Razni mrežni problemi

Internet je brz, ali učitavanje stranica je sporo

ficosime pet 10.12.2021 19:20

Eto ukratko, jučer uzeo novi A1 internet (do sada bio na 70, sad uzeo 200mbs).

Internet na speedtestu pokazuje 200mb, ali imam problem. Naime, kada stavim komp u sleep mode i ponovno ga "probudim" uzasno sporo loada stranice. Koliko sam čitao po netu problem je u DNS-u. Od prije sad imao postavljene 8.8.8.8. i 1.1.1.1. Probao sam ih maknuti da budu automatske, ali isti problem.

 

Ugl., potpuni sam laik za ova pitanja, pa rekoh da pitam ovdje prije nego zovem A1 jer pretpostavljam da pošto je brzina tu, nešto ne valja u postavkama s moje strane. Ili?

Marko :D pet 10.12.2021 19:26

Da je problem u DNS-u, onda bi svi korisnici imali identičnih problema. Osobno imam A1 internet, koristim 1.1.1.1 i nemam nikakvih problema. Problem je u tvojoj mrežnoj kartici ili njenim driverima. Reinstaliraj drivere, pa vidi kakva je onda situacija.

protest431 pet 10.12.2021 19:40

Primjećuješ to na svim uređajima, na svim browserima ili na samo jednom?

 

edit: Sad vidim da je nakon sleepa samo? Updateaj drivere za mrežnu, možeš i Windowse odma. 

Probaj popratiti ovo prije ako je laptop: 

Method 2
Press Windows key
Search Edit power plan
select Change Advanced Power Settings
Under wireless adapter settings
Update both battery and plugged settings to Maximum performance.

ficosime sub 11.12.2021 09:41

Nakon slipa i nakon paljenja kompa.

Jučer se igrao po postavkama i stavio i na ruteru i na kompu isti DNS i radi normalno sada kad se digne iz sleepa. Ali kad sam jutros upalio računalo pisalo je da nema interneta i morao odspojiti/spojiti kabel da bi se vratio. Radim sad reinstall pa ću vidjet jel to problem.

ihush sub 11.12.2021 17:59
ficosime kaže...

Reinstalirao ih, ali isti problem.

Neka druga ideja šta bi moglo biti?

 -što god bilo nećeš ćoravakoka metodom i čačkanjem popraviti.. tj ako imaš sreće igraš loto i veća je šansa da dobiješ..

-npr dns ako podesiš na modemu (router) tad nema potrebe na računalu, tj kao početnik ne znaš (niti moraš znati..) što radiš.. ali tak nećeš ni otkloniti problem.

 

-prvi korak, za bilo koji problem, .. je utvrditi uzrok, eliminirati ga. .. ne čačkati-probavati pa možda proradi.

-npr, operater preko vikenda čačka (podižu svim juzerima na kablu brzinu, zvali u petak..) i to je moguć razlog problema tj tvoj lokalni server-centrala.. nešto što će recimo za dan-dva 'nestati'..

-ako ti speedtest radi ok, tad nije problem driver, os, žica, nešto .. tj 99% da nije nešto što možeš popraviti, ne ovisi o tebi, tj svaka stranica-host-server je nešto što može raditi ili biti isključeno, u servisu.. npr upravo problem s java-libovima i svi imaju posla, svi krpaju rupe.. pogotovo banke i gaming serveri npr minecraft i sl.

 

-što je dns? čisit prevod akronima, domain name server.. je 'adresar' imena i ip-adresa, kao telefonski imenik i razlika da upišeš naziv ili ip-broj .. npr za bug-forum ... to je to. DNS nije razlog brzog-prorog učitavanja stranice, ne može biti.. tj jači dns server ti samo brže da odgovor za ip-adresu umjesto naziva ali ostalo (učitavnjanje) ovisi o toj stranici-serveru-hostu npr o broju juzera-opterećenju ili radovima.. ne o dns-u...

 

-ali, kad tako sporo nešto radi.. ako je nešto s pc-tvoje strane, tad je obično stvar u postavkama, npr antivirus, addblockeri, dodatci kao cortana, prijevod, .. pa sve do tog koji browser koriistiš ili radi li ti neki update pa je zato sporo, imaš li neki malware ili minera itd.. sve postavke koje možeš zamisliti, možda ti recimo radi defrag u pozadini i tad je računalo usporeno..

