Stajler sub 12.3.2022 00:37

Pozdrav dragi moji!

 

Ukratko, ne znam kako port forwardat, a treba mi za lol.

 

Imam speedport smart 3 i mesh repeater uz njega. 

Stavio sam staticni dhcp na repeater, port forwardo sam sve na ip od tog repeatera i stavio ga u dmz. Nisam ziher jel to dobro jer i dalje imam ping problem.

 

Ne mogu port forwardat za ip od rutera i repeatera bez da se desi overlap i nije mi jasno zašto.

 

BlackMoon sub 12.3.2022 01:09

Ne forwardaš portove na mesh-u/extenderu, već na glavnom ruteru, tom sranju od Speedshrot Stupid3, kojeg imam i ja. I port ne vežeš uz IP adresu routera/gateway-a, već uz IP uređaja PC/laptopa na kojem radiš ili igraš. U ruteru definiraj IP adresu za svaki uređaj koji imaš u lokalnoj mreži, promijeni DNS u 8.8.8.8 (Google) ili 1.1.1.1 (Cloudflare), a na uređajima podesiš da ti je IP po DHCP-u...

Stajler sub 12.3.2022 10:14

Nisam ništa skužio, evo par screenshottova da vidiš sučelje. Sad sam resetirao sve i ugasio mesh jer mi stavi sve uređaje pod njegov ip kad su spojeni.

 

 "U ruteru definiraj IP adresu za svaki uređaj koji imaš u lokalnoj mreži, promijeni DNS u 8.8.8.8 (Google) ili 1.1.1.1 (Cloudflare)"

Kako i gdje to ?

 

"na uređajima podesiš da ti je IP po DHCP-u"

Kako se ovo napravi ?

 

Sorry što mi trea spoonfeed al niš ne kužim od ovog.
    

ihush sub 12.3.2022 10:30

-sve u mreži radiš u routeru, mrežni šef, pravila-rute-rulovi. Ostali uređaji su nevažni, tj ip je jedino pto je routeru važno

-ip adresa.. 'rezervacija' po mac adresi, to radiš u routeru, tad uređaj ima definiran ''fixni'' ip, tj tek tad možeš raditi pravila-rute tj bez tog bi promašio uređaj-cilj i poslao pogrešnom uređaju. Teoretski ne mora ali kod promjene ip-a imaš problem.

-pokušaj 'razmišljati' mrežno, router je 'skretničar' koji nešto blokira (kao firewall sve s interneta, portir-vrata-zatvoreno..) ili ako propušta, tad što-gdje tj moraš tad imati pravilo kamo propuštaš a to se naziva port-fwd, tj router tad ono što dobije s internet-wan porta prosljedi (forwarda) na definiran port-ip-adresu, kao da ti portir na ulazu kaže koji kat-soba.. bez tog nema prolaza tj izgubiš se. :)

-dns je za to nevažan, koristiš operaterov (automatika) ili google-flare jer su jaki-brzi.. nevažno.

-kad napraviš ispravan port-fwd rutu do računala (server, svaki uređaj koji radi neki posao je 'server', aplikacija-igra, bilo što na što se neki 'client' spaja, tj za igru se clijenti-gejmeri spajaju na serve-igre koji je na nekom računalu koji ima neku ip i igra koristi neki port.. to je forwardanje tj tad router ono što dođe na wan pošalje na lan i obrnuto vrati na drugu stranu. Da bi radilo mora biti upaljeno računalo-server-app, kad sve podesiš i radi tad možeš privjeriti stanje nekim port čekerom-alatom online i tad će ti pokazati 'zeleno' bez tog crveno neovisno što je router podešen i mreža radi, dovoljno da server-igra nije upaljena tj nema ciljnog servera-porta na koji bi prosljedio paket-promet.

 

-pravila su jednostavna, elementarna, kao vlak-skretnica i pruga.. samo treba 'razmišljati' na taj jednostavan način kao portir na ulazu ili skretničar-vlak.. mora biti otvoreno-dozvoljeno i mora imati upute za put-cilj koji mora postojati (biti aktivan-upaljen). Tad imaš liniju-prolaz tj dvosmjernu komunikaciju od točke a do točke b ili mrežu..

 

edit: .. + ne da mi se 'zamarati' s recimo čitanjem manuala nekog uređaja-routera (modem+mesh).. to moraš ti, sam, uđeš u opcije i vidiš što ima (ili nema, ako nema ne možeš.. a dovoljno da nisi 'admin' tj ovisi što ti operater o(ne)mogući, dok kupljen router to naravno ima-podržava tj to mu je osnovna uloga-naziv-funkcija).

+ jednako tako za igru, pročitaš, koji port(ovi), koji protokol, ne na ćoravo tj šansa tad kao za loto..

ihush sub 12.3.2022 11:00
Stajler kaže...

vrhunski objašnjeno!

 

međutim, mene više zanima rješenje u okviru što gdje trebam upisat i što trebam poklikat, nisam IT struke nažalost i totalan sam idiot za ovakve stvari.

 -vidiš.. ako nešto želiš napraviti, moraš ipak uložiti malo truda, znanja... i to je čak vrlo lako, dostupno po forumima, yt-klipići itd. za što god poželiš, u ovom slučaju igra..

-kako-što? moraš znati osnovne stvari, što igra traži, npr koji port koristi, ako to ne znaš, što misliš da možeš napraviti, ako ti je to teško izgooglati tad nisi osoba koja bilo što može napraviti (osim problema).

-zvuči bahato? sorry, ... no zašto bi recimo ja znao napamet koje mrežne postavke traži recimo LOL-igra? Quake 27950 tcp/udp, minecraft 25565 ... probaj upisati naziv igre i port ili server config.. itd. tad će ti biti jasnije i to je tvoj posao ako nešto želiš, odnosno, da si firma tad ako naručiš-platiš može biti nečiji drugi posao. Pomoći mogu oko kako pri čemu su pravila za mrežu ista, neovisno koja igra-app-os a te detalje ako sam ne možeš tad nisi osoba koja to treba raditi.