Razni mrežni problemi

Subnetiranje i postavke routera

srdela pon 27.12.2021 16:20

Bok, imam par nedoumica oko ove teme pa bi zamolio nekog stručnijeg za savjet.

Odgledao sam tutoriale oko subnetiranja i više manje sve shvaćam oko toga međutim u praksi još nikada nisam to radio.

Zanimaju me sljedeće stvari...

Ako mrežu 192.168.0.x podijelim na dva subneta da li u postavkama routera moram mijenjati subnet mask ili to radim na računalima?

Znači prvi subnet je 192.168.0.1-127 a drugi 192.168.0.129-254 i subnet mask je 255.255.255.128.

Po nekoj mojoj logici na prvom routeru bi dhcp bio u rasponu prvog subneta a na drugom u rasponu drugog i vjerojatno bi na oba routera trebalo promjeniti subnet mask iz 255.255.255.0 u 255.255.255.128.

Hvala na savjetima i pomoći.

 

syncmaster245b pon 27.12.2021 18:51
srdela kaže...

Dva su routera, računala iz svakog subneta bi spajao na odgovarajući router a njih bi povezao lan portovima.

Nemam neki cilj samo bi volio probati u praksi izvesti ovo što sam odslušao.

 Pa ne moras povezivati routere niti na kraju krajeva imati dva routera za dva subneta.

Jedan router ti je dovoljan za definirati rulove izmedju dva subneta.

 

Da li mislis na VLAN-ove?

 

I za svaki slucaj, koji model routera imas?

srdela uto 28.12.2021 09:16

Router je Ubee evw32c od A1.

Mislio sam na obično subnetiranje, i koliko sam ja bio shvatio subneti moraju biti odvojeni routerima.

Zato sam napisao da su dva routera.

Buni me u ovoj gore postavljenoj situaciji sljedeće:

Adresa mog routera je 192.168.0.1 i to mi je ujedno i gw za prvi subnet ali recimo ako mi je za drugi subnet gw 192.168.0.129 na toj adresi nema "ničeg", nikakvog routera koji bi sa te adrese dalje na prvi router preusmjerio promet...

Odgledao sam te tutoriale oko subnetiranja i u teoriji mi je sve to jasno ali eto, praksa šteka.

 

ihush uto 28.12.2021 10:08

subnet je treći broj-C, A-B-C-D 192.168.0.x -nula.. je subnet jedne mreže, jednog routera. Ono što opisuješ je segmentiranje unutar subneta od-do rasponom-ograničavanjem subneta. Za početak kreni sa subnetom, prva mreža na 0-nula, durga npr broj 1 .. 192.168.1.x .. router će defaultno biti na 192.168.1.1, to je njegova mreža-subnet.

 

-podešavanje radiš na routeru, na računalu auotmatika, tad router ima smisla. Ako radiš ručno, tad ne trebaš router-dhcp ... u 'kutijici' tj router je software, pravila, nevažno gdje se nalazi na mreži, mrežni uređaj, kutija-router ili server-računalo.. netko od njih ima software, netko od njih je mrežni šef koji određuje pravila-rulove, ip-raspon-adrese, rutanje, firewall itd.. tj ako to ne radi neka 'kutijica' kao router tad moraš ručno, tj neće ništa samo od sebe raditi nego mora biti podešeno a podesiti možeš ručno ili automatika kad to dodjeljuje router-šef kao dhcp server.

 

-crtaj na papiru, liniju-brojeve i jednostavna pravila kao smjer i otvorena/zatvorena vrata (rulovi, blokiranje, filtriranje, routanje..) .. osnovna uloga routera je rutanje-ruta-put.. kao pruga-skretnica, jednostavno pravilo, ideš ravno ili skrećeš, ne komplicirano tj ne može biti jer je skretnica jednostavan element, on-off.. da-ne, osnovne logičke operacije (i zato je poželjno znati barem osnove programiranja, tj obično se mrežom bavi napredniji kompjuteraš, koji je u davna vremena bio recimo programer...).

