ihush čet 11.7.2013 12:28

Jedno od čestih pitanja, problem, ''ne radi mi mreža''... odnosno, kako doći do odgovora, kako izbaciti ''ne'' i dobiti mrežu koja radi.

 

Pravila:

- procedura. Prvo i jedino pravilo koje početnici nikako ne razumiju, misleći da forumaši imaju čarobnu kuglu ili nadnaravne moći..

Problem (kvar ili postavke, hardware ili software..) može biti u bilo čemu. Za razliku od ostalih dijelova PC sistema koji je ipak ograničen, mrežni problemi nisu samo unutar kućišta, nego od ISPa, centrale, žice kroz kvat... pa do priključne točke, splitera, modema i tek u zadnjim metrima do PCja.

 

Prvi korak te procedure je otkriti što treba 'popraviti' pa tek tad krenuti u kako.

Jasno vam je da sve do priključka u kući nije u vašoj domeni, tj to je stvar ISPa. Na pitanje ''ne radi mi internet'' moguć je odgovor da je internet crko (ne PC), da je neki bager upravo isčupao ulične kablove, da je negdje u zanzibaru lupio grom... i to bi mogli otkriti gledajući dnevnik, ... ili pogledom na lampice modema.

Power, DSL, Internet, LAN, WLAN, Tel.. kad se modem resetira (ili upali) tad se redom pale-blicaju-ostaju upaljene pa čak i s odgovarajućom bojom (zeleno-crveno-žuto..). To vas obično ''reiki služba za disanje'' i gledanje lampica pita, tj kad nazovete ISKov helpdesk. Pa možete to obaviti i sami, pogledajte.

Naravno lakše je ako se ima još neko računalo, jer kvar koji je vezan uz jedno računalo obično nema utjecaj na drugo, kod problema s linijom, normalno sva računala imaju identičan problem. Tu je i IPTV, telefonija..  pa ako vam te stvari ne rade, prvi sumnjivac je ISP-linija i tu nema pomoći osim molitve i strpljenja.

 

Banalno, možda je žica s bandere oštećena, možda je neki miš gricnuo na tavanu ili u podrumu. Dakle, žice do modema moraju biti ispravne, uz struju (220V iz utičnice) koja je potrebna za rad svih el.uređaja.

Ako se nekim kriterijem zaključi da je do modema sve OK, tad dolazimo do dijela koji korisnik može pokušati riješiti.

Ponekad je dovoljno reset ili gašenje-paljenje modema. Ponekad je modem crknut pa treba prijaviti kvar, ponekad spliter.. ponekad samo port na modemu (switch ima obično 4 porta-mjesta probajte u drugi slobodan port). .. i GLEDAJTE LED-LAMPICE to im je svrha. Ako je npr mrežni kabel oštećen možda neće blinknuti lampica.. i već smo pronašli kvar. Jednako je s mrežnom (žičnom LAN-NIC karticom). OS također reagira na prikapčanje mreže, tj indikator za mrežu počne nešto raditi-detektirati...

 

podjela kvarova:

-Hardware i Software. Hardware je sve što nije soft, ali i u HWu je dobar dio SW (chip-firmware-BIOS... to sve je software ali u chipu). Čisti HW je samo fižička žica, plastika... (zato je tema pod soft).

Potrebno je zaključiti dali se kvar odnosi na neku komponentu PCa, Modem.. kablove ili je software. Kako to najbrže, najefikasnije, najkonkretnije napraviti?

Iskusni juzer (ne kao ISK) može već po mirisu znati odgovor... pogotovo ako je grom zveknuo u blizini. Napajanje, struja.. sve to može (jednom i hoće) pregoriti. Taj miris je prepoznatljiv i brzo se prepozna. To je lako, međutim, moguće je crkavanje npr mrežne kartice ili MBO (mrežna je integrirana..) bez vidljivih ili misrisnih tragova.

Previše je mogućih karika u lancu, pa umjesto traženja crknute komponente (ako nije odmah jasno da je nešto crklo) je brže i lakše probati SOFT.. npr liveOS kao npr Ubuntu s nekog bootabilnog medija.

Logika: Ako se boota (PC radi) ako se upali (dobro je..) nakon par sekundi vidimo dali radi internet... i tad znamo da kvar nije HW. Znamo da je SW i to unutar (vjerojatno) omiljenog OSa ili Windowsa.

-ako ne radi, tad ovisno o verziji linux distre tj drivera i hardwarea kojeg testiramo možemo zaključiti da je ipak HW problem.

