite porasla je višestruko. Stvarno mislim, a mislim i da će se većina ekipe ovdje samnom složiti, da je Defender sve što je potrebno svakom računalu. Pa čak i onim korisnicima koji nisu baš vješti u korištenju računala i skidaju sve i svašta. Od Windowsa 10, odnosno, otkad je poboljšan Defender, još nisam vidio neko zaraženo računalo, pa čak ni kod već spomenutih korisnika. Uz to sve, besplatan je i zato što ga je napravio Microsoft, šanse za nekakve probleme su minimalne, gotovo nepostojeće.

 

Koliko je Defender dobar, dovoljno je pogledati aktivnost ove teme zadnjih par godina. Doslovno je pomeo konkurenciju pa se više ovdje nema o čemu ni raspravljat. A i teme za pomoć pri uklanjanju virusa na forumu su postale endemske; već godinama nisam vidio ni jednu. 

 

Stoga moj savjet kolegi sage ; uštedi novac, kriza je. Nema potrebe plaćati za nešto što će ti samo sjediti na računalu i ne raditi apsolutno ništa, osim povremeno izazvati kojekakav problem. Deinstaliraj postojeće antivirusne programe trećih strana, aktiviraj Windows Defender i instaliraj si programčić imena DefenderUI. To je sve što ti treba. Uz naravno uBlock Origin u preglednik. Ništa više.

Samo ti guraj glavu u pijesak, ili odma otvoreno reci da se kak ti bojiš vrlo efikasnog i laganog Kaspersky Security Cloud Free.

 

Očemo činjenice nagurat po tepih, dakle po nezavisnim testovima Mikrošut antivirusno smeče koristi najviše resursa i najviše opterečuje Windowse?

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/sigurnosni-softver/ultimativna-antivirus-tema-po/12723.aspx?page=1605&jumpto=6492508&sort=asc&view=flat

 

https://forum.bug.hr/forum/topic/sigurnosni-softver/ultimativna-antivirus-tema-po/12723.aspx?page=1589&jumpto=6084175&sort=asc&view=flat

 

O čemu mi pričamo, pa dajte ljudi moji ne kupuje nikakve AV alate za normalno kučno korištenje=to je čisto bacanje love.

 

Ali treba spomenut koji je najbolji besplatni AV alat, dakle zeleno ako staviš na stranu nebitne gluposti kao Kaspersky je Ruski špijun itd.

Marko :D ned 24.4.2022 15:38

Svi ovi grafovi su lijepi i krasni, ali mene stvarno počinje zanimati što to točno Windows Defender usporava. Prije je bio dosta težak i bugovit, ali danas doslovno nigdje ne vidim to usporenje, pa čak ni kod slanja/preuzimanja/kopiranja/preseljenja velikih datoteka. Možda se pod tim kako je težak misli na RAM, jer mi ga trenutno koristi 150 MB što je doslovno ništa (neiskorišten RAM=uzalud bačen novac).

 

I po čemu je točno Kaspersky najbolji antivirusni program? Zanimaju me činjenice, ne grafovi jer svi znamo da su ti antivirusni testovi hit and miss. Meni osobno ne treba antivirusni program jer ga godinama nisam imao na računalu i nikada se nisam uspio zarazit. Čak Defender imam uključen samo iz razloga da me Windowsi non stop ne gnjave kako je zaštita isključena. Ali da je Defender dovoljan svakome, jest.

 

Nadalje, ruski antivirusni program ne bi koristio ni da mi ga daju u potpunosti besplatno. Koliko ruske kompanije imaju svoju riječ u svemu vidljivo je iz VK od Durova. Doslovno mu je oteta kompanija, a on je morao pobjeći iz države. Isto bi se moglo dogoditi i s Kasperskyjem odbije li surađivati s državom na njen zahtjev.

njonji ned 24.4.2022 20:01
Marko :D kaže...
Bez uvijede ikome, ali u potpunosti je nepotrebno instalirati smeća od antivirusnih programa trećih strana (u koja su se pretvorili zadnjih godina)...

 Smeća - kako koji, imaju dobri i imaju loši programi, kao i u bilo kojoj drugoj branši...

