Razni softverski problemi

Multi Commander - nema mrežnog diska

ihush pon 24.5.2021 14:10

-nemaš 'normalnu' mrežu (nešto od mrežnih pravila-postavki nije kako bi trebalo biti, npr username-pass-permisioni.. tj to što spojiš nešto ne znači da je podešeno po standardu, odnosno moraš vidjeti mapiran disk bilo gdje na nivou osa, npr explorer, notepad itd.. jednako tj to nema veze s MC i sl.).

-npr, koji username&pass koristiš na nasu, ima li ga kao usera to računalo ili imaš (nemaš) server-AD.. jer autorizacija i permisioni služe upravo tome-mreža, pravo pristupa, bez čeg se i ispravno jednostavno skriva (nije vidljivo-dostupno, kao banalno hidden folder).

-npr nekad si mogao mapirati jednim imenom, koristiti pod drugim, već duže win10 to ne dozvoljava, tj ako si logiran kao 'pero' tad nisi 'stipe'.. ako želiš biti 'stipe' tad se logiraš tim usernameom i imaš odgovarajuće permisione, dok o tome brine AD-server ili imaš sve podešeno na svim mrežnim uređajima ručno tj dodane usere.. pa ako je na nasu definiran npr stipe, definiraj i peru .. tako se to radi, to je 'prava' mreža, tad radi, mora raditi ili imaš kvar-problem-malware, nešto treće što blokira pristup kao firewall-antivirus itd. što dok ne navedeš ne možemo znati, tj jedino što znamo je da imaš nas i mc dok sve ostalo pretpostavljamo npr da imaš win-os, možda xp-7-10.. dok su ekšli mrežna pravila za sve ista, samo što su nekad bila za xp labavija tj radilo je i mimo pravila koja su sad stroža-prava (to me i služe). Tad je nevažno koji os, uređaj, pc-tv-mob.. ili os win-lin-mac-and.. isto je, kao i sav interenet.

 

npr za malo napredniju mrežu, kad nisi juzer koji upali internet i surfa.. ono što je do današnjh dana bilo recimo 'kućni korisnik'.. trebaš imati svoj router, jer operaterov (modem) je ograničen + primarno modem + opcije.. dok svojim routerom možeš definirati svašta-bitno, npr rezervaciju ip-adresa uređajima kojima ne želiš mijenjati ip ili da im neki treći uređaj kao mob ukrade ip.. može to i operaterov, ali je ograničen-osakaćen dok su cijene routera dovoljno niske da imaš svoj ako već imaš malo napredniju potrebu, kao nas pa dodamo i ostalo kao printer, share, rezervacije, fwd itd.. i važno je koristit dhcp ili fix-ručno dok je to elegantnije riješiti na pravom mjestu tj routeru (dhcp serveru) tj centralizirano s rulovima kao rezervacija pa se novi uređaji ne petljaju tamo gdje ne treba.

 

-još jedna sitnica, fičer ili nepotrebna komplikacija.. ako nešto radiš u cmd-u ili ps-u kao admin, tad to nije dostupno 'običnim' juzer-app-levelu, tj ako mapiraš kao admin, tad samo kao admin vidi i npr explorer tj sve app, koje koristiš.. tj umjesto kao admin, trebaš mapirati kao normalan korisnik koji to koristi, tad ima pravo pristupa bez elevacije.. i tad je share-maping vidljiv .. a 'stari majstori' koje često nazovem i fah-idioti, navikli na npr xp i dalje forsiraju neke stare načine-skripte ili 'admin' acc za takve stvari.. pa rezultat je tad ovakav, tj pogrešno. Sve se mijenja, mreža-pravila, mada osnova ostaje ista kao protokol postrožuje se i ono što je 'do jučer' radilo, ne radi sutra, tj sve radi ako je pravilno podešeno, ne zaobilazno nekom 'majstorijom'.