 

pa prvi korak, utvrditi dali je stvar linije, nešto što ne možeš, internet, server-host... nego četkati, ili je stvar s pc postavkama. Bootaš neki live, linux-minipe.. i vidiš, ako je isto tad je linija (nije računalo) .. ako je brže tad je neka postavka, malware i sl. na tvom računalu. Nije kvar i sl jer tad ti ne bi radilo, npr da je loš kabel ili loš driver.. tad ti ni speedtest ne bi bio dobar itd.

-kad to utvrdiš, tek tad ideš dalje, drugi korak.. ne prije.

-može i mobitel, tablet.. drugo računalo, bilo što osim postojećeg ili livea.. nešto što će neovisno o soft+postavkama dati odgovor a time i gdje je problem-uzrok tj možeš li nešto napraviti ili prijaviti kvar operateru ili čekati..

Lil Dice sub 11.12.2021 18:16

Ajd probaj ovo, također ugasi ipv6 (makneš kvačicu na postavkama adaptera)

 

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NlaSvc\Parameters\Internet

 

"ActiveDnsProbeContent"="8.8.4.4"

"ActiveDnsProbeContentV6"="2001:4860:4860::8844"

"ActiveDnsProbeHost"="dns.google"

"ActiveDnsProbeHostV6"="dns.google"

"ActiveWebProbeHostV6"="www.msftconnecttest.com"

"EnableActiveProbing"="1"

ihush sub 11.12.2021 18:19
Lil Dice kaže...

Ajd probaj ovo, također ugasi ipv6 (makneš kvačicu na postavkama adaptera)

 

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NlaSvc\Parameters\Internet

 

 

"ActiveDnsProbeContent"="8.8.4.4"

"ActiveDnsProbeContentV6"="2001:4860:4860::8844"

"ActiveDnsProbeHost"="dns.google"

"ActiveDnsProbeHostV6"="dns.google"

"ActiveWebProbeHostV6"="www.msftconnecttest.com"

"EnableActiveProbing"="1"

 -besmislice.. gasiš ipv6 i podešavaš ga.. dns nema veze s opisanim problemom, pa tako ne može biti ni popravak tj upravo je ovo primjer čačkanja koje samo može stvoriti problem ili daj objašnjenje-dokaz što to radi, zašto itd. ili obrnuto, zašto svima ostalima internet radi normalno bez čačkanja po reg i postavkama.. + nije odgovor 'meni radi', radi svima i bez tog čačkanja.

 

.zašto je to besmislica? jer to je fix za 'no internet' .. njemu speedtest radi ok, ima internet, ali su mu stranice spore.. tj nema veze s time što nudiš kao fix.

-kad juzer koristi neki vpn, kad ms ne vidi pravi dns, kad postoje zakrpe i antimalware koji provjerava validne dns adrese kao stvar zaštite.. tad je to moguć fix tj ms-win tad opet vidi internet ali ovaj juzer ne koristi npr proxy ili vpn, tj ako koristi nije to naveo.. itd itd.

ihush sub 11.12.2021 18:29
Lil Dice kaže...

Pa nije mu na odmet promjeniti te dvije linije, možda mu se ipv6 upali kad bude updejtao drivere u budućnosti. Ne stvara ovo nikakav problem, samo zamjenjuje MS servere s Googlovim.

 i dalje isto.. tj kao da dođeš u servis za auto s raspadnutim motorom a serviser kaže da će oprati šajbu i natočiti zimsko sredstvo... + fix koji popravlja ono što nije pokvareno je sam po sebi višak, suprotan pravilu KISS i tome da sve tad kad je ispravno radi optimalno a ovakva čačkanja i fixovi su primjer kako se zaglibi u pogrešnom smjeru pa i kad problem nestane stvoren je novi koji nije prije postojao..

-. .. npr može upravo sad bug forum biti usporen, neki radovi-izmjene .. i svako čačkanje će tad samo pogoršati stvar + kad se stvar smiri ostanu te čačkarije-pogrešne i novi problem koji nije ni trebao postojati.

