Marko :D sub 20.11.2021 15:09
tinostp kaže...

Ajd da sad probamo malo konkretnije s cijenama pronaci rjesenje, jer sigurno sam vam vec dojadio upitima i neznanjem. Znaci mogao bi izdvojiti do 1000kn, mozda mrvu preko. Router je tcomov navedeni u prvom postu (imam ugovoren samo internet i voip telefon bez maxtv-a) brzina je 60/10 Mbit/s, kuca na poluetaze, do svake sproveden utp kabal. Napominjem da bi na tcom ruteru iskljucio wifi jer je ionako nikakav.

Imam dvije varijante u glavi:

1) Uzeti 3 routera od ova 2 dolje navedena, staviti tcom router u bridge mode, koristiti jedan od ova 3 routera kao glavni router, ostala dva spojiti utp-om po poluetazama kao AP-ove, s-tim da ce na jedan od tih 2 AP-ova lanom biti spojen jedan amazon firestick4k (tv s iptv-om i jedno racunalo su vec spojeni utp-om i tako ce i ostati, tu mi je bitna zicana veza)

ili

2) Uzeti jedan od ova 2 mesh sustava, spojiti prvi komad odmah kod routera od tcoma (tcomov ruter nista ne prebacivati u bridge, samo iskljuciti wifi), ostala dva komada spojiti po poluetazama s utp-om, s tim da opet na jednog od njih bi lanom nakacio firestick.

 

Ostali uredaji koji se spajaju bezicno su mobiteli, tableti i jedan laptop.

Evo sta bi vi od ovog odabrali??

 

 

Routeri
https://www.mall.hr/routeri/huawei-usmjerivac-wifi-ax3-3000mb-s-ws7200-?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=cse

309kn

 

https://laptopi.hr/proizvod/tp-link-ax1800-dual-band-wi-fi-6-router/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

576kn

 

Mesh

https://edigital.hr/router/d-link-covr-1103e-ac1200-dual-band-whole-home-mesh-system-wifi-router-3pack-p803842?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

856kn


https://edigital.hr/mesh-router/tp-link-ac1200-deco-m4-3-pack-wireless-mesh-networking-system-p636046?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

1050kn

Moj glas ide za Huawei. Prema njihovoj stranici, podržava spajanje routera u mesh mrežu. Za početak bih na tvom mjestu uzeo dva i vidio kakva je pokrivenost. Ako je i dalje nedovoljna, onda bih tek uzeo treći. Huawei je brži od TP-Linka i Wi-Fi 6 je, dok su ova dva mesh sustava sporija i Wi-Fi 5. To ti je bitno ako ne želiš dulje vrijeme ulagati u mrežu.

tinostp ned 21.11.2021 08:22

Hvala svima na savjetima i preporukama, odlucio sam se sad za prvu ruku isprobat na savjet od ivanjina tcom ponudu, da vidim kak ce to sljakat. Posto mi na proljece slijedi kompletno uredenje tavanskog prostora u stambeni (znaci jos dodatna etaza) onda cu si uzet ove routere ili koji drugi ako bude bolja ponuda i slozit mrezu kak spada po cijeloj kucu. Tako da ako znadete nekog dobrog ko se bavi mrezama s podrucja Podravine, slobodno javite u pm, trebat ce mi netko da mi to sve iskonfigurira po cijeloj kuci na godinu.

rename sri 9.2.2022 13:14

Pozdrav ljudi. Imam jedno pitanje pa ako mi mozete pomoci.

U stanu imam jedan glavni wifi router što sam dobio od svog internet provider-a, ali mi na drugom kraju stana je totalno slab signal. Probao sam sa wifi extender-om i to radi ali mi je drugi ssid i svaki put moram se ručno prebacivati sa jedne na drugu wifi mrezu. Uglavnom ono sto me interesuje da li postoji način da uz pomoć nekog uređaja (wifi repeater,extender ili dodatnog router -a) imam jednu mrezu tj isti ssid i da se ne moram svaki put rucno prebacivati sa jedne mreze na drugu, nego da je ista mreza.
P.S. Imam LAN konekciju provučenu od glavnog routera do utičnice na drugom kraju stana u koju mogu ubaciti dodatni uređaj.

