Razni softverski problemi

Razlika izmedu UEFI i Legacy boot

Genoxxx pon 21.12.2015 00:01

Dakle zanima me sto su uefi i legacy boot i njihove razlike... Zanima me jer sam uzeo novi laptop (acer e17) i kad idem instalirat windowse sa usb-a ako je boot stavljen na uefi ne prikazuje mi usb pod booting devices nego samo hard na kojem nema os-a dok kad u postavkama biosa odaberem legacy ga pokazuje

ihush uto 22.12.2015 23:04

osnovna stvar je kompatibilnost HW-SW..

BIOS se podešava (prije) ovisno o želi-potrebi ili nećem trećem.. recimo ove dvije stvari uefi-legacy (ali to uključuje nekoliko bitnih dijelova, kao sec.boot, GPT-MBR..)

da bi bootabilni medij mogao instalirati (ili barem biti bootabilan-u popisu..) mora odgovarati postavka BIOSa samom mediju, tj medij je vjerojatno kreiran (samo) s legacy-bootom (za MBR) dok je BIOS u UEFI mofu (bez legacyja).. i rezultat nema boota.

ako napraviš novi install medij (po pravilima, npr MSovim alatom od pravog ISOa) tad će biti moguć boot u oba moda, tj vidjet ćeš medij u dva izbora (uefi-mbr..).

ili podesiš BIOS..

+uvijek koristi quickbootmenu (neka Ftipka npr F12-F9..) tad vidiš taj izbor.

 

btw, UEFI opcije su ugl nepotrebne, GPT ograničava (kompatibilnost) korištenje starih alata u slučaju kad npr treba nešto spašavati ili npr multiboot (drugi OS), podržano od win8-10..

sve može stari legacy MBR.. pa nema razloga (osim što to guraju proizvođači kao default, potaknuti MSom).

 

sec.boot, stvar koja nije posebno bitna, + notebook ugl ima i HDD-pass (koji stvarno štiti, sam HDD), fastboot nema s tim veze (radi), IDE-AHCI radi, itd..

konkretna prednost za usera? 1% možda, za ostale samo problemi (kao što vidiš, umjetni), tj kad se nešto tesi tad je veći problem ograničenje..

 

+ kod promjene, ponekad se mora u dva podešavanja BIOSa.. prvi da se nešto aktivira, save&exit, pa ponovo u bios da se podesi..

ihush pet 20.8.2021 12:41

.. možeš uključiti, ali će biti stari, w11 traži novi tpm-2.0 .. za sad.

+ sve ostalo, uefi+gpt+sec.boot.. ako želiš po requirementsima, no besmisleno-nepotrebno jer sve se mijenja a w11 je insider još duže vrijeme tj tek od jeseni će (možda) biti dostupna normalna verzija za široke mase .. ili za par godina.

 

hw je kompatibilan sa svim potfrebnim fičerima, tj svaki pc zadovoljava sve bitne fičere-mogućnosti dok recimo tpm nema skoro nikakve veze s cpu, tj to je stvar mbo-biosa nije funkcija cpua kao recimo x64 set naredbi ili količina rama, generacija vga-gpu za recimo hevc dekoder itd. .. - tj to su lažni (pred)uvijeti, ne stvarni, dok i desetljeće staro računalo podržava sve za rad w11 (kao i ostalih oseva win-lin-mac ili starijih win10-8-7..).

cviksa sub 21.8.2021 16:30

Molba i pitanje za ihush , a ima veze sa ovom temom.

Moja zvučna kartica asus xonar d2/pm ima pogrešan eeprom i na sajtovima koji prate ove kartice se nudi rješenje sa Legacy butablnim usb diskom i restoree.exe fajlom.

Kada startam taj fajl dobijem ERROR: I/O ports are not enabled. 

Ako bih napravio UEFI butabilni usb disk da li bih izbjegao navedeni error (najvjerovatnije ne) i  molba ako možeš da me uputiš na sajtove koji bi mi mogli pomoći u vezi sa ovim problemom.

 

Lijep pozdrav

ihush ned 22.8.2021 11:23

-možeš i upravo tome služi sec.boot tj onemogućava pristup računalu, boot itd.

-dva moguća odgovora, ili podesiš bios za legacy boot ako nudi opcije (kasnije vratiš) ili napraviš uefi boot medij.

 

-svaki os može napraviti bilo koji boot medij.. diskpart, clean, active.. ali lakše je početnicima klikati recimo rufusom.

-problem može biti pristup uređaju iz ''DOSa'' .. tj bios mora nuditi dos-usb support da bi radilo bilo što na usb-u npr tipkovnica. Tad moraš kemijati s emulacijama boot medija, ne kao usb nego recimo kao FDD ili CD.. nešto što 'dos' podržava.

