Mandor sub 23.1.2021 11:32

Bok.

Dolazi mi do redovitog prekida unutar lana. Svaka 2-3 dana mi se veza prekine dok ne istekam kabel iz rutera i ustekam ponovno.

 

Topologija mreze je malo komplicirana.

Ruternima uredjaje na wifi, 1 lan port na desktop, drugi lan port na switch na tavan.

Na tavanu je na switchu raspberry pi i ubiquity wifi bridge antena.

Na drugom kraju wifi bridgea ima opet switch s jos dva kompjutera spojena.

 

Problem je u prvom koraku. Bez obzira da li je raspberry direktno spojen na rcom ruter ili je samo raspberry preko switcha spojen ili je spojena i ubiquity antena... Uvijek dolazi do prekida.

 

Kako uopce ustanoviti zasto? Tcom speedport je smece? Treba dodati skupi ruter da radi sav posao, a da tcomov bude samo dsl modem? Switch je smece? Raspberry radi probleme? Da stavim ftp kabel umjesto utp? Ferite mozda na strujne kabele?

 

Netko mi je savjetovao da pratim wiresharkom prometnna lanu. Samo ne znam odakle da krenem. Nisam doma s mrezama. Znam da moze biti sto stvari. Izludjuje me sto se mreza ne zna sama oporaviti. Ne treba nista resetirati, samo ustekam kabel ponovo i radi sve.

ihush sub 23.1.2021 13:37

-jasno ti je da dok ne utvrdiš točan uzrok (ili više njih) ne možeš popraviti-otkloniti problem... a može biti bilo što, ne nešto mrežno npr sam kabel-oštećenje ili struja (statički-masa-uzemeljenje kad je više uređaja lančano..) pa do banalnih da np uređaj ima rezervaciju npr 50 sati ip-adrese ili da je dupli-ip itd.

-dok ne utvrdiš uzrok, možeš samo ćoravakoka metodom pokušavati a pošto se problem desi kroz par dana to može potrajati ili kad pomisliš da je riješeno ponovo se pojavi... tj može biti i više od jednog uzroka i sve što probaš i trenutno radi ne mora biti 100%.

-najgori problemi su upravo takvi, često neuhvatljivi. Previše faktora u igri dok sam promet, internet-linija itd. može biti uzrok + ono što radiš na tim uređajima kao rasp. (npr ako seedaš torrent i sl.).

-po opisu rekao bi nešto sa strujom, oštećen kabel i sl. + na metraži se lako nakupi neka struja-smeće.. a svaki urešaj ima svoje napajanje. Nešto što bi filtriralo.. uzemljenje i sl. no to je više za električare (a ja sam ovčar) :))

MrBlc sub 23.1.2021 19:39

Ja sam sličan problem imao s CentOS uredskim serverom (static IP) na Tehnicolor router, ali veza se ne bi prekinula, već bi jednostavno router počeo ignorirati server i ne bi proslijeđivao promet, iako je server uredno spojen na router. Kad ištekam i uštekam kabel ili kad s routrovog utilitya pingam server, opet sve proradi.

Nakon par pokušaja, googlanja i slično, zaključili smo da će, ako i riješim problem, trošak mog utrošenog vremena biti veći od cijene solidnog routera, pa je sad tehnicolor u bridge modeu.

Ako imaš imalo kompleksniju kućnu mrežu, predložio bih ti da napraviš istu tvar i dovedeš kućnu mrežu pod svoju kontrolu.