Samogradnja - općenito

Arduino - projekti, ideje, savjeti, problemi

Xyloto ned 5.7.2020 15:55

Pozdrav, odlučio sam se napraviti manji projekt oko navodnjavanja biljke.

Imam arduni UNO, relej 5V, senzor za vlagu, LCD display, RTC DS3231 i pumpu koja radi na 5V. Zanima me da li je itko radio sličan projekt sa sličnim komponentama pa da kupim još nešto ako mi fali?


Na netu sam našao ovu sliku water system, ali kako se nikad s ovim nisam bavio neznam je li ovo funkcionalno.

 

Da li je itko kupovao adapter za arduino, planirao sam uzeti od 12V ali neznam koja izlazna vrijednost struje je ok za ovakav projekt?

 

Ovo želim promjeniti na vrt pa ako uspijem s ovim manjim da navodnjavam biljku prema određenim uvjetima u određeno doba dana onda bi primjenio sličnu stvar na određeni dio vrta.

 

P.S Nemoj te zamjeriti ako sam falio nešto početnik sam u vezi rada s Arduinom :)

It'sMe932 ned 5.7.2020 16:35
Xyloto kaže...

Pozdrav, odlučio sam se napraviti manji projekt oko navodnjavanja biljke.

Imam arduni UNO, relej 5V, senzor za vlagu, LCD display, RTC DS3231 i pumpu koja radi na 5V. Zanima me da li je itko radio sličan projekt sa sličnim komponentama pa da kupim još nešto ako mi fali?


Na netu sam našao ovu sliku water system, ali kako se nikad s ovim nisam bavio neznam je li ovo funkcionalno.

 

Da li je itko kupovao adapter za arduino, planirao sam uzeti od 12V ali neznam koja izlazna vrijednost struje je ok za ovakav projekt?

 

Ovo želim promjeniti na vrt pa ako uspijem s ovim manjim da navodnjavam biljku prema određenim uvjetima u određeno doba dana onda bi primjenio sličnu stvar na određeni dio vrta.

 

P.S Nemoj te zamjeriti ako sam falio nešto početnik sam u vezi rada s Arduinom :)

Pogledaj si ovaj video vezano za mjerenje vlage tla (obavezno si probaj nabaviti kapacitivni senzor): https://www.youtube.com/watch?v=udmJyncDvw0

 

Vezano za napajanje, prouči specifikacije pumpe, ona će biti najveći potrošać u tom projektu (arduino, relej i ovaj senzor ne bi trebali trošiti više od 100-200 mA). Pretpostavljam da ta mala pumpa ima dosta slab protok tako da očekuj sporo zaljevanje.

Ako ti svi elementi rade na 5V onda ti ne treba napajanje od 12V ali ja bih ipak uzeo neku bolju (jaču) pumpu koja radi na 12V.

Napajanja imaš svakakva i nisu toliko skupa: link

 

Ja sam često koristio stara napajanja od PC-a pa ako ga imaš možeš ga ovdje iskoristiti.

Xyloto ned 5.7.2020 20:45

Hvala, radio sam već neke stvari sa senzorom vlage najjednostavnije ubaciti senzor u čašu vode pa gledati očitanja sa senzora.

 

Imam i pumpu koja radi na 6V-12V mogu i to iskoristiti, za ovu od 5V mislio sam da mi je ok jer mi nije bitno da zaljeva brzo može u zalijevati cijelu noć :D

 

Za eBay neznam za koliko bi mi došlo jer sam ove stvari poput senzora i releja čekao po 2 mjeseca radi korone pa mi nije problem da uzemem neki adapter za 30-40 kn,

samo me zanima kolika mi je ok struja od 1 ili 2A za adapter od 12V?

 

Hvala na savjetima :)

hrmnk sub 19.12.2020 11:05

Imam jedno pitanjce. na strani 41. koska182 mi je prije nekih godinu dana napisao Sketch za upravljanje koraćnim motorom preko tipkovnice i displeja, koji radi savršeno. e sad me zanima da li se može taj Sketch preurediti na način da umjesto koraćnog motora upravljam sa relejima i to tako da kad upišem npr. 300 memoriram i kad pritisnem tipku C uključim dva releja koji pokrenu istosmjerni motor i kad inkrementalni decoder očita recimo broj impulsa 300 isključi releje. a pritiskom na tipku D uključim samo jedan od ova dva releja i pokrenem motor u kontra smjeru i kad dođem na početnu točku motor stane

hrmnk pon 21.12.2020 14:37

Inkrementalni encoder je ustvari rotacioni enkoder koji ima 360 impulsa za jedan okretaj, ima izlaze A i B izlazi su 5Voltni ,Kvadratni i jedan kasni iza drugoga zavisno u koju stranu se okreće. tj. ako okrećem kontra kazaljke na satu onda mi prvo dolazi signal sa A a nakon pola periode sa B. Akoo okrećem u smjeru kazaljke na satu onda je prvo B a zatim A