 

-umjesto da sam otkrivaš toplu vodu (treba vremena dok to sve posložiš) .. kraći put je pribaviti recimo hirens ili ubcd .. i bootaš od ponuđenih opcija, probaš redom, nešto će raditi.

-ovisno kakav je exe, pravi dos ili može iz CMDa (iz win) možeš bilo koji minipe ili noviji strelec boot medij .. pa i bilo koji win install koji imaš, w10-8-7-xp .. jer installer je minipe ali ograničen na instalaciju-proceduru, otvoriš CMD SHIFT+F10 i imaš 'dos-cmd' .. pokreneš exe i to možda radi a to ovisi o sec.bootu tj dozvoljava li bios pristup i traži li ta app nešto od dosa-osa kao driver.

 

-ima više kombinacija, ne jedan odgovor kako se radi boot medij .. tj to ovisi o tvom računalu što bios dozvoljava ili brani. (i zato je uefi problem, sec.boot samo smetnja kad se nešto desi.. tj samo oni koji trebaju takvu sigurnost pristupa imaju razlog za korištenje, normalni korisnici samo problem..). Zato računala koja to ne traže (posao) koristim bez sec.boota, preferirano legacy mbr ako je moguće.. život je lakši kad se desi problem. Koristi od sec.boota ne vidim (oni koji trebaju takvu sigurnost imaju je odavno, ne ovise o MSu).

 

-dok to isprobavaš, odspoji disk (diskove, hdd-ssd...) eliminiraš moguće greške + kompatibilnost recimo mbr-gpt, sve što trebaš je na boot mediju + exe za flešanje-eeproma..

 

-treća kombinacija, ako je to dodatna zvučna (ne na mbo) ubaciš je na drugo-starije računalo koje ima legacy-bios.. ali tad trebaš računalo ili frenda za to.

sve promjene koje napraviš u biosu, kasnije vratiti na trenutne.. možda je to default ali ne mora biti tj svaka promjena može biti neki novi problem i treba znati što koja opcija znači, čemu služi da bi znao što sve trebaš podesiti za jedan ili drugi slučaj-potrebu.. pa i to da neki biosi ne dozvoljavaju sve kombinacije boota-emulacija.. (radi na jednom računalu, ne na drugom mada su slična generacijski.. problem biosa od prije desetak godina dok se uvodio uefi i sl.).

 

-najveći problem u DOSu je ima li ta app sve potrebno za pristup uređaju-komponenti, radi li iz čistog DOSa ili iz win-emuliranog CMDa, recimo ako je 16bitna app.. itd. jer iz cmda neke stvari ne rade kao recimo flashanje biosa.

 

-medij npr usb formatirati u FAT32 (za starije emulacije kao FDD može i fat16-12..) a tad imaš problem ako je stikić većeg kapaciteta.. 2-8.. do 16gb preko 32 tad nije kompatibilan, standarad pa je i to važno jer za boot ovisiš o FSu itd.

 

-teoretski, najbrži put.. diskpartom, clean-briše sve, nakon tog ide inicijalizacija u gpt ili mbr modu.. za legacy ideš u mbr, za eufi gpt.. nakon tog formatiranje fat32, postavljanje active particije .. i tad je taj medij bootabilan ali mu još fale osvske sitnice (sys) da bi nešto mogao raditi, bilo koji os.. dos-win/install.

-zbog brisanja diskpartom i problema s pristupom diskovima dok os boota (pokušava detektirati disk, kapacitet + chkdsk pokušava 'popravak' .. to može trajati satima i postoji mogućnost da zbrljavi disk) bolje je to raditi s isključenim diskovima.

 

-vjerojatno će ti neki noviji hirens ili ubcd biti dovoljan.. a tad samo trebaš par pokušaja pogoditi uefi ili legacy mod ..

 

+ .. važno, za boot koristi F-tipke, QBM-CMS .. boot meni kako god ga nazovu, obično f-8-9-10-11.. ili ESC pa se pojavi meni, ne za ulaz u boot nego boot-medij.

-bez tog ovisiš o automatici biosa i mediju tj boota na ćoravo i ne znaš jel u mbr ili gpt modu .. superfloppy-fat32 može bootati u oba moda ali zbog toga što ne znaš u koji će bootati moraš koristiti meni, mora biti siključen fastboot da uopće možeš stisnuti tipke kao i dos-usb supprt da bi tipkovnica radila.. tj ovisi o previše sitnica od biosa koje se postupno mijenjaju kroz desetljeće a to ne znači da si napravio pogrešan-loš medij nego samo treba izabrati pravi mod.. f-tipke nadalje, bez tog je kao loto i ako nemaš sreće ne možeš ništa.

