Bur33k pet 23.4.2021 20:24

Pozdrav svima,

Prošli tjedan sam bez problema spojio sporedno računalo sa printerom na glavom računalu (USB konekcija) putem mreže.

Tjedan kasnije i nakon Windows update (ako to ima kakve veze) mi glavno računalo odbija mrežni pristup i čini mrežni printer ponovno nedostupan.

Korisničko ime i pasword nisu mijenjani ali mi stalno odbacuje pristup, u kojim postavkama može biti problem??

Da li treba napraviti nekakvu iznimku u Windows vatrozidu za pristup lokalnoj mreži? Ili izmijeniti neke druge sigurnosne postavke?

Prvi put mrežno spajam računalo i printer pa mi treba pomoć.

ihush sub 24.4.2021 09:47

naravno da trebaš podesiti mrežu, npr ako firewall blokira i ne spajaš prvi put ako si već prošli tjedan spojio :)

 

-problem je što prvo moraš otkriti što je uzrok, ne 'možda' i tad čačkati, nego što mora biti i kako podešeno, tad radi.

-npr kad se spojiš prvi put na neku mrežu (router) tad ti win postavi pitanje, javna-privatna.. ovisno o odgovoru sve zaključa-firewall ili dozvoli defaultni share (različito za home-pro, za home multimedija, za pro file&print share..) itd. tako da ovisi o tisuću sitnica kako je mreža podešena i što trebaš. Možda je isključen stari SMB (1.0) koji neovisno o osu koriste za mrežni print, možda nešto deseto pa i user-pass mada si siguran da nije mijenjano.. tj kad je uređaj koji se dijeli na drugom računalu (usb, nije mrežni samostalni uređaj) tad tamo može biti npr isključen share.. uključiš-radi tj ako je sve ostalo ok tad vidiš na mreži uređaj itd.

-veći problem je što ms izbacuje stare drivere-support i trebaš novi driver tj možda je to problem a tad problem ako proizvođač više ne supporta-ažurira za novi win.. automatika tad ne radi ništa dok za velik dio printera koji su imali uključene drivere ljudi nikad nisu ni imali-čuvali driver npr cd.. pa ako i radi od starog win npr w7, može biti problem pribaviti ga, tj razne stranice za dl uguraju i malware-smeće..

Bur33k sub 24.4.2021 10:19

Da, pred kraj smjene sam vidio status printera da je isključeno zajedničko korištenje i ponovno postavio share.

Pitao sam sve kolege koje koriste računalo i rečeno mi je da lozinka nije mijenjana.

Vidjet ću dalje što se može po pitanju postavka mreže i firewall, tj. ima li razlog zašto se računala međusobno ne spajaju.

Vidjeti ću danas što je mogu