Samogradnja - općenito

5.25 drive bay adapter za 120mm ventilator

MasterOdisasteR ned 12.4.2020 01:37

Odlučio sam se podijeliti jedan svoj manji "projekt" koji mislim da i nije nešto posebno ali predstavlja jako zgodno rješenje za jedan od problema koji se susreće kod starijih kutišta.

Ovo je namijenjeno za sve ljude koji se nisu voljni odvojiti od svog kućišta iz bilo kojeg razloga, bilo to da ono za njih predstavlja određenu sentimentalnu vrijednost ili pak nemogućnost odvajanja novca za novo kućište (nekima su komponente ipak bitnije).

 

Napokon sam našao vremena da nešto napišem o tome. 

Ovo je jedna moja stara ideja i bez obzira što postoje neka slična rješenja na internetu ,mislim da su cjenovno preskupa ili je do njih teško doći.

 

Naime jedna od glavnih mana moga kućišta (NZXT M59) je prostor za instalaciju fanova za prednji intake zraka u kućište koji je gotovo nepostojeći. 

Na donjem prednjem dijelu kućišta postoji prostor samo za jedan 120mm ventilator koji se nalazi između HDD cage-a i front panela. Zatim postoji prostor za montažu 2 ventilatora od 140mm za ispuh na krovu kućišta i jedan standardni 120mm gore straga.

 

S obzirom da sam već neko vrijeme u doticaju sa 3D printerom i posjedujem neloše vještine modeliranja u jednom od 3D CAD alata odlučio sam se riješiti problem.

 

Naime postoji cage za 5.25 inch-ne drive bay-ove koji se nalazi sprijeda u gornjem dijelu kućišta ,pozicija na koju bi taman sjeo jedan vent za dodatni prednji upuh zraka u kućište. Točno dio koji izravno puše iznad backplatea gpu-a i na područje ploče gdje stoji RAM i procesor.

S obzirom da nemam alat za skidanje tog cage-a, a i nisam voljan izbaciti CD/DVD drive iz kućišta bez obzira na starost navedenog odlučio sam se za "adapter" koji bi sjeo u taj dio neiskorištenog prostora u tom cage-u a na kojeg bi namontirao jedan ventilator od 120mm.

 

U cage-u mogu stati 4 komada 5.25 drive-a ,a pošto ja koristim samo jedan, CD/DVD drive, ovaj ostatak prostora taman je dovoljan za "adapter" u koji bi bio smješten jedan ventilator.

Malo mjerenja ,malo googlanja i došao sam do prve verzije ovog adaptera. Postoje manje sitnice koje još namjeravm izmijeniti ,međutim pošto glavni komp nije u funkciji a na njemu je originalni file to će ipak pričekati. Uostalom printer trenutno ima pametnijeg posla ,printanje vizira za medicinsko osoblje.

 

E i da ,voljan sam kad napravim konačnu verziju, ako je bilo tko zainteresiran za nju, podijeliti i STL file u slučaju ako netko posjeduje printer.

 

Isto tako bilo bi dobro da čujem vaša mišljenja o ovoj ideji, poput mogućih dodataka ili pak nedostataka u dizajnu koje ste uočili.

Nisam nešto puno utrošio vremena u ovo ali ako je moguće svakako želim poboljšati stvar.

 

I ispričavam se na relativno lošim slikama.

 

 

nbdy32 ned 12.4.2020 09:25

Very nice kolega, odlično ... ono dosjetka za 5+ ...

 

Već dugo razmišljam o nečem takvom,malo me zezaju ti programi za modeliranje,nisam baš doma s njima ...

 

Jedino kaj sam htio predložiti,da taj vent,pošto je gore, okreneš da puše prema van,ipak je topli zrak gore,pa da ga ispuhuje van ...

MasterOdisasteR ned 12.4.2020 13:56
nbdy32 kaže...

Very nice kolega, odlično ... ono dosjetka za 5+ ...

 

Već dugo razmišljam o nečem takvom,malo me zezaju ti programi za modeliranje,nisam baš doma s njima ...

 

Jedino kaj sam htio predložiti,da taj vent,pošto je gore, okreneš da puše prema van,ipak je topli zrak gore,pa da ga ispuhuje van ...

Cim napravim novi STL, postavit cu link ovdje pa slobodno printaj ako imas printer