-ovisno kako koji bios reagira, ako ne vidi diskove (odspojeni) tad ovisi o automatici biosa, recimo neki nakon tri pokušaja boota (reboota) automatski uđu u bios.. pa vidiš što fali, npr ne vidi boot medij ili nema dos-usb support, isključiš sec.boot fastboot itd... tj moraš proći sve opcije i donekle razumjeti što znače + nakon sejvanja-reboota se može lančano omogućiti dodatna opcija jer su uefi opcije lančano povezane, pa ponekad kad sve znaš moraš po par puta samo za promjenu u biosu + dodaj kad radiš na ćoravo kad ne znaš kako je postavljeno itd.. dok bi emulacija boot medija trebala biti napravljena tako da omogući boot ali ne riješava problem nativnog supporta pristupa komponentama pa recimo ponekad moraš koristiti PS/2 tipkovnicu jer dos nema usb.. itd. i možda ćeš sve to morati napraviti na drugom-starijem računalu (ako je dodatna komponenta, ako je na mbo tad to ne možeš..).

 

+standardi, npr kapacitet i/ili particije na boot mediju. Ostali storage medij nemaju to ograničenje, ali boot-os medij ima, pa tako ne možeš formatirati u kompatibilnom modu prevelik stikić-disk jer je izvan standarda, mora biti najniži zajednički nazivnik i upravo zato se koristi fat32 (i stariji) .. dok do 2017me removable medij nije dozvoljavao korištenje particija (samo jedna je dostupna, ostale kao da ne postoje..) .. pa sve ovisi o starosti-generaciji boot medija-isoa koji imaš i o tome što ta app traži za flashanje.

sage sri 3.11.2021 20:12

Jel "bolje" uključiti u biosu uefi mod prije instalacije windowsa 10. Radim nekom instalaciju Windowsa, vidim Acer aspire taj podržava uefi bios, sad ne znam da li da to uključim ili ostavim na bios legacy mode... Molim savjet nekog oko toga. Btw nakon instalacije windowsa na ssd, moram spojiti još i hdd caddy sa starim diskom, pa ne znam jel bi to šta pravilo problem ako uključim uefi bios. Hvala

ihush sri 3.11.2021 20:52

-stvar izbora ili (konkretne) potrebe.. kad nemaš izbor.

-pošto sad win11 traži uefi fičere, to je dovoljan razlog za uefi..

 

-inače, neovisno koji mod, to se uvjek radi prije, prvo postavke biosa + odgovarajući install medij. Zato to moraš znati-odlučiti, ako se predomisliš moraš opet ponoviti od nule jer je previše povezanih stvari + sam disk na kojem je tad druga particijska shema-boot gpt-mbr..

 

-kompatibilnost unazad, tad koristiš klasični-stari-legacy, za novo kao win11-mac.. uefi + ostalo.

sage sri 3.11.2021 21:15

Sve sam razumio, hvala puno na odgovoru. Jedino ovo ne, sam disk na kojem je tad druga particijska shema-boot gpt-mbr.. Taj disk što je bio u laptopu od početka, on je bio formatiran dok su postavke u biosu bile standardne jel, bio legacy - mbr. Pretpostavljam ako uključim sad uefi da ću morat i taj disk preformatirati što bi bio u hdd caddy-u kao dodatni disk.

ihush čet 4.11.2021 01:25

-stvar je vrlo jednostavna, s par osnovnih pravila, tj standardi-kompatibilnost.. i odnose se na sve oseve, sva računala, .. filesys, boot, particije.

 

-računala do desetak godina starosti podržavaju oba moda, klasičan bios-mbr i uefi-gpt.. + opcija da bios podržava oba tj CMS + os koji podržava kao win7sp1-64bit nadalje.. za recimo gpt dok svi podrazumijevano podržavaju mbr.. novija računala, laptopi već nemaju legacy-mbr, tj izbačene opcije izbora u bios-meniju pa imaš 'izbor' jednu stavku gpt..

 

-računalo je tako moglo biti u oba moda, kao i disk, tj recimo da je u mbr modu i ako želiš možeš nastaviti ali tad će ti javljati nekompatibilnost za win11 koji traži uefi-gpt..

-za os i appse je to nevažno, tj osu-appsima je gpt ili mbr nevažno-isto.. stvar je samo u adresnoj shemi, particijama, standard-pravila-kompatibilnost .. i to se određuje prije installa osa, jer prije installa moraš imati formatiran medij .. čisto redosljed. + dodano što traži win11 kao sec.boot i zato se to ne može samo tako mijenjati, tj može što se tiče osa ali ne zbog bios-boot-standarda.