Nadam se da imate neko rješenje :)

rename sri 9.2.2022 13:43

Hvala na savjetu. Probao sam sa varijantom wifi extenderom isti ssid i password mreze kao i na glavnom routeru ali mi je problem sto na drugom kraju stana jos uvijek hvatam skroz slab signal sa glavnog routera pa i na mobitelu i na laptopu moram svaki put moram ugasiti pa upaliti wifi da bi se spojio na extender a ne na glavni router. 

ihush sri 9.2.2022 14:01

-treshold za prebacivanje s jednog-na-drugi signal nije stvar odašiljača nego uređaja koji se spaja, driver-opcija ako postoji.. tj to bi trebala raditi automatika čim ima dvije dostupne mreže i sama izabrati jači-brži signal.. no to možda ne radi dovoljo brzo npr svakih nekoliko minuta, pa kad promjeniš mjesto, sačekaj-prati koja se mreža koristi.. hoće li prebaciti ili ne.

-ako su obje uključene + auto tad bi tebalo.. tj ako prvi test neće, tad isključi slabiju mrežu (modem-wifi..) i prati hoće li se prebaciti na drugu-uključenu-dostupnu.. ako to ne obavi tad ti je neka opcija isključena tj automatsko spajanje-kvačica..

 

-problem, signal nije nešto stalno, linearno.. slabiji signal ne mora biti sporiji u prijenosu, tj ovisi o gubitcima-paketima i ako je slučajno jednaka brzina tad nema razloga prebacivanja tj jači-slabiji indikator je samo to, ne mora biti niža brzina konekcije tj ona se spušta kad gubi pakete i podiže kad nema smetnji automatikom.. čak i teoretski ovisno o izvoru smetnji slabiji signal može biti brži od jačeg.. manje prekida, manje gubljena paketa u sumi daju rezultat.

 

-možda je problem broj kanala, previše drugih wifi uređaja u blizini (kao u zgradama).. pa i sam broj, npr 0-11 ili 0-16 ili viši brojevi.. tj ovisno o starosti uređaja-generaciji i opcijama koje nudi soft primarno se koriste niži brojevi kanala, npr 0-1, pa idući rezervni 5-6.. 11.. možda drugi uređaj nema kanale iznad 11, možda je tamo gužva sa signalom drugih uređaja itd..

 

-zasebni wifi ima svoj sid-pass, klasičan router mod rada, neovisno o drugim uređajima.. ako želiš isti sid, tad se isključuje wlan-dhcp tog uređaja i radi kao repetitor, koristi dhcp-sid glavnog uređaja, jednog.. tj to je osnovna razlika između AP i router moda rada dok su nazivi reapteter-extender samo trgovački nazivi za recimo AP (većina ap uređaja može oboje, ap ili router mod, kao što može i router.. uređaj koji to ne može se možda nazove extender..).

 

-za takve stvari se koristi mesh sustav, tj to je par-više uređaja upravo tako povezanih kao jedna mreža koja wlanom bojle pokrije neki prostor, no opet ne ovisi o tom uređaju nego onom koji se spaja koji će signal izabrati.. automatika, driver, treshold.. možda ti je isključeno automatsko spajanje koje bi upravo tako trebalo raditi i ako postoje dva signala izabrati jači-brži no to implicira da u opciji drivera proizvođač predviđa rutinu-provjeru, ako je dostupna prva mreža, provjerava li dalje dostupne mreže ili ne.. ako ne provjerava, stane na prvoj recimo po abecedi.. ili redosljed.. tj morao bi uređaj predvidjeti i provjeriti drugu mrežu da bi zaključio koja je jača-brža.. praktički jednako kao što sam ručno vidiš signal i izabereš jaču.. ali bi to trebao raditi driver ako predviđa tu mogućnost, ako ne.. neće.

 

-što želim reći.. manje je stvar u odašiljaču, više u uređaju-računalu koje se spaja, ono treba izabrati.. pa tu taži fix, možda.. :)

Posmatrač sri 9.2.2022 14:14
Marko :D kaže...

Nazovi mrežu s extendera identično kao i onu s routera, te postavi istu lozinku. Jer, ako imaš obje mreže spremljene na uređaju, isti bi se automatski trebao povezati ovisno o tome koja mu je dostupna/ima jači signal.

