bozoou pet 31.7.2020 22:11

Pozdrav,

ovaj problem nisam primjetio nikada do nekidan kada sam odselio sa računalom na drugu privremenu lokaciju. Prilikom uključivanja produžnog u struju u kojega je bilo uštekano ugašeno računalo, izbacila je sklopka na kući. Nisam ni skužio zašto nema struje, nego sam sve preselio u drugu sobu, uvjerio se da utičnica prvo ima struje i nakon ukopčavanja produžnoga u tu utičnicu, ostala je i ta bez struje. Skužim zatim da sam izbacio dvije sklopke (2 osigurača)

Pošto nisam ranije imao taj problem, meni se to nekako činilo da su ti osigurači baždareni na slabu struju, a da računalo kod inicijalnog spajanja potegne veću struju dok nabije kondenzatore na napajanju. ..pa da zato izbaci.

Ohrabren tim razmišljanjem samo sam vratio sklopku u ON položaj dok je produžni bio već ukopčan i stvar je proradila.

Eh sad, kako je to bila privremena lokacija, pri povratku na pravu lokaciju imao sam neugodno iznenađenje. I ovdje prilikom spajanja produžnog, izbacim sklopku. (Inače na ovoj lokaciji živim svega mjesec dana, tako da sam nedavno ovdje prvi puta spajao računalo na struju i tada nisam sreo nikakav problem)

 

Možda korisna informacija, računalo na svom prekidaču napajanja je u stanju OFF, a svejedno je sklopka izbacila. Tako da uopće nisam siguran jel kabel kućišta izbacio sklopku, ili možda kabal zvučnika ili monitora.

Nekako sam odlučio i ovdje samo vratiti sklopku u ON stanje i očekivao sam da će stvar proraditi...ali to se nije desilo. Priliko ručnog vraćanja sklopke, samo je dobro zaiskrilo na kućištu osigurača i ista se momentalno vratila u OFF stanje. Hmm....

Brzo sam provjerio jel što smrdi u sobi kod računala i hvala Bogu ne.
Zatim sam odspojio sve kablove iz produžnoga i vratio sklopku u stanje ON.

Nakon toga sam hrabro odlučio spajati kabal po kabal u produžni i pratiti tko je krivac izbacivanja sklopke. I krenem tako redom u pospojim sve, a sklopka ne izbaci.

Nakon što sam sve pospojio, prebacim prekidač na napajanju kućišta iz OFF u ON i zatim startam računalo koje se pokrenulo kao da se ništa nije desilo...

I sada kao sve radi, ali čini mi se da ima puno mjesta za brigu. :/

 

Lastane, što mi je činiti?

Hvala.

MrBlc pet 31.7.2020 22:42

Ja bih prvo posumnjao na produžni - ako je produžni sa zaštitom, moguće da je ista djelomično probila, međutim, kako se koriste termistori, elementi kojima raste otpor kad su zagrijani, pri ponovnom ukapčanju sve proradi.

Moguće da računalo ima u napajanju filter koji je probio, pa se ponaša na sličan način.

Probaj ubuduće prazan produžni ukapčati ili u isti spojiti žarulju. Ako to bude izbacivalo, onda je do produžnog. Ako ne, tražiš dalje, uređaj po uređaj.