Razni mrežni problemi

Pomoc oko spajanja na bridge

mis uto 28.12.2021 13:44

Pokusavam se spojiti na router od iskona koji sam prebacio u bridge mode uz pomoc korisnicke sluzbe. Ali ne mogu se spojiti na internet.

Znaci iskonov zyxel router je stavljen u bridge, iz njega sam iz LAN1 spojio na svoj asus router u wan port i iz asusa sam iz LAN1 spoji na PC.

Promjenio sam lan ip na asusu da se routeri ne sudaraju, na iskonu je ostao 192.168.5.1, ja sam stavio u asus 192.168.6.1. Naravno upisao sam 

username i password koji sam dobio od iskona, ali nema sanse da dodem do interneta.

slike iz zyxel i asusa

 

 

ihush uto 28.12.2021 16:50

-ne trebaš operaterov modem prebacivati u bridge.. nema svrhe osim kad imaš takvu potrebu (tvoja mreža npr vpn dislocirano.. tad router radi sve, viša klasa npr firewall, tad gasiš operaterov router tj koristiš samu liniju, ostalo off, sve tad radi tvoj router.. Ne vidi se takava potreba, vrati u normalni mod, .. spojiš modem lan1-4 na router wan-port i to je to.. tj jedino treba biti različit subnet, pošto je iskon na 5 bilo koji drugi, 0-1.. može i 6 kako si već postavio.

-u router upišti gw-192.168.5.1 ili wanport.. tad ćeš imati 'internet'.. a otvaranje portova i sl ovisi o potrebi, npr ako operaterov modem ne nudi dovoljno opcija postaviš ip routera kao DMZ (propušta sve, rizik ali firewall routera radi svoj posao.. tj to radiš za početak dok ne vidiš što konkretno trebaš tj ako trebaš neki port, game server, web itd..).

-kod nekih operatera nije ni moguće spajanje bez njihove opreme.. nije samo user-pass, ovisi što je sve napravljeno, zaštita (paketi, iptv-tel, računi.. tj nije to samo mreža-internet/intranet, teoretski može ali u praksi ovisi o 'zaštiti' tj načinu kako operater kontrolira što ti daje, pakete-cijene..).

fright_lined_room čet 25.1.2024 13:08

Ajd da ne otvaram novu temu: na Telemachu sam (ranije Optima). Želim da mi prebace taj svoj jadni Innbox V45 u bridge mode i da ja poslije njega spojim Asusov ruter. Želim spojiti NAS na taj ruter, uspostaviti neki home cloud preko VPN-a i slično.

  1. 1. Može li mi netko reći što sve od podataka trebam tražiti od ISP-a kako bi uspješno uspostavio vezu s internetom preko tog Asusa? Znam da trebam PPPoE username i password, ali negdje sam vidio da se spominje i nekakav VLAN ID. Jel to nešto specifično za providera ili za ruter ili nešto treće?
  2. 2. Također, hoće mi telefon radit normalno, uključen u taj modem koji je u bridge modeu?
  3. 3. Jel taj komad opreme koji ide poslije bridgea mora biti ruter i modem u jednom ili se ovaj modemski dio i dalje odvija na ovome koji je u bridge modeu (Innbox V45) pa je dovoljan obični ruter?


Ako je bitno, trenutna konfiguracija izgleda ovako: dolazni kabel sa stupa ->modem -> telefon uključen u modem. Dakle nemam onaj splitter prije modema.