 

Marko :D kaže...
Od Windowsa 10, odnosno, otkad je poboljšan Defender, još nisam vidio neko zaraženo računalo, pa čak ni kod već spomenutih korisnika...

 

Koliko je Defender dobar, dovoljno je pogledati aktivnost ove teme zadnjih par godina. Doslovno je pomeo konkurenciju pa se više ovdje nema o čemu ni raspravljat. A i teme za pomoć pri uklanjanju virusa na forumu su postale endemske; već godinama nisam vidio ni jednu..

 Jedno su anegdote, a drugo statistike. Malware infekcije (uključujući ransomware) su itekako još prisutne u svijetu. I sam znaš da infekcije nisu pale na nulu.

 

Marko :D kaže...

I po čemu je točno Kaspersky najbolji antivirusni program?

 0-day zaštita (uključujući skripti i drugog malwarea) + System Watcher komponenta, koja može praviti rollback ransomware kriptiranja - uključeno besplatno u free verziji.

 

 

 

Po meni, 0-day zaštita je onaj dio gdje MS Defender još kaska. Protiv skripti isto. A tu su se neki drugi AV programi pokazali dosta bolji (od free rješenja: Kaspersky, Bitdefender, Avast...).

Čak je donedavno malware mogao sam sebe dodati na Exception listu u registry i zaobići Defendera.

Kao što si rekao, test na vreću je hit and miss, pa poboljšanja Defendera u tom segmentu nisu nužno pokazatelj da je postao super. Samo je postao ok.

 

 

Kao što sam u nekim prijašnjim postovima napisao:

"Dakle novi ransomware za kojeg nema još definicija... pogledaš testove na YouTubeu ili drugim forumima, MS Defender nije baš sjajan. Ali to je i za očekivati. Malware autor nebi pustio ransomware u opticaj ako ne može zaobići ni MS Defendera. Dakle to im je nakakav minimum kojeg njihov malware mora moći da bi ga uopće distribuirali."

"Zar misliš da će netko uložiti trud i novac za razvijanje / unajmljivanje malwarea i njegove distribucije samo da bi odmah zakazao na default Defenderu jer ga nije testirao hoće li ga detektirati?"

 

 

Nebi bilo i dan danas infekcija da je sve super.

 

 

Može se proći sa MS Defenderom i ne otvaranjem Office datoteka iz maila ili skidanjem crackova ili šta ti ga ja znam (i nadati se da nema drive-by downloada i/ili 0-day propusta). Ali zaštita (i čak performanse) nisu na razini kao neki drugi.

Svakome svoje. Ako nema zaraze uz MS Defender i ne vidiš potrebu za drugim AV - opet dobro. Ali za druge koji ne znaju bolje i otvaraju sve i svašta - postoje i bolje opcije, pa zašto ih ne spomenuti

Ja se ne bunim kada netko predlaže MS Defender, samo me smeta kada ga se hvali preko nekih drugih ili neke druge pokušava blatiti i staviti ispod Defendera, što nije objektivno. Treba znati ograničenja i nedostatke Defendera.

 

 

P.S. to sa ruskom politikom me ovdje ne zanima... ovdje isključivo razmatram pitanja zaštite protiv malwarea. Dali neki AV dobro štiti ili ne. Sve ostalo su nagađanja. Ako se pokaže/dokaže u budućnosti nešto sumnjivo sa Kasperskijem - mijenjam ga za neki drugi (Bitdefender ili Avast). Do tada, ja kao privatni korisnik nemam razloga za pretjeranu brigu. I pošto ih ne plaćam, dakle ne financiram - nemam ni nekih moralnih dilema.

 

Nisam lojalan nijednoj AV kompaniji - ne zanimaju me niti imam njihove dionice. Biram ono što mi trenutno daje najbolju zaštitu bez da me gnjavi previše ili usporava komp. I to je to.

njonji ned 19.6.2022 23:11

Zanimljivosti iz svijeta Windowsa i Linuxa:

 

Windows Defender bypass - maliciozni dropper (koji sam po sebi nema maliciozni code) može vidjeti u registriju koji exclusion paths postoje i onda jednostavno skine malware u taj folder i pokrene ga od tamo -> Defender potpuno zaobiđen

 

Nije ni Linux neprobojan kao što neki misle:

 

New Symbiote malware infects all running processes on Linux systems

"After injecting itself into all running processes, the malware acts as a system-wide parasite, leaving no identifiable signs of infection even during meticulous in-depth inspections."