 

Postoji i nešto što se zove mesh, ali to je u principu skuplje riješenje. Više informacija u videu;

 

https://www.youtube.com/watch?v=6HgFAlAzpKo

 Potpisujem. Kad sam kupio mesh preporodio se.... 

rename sri 9.2.2022 15:01

Hvala na ovim informacijama, samo me jos interesuje da li bi mogao ici na ovaj nacin da uzmem drugi wifi router ( "ako želiš isti sid, tad se isključuje wlan-dhcp tog uređaja i radi kao repetitor, koristi dhcp-sid glavnog uređaja" ) i uradim ovo sto si naveo, ili rijesiti  na nacin da idem na jeftniju varijantu od mesh-a, kao npr sa wifi repeaterom ili mi je to cisto bacanje novca ? ili 

Posmatrač sri 9.2.2022 18:37
rename kaže...

Hvala na ovim informacijama, samo me jos interesuje da li bi mogao ici na ovaj nacin da uzmem drugi wifi router ( "ako želiš isti sid, tad se isključuje wlan-dhcp tog uređaja i radi kao repetitor, koristi dhcp-sid glavnog uređaja" ) i uradim ovo sto si naveo, ili rijesiti  na nacin da idem na jeftniju varijantu od mesh-a, kao npr sa wifi repeaterom ili mi je to cisto bacanje novca ? ili 

 Sa repeaterom racunaj odmah u start da imas manje od 50% brzine....

Uzmi mesh prije nego bacis pare na opremu i pogubis sve zivce....

Ja imam sad 4 uredjaja na prodajua tu ima i unifi AP i linksisov router.... Nimalo jeftina oprema..... Uzeo TP link E4 mesh i preporodio se....

Posmatrač čet 10.2.2022 10:41
rename kaže...

Ok. Uzeti cu onda mesh i zavrsiti s tim pricu, i s njim se mogu spojiti na postojeci router sto sam dobio od ISP i imati isti ssid i istu mrežu kroz cijeli stan ? 

 To i jeste poenta mesh sistema.... Nemas pojma na koji si uredjaj spojen.....Kao mobilni telefon.....

gocc01 čet 10.2.2022 13:12

Kućna mreža je tema pa ne želim otvarati drugu. Spojio sam običan eksterni sa muzikom na Fritzz 6660 router. Televizor mi je LAN kabelom spojen na router te sam tako uspio pokrenuti glazbu preko internog playera od samog TVa. 

 

Ono kaj me zanima, mogu li ja svojim mobitelom koji je spojen na wifi, bežično pristupiti datotekama na tom disku i onda internim playerom na mobitelu (pošto on ima neku opciju "obližnji uređaji) pokrenuti glazbu i eventualno castati na Google Chromecast? 

 

Znači htio bih imati tih par terabajta glazbe spojeno na router i da mogu to slušat/streamat na Chromecast putem mobitela. Pretpostavljam da nabavim neki stereo receiver sa mrežnom funkcijom, kad bih ga spojio LAN kabelom bih mogao to odraditi al me zanima ful bežično. 

ihush čet 10.2.2022 14:02

-da, osim pitanja što 'kutijica' podržava ili će to odrađivati mobač a kutijica biti samo storage.. tj sve je to isto, pc-mreža, nije važno gdje je fizički medij.

-važno je tko nudi server-servis, kao fileserver je to 'kutijica'.. da je dovoljno moćna (da postoji opcija) tad bi nudila i recimo spomenuti chromecast.. i tad bi ta kutijica kao fritz to radila ali može i mobač, ako nudi takvu kombinaciju, .. tj može to biti chromecast, može win-dlna.. to je stvar softarea ili vlasnika. Tad svaki uređaj koji podržava mrežu i neki od tih standarda može to tako playati a sve odrađuje soft-server koji je bilo gdje na mreži, ne nužno u jednoj kutiji kao pc-server tj jednako bi sherao kroz računalo recimo fileove koji su na nekom nas-u tj ili direktno s nas-a ili kroz neki pc-uređaj koji to nudi.. rezultat je 'isti' gledajući sve kao mrežu, internet itd.

 

-pc, možeš playati neki video ili mp3cu lokalno, možeš s interneta-mreže, isto je, tj nema razlike pc-mob ili neki treći uređaj, tj ima samo u soft dijelu koji može biti isti s istim mogućnostima ili ograničen tj pitanje hw-a za recimo hevc-dekodiranje videa što danas može i mobač a stara računala se muče jer nemaju čip-hw dekoder..

 

-uređaj (ili računalo, os kao win) može nuditi opciju recimo pod nazivom media server ili sl. .. a to može biti chromecast, dlna, mirecast itd.. tj standardi-vlasništvo i time raširenost-dostupnost-kompatibilnost, jednako kao i playanje mp3ca što danas može svaki uređaj i autoradio no nekad nije mogao dok nisu postojali resursi-hw+sw..