... u ovom dijelu, svaki 'poverjuzer' bi trebao imati neki liveboot, jednom ga bootati, vidjeti da sve (internet) radi.. i tad zna, tj u predviđenoj situaciji će znati da je kvar. Alati za popravak-diagnostiku se nabavljaju PRIJE kvara..

Može bilo koja distra, može neka starija (npr ubuntu 9.04.. za starija računala) može i win-miniPE... ali OS nije važan (važno je samo da podržava hardware-driveri).

 

npr ispravan mrežni kabel. Kako ga testirati? -najjednostavnije, spojiti ga na ispavan PC-modem (sistem), ako radi tad je ispravan, kad zatreba to znamo, ne tražiti kad nam zatreba jer tad to ne možemo znati.. ili imati opremu za to. Uvjek možemo s tim (provjereno) ispravnim kablom spojiti neko računalo i tako vidjeti dali je to rješenje. Jednako, možemo imati ispravan modem, switch, router... ali treba ih provjeriti prije problema (ako ih već čuvamo ili ih treba baciti).

Ako imate ispravan router ili switch možete (logički) zaključiti da je npr crknut ISPov modem i tražiti zamjenu (štedi se vrijeme i živci sa SZKom).

Dodatno, ponekad SZK zna reči da je problem u ''piratskim windowsima'' ili u virusu, mrežnim postavkama i sl. Pa to sve možete eliminirati takvim liveOSom.

(ponekad čak SZK prizna da su linije u prekidu... ili da nema pojma-informacije. To štedi živce na otklanjanju kvara koji ne možemo otkloniti).

 

..nastavak.

(u nastavku CMD-Terminal, PINGanje, driveri, ispravni driveri, bitnost (32-64 bit OS), TCP/IP DHCP fix MAC, LAN/WLAN, WEP-WAP...) uz prijedloge?

 

 

ihush čet 11.7.2013 15:39

.. CMD.

CMD je 'DOS' prozor pod Windozama, ili terminal na *nixima. Pošto su mreže rođene na unixu, kasnije dio dodan na Win, naravno da su stvari identične, odnosno manje je važan OS, možda samo poneka naredba ili sintaksa, uz obavezno na linuxu razlikovati VELIKA i mala slova. Pod win je veličina slova nevažna (osim za passworde i switcheve).

Pod win se može pokrenuti Win+R CMD ili tražiti po meniju. (podrazumijeva se da linuxaši znaju pa se na njih upute ne odnose).

 

najkorisnija naredba u proceduri otkrivanja problema je PING. Korjen riječi ping-pong, kao i podmorničko pinganje sonarom.. dakle to je slanje pinga na neku adresu i čekanje odgovora.

Prvo, da bi vidjeli dali nam mreža na računalu radi (npr dali je instaliran driver) pingati sam PC. (naredbe ću tipkati u novim redovima, važni su i razmaci).

u CMD:

ping localhost

-- će vratiti ping svake sekunde ako je mreža (kartica) ispravna (instaliran driver) bez obzira na ostatak mreže. Localhost ip je posebna adresa = 127.0.0.1

ping 127.0.0.1

-- daje jednak rezultat.

nakon tog pingamo router (modem, tj kutija je multipraktik, router je samo jedn dio unutar kutije). Uobičajena adresa routera (različito za razne ISPove) je 192.168.1.1

U obliku A.B.C.D, A i B su uvijek isti, 192.168, dok se C odnosi na radnu grupu, većinom 1, D je konkretan IP uređaja (ne samo PCa nego svakog mrežnog uređaja unutar jedne workgroupe). Stari IP-V4 je 8bitni tj 0-255 dec vrijednosti odnosno unutar grupe može biti do 255 uređaja (PC, router, printer.. frižider) s tim da je jedan dio već rezerviran ili ograničen firmwareom i sl.

Tcom je na 192.168.1.1 // Iskon 192.168.5.1 // Amis 192.168.1.254 ...

 

Ako je aktivan DHCP server (dio kutije), ako je mrežna postavljena na automatiku tj preko DHCPa tad od routera dobija potrebne adrese. IP je adresa računala npr 192.168.1.(nekibroj) npr 101, GateWay je izlaz na vanjsku mrežu, tj router (kroz njega izlazite), dok je za DNS također router tj može se utipkati dobijeno od ISPa, može se koristit neki javni kao google, ili utipkati IP routera jer on zna te podatke. Ako je kroz DHCP tad samo čitate podatak, ako ručno podešavate tad unesite IP-routera za GW i DNS. To je sve i (ispravna) mreža mora raiti.

