scaramush čet 6.5.2010 16:41

nema potrebe to kupovati za tzv pištoljke lemilice.

žica od koje je izrađen vrh je najobičnija bakrena koja se koristi u kablovima za struju.

uzmi šubler i izmjeri promjer žice od koje je izrađen originalni vrh ako si sumnjičav, trebao bi biti istog promjera kao i puna bakrena žica ( PL ) kvadrature 2,5mm ( većinom imaju takav prihvat za vrh da odgovara, rijeđe 1,5mm kvadraturu )

zatim uzmeš komad kabela sa bakrenom žicom punog presjeka koji ima u sebi žice tog presjeka, oguli izolaciju i odsjeci komad koliki ti treba da zafrčeš takav vrh i to je to.

vrh oblikuješ prema želji ili takav oblik koji imaš.

dobro ga prepigaj na vrhu i stisni neki kliještima, a možeš i zabrusiti vrh da bude više u špic.

na kraju fino postaviš taj izrađeni vrh na lemilicu, propališ na suho i zatim malo sa kalafonijem ili pastom da se skroz očisti.... Namigiva

wyks čet 6.5.2010 18:23
Ivan 992 kaže...

Imo sam i ja tu lemilicu i mogu rec da je to zivi srot, treba joj dosta dugo da se zagrije (prođe te volja za poslom dok se to ugrije).................

Na kraju je izgorila..............

Vjerojatno je bila loša, moj stari ima jednu skoro 15 godina bez problema.

Nemoj generalizirati.

scaramush pet 7.5.2010 14:23

kupi pastu za lemlenje i mislim da je celulozna spužvica koju navlažiš i kasnije obrišeš vrh lemilice u nju nakon što zalemiš poneki spoj...

pasta je preporuka neka bez kiseline, a pojedini tinoli za lemljenje je već dijelom sadrže u sebi.

tinol žica za lemljenje se razlikuje po debljini, za preciznije se koristi tanja žica jel se lakše dozira ona količina koju trebaš postaviti na spoj i onda se ne razlije okolo onaj višak.

sa vremenom kako radiš sa lemilom to ti je manje bitno jel se ruka i oko uigraju pa nemaš briga već automatizam radi to sam.

bitnija razlika kod tinol žice za lemljenje je ona tališta tj. temperatura na kojoj postaju tinoli tekući pa se ratopi i zalije spoj koji se lemi.

temperature tališta tinola ti idu od nekih 175'C koji su jako rijetki pa sve do nekih 350'C.

ovi jeftini normalni imaju talište od 220 - 250'C, a da bi se rastopili lemilo treba imati najmanje 50'C višu temperaturu.

pištolj lemilice postižu temperature oko 350- 400'C, ali znaju kod lemljenja inducirati viši napon na ostatku komponenti štampanih ploča pa je bolje kupiti bilo koje niskonaponsko klasično lemilo.

ako pištolj lemilo slabije zagrijava rasklopi ga i pritegni spojeve onoga nosača lemnoga vrha u kućištu na koji vani šarafiš lemni vrh, jel ono radi na malom naponu, ali sa velikom strujom pa se ti spojevi olabave sa vremenom kod takvih jeftinjara.

pravilni način lemljenja je da se zagrije spoj koji se želi zalemiti i zatim na njega prisloni tinol žica koja se razlije po spoju, a ne nanositi tinol žicu na lemilo i prenositi je na spoj koji lemimo!!!

isto tako lemilo nije pametno držati na spoju dulje od 3- 5 sekundi kod zagrijavanja ( na nekim komponentama piše napomena npr 250/3s što znači maksimalna temperatura koju koristimo na lemilima kojima se to da podešavati postaviti na 250'C i ne držati ih dulje od 3 sekundi prislonjene ) inače dođe do pregrijavanja i pregaranja komponenti i štampanih veza na pločama.

za skidanje staroga lema i izlemljivanje imaš tzv. vakuum pumpice za lemljenje koje uvuku u sebe rastopljeni stari lem i jako olakšavaju posao, a ako je nemaš pomogni si sa malim penzlićem ili kistom koji ima isključivo dlaku životinjskoga tipa ( mazni curi onaj kist za šminkanje i nanošenje pudera recimo Smijeh ) da očistiš rastopljeni lem sa mjesta izlemljivanja.

Don Kihoty pet 7.5.2010 15:16

Ta mast je zapravo smola, i zove se kalofonij.

Koristi se za čišćenje lemnih točaka i izvoda komponenata.

Ako vam se ikad desilo da tinol sklizne sa lemnog mjesta,

da ne prijanja i ne radi "toranj" nego kuglicu, to je zato što je lemno

mjesto prljavo i tinol se ne hvata.

A vrh je najbolje čistiti sa vlažnom spužvicom, vrući vrh od nju i to je to.

Inače ne koristim pištolj lemilice jer mi nisu dovoljno precizne.