 

-npr probaj u exploreru ili mc-u, utipkati u adresu ip ili mrežni naziv računala-servera-uređaja.. npr \\192.168.1.x .. i što će se desiti, otvara ili blokira s porukom.. tad znaš što dalje, tj kao i pinganjem uređaja tako diagnosticiraš što je moguć problem-uzrok.. i tek tad ga možeš pokušati riješiti. Naravno, uz kvalitetnjii opsi problema, jer sve info koje si dao u prvom postu je .. ništa, app i nas, čak ni koji os mada je recimo sporedno pošto su pravila ista, no ako je npr xp tad nije problem 'nova strogoća' tj tad bi radio i stari način.. tj tad je uzrok nešto treće a nije smisao teme igrati se nagađanja tj svaki problem da bi riješio moraš točno znati uzrok, tek tad se riješava a za to su preduvijet kvalitetne info + detaljniji opis problema + što si već pokušavao i koje errore-poruke si dobio jer 99% da si već nešto probao prije pisanja posta, jer imaš nas tj malo je vjerojatno da si danas počeo koristiti računalo-mrežu itd.. i time implictno 'moraš' znati kako bolje-preciznije opsiati problem .. pa ćemo ga riješiti. :)

DylanDog uto 25.5.2021 13:05

U pravu si, dao sam jako malo podataka misleći da je neka banalnost u pitanju...

 

Dakle, OS je Win10, setup nije bio problematičan, ukratko:
Setup/instalacija NAS-a kroz wizard -> kreiranje accounta - kreiranje Volume-a i Shared foldera - mapiranje drive-a kroz explorer

 

Mrežnom disku mogu pristupiti normalno preko web sučelja i Windows explorera (prepoznaje, otvara i dopušta manipulaciju svim kreiranim mapama)
Ono što ne uspijevam je pristupiti mrežnom disku kroz Multi Commander (u principu sam ga navikao koristiti umjesto win explorera pa bi htio moći u njemu pristupiti i mrežnom disku).

 

U Multi Commanderovom sučelju u padajućem izborniku ne prikazuje odabir mrežnih diskova, a kada upišem ip ili naziv servera ne događa se ništa (ne izbacuje nikakvu grešku, ali i ne otvara ništa...)

ihush uto 25.5.2021 14:32

-koristio si 'wizarda' = kemijanje.. tj spoj koji nije 'normalan' kao klasičan share, npr kao da na wlanu koristiš wps umjesto passa što daje isti rezultat ali tad ne znaš pass i ne možeš spojiti ostatak nego to kao npr vpn radi app, npr možda koristi ip+port+login.. zato izbjegavati neka 3rd party riješenja, tj to služi za početnike koji nemaju naprednije mrežne potrebe, tj spojiš jedno računalo s nasom.. to je to.

 

-svi osevi, mrežni share, win-lin-unix-mac.. imaš user+pass + permisione ovisno o tome koji tip usera npr guest-admin itd..

-izbaci taj soft, uđeš u nas i kreiraš usera (jer to je neki linux-os..) ime+pass identično kao ono što koristiš na win (opet, neovisno o verziji ili osu..). Tad taj juzer neovisno kojim uređajem, kojim osom, kojom mrežom.. ima pravo ono što mu server da, tj nas=fileserver, može biti i ostalo, npr mediapalyer.

-ako si kreirao jednog juzera, npr ime= 'prvi-juzer' i pass '1234', tad će user s tim imenom imati pravo, dok drugi juzer neće, što je logično, dok to ne dozvoliš npr kreiranjem juzera ili grupa, dok admin ima pravo neovisno jel pripadnik userskog sharea, jer je admin ali nije vlasnik tj ni admin ne može sve, tj može preuzeti vlasništvo što ostaje u logovima.. tj nije važno jesi li admin nego čiji je file-vlasništvo, dok admin može to regulirati svojim pravom-ovlastima.

 

-već opisan problem, win10 ne dozvoljava (osim zaobilazno) korištenje drugog imena (+pass) za share, ako si pero tad nisi stipe, ako si stipe, logiraš se kao stipe..

-to što si kreirao nekog juzera kao gore 'prvi-juzer' na nasu, ne znači ništa ako taj identičan juzer nije definiran na računalu s kojim se želiš spojiti, kao taj juzer.. moraš ga kreirati na svim računalima, ili kad imaš domain server za autorizaciju koji to centralizira ali logičnije-normalno je na serveru koji sharea (nas) kreirati upravo one juzere (ime+pass) koje koristiš na računalima, tj bez kemijanja.. tad taj juzer od logina ima vidljivo sve što ima pravo, time i pristup tj ovisi o permisionima npr može biti readonly itd.. 