 

U Win (i ostali OSevi) mrežna ikona se nalazi u systrayu, ali može biti i skrivena.. npr na XPu žična veza ako je ispravna je defaultno skrivena. Može se podesiti u opcijama da se prikazuje.

Ostali OSevi prikazuju ikonu i preko nje se može vidjeti-podesiti ili kroz network properties.

nema, slika, pravila su ista za sve OSeve.. ručne postavke se još uvjek odnose na IP-v4 (routeri su glavni razlog uz to što je IP-v6 možda za većinu beskoristan).

Kroz properties korisnik može vidjeti dodjeljen IP i ostale postavke. Pogledajte dok vam je računalo ispravno, to nije neka stvar koju treba učiti samo vidjeti i razumije se. (slično kao kontrole u automobilu, žmigavci, kuplung..) Nema koristi pamtiit-štrebanjem nego po potrebi pronaći i razumjeti. Zato nema slikica.. :)

 

ping localhost ili 127.0.0.1 nam kaže dali je mrežna OK

ping routera (ip npr 192.168.1.1)  nam kaže da je lokalna mreža OK

ping google.com (ili 8.8.8.8) nam kaže da nam sve radi i možemo na internet.

 

ping pod win se izvršava četiri puta, pod linuxom beskonačno (breake CTRL+C).

LAN-WLAN nema razlike.

Naravno driver (ispravan) je uvijek preduvijet, mada netko misli da nešto radi bez drivera. Razlika je samo dali OS ima ili nema potreban driver. Za noviji hardware (ili neki prastari koji je izbačen iz supporta) je driver potreban. Driveri se traže na str. proizvođača konkretnog hardwarea, tj za notebook ili brand pc, ili za MBO, mrežnu karticu (adapter). Oznake su nešto u stilu RTL, Broadcom, intel.. pa fast/GbE, 802.3.. b/g/n.. važan je samo chip i verzija OSa tj driveri moraju biti 32-ili-64 bitni, poželjno za konkretnu verziju OSa, ali stari .inf rade na više verzija. Uobičajen problem je setup.exe koji možda ne želi instalirati pod nepoznatim OSom. Linux ima (ili nema, apt-get ali je opet preduvijet mreža, previše repozitorija da bi jedno pravilo vrijedilo). USB-WLAN adapter prije kupnje provjeriti dali podržava linux (kernel npr 2.6 i sl) ili se raspitati po forumima, dok za win svaki proizvođač ima drivere samo može biti problem prepoznati koji je chip (jer brand je zapravo anonimus npr Canyon, Edimax.. tražiti oznaku!)

 

Pošto samo ispravan HW + SW (driver) može raditi, poželjno je ovo jednom probati dok sve radi, zatrebat će vam...

Ubuntu neki LTS (radije 32bitni) npr 10.04 je preporuka, može bilo koji drugi, može bilo koja distra (BT nije tema).

Za Win juzere, su miniPE zgodniji (ali kad probaju ovaj dio vide da je sporedan OS, samo se lakše snalaze oko termina i propertiesa). Pod WinLiveom može biti mreža aktivna ili treba pokrenuti poseban mrežni manager.. Mala šansa na novijem HW, veća na ubuntuu..

 

Naravno, preko žice nam ne treba SSID-pass... kod wlana-wifija, naravno obavezna je zaštita tj enkripcija. WEP je smeće, Koristite WPA (1-ili-2 ili oba) ovisno dali vam uređaji kao mobitel i sl ne podržaaju npr WPA2. Tvorničke postavke (ISP-firmware) bi u posljednjih par godina morao biti defaultno takav s aktivnom WPA ili čak s isključenim WLANom na modemu.

 

Poželjno je žicom spojiit se na router (u browser adress: IP-routera + Enter) i vidjeti, podesiti, aktivirati. To je obavezno kod aktivacije linije (ili samo ostaviti upaljeno par minuta, automatika odradi ostalo, ovisi o ISPu)... npr unos user name i pass za ADSL liniju (to nije wlan pass! nema veze jedno s drugim).

wlan pass ili Modem Access Code su tvornički označeno s doljnje strane modema, može se proizvoljno mijenjati. Ovisi o ISPu npr neki ne dozvoljavaju 'kompliciraniju' šifru. Inače pravila bi bila, nešto što nije nadimak, datum rođenja ili nešto što se pogodi iz 5 pokušaja. Šifra 12345 je slaba, šifra M0jaPiLa_ima_M$ je jača. (kombinacija alfanumeričkih i posebnih znakova). Jednu se bruta za par minuta, drugu za par godina...