 

nhf, lijepo je pomagati, pokušati.. ali trab znati stati, ne sugerirati nepotrebno kao što ne liječimo po cesti jer nismo liječnici..

 

nhf-2 .. obrnuto, od kritike, trebalo bi ti dati neku nagradu, jer želiš pomoći, pohvalno. .. pa da ti bug da recimo majicu, ali spamanje tj ono što ne riješava konkretan problem je naprosto pogrešan odgovor, nije pitanje 2+2 i odgovor 4, nego je pitanje npr karikirano 3+3 i tad nije odgovor 4 koji je u prvom primjeru točan..

 

-pravilo, prvo otkriti uzrok, tek tad otklanjati kvar-problem ako je moguće, ne prije + KISS.

ficosime sub 11.12.2021 18:34

Mislim dijagnostika mi na windowsima kaže da je problem u poslužitelju (slika). Zvao A1, resetirali su mi model, ali problem je isti.

 

Da stvar bude bolja, sada kada sam na komp spojio wifi-usb-adapter učitavanje je normalno. Znači da je problem sigurno samo u žičnoj povezanosti i da nekada radi, a nekada ne. 

ihush sub 11.12.2021 18:50
ficosime kaže...

.. Koliko sam čitao po netu problem je u DNS-u. Od prije sad imao postavljene 8.8.8.8. i 1.1.1.1. Probao sam ih maknuti da budu automatske, ali isti problem.

..

 -ponovimo.. ako operater ima radove (ima ovaj vikend..) dok ne proradi njihov server koji ti je fizički izlaz, imaš problem.. tj kao kad je malo slobodnih linija za telefon i sl. i imaš signal 'zauzeto'.. tad ne možeš ništa nego čekati dok to obave a to ti szk ne može reći jer nemaju taj info za lokalne centrale + dežurni centar može biti u drugom gradu + student koji nema nikakve druge info.. jednostavno ne znaju lokalno stanje osim što vide liniju-modem.

 

kako radi dns..

-prvo, možeš koristiti automatiku, tad će modem (router) dobiti podatke od servera-operatera, .. to je ok, normalno, napredni koji žele 'jače-brže' koriste google ili medijafire.. 8888-1111 .. nije važno, osim što naši mali operateri nemaju jake severe i ovi prije indexiraju nove stranice tj prvi ažuriraju nove adrese.. naši oprateri kasnije-sporije.. no to je sporedno za npr bug-forum i većinu..

 

-ako posotji bilo koji problem s linijom nešto što nije u kući, računalu s korisničke strane, npr nato počeo naprad na rusiju, pao google ili face.. tad juzer ne može ništa, jednako da nema struje itd.. -čekaš.

-ako je problem u računalu, soft, postavke.. nije driver jer ti internet radi + speedtest, može biti preagresivna zaštita koja blokira sve, može biti malware, može biti bilo koji soft koji koristiš + update bilo čega, + miner-malware.. to potvrdiš ili eliminiraš testom kojim to jednostavno zaobiđeš, tj ako radi ok s livea ili na tabletu-drugo računalo.. tad je problem u tvom računalu-postavkama-osu-softu.. ako je jednako tad nije problem u win, nego u liniji, čista elementarna logika i osnovni filter, prvi kriterij za bilo koji pokušaj popravka, jer popravlja se samo ono što je neispravno, ne ono što je ispravno jer tad zapravo kvariš-ispravno... ili-ili.

 

-tek kad otkloniš uzrok znaš u čemu je problem, ako proradi normalno recimo sutra, tad je problem u serveru-liniji kao radovi na centrali.. a to može već sad svake sekunde proraditi normalno.. to je tad dokaz da ne treba popravljati ostatak, tj da nije uzrok recimo dns, nego je to samo jedna od posljedica tj generičke-glupe diagnostike win koja to prijavi.. a može biti svašta.

 

-ako ti ne radi s automatikom, ako ne radi s 8-8-8-8 ili 1111 .. tad nije dns problem, tj tad je dns samo dio .. problem je tad mreža, nešto, .. a dns će proraditi kad proradi ostalo-mreža, npr ako je pao google.. :)

 

edit: .. idući post, kad spojiš wlan.. nekad radi ok, nekad ne.. to je tad stvar postavki koje si mijenjao na mrežnoj, ostavi automatiku ili .. + ne podešavaš na dva mjesta, tj ako podešavaš na računalu tad na modemu nema veze a ako je na modemu tad računalo automatikom dobije te postavke.. nema koristi-smisla dva puta ručno raditi isto.