 

-razlika, ako to radi 'kutijica' (neki uređaj, router, mediaplayer, nas.. ili računalo) tad ovisiš o tom uređaju u mreži, tj ako radi tad je dostupno, ako je ugašen tad nije... ako to radi mobitel kojeg nosiš u džepu tad ukućani bez teme nemaju tu mogućnost na tv-u.. tj zato je to bolje ako se može prebaciti na 'kutijicu', ne mob-pc, no naravno oni to mogu a to primarno ovisi o softwareu-opciji kojeg imaš ili nemaš.

 

edit: .. pazi razliku, ako nabaviš neki reciever.. koji može biti server ili playati ponuđeno kao chromecast.. nije isto, ako je server tad on to nudi ostalima, ako je player tad samo playa ako je taj servis dostupan.

 

edit-2.. evo i textića koji to opisuje za fritza..7582, pa on može odraditi posao mediaservera (dok mi je njemački jednako kineskom pa nemam pojma što piše..) :)

-što će reć, ako to može 'veći broj' (tom logikom jači) tad vjerojatno 6600 ne može tj ne nudi tu opciju a možda čak i može.. odnosno ako razumijem (dojč) model kao 6660 može, tj pedesetak modela na koje se odnosi uputa kako se to podešava.. pa treba provjeriti.

-ovisno što ima od hw-resursa, npr chip i količina rama, na router se može instalirati recimo openwrt i sl. koji tad može omogućiti nešto što recimo proizvođač onemogući ako je to hw-moguće, čisto zbog tržišno-cijene razloga..

 

edit3: evo za pc-win-dlna.. teoretski to može svaki uređaj .. ako ima zadovoljene uvjete, hw+sw, tj ovo je za pc, ne za kutijice i mobitele na linux-andoridu no osnova i pravila su ista-mrežna-univerzalna..

gocc01 čet 10.2.2022 21:07

Ne znam, pred dva mjeseca sam se par sati zajebavao sa time i ništa. Sad opet nikako. Po uputstvima sam ugasio media server, spojio externi, odradio onaj index ručno, trajalo je cca pola sata i opet ništa. Media server se upalio automatski inače se u playeru uopće ne vidi. Ovo je situacija. Znači mogu se spojiti na Fritz sa mobitelom ali se externi ne vidi gore. 

 

Edit: čak se i na fritzz.nas vidi ali ga nema u playeru od mobitela. Televizorom mogu pokrenut al on je spojen žicom. 

 

 

ihush pet 11.2.2022 08:51

-vjerojatno je stvar u playeru, na tvu radi .. ili standard-mediaserver kojeg player podržava, jednako da ne playa mp3 bez kodeka ili promjenjivi bitrate i sl. .. a s tim stvarima su standardi nestandardni :) dok naravno dominiraju veliki-jaki kao googleov chromecast (dok za fritza nisam primijetio koji standard koristi..)

-drugi moguć razlog, mrežna pravila, user&pass + permisioni, pošto je to neki fritzos kao linux-distre ili nasos, može imati svoja pravila stroža od obične kutije ili da na žici zbog sigurnosti dozvoljava automatski a na wlanu da moraš dodati-dozvoliti pristup shareu-mediju.. pa čak da je stvar u redosljedu-proceduri kojom se sharanje obavi ako je stvar u permisionima. Možda samo ponoviti korake ili da nakon reseta-rekonekta proradi.

 

.. mišljenje, vjerojatno je problem u mobitelu-playeru, ne u fritzu. Probati par drugih playera..

-možeš probati s win-računala, isto-slično, pa vidjeti radi li dlna.

-inače ljudi kupe chromecast, spoje, radi.. komercijala i veliki, tj kad nešto može biti čak lako to ne znači da će biti omogućeno dok netko ne dobije novac, npr imamo pravo po zampu snimati tv sadržaje PVRom na prijemniku ali operater to blokira mada plaćaš namet i imaš pravo za osobnu upotrebu osim za fta kanale. Dok uredno naplate 'snimalicu' kao uslugu, jer sve je stvar novca.

n1no sri 5.7.2023 22:56

Pozdrav ekipi.

Evo da predstavim svoj problem i svoje moguće riješenje, pa ako netko ima nekakvu bolju ideju volio bi pročitati.
U moru raznih extendera i svačega, za svoju kuću koja ke "L" oblika sam zaključio da je najbolje uzeti Mesh, odnosno hvaljeni E4.