Svaki uređaj također ima MAC - adresu, hex ili dec. ne mješati te oznake s ModemAccesCodom. Može se koristiti filtriranje po MAC adresi za wlan kao i skrivanje SSIDa.. ali

 

(zašto sad ovo.?) pa zato jer sve može biti uzrok problemu. Pogrešna šifra, ili reset modema koji je povukao originalnu, uključena opcija npr MAC filter, pogrešan driver ... i kad je sve ispravno može biti problema, pa i samo slab signal-smetnje ili previše wlan uređaja na modemu koji nije za to predviđen.

 

Ako je mreža OK ali npr pogrešna šifra ili enkripcija, tad se mrežni indikator u trayu pojavi, spoji ali s uskličnikom! Tj kaže ima problem.

Prvi korak je tad provjeriti password i postavke wlana, na računalu i na routeru. Ako na router ne možemo wlanom, moramo žicom ili možda reset pomogne.. To sve korisnik mora znati prije nego se takav problem pojavi i biti spreman.

npr kako resetirati modem? Nije tako lako kako se čini. Rupica za čačkalicu ili spajalicu, treba držati dulje (4-7 i više sekundi, pa čak do 30-40..). Jednostavan recept, upaljen modem, čekate da se ugasi i onda pustite. Nakon tog je resetiran na tvorničke postavke (korisnikče upute imate? Dobili ste ih s ugovorom i opremom od ISPa, tamo piše sve ostalo). Naravno tad vjerojatno nema interneta, treba čekati koju minutu-do dvije.. ući u postavke modema i unjeti user-pass za ADSL, stisnuti connect. Kod nekih ISPova se i to podesi automatski. Naravno to može samo ako je oprema i linija ispravna.

Ako imamo neki kvar ili virus.. linija će raditi ali mi na net nećemo moći.

 

Pošto su passwordi osjetljivi na velika-mala slova i lako se dešavaju greške kod tipkanja (zatipak) najbolje rješenje je sve tipkati u npr notepadu i copy-pasteati, naravno i snimiti takav .txt s osnovnim podatcima za ADSL-wlan... to je bolje nego nakon koje godine tražit ugovor-papire i čitati dali je to slovo O ili nula.. malo ili veliko i, L... n, r, m,.. Pišite i koristie C/P jer greške se dešavaju, ovako ih možete eliminirati..

 

Pošto Livebootom eliminiramo sve soft uzroke i zaključimo da je oprema u redu, da je problem u windozama, trebamo razmisliti dali je u

A) postavkama mreže (ako nismo prčkali nema razloga)

B) virus.. treba ga počistiti.

C) neki firewall ili antivirus (vidi pod B+A)

D) .. razno. Pa se primimo pinganja i tako približno otkrijemo gdje je problem. Boot u safemod with networking.. bi trebao raditi ali npr ''Policajski'' virus to ne dozvoljava.

 

Koristite DHCP (i DHCP server je dio kutijice) za dodjelu adresa. Ako je iz nekog (specifičnog) razloga potrebno ručno postavljanje adresa, tad preporuka, koristite grupe brojeva, npr router je defaultno na 1, neka server računala ili mrežni printeri mogu biti 10-20, 10-100 .. userske je elegantnije postavljati na 100-200, pa prvi ima IP 101, drugi 102.. iznad 200 izbjegavati.

Dupli IP i imate problem, pa morate dobro pamtiti postavke. Elegantnije je to riješiti u routeru ali ISPovi su ograničeni opcijama. Poželjno je imati svoj router, marka je manje važna. Može se unutar routera rezervirati adresa po MACu za neki PC dok se 'guestovima' može dodjelivati npr 50-90.. uređaji iz klase firewall su skupi, poneki router ima te opcije. Uz WAN port tad se može imati DMZ i sl.

Na nekim ISPovima je potrebno imati barem switch (npr AMIS ne dozvoljava spajanje PCa kroz LAN-žicu ali može lan-wlan..) pa da bi mreža između dva PCa na žici radila morate imati barem switch na koji su spojeni, direktno na uređaj bi bili blokirani. Naravno mora ostati jer je IPTV i telefon.. To je tad i OK razlog za ručno postavljanje IPa umjesto DHCPa, jer u slučaju problema s routerom mreža između PCa i dalje radi (nema samo interneta..) ili se ima drugi router s WAN portom (switch cca 50kn, router cca 150kn)

 

Pa evo i dijelova kutijice: modem, router, firewall, DHCP server, WLAN server, switch ... i možda USB-print-storage-media server i sl. Pošto se ugl motem ili router koristi kao naziv, mada su to samo dijelovi unutar iste kutije. Ovise o softwareu (firmware) tj volji ISPa i ograničenjima. Originalan tvornički uređaj vjerojatno može više nego ograničen ISPov. Inače je to čest razlog 'pljuvanja' po npr Thomsonu, neopravdano, krivac je ISP. Štoviše, 99% raznih uređaja (kutijica) kao media playeri i sl. su neka linux distra, manje više sve je to isto. Ograničenja postoje samo zato da bi ISP mogao kontrolirati npr snimalicu, TV-kanale, ... promet..