-ako je stvar u radovima, slobodnim linijama (jer podižu svima sa 70 na 200mbps..) tad je stvar sreće kad nešto probaš.. tj trebalo bi povremeno biti ok na žici-wlanu ovisi kad probaš dok pojedini uređaj može imati stare podatke tj ne refeša se stalno pc-modem-mreža jer bi to generiralo velik promet prema routeru tj cca 10-15 min računalo radi i bez routera-podataka... pa kad se nešto promjeni, možeš recimo restatati win ili u cmd-u ipconfig-refreshati .. ili odspojiti žicu i ponovo spojiti, tad dobije nove podatke, automatika. + sinkroniziraj vrijeme, datum-točno vrijeme.. on-off-on..

Marko :D sub 11.12.2021 21:41
ficosime kaže...

Reinstalirao ih, ali isti problem.

Neka druga ideja šta bi moglo biti?

Možeš probat instalirat stariju verziju drivera (možda je najnovija bugovita). Ako i dalje ne radi, bilo bi dobro da digneš neku distribuciju Linuxa i vidiš kako na istom radi. Problem je i dalje prisutan? Mrežna kartica ti je u banani.

gargo sub 11.12.2021 22:01

Ako vec nisi probao.

 

Device Manager -> propertis na mrežnu karticu - power management tab- iskljuci kvacicu na "Allow the computer to turn off this device to save power".

 

Imao sam probelma s nekim laptopima gdje  nakon "buđenja" mrežna kartica nije radila kako spada. U mom slucaju to je bila bezicna, ali nemas sta izgubit za probat..

ihush sub 11.12.2021 23:52
Marko :D kaže...
ficosime kaže...

Reinstalirao ih, ali isti problem.

Neka druga ideja šta bi moglo biti?

Možeš probat instalirat stariju verziju drivera (možda je najnovija bugovita). Ako i dalje ne radi, bilo bi dobro da digneš neku distribuciju Linuxa i vidiš kako na istom radi. Problem je i dalje prisutan? Mrežna kartica ti je u banani.

 -da ima mrežnih problema to bi bio prvi prijedlog.. ali internet-mreža radi, speedtest je ok.. samo mu sporo otvara stranice, a to tad nije problem drivera pa ni postavki poweropcija i sl.. tj može imati istovremeno više problema, ali jedan po jedan ne daju ovakav rezultat, mora biti nešto drugo (a1 upravo radi nešto.. zvali su u petak i svima promotivno dižu brzine na 200.. logičan-moguć razlog i objašnjenje).

-da je driver tad mu internet ne bi radio i problem bi bio konstantan, ovako je više stvar do operatera-servera ili nešto soft kao malware, vpn i sl. što juzeri znaju imati ili naprave nešto po reg kao upute iz posta malo prije.. mada to nema veze s ovim opisanim problemom...

-čak ne može biti ni kvar mrežne, nije ni kabel, .. jednostavno nije takav simptom-opis.

 

DukeOs ned 12.12.2021 03:15

To je krivac latencija , ping . Isto je i meni zadnjh 6 mjeseci , sve sam probao. To je do davatelja usluga ,nemam drugog objasnjenja. Znaci dogadja se samo na pocetku prvih par min nakon sto se pc upali, kasnije leti.Tako je na svim uredajima bilo da su zicno ili wi-fi povezani.Odredjenim metodama sam uspio popraviti latenciju ali problem se nanovo vrati , a provajder jede govna..

Marko :D ned 12.12.2021 11:23
ihush kaže...
Marko :D kaže...
ficosime kaže...

Reinstalirao ih, ali isti problem.

Neka druga ideja šta bi moglo biti?

Možeš probat instalirat stariju verziju drivera (možda je najnovija bugovita). Ako i dalje ne radi, bilo bi dobro da digneš neku distribuciju Linuxa i vidiš kako na istom radi. Problem je i dalje prisutan? Mrežna kartica ti je u banani.