"When it injects itself into processes, the malware can choose which results it displays ... If an administrator starts a packet capture on the infected machine to investigate some suspicious network traffic, Symbiote will inject itself into the inspection software's process and use BPF hooking to filter out results that would reveal its activity."

 

New peer-to-peer botnet infects Linux servers with cryptominers

"...it has powerful detection avoidance capabilities, such as using memory-mapped miners and dynamically detecting process monitoring to stop the mining module immediately"

"The miner binaries, xmrig and nbhash, are file-less, decoded from their base64 form and executed during runtime in memory, so they never touch the disk."

 

Manje-više tehnike već poznate u Windows svijetu sada se koriste i na Linuxu... samo je bilo pitanje vremena kada će se malware autori više posvetiti Linuxu, tj. kada će im postati dovoljno isplativo.

Mnogi serveri velikih i malih tvrtki, organizacija i ustanova se vrte na Linuxu - ransomware im daje motiv da se posvete Linuxu koliko i Windowsu.

Kako upasti na Linux server? Mnogi veliki slučajevi prošlih godina pokazuju da je moguće. Evo ovaj mjesec propust u Confluence softwareu (nešto kao kolaboracijski wiki tool kojeg koriste mnoge IT tvrtke) je omogućio ransomware zaraze.

rambox ned 26.6.2022 14:09

Kasperko je malo promjenio sučelje, onako kao određena nadogradnja itd.

 

Pod računom i dalje stoji Kaspersky Security Cloud, ali na glavnom sučelju sad visi samo Kaspersky Free.

 

System Tray ikona je malo drukčija, sad je svjetlo zelene boje+redizajn i dodano je slovo K.

 

Ukratko, solidno su presložili sučelje i na lijevu stranu dodali onako proziran efekt.

 

   

Marko :D sri 29.6.2022 10:03

Gle, sori, ne možeš mi ić napast državu koju si i sam priznao u njenim granicama, s kojom imaš poslovne i diplomatske odnose, te započet rat i otet joj dio teritorija govoreći da je sve to tvoj teritorij. Jer ako ćemo gledati granice prema povijesti, cijela Hrvatska pripada Italiji jer je nekoč bila dio Rimskog carstva.

 

Koliko god su sranja ameri radili (nije da ih branim), rusi su ih napravili puno više kroz povijest i to je činjenica. Cijela ruska povijest se temelji na imperijalizmu i konstantnom širenju teritorija, negiranju postojanja drugih kultura, pa ovaj rat nikog ne bi trebao iznenadit. I upravo zbog toga i konstantnih prijetnji Rusiju treba nabit nogom u guzicu i izolirat ih od vanjskog svijeta dok se ne probude i dokle će god živjet u svojoj alternativnoj stvarnosti.

 

Zato svatko tko odluči napustiti ruski softver ima podršku od mene. 

djigibao sri 29.6.2022 12:25

Sve su to igre i igrice istoka i zapada i velikih mocnika i mi jadni mali pijuni nemamo pojma sta se u stvarnosti desava.
Ne bi se ni najmanje iznenadio da je ovo sve prouzrocila zapadna sila (SAD), jer kao sto vidimo pumpaju svoje oruzje u Ukrajnu i ne sjecam se kada je $ bio ovako visoko (7.15kn).
Nikad nije crno-bijelo...nema tu samo dobri-losi.

MasterOfDisaster sri 29.6.2022 14:10

Unazad 10 godina koristim ili Bitdefender Total Security ili Kaspersky Internet Security (kojeg imam sada instaliranog).

Preferiram Kaspersky jer je izuzetno lagan za OS i izuzetan u detektiranju smeća dok sam sa raznim free rješenjima ili MS rješenjem imao probleme i svašta se je znalo provući.