To je ovakav encoder

koska182 uto 22.12.2020 10:35

Nekoliko pitanja:
Broj koji unosite je u kojem rasponu?
Jel imate pull-up otpornike na linijama A i B encodera? ako ne, treba interne pull-up-ove uključiti...
Da li je bitno da se smjer vrtnje može okrenuti u bilo kojem trenutku ili samo kad završi sa kretanjem u naprijed?
kretanje u nazad je iste dužine kao i naprijed?

hrmnk uto 22.12.2020 12:11

broj je trocifrena vrijednost
za pull-up otpornike na linijama A i B nisam siguran ali ja bih ih programski postavio
smjer vrtnje se mijenja samo nakon završenog kretanja u "naprijed". Znači nakon što motor odradi jedan smjer, stane na par sekundi (1-2) i krene natrag i stane na mjestu odakle je krenuo naprijed ( da, iste je dužine). Čeka naredbu preko jedne od tipki sa tastature da ponovno odradi cijeli ciklus.

MrBlc čet 7.1.2021 10:49

Evo, bacio se i ja u Arduino vode. Prvi veći projekt je RTC sat s mjerenjem temperature, vlage i tlaka.

 

Korišteni dijelovi:

- Arduino Nano v3

- BMP180 senzor tlaka

- DHT22 senzor vlage i temperature

- DS3231 RTC

- Rotary encoder

- LCD 16x02

 

Sat prikazuje sat i datum u gornjem redu, meteorološke podatke u drugom redu. Power LED sam skinuo sa svih modula, a PIN13 ugrađena LED-ica služi kao power LED kako bi se mogla SW kontrolirati.

Temperatura se zaokružuje na jednu decimalu, osim ako je -10 ili niža, tad se prikazje cijeli broj radi prostora na ekranu.

 

Dugim pritiskom na enkoder se ulazi u meni, dugi pritisak opet izlazi iz menia, a kratki potvrđuje trenutnu stavku, dok okretanje encodera mijenja vrijednosti. Ukoliko pozadinsko nije stalno upaljeno, svaka interakcija s enkoderom ga aktivira, a ostaje upaljen definirano vrijeme nakon zadnje interakcije. 

 

Preko menia se može:

- namjestiti sat i datum (do sekunde za preciznu sinkronizaciju), nakon promjene neke vrijednosti, moguće izići dugim pritiskom za ne dirati ostale vrijednosti, što je zgodno pri promjeni ljetnog vremena ili vremenske zone

- postaviti opcije pozadinskog osvjetljenja (ON - uvijek, OFF - samo pri interakciji, Day only - unutar predefiniranog vremena u danu)

- postaviti timeout pozadinskog osvjetljenja (5 - 120 sec)

- postaviti sunrise koji se koristi pri Day only kao početak (00:00 - 11:50 u intervalu od 10 minuta)
- postaviti sunset koji se koristi pri Day only kao kraj (12:00 - 23:50 u intervalu od 10 minuta)

- postaviti power LED (ON - uvijek, OFF - nikad, Day only - unutar predefiniranog vremena u danu)

 

Pozadinsko svijetli stalno dok je sat u meniu, bez obzira na postavke, a power LED se pali prilikom inicijalizacije (kad se spoji napajanje), te nakon cca 1 sec preuzimaju postavke.

 

Sve vrijednosti se pamte pri prekidu napajanja - za sat i datum je zaslužen RTC s 2032 baterijom, a postavke se spremaju u EEPROM unutar Arduina

 

Mogao bi se eventualno dodati i Alarm, ali to mi nije potrebno, pa se nisam zamarao (a i trebalo bi staviti neku praktičniju tipku za gašenje).

 

Ako koga zanima source code, pošaljem, ali zbog raznih menia, SW debounce-a, long i short press logike, koda ima cca 750 linija, te nije baš lijep i ima puno use case-ova.

 

 

Edit: Nakon testiranja, ukazala se potreba za još malo modificiranja:

- HW - crna traka preko mjesta gdje se sa strane vidi backlight ledica da ne svijetli sa strane

- HW + SW mogućnost kontroliranja backlighta preko PWM porta s Arduina, opcije noćnog dimmanja umjesto gašenja, uz spremanje oba levela u eeprom

 

Coder256 sri 13.1.2021 22:13

Pozdrav,

Treba mi savjet jedan oko jednog projekta za koji nisam ni siguran je li izvediv pa cu pitati ako neko ima vise iskustva.