 -da ima mrežnih problema to bi bio prvi prijedlog.. ali internet-mreža radi, speedtest je ok.. samo mu sporo otvara stranice, a to tad nije problem drivera pa ni postavki poweropcija i sl.. tj može imati istovremeno više problema, ali jedan po jedan ne daju ovakav rezultat, mora biti nešto drugo (a1 upravo radi nešto.. zvali su u petak i svima promotivno dižu brzine na 200.. logičan-moguć razlog i objašnjenje).

-da je driver tad mu internet ne bi radio i problem bi bio konstantan, ovako je više stvar do operatera-servera ili nešto soft kao malware, vpn i sl. što juzeri znaju imati ili naprave nešto po reg kao upute iz posta malo prije.. mada to nema veze s ovim opisanim problemom...

-čak ne može biti ni kvar mrežne, nije ni kabel, .. jednostavno nije takav simptom-opis.

 

Može biti milijun bugova. Recimo, jednom sam imao problem samo na YouTube-u. Speedtest daje punu brzinu, preuzimanje datoteka se radi također punom brzinom, ali YouTube videe nije moglo učitati brzinom većom od 20 Mb/s. Reinstalirao sam drivere od mrežne kartice na računalu, na kojem se to događa i problem je nestao.

 

Kod softvera nije ili cijeli ne radi ili cijeli radi. On može raditi jednim dijelom, a drugim dijelom ne mora. Drugim riječima, on ne mora imati problema s pristupom internetu i brzinom, ali može imati problem s nekim drugim internetskim servisom radi oštećenog drivera.

DukeOs kaže...

To je krivac latencija , ping . Isto je i meni zadnjh 6 mjeseci , sve sam probao. To je do davatelja usluga ,nemam drugog objasnjenja. Znaci dogadja se samo na pocetku prvih par min nakon sto se pc upali, kasnije leti.Tako je na svim uredajima bilo da su zicno ili wi-fi povezani.Odredjenim metodama sam uspio popraviti latenciju ali problem se nanovo vrati , a provajder jede govna..

Ako je problem prisutan na svim uređajima, do routera je. Zovi ih da ti ga dođu zamijenit.

ficosime pon 13.12.2021 10:23

Eto za sada riješeno (barem za sada radi već dan-dva, valjda neće ići edit uskoro). Problem je ipak bio u driverima, one koje je Windows vukao kao optimalne i za koje nije nalazio ažuriranja nisu zapravo bili baš "optimalni". Šarao između par verzija i eto jedna izgleda radi za sada. Hvala svima na pomoći!

torrente čet 16.12.2021 21:45

stavio sam temu na praćenje.

ja sam na a1 kao i ti 200/20.

 

ponekad, svako par dana...dogodi se po sat vremena da na SVIM uređajima otvaranje stranica se lomi koda su  2 mbita.  ali, random stranice. 30% strelovito, ostalo se vuče.

te sve samo proradi.  također speedtest uvijek uredan.

a1 očito ima nekakve wuhanske napade u nasumičnim intervalima. onda po 15 dana mira...pa opet cirkus od sat-dva kad mu dođe.

ruter je ok. oni ili rade ili ne rade...ili mušičave konstantno, a ne po 15 dana urednosti, te po jedan dan šizofrenosti, pa opet 10 dana sve ok.

Nuclear_Phoenix čet 16.12.2021 22:09

To zvuči kao neki problemi sa peeringom/rutama na strani A1.

 

Kad se tako uz*ebe, probajte tracert komandu prema tim stranicama i zalijepite ispis (hopove) tu - i za one koji rade i koji ne. Ovi koji ne rade bi mogli biti dio istog CDNa ili bi trebali imati neki drugi zajednički nazivnik.

mark88 sub 23.12.2023 16:44

Pozdrav,ne mogu naći nigdje temu za ovaj svoj problem,uglavnom imam problem s učitavanjem fotki i stranica online znači neke fotke na nekim forumima mi otvori do pola pa nakon više refreshanja otvori cijelu tako je i s nekim stranicama moram više puta refreshati da bi mi otvorilo kompletnu stranicu,di bi tu mogao biti problem?

Unaprijed hvala na savjetima