DLink, Tplink su OK jeftini uređaji. Čak je nedavno bio jedan Cisco FW za 'siću' (1.300kn.. to je daleko manje od uobičajenih cifri).

 

-nastavak? ideje, prijedlozi.. npr ipconfig /flushDNS /renew.. kad se nešto mrežnog podešava ili restartati windoze kako bi nova postavka proradila.

 

Icefox pet 6.3.2015 17:39

Pozdrav, imam pitanje u vezi formiranja mreže sa slike.
To je trenutno stanje. Zelenom bojom su označeni kuća i ured koji su 2 zasebna objekta udaljena 10-ak metara i uređaji koji su spojeni preko wirelessa.
Dosta često imamo problem u uredu sa internetom i lokalnom mrežom, najčešće sa ip adresama. Danas nam nije radila lan mreža, mogli smo samo hvatati wireless iz kuće. Pokušali smo sa resetiranjem switchera br2 i rutera, nije pomoglo, upalilo je tek nakon što smo resetirali switch br1.
U kući nema problema sa max tv-om niti sa uređajima spojenima na wifi od rutera, ali svi spojeni na acess point koji je na switchu br1 imaju isti problem kao mi u uredu.

Pretpostavljam da je problem u tom switchu br1, pa me zanima dali je preslab ili je problem u nečemu durgom.

Možete li predložiti neko jednostavnije ili bolje rješenje za ovu mrežu, s tim da između ureda i kuće ima samo jedan lan kabel.

ihush pet 6.3.2015 18:36

umjesto APa je bolje imati 'pravi' router na tim dijelovima... tad te prekidi prema internetu/swich ne smetaju u radu. MaxTV ne pomaže.. (to što radi), dosta je problema s DNSovima bilo unazad koji mjesec, vjerojatno radovi po centralama..

-najnormalnije je očekivati neki kvar, dal u samom swichu, konektoru, kablu.. neki uređaji su robusniji/trajniji, neki bez obzira na cijenu mogu raditi 100godina ili sekundi.. i crknuti. Fix gašenjem i paljenjem switcha govori da je vjerojatno u njemu problem ili je samo DNS koji se nakon toga refresha.. (mreža može raditi neko vrijeme bez routera.. ipconfig /flushDNS i /renew mogu možda pomoći..).

-dovoljan fix bi trebao biti ubacivanje (jeftinog) routera u poslovni dio mreže...

ihush pet 6.3.2015 22:35

ako može žica od glavnog routera, ako ne kroz AP, na router (obavezno, to nije modem) WAN port. Kod novijih modela automatika/defaultne postavke obavi sve. Razlike mogu biti samo koji subnet se koristi npr ako je postojeća mreža 192.168.1.1 tad C-treći broj bilo koji različiti, npr 0, 2, 10.. samo da nije zauzet s nečim na mreži (video nadzor, max itd..), pravilo je jedan router jedna mreža (upravo to je subnet C da sad ne petljamo portove). Ako automatika detektira problem vjerojatno će sam podesiti/promijeniti.

 

btw, AP i Router su u osnovi isti uređaji, razlika je samo u defaultnoj funkcionalnosti (i obično manje mogućnosti APa), često može router biti AP i AP može biti router. Čak su routeri (početni modeli) jeftiniji od APa..

Jura iz druge galaksije sub 7.3.2015 05:47
Icefox kaže...

Pozdrav, imam pitanje u vezi formiranja mreže sa slike.
To je trenutno stanje. Zelenom bojom su označeni kuća i ured koji su 2 zasebna objekta udaljena 10-ak metara i uređaji koji su spojeni preko wirelessa.
Dosta često imamo problem u uredu sa internetom i lokalnom mrežom, najčešće sa ip adresama. Danas nam nije radila lan mreža, mogli smo samo hvatati wireless iz kuće. Pokušali smo sa resetiranjem switchera br2 i rutera, nije pomoglo, upalilo je tek nakon što smo resetirali switch br1.
U kući nema problema sa max tv-om niti sa uređajima spojenima na wifi od rutera, ali svi spojeni na acess point koji je na switchu br1 imaju isti problem kao mi u uredu.