KIS plaćam godišnju licencu 75kn i mislim da nitko ne može reći da si to ne može priuštiti za miran rad sa svime bez bojazni za nekom havarijom.

Za sada me nikakve priče vezane uz Ruse i Kaspersky ne opterećuju kao privatnog korisnika.

BlackMoon čet 30.6.2022 00:14

Jesam li ja rekao da volim Google? Sav softver im je čisto smeće na granici malwarea, nitko ne maltretira adwareom više od njih i jednom riječi, odvratni su mi.

Davati ratnim zločincima 75 kuna godišnje? Za mene čisti mazohizam, nehumanost i nedostak empatije zbog zadovoljavanja vlastitih interesa! Jadno!

MasterOfDisaster čet 30.6.2022 06:29
BlackMoon kaže...

Jesam li ja rekao da volim Google? Sav softver im je čisto smeće na granici malwarea, nitko ne maltretira adwareom više od njih i jednom riječi, odvratni su mi.

Davati ratnim zločincima 75 kuna godišnje? Za mene čisti mazohizam, nehumanost i nedostak empatije zbog zadovoljavanja vlastitih interesa! Jadno!

Ideš koji debilni odgovor.

Znači ovi iz Kasperskog su ratni zločinci, vjerovatno su po tebi i svi Rusi ratni zločinci i sve ih treba potamanit, jel da?

Kad čujem ovakve komentare od ljudi kao ti onda znam zašto nam nikada neće biti dobro i zašto je čovjek čovjeku najveći neprijatelj. 

Predstavljaš čisti govor mržnje prema nekome tko uopće nema veze sa ratom niti su ga oni pokrenuli (Kaspersky).

Žalosno je da danas u modernom društvu sa svim mogućim raspoloživim informacijama ljudi i dalje ne raspoznaju dobro i zlo, moć i nasilje i tko pokreće ratove, a to su pojedinci, a ne nacije.

Ne osuđuje se cijela nacije radi pojedinca (diktatora) koji pokrene rat radi "nacionalnih" interesa.

 

Stric_Jura čet 30.6.2022 16:13
Marko :D kaže...

Gle, sori, ne možeš mi ić napast državu koju si i sam priznao u njenim granicama, s kojom imaš poslovne i diplomatske odnose, te započet rat i otet joj dio teritorija govoreći da je sve to tvoj teritorij. Jer ako ćemo gledati granice prema povijesti, cijela Hrvatska pripada Italiji jer je nekoč bila dio Rimskog carstva.

 

Koliko god su sranja ameri radili (nije da ih branim), rusi su ih napravili puno više kroz povijest i to je činjenica. Cijela ruska povijest se temelji na imperijalizmu i konstantnom širenju teritorija, negiranju postojanja drugih kultura, pa ovaj rat nikog ne bi trebao iznenadit. I upravo zbog toga i konstantnih prijetnji Rusiju treba nabit nogom u guzicu i izolirat ih od vanjskog svijeta dok se ne probude i dokle će god živjet u svojoj alternativnoj stvarnosti.

 

Zato svatko tko odluči napustiti ruski softver ima podršku od mene. 

zanimljiv mi je tekst bio u Jutarnjem.. uglavnom Zli Rusi, ali sjebat će se, jer eto u Baškiriji 55% djece uči baškirski kao prvi jezik, a u Tatarstanu preko 40%... kako to, pa zar uče na SVOM jeziku?!?? sigurno nemaju zato kazina u svojim rezervatima....

 

toliko o ruskom negiranju drugih kultura...

MasterOfDisaster čet 30.6.2022 18:04
BlackMoon kaže...
80% ih se izjasnilo da podržava podbulog zlikovca! Dakle 80% daje mu “blagoslov” za ono što radi.

Ti to za ozbiljno vjeruješ 

Pa to je čovječe Rusija, zbog najsitnijeg sranja prema državi ideš u zatvor, bojiš se prdnut protiv režima, a ne reći da ih Putin vodi u propast. 