 

Naime zelim napraviti otvaranje garaznih vrata preko wifia (interneta, lokalna mreza mi nije toliko zanimljiva), ali istrazivajuci otkrio sam da je moderno kod novijih daljinskih upravljaca da salju rotirajuci kod tako da ga se ne moze hakirati. Bar je tako u bijelom svijetu, za nas nisam nasao konkretne podatke.

S obzirom da mi je modul od garaznih vrata, u samom motoru, ne postoji opcija da sad otvaram motor i lemim zice jer imam jos garanciju (nova su vrata).

 

Jedina opcija koju sam imao je da mi arduino glumi daljinski tako da kad ja posaljem naredbu preko wifia, arduino posalje mali rf signal (koji odgovara signalu org daljinskog) i vrata se otvore/zatvore.

Prvi problem je sta ne znam je li mi daljinski od vrata radi na 315MHz ili na 433MHz. Kupio sam neki 433MHz rf prijemnik i odasiljac sa eradionice, ali ne mogu dobiti nikakvo ocitanje koda kada ga spojim i stisnem tipku na daljinskome (probao sa daljinskim od vrata i sa daljinskim od auta). Citam da su ti jeftini rf moduli cesto neispravni pa sad sumnjan i u njihovu ispravnost. Mozda je i frekvencija kriva... 

Zelio sam ocitati kod koji mi salje daljinski da se uvjerim da je rotirajuci, da se ne bi ispostavilo da je fiksni kod slucajno. 

 

Uglavnom tu sam zapeo i zanima me je li netko vec eksperimentirao sa tim da mi moze dati korisne informacije. 

Coder256 sri 13.1.2021 23:17

Pitat cu jos jedno pitanje kad sam vec tu. Je li moguce kopirati nfc karticu na mob? Imam neku nfc karticu (nez je li 125khz ili 13.56mhz) za otvaranje rampe na jednom parkingu. Nazalost mozemo imati samo po jednu karticu, a ja i otac je moramo dijeliti jer oba koristimo taj parking. Palo mi je na pamet da bi bilo dobro kad bih je mogao kopirati na mob i sa njim otvarati rampu sa nfcom. Naravno, logika opet nalaze da je to nemoguce radi vjerojatne nekakve enkripcije na toj org kartici, ali eto da pitam pa da saznam jos nesto.

MrBlc čet 14.1.2021 08:03
Coder256 kaže...

Ne bih svakako otvarao ni motor ni daljinski, posto je sve prilicno novo pa mi je zao ista otvarati. Najvise me zanimalo postoji li koja solucija bez otvaranja elemenata.

Novi daljinski + registracija na motor je cca 200 kn. Original ne diraš.

 

 

Alternativa je ako imaš tipkalo za otvaranje ručno (obično imaš kontakte za to na motoru), onda tu možeš spojiti reley koji će glumiti tipkalo (slati impuls). Još dodaš koji senzor da znaš u kojem su položaju vrata, i to je to.

Ivan_hacker čet 14.1.2021 08:16
Coder256 kaže...

Pozdrav,

Treba mi savjet jedan oko jednog projekta za koji nisam ni siguran je li izvediv pa cu pitati ako neko ima vise iskustva.

 

Naime zelim napraviti otvaranje garaznih vrata preko wifia (interneta, lokalna mreza mi nije toliko zanimljiva), ali istrazivajuci otkrio sam da je moderno kod novijih daljinskih upravljaca da salju rotirajuci kod tako da ga se ne moze hakirati. Bar je tako u bijelom svijetu, za nas nisam nasao konkretne podatke.

S obzirom da mi je modul od garaznih vrata, u samom motoru, ne postoji opcija da sad otvaram motor i lemim zice jer imam jos garanciju (nova su vrata).

 

Jedina opcija koju sam imao je da mi arduino glumi daljinski tako da kad ja posaljem naredbu preko wifia, arduino posalje mali rf signal (koji odgovara signalu org daljinskog) i vrata se otvore/zatvore.

Prvi problem je sta ne znam je li mi daljinski od vrata radi na 315MHz ili na 433MHz. Kupio sam neki 433MHz rf prijemnik i odasiljac sa eradionice, ali ne mogu dobiti nikakvo ocitanje koda kada ga spojim i stisnem tipku na daljinskome (probao sa daljinskim od vrata i sa daljinskim od auta). Citam da su ti jeftini rf moduli cesto neispravni pa sad sumnjan i u njihovu ispravnost. Mozda je i frekvencija kriva... 

Zelio sam ocitati kod koji mi salje daljinski da se uvjerim da je rotirajuci, da se ne bi ispostavilo da je fiksni kod slucajno. 

 

Uglavnom tu sam zapeo i zanima me je li netko vec eksperimentirao sa tim da mi moze dati korisne informacije. 

Koji je model centralne jedinice, ima li shemu spajanja ili neki prirucnik?