Pretpostavljam da je problem u tom switchu br1, pa me zanima dali je preslab ili je problem u nečemu durgom.

Možete li predložiti neko jednostavnije ili bolje rješenje za ovu mrežu, s tim da između ureda i kuće ima samo jedan lan kabel.

 Kod mene na poslu je bilo sličnih problema sve dok nisam na sva računala i mrežne printere stavio fiksne IP adrese. Sad fercera ko urica.

Icefox sub 7.3.2015 10:19

To je najjeftinije rješenje pa bi prvo to pokušao.
Znači trebalo bi staviti fiksne adrese na sve uređaje koji su konstantno na mreži. Molim vas ako netko ima vremena da mi napiše koji bi bio najlogičniji raspored, odnosno koju adresu dati kojem uređaju.

Jura iz druge galaksije sub 7.3.2015 21:51
Icefox kaže...

To je najjeftinije rješenje pa bi prvo to pokušao.
Znači trebalo bi staviti fiksne adrese na sve uređaje koji su konstantno na mreži. Molim vas ako netko ima vremena da mi napiše koji bi bio najlogičniji raspored, odnosno koju adresu dati kojem uređaju.

 Pa pogledaj koji ti je gateway. On najčešće ima ovu vrijednost: 192.168.1.1

 

Dakle, napravi si popis uređaja i za svakog napiši njegovu predviđenu adresu 192.168.1.10, 192.168.1.11, itd. I polako od jednog do drugog i stavljaj mu njegovu fiksnu adresu. Prosto ko bažulj.

steve90 uto 4.2.2020 07:34

Upravo ovo što je kolega iznad napisao, svaka 24 sata mora dobiti novu ip adresu pa iz tog razloga ostane bez interneta.
Ovisi kakav router ima. Na starom od t-coma u postavkama routera je bila opcija postavljanja vremena za automatski reset dok na ovome koji trenutno imam takva opcija ne postoji.
Ako prijatelj nije baš na ti sa svim ovim pojmovima najbolje neka ručno ugasi router u vrijeme kada želi da mu se ip adresa obnavlja i to je to. 

Posmatrač uto 4.2.2020 09:36
steve90 kaže...

Upravo ovo što je kolega iznad napisao, svaka 24 sata mora dobiti novu ip adresu pa iz tog razloga ostane bez interneta.
Ovisi kakav router ima. Na starom od t-coma u postavkama routera je bila opcija postavljanja vremena za automatski reset dok na ovome koji trenutno imam takva opcija ne postoji.
Ako prijatelj nije baš na ti sa svim ovim pojmovima najbolje neka ručno ugasi router u vrijeme kada želi da mu se ip adresa obnavlja i to je to. 

 NE MORA dobiti novu IP adresu ali provider to namjerno radi jer ti zeli dodatno naplatiti fiksnu IP adresu....

Igrec pon 20.9.2021 17:45

Pozdrav,

 

Ako netko zna kako limitirat druge korisnike, točnije TV mi previše "povuče" interneta preko Ethernet-a (zbog netflixa) pa na PC mogu zaboravit na bilo kakave online igrice.

Ping ode na 200+, pa bi ja htio limitirat izlaz za TV.

 

Optima telekom, modem innbox V45

10Mbs Download  2Mbs Upload

 

 

ihush pon 20.9.2021 18:39
Igrec kaže...

Pozdrav,

 

Ako netko zna kako limitirat druge korisnike, točnije TV mi previše "povuče" interneta preko Ethernet-a (zbog netflixa) pa na PC mogu zaboravit na bilo kakave online igrice.

Ping ode na 200+, pa bi ja htio limitirat izlaz za TV.

 

Optima telekom, modem innbox V45

10Mbs Download  2Mbs Upload

 

 

 -u toj kombinaciji je beskorisno kemijati .. tj tv mora povuči koliko mu treba, ili-ili.. tj da ne povuče imao bi prekide. Inače je to u routeru (modemu) pod qos opcijama (da osigura videu i telefonu dovoljno propustnosti) .. 

-ako u modemu nemaš opciju, jedino rješenje je kupnja routera koji bi to radio (ili pc-server-gateway.. jer to je 'samo soft' ali bi tad sve moralo ići korz njega kao pravi server, dvije mrežne itd..).