-svi osevi, win-lin-mac, svi diskpartmanageri,.. rade i podržavaju sve tj ono što podržavaju nativno + ostalo ako dodaš driver, ali za os particija mora biti nativna za taj os, npr za win ntfs, za mac hfs+, linux ext3.. i možeš zapravo korisiti više diskova, recimo boot disk kao mbr + dodatni storage u gpt kao i obrnuto.. tj samo ovisi o biosu, što nudi, jedan-drugi ili oba moda i kako to podesiš, ovisi koji će disk tad moći bootati, ako je u bios u mbr modu, tad neće bootati gpr, ako je u gpt modu tad neće mbr.. i kad dodaš na to sec.boot i ostalo što ide uz uefi tad to ne možeš samo tako mijenjati. To se određuje u početku, prije installa, nakon tog zaboraviš osim ako želiš win11.. a tad ti treba gpt+ostalo što traži.

 

-ako je boot disk, ako je na njemu os, tad je to važno za taj os+boot, ako je dodatni-storage, tad to nema veze, u caddyju ili bilo kako, isto je.. tj samo moraš imati mogućnost-kompatibilnost, recimo os koji podržava oba moda, dok to recimo xp ne podržava jer ms to ne želi + za gpt je uvijet 64bit i jedan od razloga zašto su praktiki svi odbacili 32bitne verzije osa.

 

-noviji laptopi recimo u biosu nemaju mbr opciju.. 'izbor' jedna stavka gpt.. ali u ladici za storage disk (ne boot) to nema veze, kao što to nema veze s recimo usb diskovima koje ubodeš i koristiš na bilo kojem računalu-osu tj ovisi samo koji je filesys i imaš li driver.

 

-ako bios nudi gpt, sad je logičnije koristiti ga, tj ovisi kakve su ti potrebe, dok realno gpt trebaš tek kad ti je boot disk veći od 2tb ili kad to ms traži za win11 kao i macos..

-uefi sadrži više stvari, jedna je gpt-mbr, druga je sec.boot, treća ostalo.. kao fastboot, tpm .. i sve te kombinacije daju razne odgovore, ograničenja-probleme-kompatibilnost, ovisi što trebaš-želiš.

-ako ostaviš u mbr modu, s win10.. nećeš ništa bitno izgubiti, .. ali win11 je tu, ms to gura, par godina je svejedno a kasnije?

Peroloco pet 28.1.2022 18:31

Pozdrav svima! Evo čitam objašnjenja i savjete ali kužim jedva 10% napisanog. Vidim da i drugi imaju problem sa USB bootanjem windovsa 10 na nitro 5, ali za razliku od mene čitam da imate UEFI i Legacy, a meni nudi samo UEFI boot priority order. Kako to promjeniti? Laptop je nitro 5, i5, 16gb Rama, nvidia 1650 Ti... 

ihush pet 28.1.2022 20:16

- nikako tj ako proizvođač računala ne da verziju biosa gdje imaš opciju-izbor tad izbora nemaš tj sve novo je defaultno ili isključivo uefi+ostalo.. najgore je s laptopima, uskoro i desktop-mbo.

- moraš imati ispravno napravljen 'stikić' tj ili mbr-legacy ili uefi-gpt-novo.. ako koristiš rufus sve je jasno, ako koristiš druge alate tad ovisi o konstelaciji zvijezda tj trenutni os u kojem modu kao i medij-stikić kojeg treba obrisati (ne format nego diskpart-clean.. tad ode particija-shema, nova inicijalizacija u gpt ili mbr modu.. naravno tad postaviš kao gpt..). To je samo prvi-uvodni dio, tj medij-boot mora biti kompatibilan..

.. ali, moraš i ostalo, kao izbor iz boota, rade li ti f-tipke, fastboot koji sve preskoči itd.. tj pravilo uvjek koristi f-tipke za bootmeni (cms-quickboot, kako god se nazove) ili lošije bootorder biosa koji nakon tog treba vratiti da bi bootao s diska-harda-m2-sata.. ne sa stikića. + sec.boot + oem key koji služi instalaciji itd.. + naravno jednako obrisati disk na koji se instalira jer jednako može biti pogrešan mod tj u sva tri dijela mora biti jednako, bios-bootmedij-disk na koji ide os.. da bi bilo jednako-kompatibilno ili ti kaže da ne može dalje.

-problema s bootanjem ekšli nema, nego nekompatibilnost tj ako bootaš u pogrešnom modu to nije problem s bootanjem jer boota.. tj tako opisan problem bi bio da stikić-medij-usb ne boota, da je nebootabilan, neispravan i sl. ili opcije biosa tj izbor s kojeg medija treba bootati .. a to otežava sec.boot + fastboot pa se česoto to isključuje itd.

.. tj sve ovisi što želiš, koji su uvjeti nekog osa kao npr win11 koji traži to sve + tpm2.0 mada radi i bez svega tog.. jer win radi, nije problem os nego gluposti koje se guraju i tako to :)) ..