Inace vecina RF uredjaja pravljenih za globalno trziste na sebi ima FCC ID, npr LGev daljinac BEJMR20GA kojega imam na stolu. Takav id se moze potraziti u FCC bazi, npr link, i tu u testnom izvjescu kaze da radi u frekvencijskom opsegu '2402 MHz to 2480 MHz (Bluetooth)'. Naravno nemas srece ako uredjaj nije prosao certifikaciju u SADu ali mozda je dobar pocetak

tnakir čet 14.1.2021 12:49
Coder256 kaže...

Kako cu znati moze li se kopirati nakon sto je ocitam sa aplikacijom i dobijem neke podatke?

Ja sam kopirao NFC tagove za otvaranje rampe sa jeftinim kineskim uređajem za kloniranje sa alija. Pripazi samo da ti source tag i destination tag (kartica, privjesak) rade na istoj frekvenciji.

 

Sekund posla, cijena uređaja je neka sića.

Coder256 čet 14.1.2021 13:19
MrBlc kaže...
Coder256 kaže...

Ne bih svakako otvarao ni motor ni daljinski, posto je sve prilicno novo pa mi je zao ista otvarati. Najvise me zanimalo postoji li koja solucija bez otvaranja elemenata.

Novi daljinski + registracija na motor je cca 200 kn. Original ne diraš.

 

 

Alternativa je ako imaš tipkalo za otvaranje ručno (obično imaš kontakte za to na motoru), onda tu možeš spojiti reley koji će glumiti tipkalo (slati impuls). Još dodaš koji senzor da znaš u kojem su položaju vrata, i to je to.

 Mislim da je to najizglednija opcija, kupiti jos jedan daljinski i njega spojiti na arduino koji ce mu imitirati pritisak gumba. Tipkalo imam, ali je na motoru, a nisam ga jos rastavio da vidim sta ima ispod plastike. Sto se tice senzora za vrata to mi je isto bio plan tako da preko app mogu viditi jesu li vrata otvorena ili zatvorena.

Ivan_hacker kaže...

Koji je model centralne jedinice, ima li shemu spajanja ili neki prirucnik?

Inace vecina RF uredjaja pravljenih za globalno trziste na sebi ima FCC ID, npr LGev daljinac BEJMR20GA kojega imam na stolu. Takav id se moze potraziti u FCC bazi, npr link, i tu u testnom izvjescu kaze da radi u frekvencijskom opsegu '2402 MHz to 2480 MHz (Bluetooth)'. Naravno nemas srece ako uredjaj nije prosao certifikaciju u SADu ali mozda je dobar pocetak

 Doslovno mislim da nismo nikakav papir niti upustva dobili uz vrata vec samo racun. Morat cu viditi popodne je li tko od ukucana dobio papir, ako ne, nazvat cu prodavača i pitat ima li kakav priručnik.
Znam samo da je marka garaznih vrata Tecsedo, ali ne znam ciji motor je ugraden.
Na daljinskom mi jedino pise 20.07.P.0, a mislim da mu to nije id, fcc id takoder ne daje nikakve podatke.

LunKraljPonoci kaže...
Kao što neko napisa, kupiti dodatni daljinski. Ne znam koji je motor, kod BFT se novi daljinski registruje bez otvaranja, koristi se daljinski koji je vec registrovan. Dalje je lako.

 Je li ima negdi opisan postupak na internetu kako se registrira novi daljinski za BFT?

tnakir kaže...
Coder256 kaže...

Kako cu znati moze li se kopirati nakon sto je ocitam sa aplikacijom i dobijem neke podatke?

Ja sam kopirao NFC tagove za otvaranje rampe sa jeftinim kineskim uređajem za kloniranje sa alija. Pripazi samo da ti source tag i destination tag (kartica, privjesak) rade na istoj frekvenciji.

 

Sekund posla, cijena uređaja je neka sića.

 Malo sam proucio i vidio sam da ima cak kartica koje su programabilne sa mobitelom odnosno sector 0 block 0 im se moze mijenjati sa mct aplikacijom. Steta jedino sto zasad nema aplikacije koja moze emulirati nfc karticu na android, bar koliko sam ja istrazio.

tnakir čet 14.1.2021 13:26
Coder256 kaže...

 Malo sam proucio i vidio sam da ima cak kartica koje su programabilne sa mobitelom odnosno sector 0 block 0 im se moze mijenjati sa mct aplikacijom. Steta jedino sto zasad nema aplikacije koja moze emulirati nfc karticu na android, bar koliko sam ja istrazio.

Da, i ja sam tražio da to mogu otključavati preko mobitela, ali onda kad sam se bavio sa tim (prije par godina) nisam našao ništa pametnije. Zato sam kupio taj uređaj za kopiranje za par usd, došao je sa 10-ak kartica i 10-ak privjesaka, iskopirao nfc i to je to.