-premala ti je brzina 10mbps za današnje potrebe kao netflix.. da bi kemijanje nešto pomoglo jedino što ima smisla birati ako se nudi ne hd materijal tj razlika što će tad biti recimo 4mbps dovoljno.. (ili neće) .. :)

ihush uto 21.9.2021 09:29

modem je stvar linije-operatera, router je tvoja stvar, (skoro) nema veze jedno s drugim, tj zato svaki router ima WAN port.. :)

-slične kutijice, razlika.. modem ima npr telefonski-rj11 priključak, liniju, ili cable-coax, ili lte-mobilna.. to su modemi, vanjska-operater linija tel-adsl-vdsl-optika.. a sličnost je jer je sve u jednoj kutiji, sličnog izgleda.

-na svakoj kutiji (artikal-ambalaža) imaš osnovne fičere navedene, pa tako i QOS.. tj ovis što sve želiš, gbe-mreža (switch), usb (file storage-nas ili print), media player, dual band wifi 2.4-5ghz.. itd. ili pročitaš specifikacije a sve je dostupno za svaki model online+google..

-router jednostavno dodaš, modem i dalje radi svoj posao, liniju, dok router spojiš na wan port i on postane šef interne-lan mreže ... + vjerojatno i modem ima odgovarajuću opciju, treba potražiti..

-ne treba ništa s operaterom, tj samo ako želiš isključiti router u modemu (dio, kao firewall) i sve raditi svojom opremom.. tad se traži bridge i sl. ali to ti ne treba..

 

+ ali sve to ti neće pomoći s 10mbps.. ne možeš istovremeno više stvari dok i na većim brzinama može biti problema npr ako gledaš video i igraš online igra može imati padove-lag.. + svi ostali uređaji u mreži, mobiteli itd..

Valentin17 čet 29.2.2024 20:54
dennocro kaže...

da ne otvaram novu temu, da li je moguce na postojecoj mrezi imat 2 racunala umrezena a da ih druga racunala ne vide i da ta dva ista racunala ne vide ostatak mreze.

Ja sam za takve stvari stavljao Mikrotik ruter pa ta dva računala spojiš npr. na LAN utor 3, dok su svi ostali na LAN utoru 2. Onda u postavkama firewalla-NAT zabraniš da LAN 2 utor komunicira sa LAN 3 utorom i obratno. Tvoj model/ruter mora u bridge mod ako na njega spojiš Mikrotik ruter, a možeš i u njegovim postavkama Mikrotik IP staviti u DMZ jer cilj je da ruting mreže odrađuje Mikrotik ruter. Ja tako odvajam could server od ostatka mreže pa ako slučajem netko i provali Ubuntu Server 22.04, ne može napravitit štetu u ostatku mreže.

ihush čet 29.2.2024 21:30
dennocro kaže...

da ne otvaram novu temu, da li je moguce na postojecoj mrezi imat 2 racunala umrezena a da ih druga racunala ne vide i da ta dva ista racunala ne vide ostatak mreze.

 -iza..

Valentin17 kaže...
dennocro kaže...

da ne otvaram novu temu, da li je moguce na postojecoj mrezi imat 2 racunala umrezena a da ih druga racunala ne vide i da ta dva ista racunala ne vide ostatak mreze.

Ja sam za takve stvari stavljao Mikrotik ruter pa ta dva računala spojiš npr. na LAN utor 3, dok su svi ostali na LAN utoru 2. Onda u postavkama firewalla-NAT zabraniš da LAN 2 utor komunicira sa LAN 3 utorom i obratno. Tvoj model/ruter mora u bridge mod ako na njega spojiš Mikrotik ruter, a možeš i u njegovim postavkama Mikrotik IP staviti u DMZ jer cilj je da ruting mreže odrađuje Mikrotik ruter. Ja tako odvajam could server od ostatka mreže pa ako slučajem netko i provali Ubuntu Server 22.04, ne može napravitit štetu u ostatku mreže.

 -nepotrebno kemijanje.. tj kad je baš potrebno (tip posla, specifično..) tad se koriste odgovrajući uređaji klase firewall i sl. no za kućne potrebe ne treba baš ništa.. osim osnovnog zananja mreže kao ip i kako gdje podesiti kao i useri-share za računalo-os..

-da, može router odgovarajućeg softa (ekšli osim portova, to je jedina razlika u klasama uređaja + naravno ram-rom za tablice-rulove-forwarde... i cpu koji to gura.. no teoretski je to isto), odvajanjem mreže, firewallom, blokiranjem prometa po bilo kojem mrežnom kriteriju npr ranga adresa itd..