 

-segmentiranje, radiš ga zbog ograničenja (fizičkog) broja adresa-subnetova, tj veće firme (odjeli) žele odvojene mreže dok je pojedini subnet ograničen na 255 uređaja po ipv4 rasponu adresa. Za tvoje potrebe ne radiš jer imaš dovoljno slobodnih adresa-subnetova, 0,1,2.. broj C. To probaj u kasnijim lekcijama, prvo 'obična' mreža, ne preskakati.. tj kao kod matematike, ako preskočiš 1+1 zbrajanje.. kad dođeš do množenja imaš problem. :)

 

-portovi, 0-65000 .. router može bilo koji dolazni paket (adresu) preusmjeriti na bilo koji odlazni port-adresu, tako se segmentira mreža-subnet na tisuće računala tj ovisi koliko trebaš ukupno i koliko odvojenih mreža želiš.. to pravilo mora biti jednostavno-jasno-jednoznačno, tj sve što pošalješ nekom rutom-putem-portom, moraš znati istom rutom-trasom vratiti.. tj provjeri riječi ruta-trasa, routing + trace.. tad će ti postati jasnije što znače tj što je mreža, kako radi, što je router tj što ta kutija ili računalo (software) treba raditi. Tek tad ćeš moći nešto korisno, tj moraš razumjeti rad nečgega da bi mogao napraviti što želiš-trebaš ovisno o mogućnostima (jer nije dovoljno nešto 'poželjeti'..). Korištenjem tutorijala, yt klipića, preskačeš te osnove, same riječi-termine-terminologiju.. tad imaš problem tj nećeš ništa razumjeti, dok svatko može 'copypasteati' neko riješenje, no time nisi ništa naučio.

 

-zato ćeš ostalo morati sam, tj ne mogu ti ja napisati bolji udžbenik nego što već postoji, a ako ne možeš pronaći tad imaš daleko veći problem .. tj nisi 'admin' materijal čak ni napredni juzer :)) (već si pronašao nešto, traži dalje.. nisu sve knjige-upute jednako kvalitetne, nisu sve za istu klasu-težinu-potrebu, za početnike su početničke kategorije a to je osnovno rutanje).

FiCoO uto 28.12.2021 11:45

Ne bi ti bilo lose ni instalirati Cisco Packet Tracer na racunalo, mislim da imas free "guest" verziju na koristenje neko vrijeme. U njoj mozes slagati kakav god hoces environment, rutere, racunala, dodjeljivati subnete, ip adrese, imas brdo tutorijala, dokumentaciju itd. a da ne pricam o tome da imas vise razlicitih verzija rutera, swticheva i sl. Sve sto ti treba da naucis za pocetak. Nakon toga ako bas zelis, prebaci se na "prave" uredaje, ali bi ti bilo super da prodes i ovako virtualno jer neke velike razlike - osim fizicki ukljuciti ethernet zicu bas i nema.

imaj na umu da ako pricamo o dva rutera koji moraju komunicirati jedan s drugim, moras osigurati da i oni imaju mogucnosti komunikacije, svoju neku mrezu, routing protokole, itd. Pogledaj si i neke CCNA R&S (routing and switching) tutorijale koji ce ti pomoci da imas odlicno temeljno znanje networkinga.

syncmaster245b uto 28.12.2021 12:26
srdela kaže...

Router je Ubee evw32c od A1.

Mislio sam na obično subnetiranje, i koliko sam ja bio shvatio subneti moraju biti odvojeni routerima.

Zato sam napisao da su dva routera.

Buni me u ovoj gore postavljenoj situaciji sljedeće:

Adresa mog routera je 192.168.0.1 i to mi je ujedno i gw za prvi subnet ali recimo ako mi je za drugi subnet gw 192.168.0.129 na toj adresi nema "ničeg", nikakvog routera koji bi sa te adrese dalje na prvi router preusmjerio promet...

Odgledao sam te tutoriale oko subnetiranja i u teoriji mi je sve to jasno ali eto, praksa šteka.

 

 Aha.