Pa normalno da su ljudi lagali iz straha za sebe i svoje bližnje da ih ispitivač neće otkucat državi, šta bi ti rekao da si Rus i da te ovi za anketu službeno pitaju svoje mišljenje, pa lagao bi kao pas da se slažeš makar se ne slažeš.

 

 

Marko :D čet 30.6.2022 19:05
Stric_Jura kaže...
Marko :D kaže...

Gle, sori, ne možeš mi ić napast državu koju si i sam priznao u njenim granicama, s kojom imaš poslovne i diplomatske odnose, te započet rat i otet joj dio teritorija govoreći da je sve to tvoj teritorij. Jer ako ćemo gledati granice prema povijesti, cijela Hrvatska pripada Italiji jer je nekoč bila dio Rimskog carstva.

 

Koliko god su sranja ameri radili (nije da ih branim), rusi su ih napravili puno više kroz povijest i to je činjenica. Cijela ruska povijest se temelji na imperijalizmu i konstantnom širenju teritorija, negiranju postojanja drugih kultura, pa ovaj rat nikog ne bi trebao iznenadit. I upravo zbog toga i konstantnih prijetnji Rusiju treba nabit nogom u guzicu i izolirat ih od vanjskog svijeta dok se ne probude i dokle će god živjet u svojoj alternativnoj stvarnosti.

 

Zato svatko tko odluči napustiti ruski softver ima podršku od mene. 

zanimljiv mi je tekst bio u Jutarnjem.. uglavnom Zli Rusi, ali sjebat će se, jer eto u Baškiriji 55% djece uči baškirski kao prvi jezik, a u Tatarstanu preko 40%... kako to, pa zar uče na SVOM jeziku?!?? sigurno nemaju zato kazina u svojim rezervatima....

 

toliko o ruskom negiranju drugih kultura...

Za to vrijeme tvrde da ukrajinska kultura ne postoji, da su ukrajinci zapravo rusi, te da je Ukrajina zapravo teritorij Rusije. Onda?

 

Pa jedan Kijev je postojao puno prije nego neka tamo Moskva.

MasterOfDisaster kaže...
BlackMoon kaže...
80% ih se izjasnilo da podržava podbulog zlikovca! Dakle 80% daje mu “blagoslov” za ono što radi.

Ti to za ozbiljno vjeruješ 

Pa to je čovječe Rusija, zbog najsitnijeg sranja prema državi ideš u zatvor, bojiš se prdnut protiv režima, a ne reći da ih Putin vodi u propast. 

Pa normalno da su ljudi lagali iz straha za sebe i svoje bližnje da ih ispitivač neće otkucat državi, šta bi ti rekao da si Rus i da te ovi za anketu službeno pitaju svoje mišljenje, pa lagao bi kao pas da se slažeš makar se ne slažeš.

Upravo tako. Jedan YouTuber koji je pobjegao iz Rusije nakon invazije sam je rekao:

 

1.) Sve agencije za istraživanje su ili u vlasništvu države ili imaju direktnu vezu s vlašću.

2.) Zakon nalaže da bilo kakvo protivljenje ratu, nazivanjem toga ratom možeš završiti na 15 godina u zatvoru zbog "diskreditiranja vojske". Protivljenje diktatoru Putina također jednako zatvor.

 

Zar stvarno netko misli da će ljudi, znajući da mogu završiti u zatvoru, reći da su protiv rata i Putina? Biste li vi odgovorili da jeste kad bi znali da će vas policija privesti u roku od 15 minuta od telefonskog razgovora? Sumnjam.

 

No bez obzira na to, činjenica je da dosta ljudi podržava Putina (možda ne 80% kao što "neovisne agencije" tvrde, ali nekih 60% sigurno) i rat jer su od samog početka njegove vladavine bili izloženi strogom kontrolom informacijama i prezentiranju samo onoga što je Putin osobno odobrio. Opozcije nema, pa ako Putin kaže da je nešto dobro, onda je sigurno to istina i dobro. Da ne spomenem kako su neovisni svjetski mediji blokirani, a emitiranje istih zabranjeno u Rusiji. Onda vidiš samo jednu, krivu i lažnu perspektivu.

