Razni mrežni problemi

Otkrivanje MAC adrese nestalog PC-a

skip pet 31.12.2021 05:29

Pozdrav, jedan PC mi je ukraden komplet, pitanje je moze li mu se kako uci u trag preko neta ako znamo njegovu MAC adresu s kojom se spajo kod mene na net ?

Ili preko nekog jedinstvenog broja windowsa ukoliko se slucajno spajaju da nisu formatirali (imam serijski broj win-a)

Kontam da svi uredaji koji se spajaju na net se nekako predstavljaju, npr moj samsung smartphone nije kupljen kod teleoperatera a oni tocno znaju koji ja imam model sto se vidi u aplikaciji.

Entropija pet 31.12.2021 10:11

Mobitel se "locira" preko IMSI broja koji je uz tel. br. identifikator za SIM karticu, i IMEI broja koji je identifikator za mobitel.

Ovo za tvoj komp sam gotovo siguran da nećeš ništa postići.
Da je to laptop sa ugrađenim modulom za mobilni internet (UMTS ili sl.) onda možda, ali ovako ništa.

Sto ti je netko ukrao komp iz kuće/stana?

File32 pet 31.12.2021 10:19
Entropija kaže...
Mobitel se "locira" preko IMSI broja koji je uz tel. br. identifikator za SIM karticu, i IMEI broja koji je identifikator za mobitel.

Ovo za tvoj komp sam gotovo siguran da nećeš ništa postići.
Da je to laptop sa ugrađenim modulom za mobilni internet (UMTS ili sl.) onda možda, ali ovako ništa.

Sto ti je netko ukrao komp iz kuće/stana?

 mobitelu je  lokaciju  moguće utvrditi od dvije strane, (zato jer je to dvojni uredaj racunalo/telefon)

 

Pa ga može locirati OEM, ili third party preko aplikacije, preko GPS i lokacijskim servisima

 

a s druge strane može ga locirati i mobilni operator.

Isto preko GPS

ihush pet 31.12.2021 10:45
skip kaže...

Pozdrav, jedan PC mi je ukraden komplet, pitanje je moze li mu se kako uci u trag preko neta ako znamo njegovu MAC adresu s ..

- mac adresa nije dokaz, može se mijenjati, stvar firmwarea-biosa-softwarea. Nije kao broj šasije na autu ili imei-broj mobitela koji postoje upravo iz tog razloga. Ne postoji službeni ID za računalo koji bi zakon prihvaćao kao dovoljan dokaz, temelj sudskog naloga za takvo traženje-praćenje.. a bez tog ne možeš ništa (pravno).

- sam ne možeš ništa, tj pošto nemaš gornji uvijet ne možeš od operatera-hostova-servera tražiti takvo praćenje-traženje. (opet, usporedi s mobitelom, to možeš..).

- kako se može? npr bug-forum, neka web stranica koja traži određeni pristanak korisnika, ako dozvoli tad može bilo što pa i saznati mac-adresu ili bilo koji drugi podatak računala. Ali, ako to netko radi bez sudskog naloga, čini kazneno djelo, pod hakiranje i pirateriju to znači +5god zatvora samo po toj osnovi u većini država-zakona.. oni koji to rade su država-zakon-policija, jednako kao da tražiš auto ili mobitel.. ne tražiš sam, ne možeš i ne smiješ, jer ti nisi zakon-država, ne smije ni neki operater, tek sudskim nalogom bez kojeg ni policiji ne smije dati taj podatak (osim usa-patriotact.. tj upravo takve ovlasti policiji bez naloga).

 

računalo i ostali uređaji nisu mobitel, usporedba-logika kojom misliš da se to može nije dobra, tj ne postoji, npr ne postoji operaterov ili policijski registar-baza brojeva matične ploče ili neke komponente dok je mrežna kartica samo komponenta zanemarive cijene ako gledaš kao komponentu dok je intetgrirana u mbo u 99% ali zbog mogućnosti soft-promjene nije nikakav dokaz, tj veći dokaz je tad matična ploča, njen serijski broj-brand itd recimo zbog jamstva-računa kao barkod.. imei mobitela je jedinstven i nalazi se u bazi od prve aktivacije dok je izmjena otežana za razliku od mac adrese koju juzer-početnik može promijeniti.. račun-jamstvo je konkretniji dokaz/činjenica npr ako bi trgovac prihvatio reklamaciju-kvar to znači da je to ta mbo s računa-jamstva.. ali SN ili ID bilo koje komponente nije službeni podatak, ne postoji baza, praksa, nije to auto-mobitel.. i zato ne možeš tim usporedbama-logikom do tog cilja. ... jer ne možeš to sam, to mora netko kao operater ili bug i to pod uvjetom da osoba s tom mbo ili mac dođe na forum tj uslugu-host.. dok kao za bilo koje službeno praćenje recimo snimanje tel. razgovora ili prisliuškivanje moraš imati sudski-policijski nalog.

 

-zamisli npr krađu bicikla.. što radiš? prijaviš policiji i čekaš, ponekad vrate, većinom ne.. s računalima nema šanse. S računalom npr nema šanse da kao bicikl policija pronađe u rutinskoj kontroli (kao auto).. tj kad kupiš nešto u trgovini do izlaska moraš čuvati račun, ako nemaš trgovac i kupac plaćaju kaznu ako ih inspektor uhvati.. ali nakon izlaska možeš račun baciti i nikome nikada ne moraš dokazivati kupnju tj vlasništvo, posjedovanje=vlasništvo.. i svaki drugačiji dokaz mora biti izuzetno jak-jednoznačan da bi uopće imao neku važnost-šansu, tj možeš ti prstom pokazati osobu na cesti policiji i reći da ona ima tvoje računalo, no ako policija pita i osoba odgovori da je to njeno ili da nije ukrao to je to.. kraj priče, tj veća šansa je da lopov sam dođe na policiju i prizna djelo a tad da dobiješ povrat ako nekako utvrdiš da si vlasnik, šanse za loto-jackpot su veće..

 

-veća šansa ti je račun-jamstvo tj reklamacija u slučaju kvara ako lopov zna gdje je kupljeno, ako ne zna može saznati.. no pravno je on vlasnik-posjednik i trgovina će i bez računa jednako obaviti reklamaciju pod jamstvom (u idealnom slučaju, jer imaju bazu-račune-SN-barkod..) tj kao što će odbiti ako nije njihova roba ili nije pod jamstvom... tako bi teoretski pronašao računalo-komponentu ali pravno to ne možeš a bez pravne-zakonske osnove ne možeš to ni dobiti od operatera-servera ili bug-foruma (osim ako imaš 'kuma' no tad svi zajedno radite teže kazneno djelo od same krađe).