 

Kvaka je da moras kreirati rulove za svaki subnet na routeru, no nazalost, nisam siguran da routeri koje dobijemo od ISP-a imaju tu mogucnost i pretpostavljam da si zato dosao do zakljucka da moras imati dva routera. Na primjer moj od Optime je totalno okljastren i opcije su prilicno elementarne (zato i imam server sa strane koji sve drugo odradjuje, a Optimin router je samo "nastavak kabela" do servera).

 

Nemoj me krivo shvatiti i ne zelim te plasiti, ali mreze su iznimno kompleksna materija i vrlo lako je izgubiti se.

 

Ukoliko zelis krenuti ozbiljno u to (doduse ne znam da li je to bas i neka preporuka jer neznam kolio si duboko u mrezama i koliko vremena imas na raspolaganju) nadji neki stari PC nabij  2-3 mrezne kartice u njega i instaliraj Linux i kreni.

Ja sam onomad na taj nacin naucio, ali i ono vaznije , shvatio teoriju o subnetiranju, DHCPu, DNSu, koncepte Firewalla, Proxyije..., o kojoj sam citao gotovo bezgranicno i nista nisam kuzio sve dok nisam prebacio u praksu. Naucio sam vise cackajuci po Linuxu o mrezama (iako jos uvijek ni blizu koliko bih zelio da znam) nego iz bilo koje knjige, da sad zivim od toga.

 

Tutorijala ima more jedno, a nazalost jedino u praksi metodom pokusaja i promasaja znanje moze "legnuti" kako spada u glavu.

 

Kvalitetna mrezna oprema je skupa i kupovati npr. Cisco router da bi se ucio je suludo, ali zato tu je Linux koji, ako budes imao volje, moze te nauciti doslovno sve.

 

Jbga, nisam ti odgovorio na konkretno pitanje, ali vjerujem da sam barem pokazao pravac.

 

 

 

ihush uto 28.12.2021 16:59
syncmaster245b kaže...
..

 

Kvalitetna mrezna oprema je skupa i kupovati npr. Cisco router da bi se ucio je suludo, ali zato tu je Linux koji, ako budes imao volje, moze te nauciti doslovno sve.

..

 -da, + mreža je mreža.. identična na svemu tj os je sporedan, ali naravno svaki ima svoje specifičnosti-terminologiju-filozofiju.. pa je win-juzeru ipak lakše iz win (mada je ekšli isto..) :)

-cijena.. nađe se i cisco za siću, ali je nepotreban, tj to je sve samo soft, router-dhcp.. soft u nekoj kutijici ili računalu, što je prije inače bilo u serveru.. isto, tj slično jer se svaka verzija softa razlikuje po recimo opcijama kako stvar evoluira i po promjeni recimo menija-boje-ikone.. :) .. dok novi-juzerski routeri više izgledaju kao tamaguči-soft, klik-next no tad je problem nešto naučiti.. mada je isto-slično, kao auto s automatskim mječnačem u autoškoli.. ako se uči tad se uči, sve, ne klik-nextanje..

 

-sav mrežni soft dolazi s *nixa, linux-mrežni car, nešto s ms-a kao smb.. razlike nema, osim evolucije + novo kao protokoli-brzine no opet je to isto za sve oseve ili uređaje kao i IoT-kutijice neovisno kako ih nazovemo.

-može se koristiti i openvrt tj ovisi koliko je modem osakaćen u odnosu na 'original' (operater naruči model + ubaci svoj firmware + ograničenja, npr juzer nije pravi admin i sl.). Za bilo što naprednije se ne koristi operaterov modem (router) nego vlastiti-normalan, koji može biti identičan ali nije osakaćen-soft + chip/rom ...

srdela uto 28.12.2021 20:31

Hvala vam svima na savjetima i pomoći.

Dosta sam materijala pogledao, imam neko opcenito znanje ali sto se prakse tice nista.

Posto me zanimaju mreze razmisljam o seminarima u Algebri za pocetak.

Imaju semestar Uvod u mreže koji traje 20 sati i sistemski i mrezni administrator od 160 sati.

Vjerovatno cu odabrati jedan od ta dva pa da krenem polako od starta