 

Zato na intervjuima Volodymyra Zolkina kad ruski vojnici zovu doma, svi nazvani na pitanje o tome što misle o ratu, govore kako "ne prate politiku, ne gledaju vijesti" ili pak otvoreno govore da su za rat. Tek mali broj ljudi kaže da je to katastrofa, da rat treba stat i da su protiv njega.

Stric_Jura čet 30.6.2022 21:11

je postojao je Kijev (i zašto pišeš po ruski, a ne Kijiv ?!?) ali se nije zvalo to područje Ukrajina, ne ?!?

 

Gle samo želim reći da politizacija u softveru osobito besplatnom je besmislena...

KIKI3ooo pon 3.10.2022 20:19

Ekipa, treba mi savjet od nekoga tko prati...

 

Znači nisam virusa vidio... cca 15 godina. Malware-a isto tako. Nemam ni antivirus. Jednostavno znam se ponašat na internetu i razumim se.

 

Ali sad imam dvoje tinejđera koji su počeli "mlatit" po kompu, mali komp, mala laptop. Ti debosi mi mogu natovarit ransomware. Backup imam ali bi rađe platia dodatno samo da imam mir. Taman mi treba licenca za 3 uređaja.

 

Gledam online i vidim izbor između nekoliko programa pa da vidim šta mi vi savjetujete. Hvala.

djigibao pon 3.10.2022 23:27
KIKI3ooo kaže...

Ekipa, treba mi savjet od nekoga tko prati...

 

Znači nisam virusa vidio... cca 15 godina. Malware-a isto tako. Nemam ni antivirus. Jednostavno znam se ponašat na internetu i razumim se.

 

Ali sad imam dvoje tinejđera koji su počeli "mlatit" po kompu, mali komp, mala laptop. Ti debosi mi mogu natovarit ransomware. Backup imam ali bi rađe platia dodatno samo da imam mir. Taman mi treba licenca za 3 uređaja.

 

Gledam online i vidim izbor između nekoliko programa pa da vidim šta mi vi savjetujete. Hvala.

 A da im stavis "Standardni" ili "Djecji" korisnicki racun tako da ne mogu nista instalirat?

KIKI3ooo sri 5.10.2022 09:15
andi.cro kaže...

@KIKI

 

Dodaj si OpenDNS Family Shield u router 

  • 208.67.222.123
  • 208.67.220.123

 

Ja koristim i AdGuard extenziju na Chrome browseru koji radi također dobar posao 

 Ovo je interesantno, bas cu pogledat. Hvala ti

djigibao kaže...
KIKI3ooo kaže...

Ekipa, treba mi savjet od nekoga tko prati...

 

Znači nisam virusa vidio... cca 15 godina. Malware-a isto tako. Nemam ni antivirus. Jednostavno znam se ponašat na internetu i razumim se.

 

Ali sad imam dvoje tinejđera koji su počeli "mlatit" po kompu, mali komp, mala laptop. Ti debosi mi mogu natovarit ransomware. Backup imam ali bi rađe platia dodatno samo da imam mir. Taman mi treba licenca za 3 uređaja.

 

Gledam online i vidim izbor između nekoliko programa pa da vidim šta mi vi savjetujete. Hvala.

 A da im stavis "Standardni" ili "Djecji" korisnicki racun tako da ne mogu nista instalirat?

 Misliš na wndowsima? Onda ga neće ni koristit, kao YT za djecu. Mala ima windows 7 (to je oni prvi laptop sa grafičkim karticama i jednostavno starom hardware-u paše više win 7 sp1) tako da sam se mora osigurat malo bolje.

KIKI3ooo sri 5.10.2022 14:37
djigibao kaže...
Zasto ga ne bi koristili, ne kuzim te?

U postavkama omogucis koje programe smiju koristiti i zdravo.
Nista novo ne smiju instalirat bez tebe.

 Zato jer mali triba moć instalirat a mala ni ne instalira. Više mi je da ne posjete neku stranicu i da im se skripta neka ne pokrene ali izgleda da je sve regularno, za komp od malog me je bilo strah ali je čist, 0 hits, dobar je.