 

-jednostavniji način, đabe, iz doba prije dhcp-a, ručna postavka mreže, ip-adrese.. defaultno, samo računala unutar istog subneta (treći broj adrese) se vide.. ostalo samo uz routanje ili direktno, no dovoljno za ovakve potrebe uz share-permisone koji ako i netko vidi računalo-share, ne može dalje ako nije autentificiran juzer tj user-pass.. tj moderni os traži da to bude logiran juzer, ostalo je moguće ali otežano u odnosu na nekad kad je sve bilo otvoreno-dostupno pa i bez passa i sl. ..

 

-računala na koje se postavi ručno ip, različito od modema ili glavnog routera, treba dodati i gw, bez tog nema interneta, kao i dns koji je najjednostavnije staviti ip routera-modema ili 8.8.8.8...

-narvno, može i s dhcpom, ako se ima više routera, svaki u svojoj mržeži-subnetu, npr prvi 192.168.1.1, drugi 2.1, treći 3.1.. tad može i njihov dhcp server raditi normalno dok se na računalu izabere gw-ostalo, jedino ne smije biti dupliranja adrese, pa ako se segmentira treba paziti od-do.. 

 

-dodatno, ispravno ili normalno podešena mreža, računalo-os.. ako nema ništa na shareu nije vidljivo.. defaultno win-home shera multimediju, pro file-print.. pa su defaultno vidljiva računala, no ne i folderi-fileovi.. ako je to bitno, + tad se ne koristi guest i sl. bez pass-pristupa, nego isključivo autentificiran juzer, tj onaj koji je na tom računalu naveden kao ovlašten ili ako ima domenu-ad server tad je to centralizirano na jednom mjesut za sve juzere na mreži, ovako je na tom konkretnom računalu, pa ako su juzeri npr stipe, pero, ivek, jozo, maja.. tad ih treba dodati kao juzere na tim računalima ovisno o tome što želite dozvoliti.. ako ga nema ili ad tad nema pristup tj čak je i to dovoljno za ono što se traži, bez ip-kemijanja ... tj ja ne vidim posebnu potrebu osim ako ipak postoji.. nek ih vide, .. nema pristupa ako nema user-pass..

 

-pa do tog da prosječan router-modem nudi i recimo guest wlan pass, uz moguću opciju da su to tad dvije mreže, tj da guest ne može vidjeti-pristupiti normalnom juzeru-uređaju.. tj to je smisao guesta u mreži, pa potražiti što se nudi u opcijama modem-routera (softa..).. dok to punokrvni router svakako ima kao mikrotik.. ili openwrt ili routeros.. no to je obično samo za wlan, za lan nije predviđeno kao potreba jer se računa da ne postoji guest na žici... i to ima smisla :)

 

-banalnije.. ako imaš modem (operaterov, za liniju..) i ako imaš svoj router, tad imaš sve potrebno za ono što želiš.. tj defautlno će raditi upravo tako, na modemu je 'obična' mreža, dostupna svima, jedan kabel lan-port na routerov wan-port i to je unutarnja-interna mreža za ona dva računala.. drugi subnet, .. i to radi kako želiš, s time da iz te unutarnje mreže možeš do modemske-wanjske.. obrnuto samo ako na rotueru otvoriš port-firewall.. i to dozvoliš.. time si dobio 90% traženog bez ikakvog dodatnog podešavanja uz uvjet da router-automatika pravilno detektira ip modema i prilagodi svoj subnet na različit.. ne isti.

 

ili bez routera.. na samom računalu, tj firewall i mrežni soft na računalu (što se često zaboravlja, nekad su serveri-routeri-gatewayevi.. bili računala, ne kutijica..) .. taj soft može sve to-isto, tj opisana želja za dva računala koja mogu biti izolirana od ostatka svijeta-mreže.. do te mjere da isključivo ip jednog-drugog računala i portovi mogu prolaziti, ostalo odbijeno.. no treba pripaziti kad se kaže 'sve' tj postoje stotine servisa, defaultnih, rdc, vnc, share, http, https.. svaka blokirana adresa-port može biti povezana s nečim što nam treba, npr minecraft igra i njen port za server.. ili bilo koja druga, bilo koja apps kao baza, kolaboracija u radu na mreži, acad-video itd.. tako da nije lako zatvoriti sve, tj uvjek postoji dio kroz koji se može ući, zaobići, kao admin pristup i rezerva, ako se netko boji npr hakiranja ili malwarea.. no to bi spadalo pod paranoju, dok sigurnosti ekšli nema.. :)