-to sve riješavaš na nasu.. no u kućnim pa i manjim poslovnim potrebama je to nepraktično, nespretno, tj imaš li dobar razlog da ne dozvoliš svim korisnicima-računalima pristup? npr osobni podatci, .. sigurnost ili malware. Ako postoji takav razlog, ok, ako ne.. tad jednostavno na nasu dozvoliš sve, neograničeno tj zaštita te može ograničavati-smetati, npr što dak se nešto desi kao kvar? .. dok je backup = backup a sigurnost je varljiva tj pitanje je koji podatci, koji korisnici.. ponekad je kissovski bolje bez nego kemijati..

 

-na računalu gdje si kroz explorer mapirao disk.. radi na njemu normalno? vidljiv u svim appsima kao mrežni disk? Tad mora biti i MCu.. odnosno imaš i te postavke ovisno što si već mijenjao-defaultno, npr prikaz hidden, praznih medija itd. što je recimo jednako kao defaultno za explorer (skriveno) i dovoljno je uključiti prikaz.

-pošto je mrežni disk mapiran na neko slovo, npr M: (kao mreža..) tad je dovoljno utipkati m: (enter..) i mora ga prikazati.. ako ne tad je problem pod kojim elevated levelom si kreirao share, npr kao admin a sad si juzer .. tad samo kao admin vidiš ono što si kao admin mapirao, dok običan to ne vidi.

 

-vjerojatniji problem, kad se prvi put spojiš na neku mrežu, router, win ponudi potvrdu-zabranu, omogućiti mrežni share.. (kad u exploreru browsaš mrežu pojavi se žuta traka-pitanje, da uključi traženje i share.. bez tog je share isključen-disebliran i firewall blokira sve + razlika ovisno o licenci, home-pro, home defaultno shera media fileove-foldere kao slike-glazbu, dok pro defaultno shera dokumente-printer.. ako omogućiš-dozvoliš share. Ako nisi dozvolio, tad je mreža označena kao 'public-javna' (nesigurna) .. trebaš promijeniti i privatna (u win7-starije work..) + ovisno što se sve traži-koristi, može biti potrebno omogućiti (install-win dodatci...) npr ms-smb 1.0 .. jer se koristi u raznim mrežnim uređajima klase kopirka i sl. kao i pod linuxom, npr samba.. tj tko zna što je sve wizard napravio i to treba ručno-dodati na nivou osa ili izbaciti (kao npr neku dodatnu enkripciju).

 

-ostaje 'samo' problem otkriti tko-što spriječava mc ili normalno shareanje, nas ili win tj ili nešto s userom što riješavaš na nasu ili u opcijama win za mrežu, kao privatna, user+pass (ne može bez passa, jer tad ne radi mreža) itd.. a wizard može svašta, no to je 'kemijanje'.. koje treba izbjeći jer što ako sutra nemaš taj soft-wiz koji to napravi? .. što ako promijeniš os-računalo itd.

 

-bootaš nešto live, minipe ili linux-stikić.. i probaš-vidiš, ako je nas vidljiv i dostupan tad je sve u win-postavkama, ako nije tad je u nasu, user+permisioni.

-u nasu je to neki linux, npr freenas, vidi kako se kreira juzer, grupa, dodavanje juzera u grupu (lakše, definiraš pravo..) itd. i tad to radi ili ponoviš postupak s wizardom za onoliko juzera-računala koliko imaš i tad bi svi trebali imati odgovarajući pristup nasu dok je u mcu to vjerojatno samo opcija koju trebaš uključiti-prikaz.. (jer ako radi u exploreru, tad mora raditi u svemu pod osom..)

 

edit: .. ili (možda) jednostavniji test..

-kreiraj na tom računalu neki folder i sheraj ga (desni klik, share/svojstva.. ne prvi button nego dodatno-drugi.. (pravi)..). Tako kreiran share vidiš u mreži kao drugo računalo-jednako.. tj možeš browsati a mora raditi tj nema problema s user-pass-permisionima.. i tad browsaš mrežu s MCom, tj moraš vidjeti osim svojeg računala koje sad ima share i vidljivo je na mreži recimo router + nas.. kao uređaje-servere (neovisno imaš li pravo pristupa). To će možda upaliti mrežne sitnice koje ti fale tj juzeri dok ne zatrebaju mrežu često imaju diseblirano, isključeno .. a poruka se pojavi samo prvi put kad win ponudi-pita za mrežu.

-za pro je lakše, imaš usermanagment (desni klik na računalo, upravljaj-managment..), home nema share-grupu, tj to je glavna razlika za licencu i zato često firme moraju na pro npr za AD.. ostalo je skoro isto.