Router od providera je na sredini kuće, stoga jednog moram staviti na jedan kraj kuće, drugi na drugi kraj, jedan u garažu jer je betonjara. Apsolutno sve mogu spojiti UTP.om jer sam ih izvukao na sve strane.

Ono što me još brine je, dal trebam jos jednog staviti kraj samoga routera (u sredinu kuce) jer od ovog genetičkog operaterovog routera nema ništa, jedva ide wifi u prostoriju do? Ako da, možda da uzemem onda neki router koji podržava mesh?

U tom slučaju bi isključio wifi na operaterovom routeru i i vukao wifi preko novoga ili ovoga postavio u bridge mode? Ukoliko bi bio u bridgu, hoće li maxtv i dalje šljakati preko njega?

Eto, nadam se da nisam kompliciran te tražim neku optimalnu soluciju sa meshom.

Posmatrač čet 6.7.2023 07:13
n1no kaže...
Pozdrav ekipi.

Evo da predstavim svoj problem i svoje moguće riješenje, pa ako netko ima nekakvu bolju ideju volio bi pročitati.
U moru raznih extendera i svačega, za svoju kuću koja ke "L" oblika sam zaključio da je najbolje uzeti Mesh, odnosno hvaljeni E4.

Router od providera je na sredini kuće, stoga jednog moram staviti na jedan kraj kuće, drugi na drugi kraj, jedan u garažu jer je betonjara. Apsolutno sve mogu spojiti UTP.om jer sam ih izvukao na sve strane.

Ono što me još brine je, dal trebam jos jednog staviti kraj samoga routera (u sredinu kuce) jer od ovog genetičkog operaterovog routera nema ništa, jedva ide wifi u prostoriju do? Ako da, možda da uzemem onda neki router koji podržava mesh?

U tom slučaju bi isključio wifi na operaterovom routeru i i vukao wifi preko novoga ili ovoga postavio u bridge mode? Ukoliko bi bio u bridgu, hoće li maxtv i dalje šljakati preko njega?

Eto, nadam se da nisam kompliciran te tražim neku optimalnu soluciju sa meshom.

 Ako imas brzinu neta vecu od 100 mbps onda uzmi jedan M4 i njega stavi kod routera i on ti je glavni uredjaja a 2 E4 stavi na dva kraka kuce. Oni ti dolaze u router modu i oni ce ti biti router za sve. Iskljuci WIFI na routeru koji si dobio i na njega prikiopcaj samo tv. I to ti je to.....Ne vidim razloga za kupovinu jos jednog routera.....

n1no čet 6.7.2023 23:08

Točno da. Hvala ti na savjetu. Gledam sada cijene i realno mi se isplati uzeti odmah 3 komada M4. Kombinacija 2xE4 +M4 ispada ista cijena kao i pack od 3xM4.

 

Kasnije ako bude trebalo lako dodajem još kakvog. 

 

E da, ako mi ovaj jedan glumi glavni router (on će biti spojen kabelom na operaterov router), ima na njemu još koje mjesto za UTP da spojim sa njega direktno u garaži jedoga? Jer garažu ne dobijem ako ne spajam direkt.

Posmatrač pet 7.7.2023 07:04
n1no kaže...

Točno da. Hvala ti na savjetu. Gledam sada cijene i realno mi se isplati uzeti odmah 3 komada M4. Kombinacija 2xE4 +M4 ispada ista cijena kao i pack od 3xM4.

 

Kasnije ako bude trebalo lako dodajem još kakvog. 

 

E da, ako mi ovaj jedan glumi glavni router (on će biti spojen kabelom na operaterov router), ima na njemu još koje mjesto za UTP da spojim sa njega direktno u garaži jedoga? Jer garažu ne dobijem ako ne spajam direkt.

 Svaki ima 2 gigabitna porta. Sta ti je u garazi? U svaki M4 mozes staviti lan kabel i uredjaj na tom prikljucku ne zna da dio komunikacije ide preko WIFI....Recimo meni tako ide do dvorisnog objekta gdje je u M4 prikopcan switch sa 3 uredjaja na njemu plus klima i par senzora za smart home bezicno.... U tome je prednost mesha (izmedju ostalog). Svaki uredjaj u mrezi bilo preko lana na nekom mod uredjaja bilo preko WIFI je u istoj mrezi. Cak ima opciju i iptv preko lan porta ali to nisam probao.....